Windows 10 je nočna mora zasebnosti. Štiri leta po izdaji Microsoft upa, da so vsi nadgradili na zadnjo različico sistema Windows. Mnogi uporabniki pa še vedno uporabljajo starejše različice operacijskega sistema.

Za podjetja je to razumljivo. Stroški nadgradnje, težave s kompatibilnostjo za nazaj in morebitna potreba po prekvalifikaciji osebja so vsi razlogi za zamudo pri preselitvi.

Windows 10 je bil delno zasnovan za reševanje teh težav, saj je z vsako novo različico ponujal postopne posodobitve, ne pa široke spremembe.

Vsak nov osebni računalnik od leta 2015 ponuja Windows 10, vendar še vedno obstajajo nekateri uporabniki, ki vztrajajo pri starejši strojni opremi, ki preprosto niso nikoli sprejeli Microsoftove ponudbe brezplačne nadgradnje (ki jo je podaljšala do 31. decembra 2017).

Za mnoge pa je najbolj logičen razlog, da ne nadgradijo na najnovejšo različico sistema Windows, da starejše različice sistema Windows niso tako invazivne na zasebnost kot Windows 10.


Kako zasebna je vaša različica sistema Windows?

Spodnja tabela prikazuje, katere podatke potencialno deli vaša različica Windows.

Windows 10

Windows 8.1

Windows 8

Windows 7

Uporabniški stiki

Da

Ne

Ne

Ne

Podatki koledarja

Da

Ne

Ne

Ne

Drugi podatki o personalizaciji

Da

Ne

Ne

Ne

ID za oglaševanje

Da

Da

Ne

Ne

Lokacija

Da in poslana zaupanja vrednim partnerjem.

Da, samo Microsoft.

Da, samo Microsoft.

Ne

Telemetrija

Da (razen W10 Enterprise)

Da *

Da *

Da *

* Telemetrija - to je postopek snemanja podatkov in pošiljanja drugemu viru. To se naredi za "odpravljanje težav".

* Ob izdaji teh različic sistema Windows telemetrija ni bila zbrana, vendar je bila od takrat dodana s samodejnimi posodobitvami.

Windows 10

Windows 10 domači zaslon

Windows 10 je od izdaje julija 2015 povzročil polemike zaradi številnih neuspehov v zasebnosti.

To še posebej velja za storitve Bing in Cortana, ki zbirajo veliko osebnih podatkov o vas, da bi zagotovili zelo personalizirano izkušnjo.

Skrb vzbujala je tudi Microsoftova samodejna zbirka telemetrijskih podatkov (za odpravljanje napak).

Mnogi uporabniki so morda zadovoljni s kompromisom med zasebnostjo in praktičnostjo pri uporabi teh storitev, toda sama količina informacij, ki jih Microsoft lahko zbere o vas prek Windows 10, je zaskrbljujoča..

Večino funkcij, ki posegajo v zasebnost, je mogoče onemogočiti, Microsoft pa zdaj veliko bolje razloži, kaj počnejo in uporabnikom omogoča, da jih med namestitvijo izklopijo kot pri prvi izdaji sistema Windows 10.

Uporabniki sistema Windows še vedno vodijo k sprejemanju privzetih nastavitev, ki so zelo invazivne.

Ti vključujejo zbiranje uporabniških stikov, koledarskih podatkov in z njimi povezanih vhodnih podatkov za prilagoditev govora, tipkanja in vnosa črnila. Za izboljšanje prepoznavnosti se zbirajo tudi podatki za tipkanje in črnilo.

Iz večine tega zbiranja podatkov je mogoče izklopiti, vendar izvzetja iz telemetričnega zbiranja ni mogoče, razen če uporabite Enterprise Edition Windows 10.

Windows 8.1

Windows 8.1 ne vsebuje Cortane, zato ima veliko manjšo integracijo z iskalnikom Bing in mu ni treba zbirati podatkov o personalizaciji..

Uvedla je ID-je za oglaševanje. To so edinstveni identifikatorji, ki podjetjem omogočajo, da ciljajo na uporabnike s prilagojenim oglaševanjem.

V svojem aktivnem življenjskem ciklu Windows 8.1 ni zbiral nobenih telemetrijskih podatkov, vendar je Microsoft kmalu po zagonu sistema Windows 10 dodal telemetrijsko zbirko sistemom Windows 8.1, Windows 8 in Windows 7 prek svojega kanala za samodejno posodabljanje.

Windows 8

Ta različica sistema Windows je uvedla sledenje lokaciji. Kljub temu pa je veliko bolj invazivno sledenje lokacije, ki ga izvaja Windows 10, ta, da so podatki o lokaciji, ki jih zbirata Windows 8 in Windows 8.1, poslani samo Microsoftu.

Tako kot pri sistemu Windows 8.1 je bila tudi v letu 8 za nazaj teleaktična zbirka dodana retroaktivno.

Windows 7

Windows 7 mnogi obravnavajo kot zadnjo različico sistema Windows, ki nima vgrajenih funkcij, ki so posebej zasnovane za poseganje v zasebnost uporabnikov.

Tako kot pri obeh različicah sistema Windows 8 je tudi to razliko nekoliko uničil retroaktivni dodatek zbirke telemetrije.

Največja težava uporabnikov sistema Windows 7 je, da desetletni operacijski sistem prihaja do konca svoje življenjske dobe. 14. januarja 2020 Microsoft konča uradno podporo zanj s strani Microsofta.

Seveda vaša kopija sistema Windows ne bo nenadoma prenehala delovati, vendar ne bo več prejemala vitalnih posodobitev varnosti.

Prednosti zasebnosti zaradi nadaljnje uporabe sistema Windows 7 in ne nadgradnje na novejšo različico sistema Windows po tem datumu močno odtehtajo varnostno tveganje, ki ga predstavlja operacijski sistem, ki ni zakrpljen za izpolnjevanje najnovejših varnostnih groženj.

32-bitni proti 64-bitnim sistemom Windows

Večina sodobnih osebnih računalnikov je opremljena s 64-bitnimi procesorji. Ti so veliko hitrejši od starejših 32-bitnih procesorjev, ki so omejeni tudi na uporabo le 4 GB RAM-a.

Da bi izkoristili 64-bitni procesor, morajo biti programi napisani posebej za podporo njegovega nabora navodil. To vključuje Windows.

Edina razlika med 32-bitnimi različicami sistema Windows in 64-bitnimi različicami sistema Windows je, da lahko 64-bitne različice v celoti izkoristijo 64-bitne procesorje.

32-bitne različice sistema Windows delujejo v redu na računalnikih s 64-bitnimi procesorji, 64-bitne različice sistema Windows pa potrebujejo za delovanje 64-bitnih procesorjev.

Ključno je, da nobene posledice glede zasebnosti niso povezane s tem, ali je sistem Windows 32-bitni ali 64-bitni.

Če ne uporabljate zelo starega računalnika, morate izbrati tudi 64-bitne različice programov (kot so aplikacije VPN), ker zagotavljajo boljše delovanje. Če pa je na voljo samo 32-bitna različica (kar se pogosto zgodi, da se zagotovi združljivost za nazaj), jih je dobro uporabiti.

Alternativa Windows

Če ste resni glede svoje zasebnosti, namesto tega uporabite Linux.

Linux je brezplačen in odprtokodni operacijski sistem, ki lahko naredi skoraj vse, kar lahko Windows. Za razliko od sistema Windows je Linux zasnovan z zasebnostjo. Nekatere različice Linuxa so bolj usmerjene v zasebnost kot druge, vendar je katera koli različica Linuxa bolj zasebna kot celo Windows 7.

Številni "vodilni" programi Windows so na voljo tudi za Linux, kjer pa jih ni, je običajno dobra odprtokodna možnost Linux.

Izjema od tega pravila so igre. Platforme, kot je Steam, ponujajo podporo za igre Linux, vendar jih je na voljo veliko manj, kot jih ima Windows. Priljubljena rešitev te težave je postavitev sistema z dvojnim zagonom, kjer se Windows uporablja izključno za igranje iger.

Linux je veliko bolj uporabniku prijazen kot je bil, toda njegova krivulja učenja ostaja veliko bolj strma kot za Windows. Zato ni realna možnost za vse. Toda za tiste, ki se želijo malo potruditi, Linux ponuja veliko bolj zasebno računalniško izkušnjo kot Windows ali kateri koli drug operacijski sistem tam.

Linux OS

Linux prihaja v skoraj zmedeno različico različice, imenovane "distros". Na voljo je več distrofijev, ki so usmerjeni v zasebnost, vendar je Linux Mint zasnovan tako, da bo prehod iz Windows na Linux čim bolj neboleč.

Nadaljnji način za varovanje zasebnosti pa je uporaba VPN-ja za Linux.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me