Windows ni varen ali zasebni operacijski sistem. Deloma je to zato, ker je Windows najbolj priljubljen namizni operacijski sistem na svetu, zato je bil glavni cilj hekerjev in trgovcev z zlonamerno programsko opremo. Ne pozabimo tudi, da je bilo Microsoft tudi prvo podjetje (z nekaj roba), ki je sodelovalo pri NSA-jevem programu PRISM za množični nadzor.


V tem priročniku navajamo 3 najboljše alternative operacijskega sistema Windows in podrobneje podrobnosti o zasebnosti Windows OS.

Operacijski sistem Windows

Microsoft zbira tudi množico telemetrije iz vašega sistema, ali vam je všeč ali ne.

Najboljše možnosti za Windows

Spodaj smo našteli najboljše alternative operacijskemu sistemu Windows. Podrobno opisujemo prednosti uporabe vsake Windows možnosti, na kaj morate biti pozorni, če nameravate uporabljati te operacijske sisteme.

1. Linux

Linux je brezplačen in odprtokodni operacijski sistem, ki lahko naredi vse, kar lahko Windows. Toda za razliko od sistema Windows je Linux sam po sebi varen in zgrajen z upoštevanjem zasebnosti. Številni "vodilni" programi Windows so na voljo tudi za Linux, kjer pa jih ni, je običajno dobra odprtokodna možnost Linux.

Če želite obdržati obstoječo strojno opremo računalnika in samo spremeniti operacijski sistem, potem je Linux skoraj edina vaša možnost. Gonilniki Linuxa (uradni ali neuradni) so na voljo za najbolj priljubljeno strojno opremo PC, čeprav je mogoče, da boste zaradi združljivosti morali zamenjati komponento ali dve.

Omeniti velja, da je Linux veliko manj zahteven glede porabe virov kot Windows, kar pomeni, da deluje dobro na starejših in nizko zastavljenih strojih.

Linux ima različne okuse, znane kot distros, od katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti. Številni so zasnovani za zelo specifičen primer uporabe, medtem ko se drugi močno osredotočajo na zasebnost.

Različice Linuxa, o katerih smo razpravljali v tem članku, ne dajejo prednost zasebnosti zunaj okvira, saj iščemo bolj operacijski sistem, ki posnema široko splošno funkcionalnost sistema Windows.

Kako uporabljati Linux se je lahko težko naučiti

Kolikor imamo radi Linux, se ne moremo izogniti dejstvu, da ima veliko bolj strmo krivuljo učenja kot Windows.

Distros, kot sta Ubuntu in Mint, so naredili velik napredek pri izboljšanju Linuxove prijaznosti do uporabnika, vendar tudi pri teh ne bo dolgo, preden boste morali v ukazno vrstico Terminal vnesti skrivne besedilne ukaze..

Na spletu je na voljo veliko pomoči iz navdušenih baz oboževalcev Linuxa, vendar obotavljamo, da jo priporočamo tistim bolj naklonjenim. Po drugi strani pa je, če je zasebnost vaša glavna motivacija za zapuščanje sistema Windows zadaj, potem je Linux edini nadomestni operacijski sistem, ki je bolj ali manj zagotovljen, da vas ne bo vohunil..

Igre v operacijskem sistemu Linux

Glede na razmeroma majhno uporabniško bazo obstaja presenetljivo število iger, ki so jih prenesli v Linux (predvsem na Ubuntu). Dejansko ima Steam celo poseben Linuxov portal. Kljub temu je katalog iger za Linux mnogokrat manjši od sistema Windows.

Mnogi igralci Linuxa, tudi trdi fanatiki odprtega koda, se zato za igranje iger odločijo za dvojni zagon v Windows. Posledice uporabe zasebnosti Windows za zasebnost ublaži dejstvo, da veliko takih igralcev Windows uporablja Windows le za igranje iger in se za vsa ostala opravila preklopi nazaj na Linux.

CD v živo, DVD v živo in USB v živo

Ena najbolj ugodnih funkcij Linuxa je zagonski CD v živo, DVD v živo in diski USB v živo. Te omogočajo zagon večine različic Linuxa neposredno iz zagonskega medijskega vira, ne da bi jih bilo treba trajno namestiti.

Nekateri diskotiki, ki so zelo usmerjeni v zasebnost, na primer TAILS, so namenjeni samo izvajanju kot CD-ji v živo, ki v vašem računalniku ne puščajo trajne sledi. Za nadomestne operacijske sisteme Windows pa boste želeli pravilno namestiti distro za popolno uporabo.

CD-ji v živo (itd.) Vseeno omogočajo, da preizkusite različne različice Linuxa, preden se odločite, katero od njih imate najraje. Prav tako so odličen način za preverjanje težav z združljivostjo voznikov in podobno, preden se zavežejo k določenemu distro.

Kateri Linux Distros so najboljše alternative za Windows

Obstaja veliko različic Linuxa, vsaka z lastno bazo oboževalcev. Spodnji seznam vsebuje nekatere najbolj priljubljene možnosti za nadomestitev namizja, ki so »prijazni do uporabnikov«, vse pa so brezplačne.

Upoštevajte, da smo se kot filozofijo odločili, da priporočamo mainstream izdaje Linuxa za manjše (čeprav zelo uporabniku prijazne Windows) distribucije, kot sta Zorin OS in Pinguy OS.

Prav tako smo se odločili, da ne priporočamo priljubljenih mainstream distros, kot sta Arch in Fedora (vključno s FOSS offshoot CentOS), saj menimo, da te niso primerne za Windows za začetnike ali bolj priložnostne uporabnike. YMMV.

Ubuntu

Ubuntu

Ubuntu je daleč najbolj priljubljena različica Linuxa. Na osnovi Debiana je naredil več kot katerikoli drug distro, da je Linux postal popoln in uporabniku prijazen OS, ki ga lahko uporabljajo vsi.

Njegov privzeti močno prilagojen namizni računalnik GNOME 3 (uporabniški vmesnik) je v uporabi zelo sodoben in intuitiven, čeprav se bo nedavnim beguncem iz Windows nedvomno zdel nekoliko nenavaden. Uporabniki Maca se bodo po drugi strani počutili kot doma.

Zaradi svoje priljubljenosti Ubuntu pogosto veljajo za "privzeto" različico Linuxa. To pomeni, da je veliko programske opreme Linux posebej razvitih za Ubuntu, zato Ubuntu uživa najvišjo raven podpore in združljivosti vseh Linuxov distros. Dejansko je težko poudariti pomen te točke.

Da bi zagotovili enostavno namestitev in močno združljivost s čim širšim izborom strojne opreme za osebni računalnik, Ubuntu privzeto namesti lastniške gonilnike in različne druge bitove in bobs z zaprtim virom. V glavnem skladišču programskega paketa je tudi neprosta programska oprema.

Skupaj z nekaj vprašljivimi odločitvami, ki jih je v preteklosti sprejel razvijalec Canonical (ki ne vplivajo na novejše različice Ubuntuja), so odprtokodne težave in zasebnostne težave lahko nekoliko omamne glede OS.

Kljub temu ostaja dejstvo, da Ubuntu (skupaj z odstopanjem, Mint, glej spodaj) na splošno velja za najlažjo in najbolj uporabnikom prijazno različico Linuxa okoli.

Meta

Mint Linux distro

Mint temelji na Ubuntuju, toda privzeto namizje Cinnamon ponuja veliko več izkušenj, podobnih Windows-u. Programska oprema Ubuntu deluje brezhibno v Mintu, zaledje pa je dovolj blizu Ubuntu, da je večina Ubuntuovih vodnikov v programu Mint mogoče uporabljati tako zelo, kot je.

Čeprav je glavna naloga Mint nad Ubuntuom ta, da se bodo uporabniki Windows v trenutku počutili bolj kot doma, je njegov programski upravitelj hitrejši in enostavnejši za uporabo kot Ubuntu, poleg tega pa so z nameščenimi nujnimi aplikacijami za Linux, kot sta VLC in GIMP, nameščeni zunaj -škatla.

Kovnica je tudi lažja kot Ubuntu, zato dobro deluje na sistemih z nižjim trgom.

Debian

Debian Linux distro

Mint temelji na Ubuntuju, Ubuntu pa na Debianu. Mnogi puristi Linuxa raje uporabljajo Debian pred enim od njegovih priljubljenih oddajnikov, ker gre za resnično programsko opremo, razvito v skupnosti in jedrni namestitveni paket ne vključuje zaprtih izvornih paketov.

Čeprav je to pohvalno, to pomeni, da se lahko uporabniki srečujejo z več težavami z združljivostjo strojne opreme, ki jih nameščajo Ubuntu ali Mint. Na voljo pa je namestitveni paket, ki vključuje lastniško programsko opremo, oblikovano za izboljšanje teh razmer.

Kljub temu je prejela modrost, da sta Ubuntu in Mint boljši za začetnike, medtem ko je Debian bolj primeren za izkušene Linux uporabnike. In to je ocena, s katero se ne bomo oporekali.

Debian ima precej počasnejši cikel izdaje kot Ubuntu, ki ponavadi postane bolj stabilen, a manj vrhunski. Glede na veliko uporabniško bazo Ubuntu je zelo koristno dejstvo, da večina (čeprav ne vseh) programskih paketov Ubuntu deluje dobro v Debianu.

Debian zunaj okvira podpira široko paleto namiznih okolij, vključno z GNOME (prikazano zgoraj), KDE, Cinnamon, MATE in še več. Uporaba namizja Cinnamon bo zagotovila zelo dobro Windows / Mint podobno izkušnjo.

OpenSUSE

OpenSUSE OS

Za razliko od drugih začetnih Linuxov distros, navedenih v tem članku, OpenSUSE ne temelji na Debianu. Dejansko gre za samostojno izdajo, ki ne temelji niti na drugih glavnih vejah Linuxa. Čeprav je programska oprema FOSS razvita v skupnosti, jo sponzorira SUSE Linux GmbH in druga podjetja.

Kar OpenSUSE resnično izstopa kot nadomestitev sistema Windows, je njegov kontrolni center YaST. Za razliko od skoraj vsake druge različice Linuxa, to omogoča intuitiven grafični uporabniški vmesnik za povezovanje s skoraj vsemi vidiki operacijskega sistema, vključno s particijo trdega diska, nastavitvijo sistema, spletnimi posodobitvami, konfiguracijo omrežja in požarnega zidu, administracijo uporabnikov, upravljanjem paketov, in več.

Ko govorimo o upravljanju paketov, OpenSUSE uporablja RPM, ne pakete DEB, ki jih podpirajo sistemi, ki temeljijo na Debianu. Paketi RPM pa so široko razporejeni, zato to verjetno ne bo težava (in tako ali tako ni težko namestiti paketov DEB v OpenSUSE).

Pomembna odločitev, ki jo je treba sprejeti z OpenSUSE, je, ali namestiti različice Leap ali Tumbleweed. Leap ima reden 8-mesečni razpored posodobitev in na splošno velja za bolj stabilno različico OpenSUSE.

Tumbleweed ima sprostitveni cikel, kar pomeni, da se paketi posodabljajo vsak dan. Uporabniki imajo zato koristi od najbolj krvavega operacijskega sistema, vendar po možnosti za ceno stabilnosti (čeprav mnogi navdušenci izpodbijajo kakršne koli težave glede stabilnosti s Tumbleweed).

KDE Plasma (prikazana na zgornjem posnetku zaslona) in GNOME sta glavni namizni okolju, ki sta med namestitvijo podprta, čeprav kot vsako različico Linuxa lahko pozneje spremenite na katero koli namizje, ki vam je všeč.

2. macOS

mac os

Najbolj očitna alternativa operacijskemu sistemu Windows je macOS. Za večino ljudi je največja pomanjkljivost te možnosti ta, da skoraj zagotovo potrebuje nakup popolnoma novega računalnika, da se zažene, in vrhunski računalnik pri tem.

In čeprav nedvomno lepi stroji, Macs ne predstavlja dobrega razmerja med ceno in kakovostjo v primerjavi z računalniki z Windows (kaj šele z lastnimi računalniki!).

Ker so Macs začeli uporabljati Intelove procesorje v letu 2006, je bilo mogoče na poceni z osebnimi računalniki sestaviti "hackintosh", vendar to ni tehnično neustrezno delo. Čeprav se je situacija v zadnjih letih izboljšala zaradi navdušene baze oboževalcev, težave s združljivostjo strojne opreme pomenijo, da te ponavadi najbolje delujejo, če so zgrajene iz temeljev z uporabo komponent, ki so podprte z uradnimi gonilniki Maca.

Resnična zamenjava Windows

Kljub temu, da je neposredna nadomestitev sistema Windows, je macOS težko premagati. Stvari se delajo drugače, zato je ob prvi preobrazbi krivulja učenja, toda macOS je lep, zrel, stabilen, verjetno celo enostavnejši za uporabo kot Windows in prihaja v paketu z vso programsko opremo za produktivnost veliko ljudi jih bo kdaj potreboval.

V celoti jo podpira tudi skoraj vsak izdajatelj programske opreme na planetu. Dejansko številne ustvarjalne panoge vključujejo programsko opremo Mac, ki ni na voljo niti za Windows, ali ki je razvita predvsem za macOS, pri čemer so vrata Windows nekaj poznejšega razmišljanja!

Izjema pri tem pa so igre. Tako kot pri Linuxu tudi Steam uradno podpira macOS, vendar je katalog iger za Mac precej manjši od sistema Windows. Tako kot pri Linuxu se tudi igralci Mac pogosto odločijo za dvojni zagon v operacijskem sistemu Windows, da bi uživali v večji izbiri naslovov.

Za razliko od uporabnikov Linuxa pa jih pogosto ovira dejstvo, da Apple pri oblikovanju svojih (ne nadgradljivih) računalnikov Mac pri izbiri računalnikov Mac, ki niso nadgradljivi, prednostno ne postavlja programske opreme za igre (na primer grafične kartice)..

Če denar ni predmet in ne uporabljate računalnika za igranje iger, je macOS odlična nadomestna operacijska mreža za Windows. Razen, da ni odprtokodna. To morda ne skrbi najbolj, toda tukaj pri ProPrivacy je resnično zaskrbljujoče.

Skrbi glede zasebnosti pri operacijskem sistemu Mac OS

Apple zasluži s prodajo vrhunske strojne opreme, zato ima manj spodbud za vohunjenje svojih uporabnikov za dobiček kot podjetja, kot je Google, katerih celoten poslovni model temelji na poseganju v zasebnost njihovih uporabnikov. Dejansko se je Apple v zadnjem času zelo posvetil zasebnosti uporabnikov.

Vendar je sodeloval s programom množičnega vohunjenja PRISM NSA (čeprav precej pozneje kot vse druge vpletene družbe). In ker je macOS programska oprema v zaprtem izvoru, je nemogoče zagotovo vedeti, kaj do nje pride.

3. ChromeOS

Chrome OS

Novo dete v namiznem bloku OS je ChromeOS. Kot je (običajno) pri macOS-u, boste za njegovo uporabo morali kupiti nov računalnik. Za razliko od Mac strojne opreme pa je na trgu množica nizkocenovnih Chromebookov z nizkimi stroški (kot tudi vse večje od srednjih do višjih).

ChromeOS je bil prvotno zasnovan kot zelo lahka alternativa Windows. Ker mnogi danes počnemo v računalniku skoraj vse, kar je povezano z računalnikom, je bila Googlova ideja preprosta - zakaj ne brskalnika Chrome pretvoriti v celoten OS?

Na videz bizarna ideja je na presenečenje mnogih opazovalcev dejansko delovala! Ker je bil ChromeOS le nekaj več kot preprost brskalnik, ga je mogoče namestiti na poceni prenosne računalnike nizkega cenovnega razreda brez večjega vpliva na njihovo zmogljivost (za razliko od napihnjenega sistema Windows).

Na začetku je bila velika težava ta, da je ChromeOS kot samo brskalnik neuporaben brez aktivne internetne povezave. To je sčasoma postalo manj težav, saj so spletne aplikacije HTML5, kot so Google Dokumenti, v načinu brez povezave postale vse bolj funkcionalne.

Zaradi tega je ChromeOS dobra izbira za nezahtevne uporabnike, saj jim je omogočil, da brskajo po omrežju, pretakajo Netflix, preverjajo njihovo e-pošto in potrdijo nenavadno pismo v Google Dokumentih na poceni prenosnikih. In treba je reči, da Google Docs zdaj nudi močno podporo za urejanje in izvoz Microsoft Office dokumentov.

Vendar to ni bil "pravi" operacijski sistem, kot so Windows, Linux ali macOS. Ampak…

Resnična zamenjava Windows?

Nedavne spremembe so metamorfozirale potencial za ChromeOS. Od leta 2018 skoraj vsi novejši Chromebooki lahko na namizju ChromeOS-a zaženejo aplikacije Android. Od leta 2020 bodo vsi novi Chromebooki dobavljeni s podporo za Linuxove aplikacije, ki se izvajajo na namizju ChromeOS-a, ki so privzeto omogočene (nekaj, kar je mogoče na številnih Chromebookih z neuradnimi krampami že nekaj časa).

Ni treba posebej poudarjati, da vsaka od teh potez (kaj šele oba skupaj) močno poveča, kar lahko storite s ChromeOS-om. Sposobnost zagon aplikacij za Android na primer odpira ogromen katalog iger (čeprav tistih, ki so zasnovani za delovanje na mobilnih telefonih) in celo možnost zagon programa Microsoft Office.

Uporabnikom omogoča tudi igranje ogromnega kataloga iger za Android. Seveda, to niso konzole AAA, vendar dobro igrajo tudi na prenosnikih Chromebook.

Uporabniki Chromebooka podpirajo produktivno programsko opremo, kot sta GIMP in LibreOffice, profesionalno raven. Aplikacije za Linux tehnično delujejo znotraj virtualne naprave Debian 9 (VM), vendar je integracija z upraviteljem datotek Chrome OS Files impresivna.

Pakete DEB lahko namestite na primer neposredno iz datotek, do shranjenih datotek Linuxa pa lahko neposredno dostopate iz datotek.

Skrbi glede zasebnosti

ChromeOS je lastniški Googlov izdelek z zaprtim izvorom, ki se celoten poslovni model zanaša na zanemarjanje zasebnosti uporabnikov, da bi ciljal na njih zelo prilagojene oglase. Google je sodeloval tudi s programom PRISM NSA.

Tako kot pri običajnem brskalniku Chrome je tudi dejstvo, da je ChromeOS zaprt vir, zagotovo gotovo nemogoče vedeti, ali za vas vohuni za Google tako, da v resnici ne bi smel. Toda resno ljudje, Google ni vaš prijatelj.

Končne misli

Če se resno ukvarjate z zasebnostjo, takoj odložite Windows in namesto tega uporabite Linux. Je nadomestni sistem Windows, ki poje in pleše, in ne glede na to, katero različico izberete, je Linux zgrajen - da spoštuje vašo zasebnost.

In ker je odprtokodnega sistema, je mogoče preveriti, ali to ni mogoče pri lastniških zaprtih operacijskih sistemih.

Vendar se ne moremo izogniti dejstvu, da Linux nikoli (vsaj v dogledni prihodnosti) ne bo tako enostaven za uporabo kot Windows. Učenje uporabe Linuxa zahteva raven predanosti in po naših izkušnjah sposobnost soočanja z frustracijami z vztrajnostjo.

Vendar je to velik OS, ki ga imajo mnogi radi, in če vam je resnično mar za zasebnost, vam ne preostane drugega, kot da zavihate rokave in se zataknete v.

macOS je resnično izpopolnjen operacijski sistem, ki se lahko skoraj v vseh pogledih spopada z operacijskim sistemom Windows (in je pri mnogih boljši). Pravzaprav je programska oprema macOS razlog, da veliko ljudi izplača smešne količine denarja na vrhunsko strojno opremo, ki je v marsičem slabša od svojih veliko cenejših sistemov za Windows.

Ali je macOS bolj varen kot Windows, je vzrok za številne razburjene razprave, zagotovo pa je, da so hekerji in trgovci zlonamerne programske opreme ciljno usmerjeni veliko manj kot Windows. Kako dobro je za zasebnost, pa je zelo odvisno od tega, koliko zaupate Applu.

Zdaj, ko smo imeli priložnost uporabljati Chrome OS na sodobnem prenosniku s polno podporo za Android in Linux, moramo reči, da smo precej navdušeni. Prepričani smo, da se bodo uporabniki porabljali z različnimi frustracijami, ko čas mineva, vendar menimo, da se je Chrome OS razvil v zmogljiv in eleganten OS, ki ponuja resnično alternativo Windows, vendar ga je ustvaril Google.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me