Google Analytics je močno orodje, ki lastnikom spletnih strani omogoča sledenje in analiziranje prometa na njihovih spletnih mestih. Razumljivo je priljubljen, saj omogoča veliko vpogleda v način, kako obiskovalci komunicirajo s spletnimi mesti. To lastnikom spletnih strani omogoča, da izboljšajo zasnovo svojih spletnih strani, kar seveda pripomore k izboljšanju dobička.

Seveda ima vse to sledenje obiskovalcev spletnih strani pomembne posledice za zasebnost. Včasih je Google objavil preprost pravilnik o zasebnosti Google Analytics, vendar je to zdaj vključeno v njegov splošni pravilnik o zasebnosti ali pa je razširjeno na številne žargonske strani.

To služi predvsem za skrivanje dejstva, da je Google drastično zmanjšal število varovalk zasebnosti, ki so na voljo obiskovalcem spletnega mesta.

Google Analytics je najbolj priljubljena storitev statistike spletnih strani na svetu, ki se uporablja na 55 odstotkih od 10.000 najbolj priljubljenih spletnih mest. Ta vseprisotnost močno združuje nevarnost, ki jo Google Analytics predstavlja za zasebnost običajnih uporabnikov interneta.

Kakšne so torej te nevarnosti? Tukaj je treba upoštevati dve zelo ločeni vprašanji: grožnjo zasebnosti, ki jo predstavlja neposredno Google, in grožnjo zasebnosti, ki jo predstavljajo stranke Google Analytics (lastniki spletnih mest).


Kaj Google zbira

Googlov poslovni model je zbrati čim več osebnih podatkov o vsakem uporabniku interneta, da bi prodali zelo ciljano oglaševanje. V tem je zelo dobro.

Na splošno Google združuje vse informacije, ki jih zbira od uporabnikov svojih storitev (vključno z vsebino e-poštnih sporočil, poslanih prek Gmaila in iskalnih izrazov), z informacijami, ki jih zbira iz sledenja uporabnikom interneta, ko brskajo po spletu. To je jasno določeno v njeni politiki zasebnosti.

Teoretično pogoji storitve Google Analytics zahtevajo, da se stranke strinjajo, da Googlu ne bodo pošiljale nobenih informacij, ki bi lahko osebno identificirali njihove uporabnike. To je koristna klavzula o izstopu iz Googla. Odgovornost za ohranjanje zasebnosti obiskovalcev spletnega mesta postavlja v roke svojih strank, ne pa Googla samega.

V praksi Google ponuja orodja, ki strankam omogočajo, da mu pošljejo osebno prepoznavne podatke.

Stranke morajo ročno nastaviti parametre, potrebne za anonimizacijo informacij, poslanih Googlu. Poleg tega so kljub temu, da stranke pogodbeno zahtevajo, da Googla ne pošiljajo takšnih informacij, ti parametri jasno označeni kot »neobvezno«!

Presenetljivo je, da se malo strank Google Analytics trudi anonimizirati podatke, ki jih pošlje. Stranke Google Analytics morajo kot stransko opombo na svojem spletnem mestu prikazati pravilnik o zasebnosti, ki uporabnike opozarja, da jih Google Analytics uporablja za sledenje. Vendar pa se to na splošno ne upošteva.

Kaj vedo stranke Google Analytics

Piškotki

Google Analytics uporablja predvsem piškotke prve osebe in "podobne tehnologije", da lastnikom spletnih strani omogoči spremljanje, kaj njihovi uporabniki naletijo na internet. Upoštevajte, da to ni samo tisto, s čimer se sami postavijo na lastnih spletnih mestih, temveč tudi na drugih spletnih mestih, ki so jih obiskali njihovi uporabniki. Piškotki

Skoraj vsako spletno mesto, ki ga obiščete, pusti piškotke v vašem brskalniku. To so majhni kosi, ki se beležijo, ko ste obiskali to spletno mesto, katere strani ste si ogledali, katere povezave in oglasi ste kliknili in drugo.

Google Analytics ponuja orodja, ki strankam omogočajo dostop do teh piškotkov, da bi spremljali, kako ste sodelovali tako z lastnimi kot drugimi spletnimi mesti. To je lahko še posebej invazivno, če ga kombiniramo s funkcijo AdWords za ponovno trženje. To lastnikom spletnih strani omogoča, da obiskovalce ciljajo na oglase, potem ko so zapustili svoja spletna mesta.

Glavni piškotek, ki ga uporablja Google Analytics, piškotek __ga, ne zbira osebnih podatkov. Google pa je zelo dober, če podatke, zbrane z njimi, in podobne piškotke povezuje z identitetami v resničnem svetu.

Zaradi vprašanj glede zasebnosti, povezanih z uporabo piškotkov, EU zakonsko zahteva, da spletna mesta ponujajo državljanom EU možnost, da se odpovedo sprejemanju piškotkov. Podjetja, ki niso članice EU, te zahteve običajno ne upoštevajo. Tudi ko se izvaja, uporabniki običajno ostanejo zelo odločni, ali sprejemajo piškotke ali sploh ne dostopajo do spletnega mesta.

Pomembno je omeniti bit "podobnih tehnologij", ki sem ga omenil prej. Google za zbiranje podatkov o interakciji z uporabniki brez piškotkov uporablja tudi slikanje s platnom, JavaScript (na primer analytics.js), Measurement Protocol in druge tehnike..

Merilni protokol

Merilni protokol storitve Google Analytics omogoča lastnikom spletnih strani, da vložijo zahteve HTTP in pošljejo neprimerne podatke, zbrane iz teh, Googlu v analizo. Razvijalci spletnih strani lahko nastavijo parametre teh zahtev HTTP za zbiranje ogromne količine zelo osebnih podatkov o njihovih uporabnikih.

To vključuje stvari, kot so vaš IP naslov, vaš "anonimni" uporabniški ID (ki se uporablja za sledenje ukvarjanja med sejami in napravami) in informacije, zbrane z različnimi parametri brskalniških odtisov, ki vas lahko enolično identificirajo (glejte Parametri informacij o sistemu)..

Kot smo že omenili, je lastnik posameznih spletnih strani v celoti zadolžen, da te podatke anonimizira, preden jih pošlje Googlu. Parametri anonimizacije (na primer Anonymousmize IP) so označeni kot neobvezni in privzeto niso omogočeni.

Da bi vam predstavili, kako invaziven je lahko protokol merjenja, je ena od njegovih prednosti ta, da lahko "spletno povežete z obnašanjem brez povezave".

Odjava

Da bi zagotovil pomisleke glede zasebnosti, Google ponuja dva orodja za odjavo.

Nadzor zasebnosti

Googlov splošni namen zasebnosti je na voljo vsem imetnikom Google računa. Uporabljajo se lahko za omejitev količine informacij, ki jih Google zbira o vas, in preprečevanje uporabe informacij, ki jih zbira, za ciljanje na vas z osebnimi oglasi.

Nadzor zasebnosti

Najpomembneje je, da nadzor zasebnosti omogoča, da Googlu poveste, naj izklopi Googlovo zgodovino. To pomeni, da iskanja, ki jih opravljate, podatkov o lokaciji, zbranih iz vaše mobilne naprave, YouTubovih videoposnetkov in še več, Google ne beleži več.

Ali Google res neha snemati te podatke? Kdo ve? Te podatke bomo nehali uporabljati za izdelavo podrobnega profila o vas, ki bo združen s podatki, pridobljenimi iz storitve Google Analytics.

Dodatek za brskalnik za izključitev iz storitve Google Analytics

Uporabniki brskalnika Google Chrome (samo) lahko namestijo dodatek za brskalnik za izključitev iz storitve Google Analytics. To "preprečuje JavaScript v storitvi Google Analytics (ga.js, analytics.js in dc.js), ki se izvaja na spletnih mestih, pri izmenjavi informacij z Google Analytics o dejavnostih obiskov."

Možnosti za odstop od tretje osebe

Zadeve lahko vzamete tudi v svoje roke, namesto da zasebnosti zaupate Googlu. Mozilla Firefox je odprtokodni brskalnik, ki podpira nekatere odlične razširitve zasebnosti. Te bodo blokirale številne tehnike, ki jih lahko uporabniki Google Analytics uporabljajo za sledenje.

Med najbolj razširjenimi od teh razširitev so:

  • Badger zasebnosti je brezplačni in odprtokodni (FOSS) dodatek proti sledenju, ki ga je razvila Fundacija Electronic Frontier (EFF). Prav tako deluje kot dvojni uporabnik kot zaviralec oglasov in je učinkovit proti storitvi Google Analytics (in drugim sledilcem)
  • uBlock Poreklo je lahek blokator oglasov FOSS, ki prav tako pomaga preprečevati sledenje. Običajni nasvet je, da skupaj uporabljate uBlock Origin in Privacy Badger.
  • uMatrix je razvila ista ekipa kot uBlockOrigin in blokira vse vrste spletnih skriptov. To vključuje JavaScripte in druge skripte, ki jih uporablja Google Analytics. Če uporabljate uMatrix, vam tudi ni treba zagnati zasebnosti Badger in uBlock Origin. Omeniti velja, da je NoScript še močnejši od uMatrix-a, vendar bo za večino ljudi težava njegove uporabe odtehtala prednosti.
  • Piškotki za samouničenje - večina brskalnikov vam omogoča, da določite, da je treba vse piškotke blokirati. Težava je v tem, da bo to pokvarilo večino spletnih mest! Piškotki s samouničevanjem to obidejo tako, da piškotke začasno sprejmejo, tako da lahko uporabite spletno mesto. Ko zapustite spletno mesto, pa jih izbriše. Omogoča tudi zaščito pred shranjevanjem HTML5 in drugimi skrivnimi takti za sledenje, ki jih uporablja Google Analytics.

Pregled zasebnosti za Google Analytics Pregled

Želja lastnikov spletnih strani, da spremljajo sodelovanje uporabnikov, je povsem razumljiva in je pogosto popolnoma dobra. Kot obiskovalec spletne strani pa se morate zavedati, da se vaša dejavnost spremlja in analizira. To ne izvaja le vsak lastnik spletnega mesta, temveč tudi številna spletna mesta.

Dejansko je celo mogoče, da lastniki spletnih strani podatke, zbrane na ta način, povežejo z obnašanjem brez povezave.

Večina informacij, ki jih je zbral Google Analytics, se pošlje tudi Googlu. To je potrebno, saj Google zelo težko dviguje bit za "analizo". Teoretično so vse informacije, poslane Googlu na ta način, anonimizirane. Ni pa verjetno domnevati, da je temu tako.

Prav tako se morate zavedati, da je Google, tudi kadar so poslani podatki odvzeti osebno prepoznavnih informacij, zelo dober, če jih primerja z drugimi nabori zbranih podatkov, ki jih zbira, da jih lahko poveže z identitetami v resničnem svetu..

Slikovni sliki:
Naslovna fotografija: fatmawati achmad zaenuri // Shutterstock.
Piškotki: Oleg Vyshnevskyy // Shutterstock
Pregled zasebnosti: Black Jack // Shutterstock
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me