Z nekaj zelo redkimi izjemami bo uporaba VPN negativno vplivala na vašo hitrost interneta. Konec koncev morajo vaši podatki potovati dlje, ko se usmerjajo prek strežnika VPN, ki mora obdelati tudi potrebe po šifriranju in dešifriranju potencialno na stotine drugih uporabnikov VPN.

Ta izguba zmogljivosti se pogosto meri v smislu, kako VPN vpliva na hitrost prenosa in nalaganja, vendar je v igri še en dejavnik: ping.

Kaj je Ping?

Pravilno gledano je Ping programski pripomoček, ki se uporablja za merjenje stopenj pinga. V splošni rabi se izraz ping pogosto nanaša neposredno na same stopnje pinga, zato da se izognemo zmedi, vedno uporabimo pripomoček Ping in se v tem članku sklicujemo na stopnje pinga..

Pomožni program Ping je na voljo na skoraj vseh platformah in meri čas povratne poti, ki je potreben, da paket podatkov doseže strežnik iz računalnika in se nato vrne nazaj na računalnik..

Poleg neobveznih stopenj pinga (najmanjši, največji in povprečni časi povratnega potovanja) poroča o podrobnostih, kot so napake, izguba paketa in standardni odmik od povprečne vrednosti.


Od teh številk je povprečna hitrost pinga (čas kroženja) v milisekundah (ms) verjetno najbolj uporabna za večino ljudi.

Stopnja pinga se včasih imenuje tudi latenca, izrazi pa so sinonimni. In če je samo jasno, čim nižja je stopnja pinga (latenca), hitrejši je odzivni čas strežnika. Tako nizke stopnje pinga so dobre.

Zakaj nastane težava s pingom pri uporabi VPN-ja?

Nizke stopnje pinga lahko zmanjšajo čas nalaganja spletnih strani, vendar v večini situacij verjetno ne boste opazili razlike pri uporabi VPN, razen če je strežnik VPN na drugi strani planeta za vas.

Kljub temu je izjemna izjema pri uporabi VPN za spletno igranje iger. Da bi igralci hitro in natančno reagirali v igrah, kjer je oseba z najhitrejšimi refleksi kraljeva, igralci potrebujejo visoke stopnje pinga.

Za te ljudi je lahko samo nekaj milisekund zamuda med pritiskom na gumb miške in dejanje na zaslonu stvar zmage ali smrti.

Upoštevajte, da hitrost pinga vpliva na odzivni čas in zato slabo vpliva na pretakanje prek VPN-ja, kjer je pasovna širina (kot kaže hitrost prenosa) veliko pomembnejši dejavnik.

Kako preizkusiti ping

 1. Uporaba Pinga

  Najenostavnejši način za testiranje stopenj pinga je uporaba pripomočka Ping, ki je priložen vašemu operacijskemu sistemu. Preizkus lahko izvedete na katerem koli naslovu IP naslova ali URL-ju - www.google.com je priljubljena možnost, čeprav bomo uporabili www.proprivacy.com!

  V Windows z desno miškino tipko kliknite Start -> Ukazni poziv in vnesite »ping [strežnik]«.

  Ukazni program ping pripomoček

  V macOS in Linux odprite Terminal in vnesite „ping [server]“. Preizkus se nadaljuje, dokler ne pritisnete Ctrl + C, da ga ustavite, ko bo Ping prikazal statistiko preskusa.

  ping utility mac

  Možno je tudi zagnati Ping znotraj omrežnega pripomočka macOS-a. Pojdite v sistem - > Knjižnica -> CoreServices ->Prijave -> Zavihek Ping.

  Ping test na macu

  Uporabniki mobilnih telefonov lahko preizkušajo ping z aplikacijami, kot sta Ping za Android in Ping za iOS.

 2. Uporaba spletnih orodij

  Spletna mesta, kot je ping-test.net, ponujajo orodja za testiranje pinga in speedtest.net v rezultate testiranja hitrosti vključujejo stopnje pinga.

  Ker te rezultate posreduje spletno mesto, ne morejo biti tako natančni kot test, opravljen neposredno iz vaše naprave. In večina bo dovolila teste samo vnaprej izbranim testnim strežnikom.

  Ping test na spletnem orodju ping

  Uporaba grafičnih vmesnikov s spletnimi orodji lahko olajša njihovo razlago. Posnetek zaslona na strani ping-test.net na primer jasno prikazuje učinek razdalje na hitrost pinga (testi, opravljeni v Veliki Britaniji).

 3. Testiranje pinga v odjemalcih VPN

  Nekatere aplikacije VPN po meri izvajajo ping teste na strežnikih ponudnika VPN. To je zelo koristna funkcija pri odločanju, s katerim strežnikom VPN tega ponudnika se želite povezati.

  Ping test v odjemalcu AirVPN

  Vendar pa tega ne stori, če primerjamo uspešnost pri uporabi VPN z zmogljivostjo, če VPN sploh ne uporabljamo. Prav tako si velja zapomniti, da so ti rezultati pinga namenjeni samo strežniku VPN in ne vključujejo zamud, ki jih doda dodatno potovanje na ciljni strežnik in nazaj.

Kako preizkusiti ping VPN

Če želite preizkusiti čas pinga VPN, preprosto izvedite test Ping, ko ste povezani s strežnikom VPN. To lahko primerjate s časi pinga, ko ne uporabljate VPN, tako da zaženete Ping test z izklopljenim VPN. In lahko primerjate čase pinga, ko ste povezani z različnimi strežniki VPN, tako da se povežete z vsakim po vrsti in izvedete test pinga.

Ping test v ukaznem pozivu 2

Ping rezultati brez VPN (iz Velike Britanije). Povprečna latenca = 18 ms.

ping test v ukazni vrstici 3

Rezultati Pinga, ko ste povezani na strežnik VPN na Nizozemskem. Povprečna latenca = 29 ms.

preizkus pinga v ukazni vrstici 4

Ping rezultati, ko ste povezani v strežnik VPN v Združenih državah Amerike. Povprečna latenca = 110 ms. Kot vidimo, je razdalja zelo pomembna!

Če ste igralec, morate preveriti čase pinga, ko ste povezani s strežnikom priljubljenih iger..

Kako zmanjšati ping

 1. Zmanjšajte razdaljo, ki jo morajo prehoditi paketi

  Da bi dosegli najboljše rezultate pinga pri uporabi VPN, je splošno pravilo, da se čim bolj približate strežniku VPN, kjer je ciljni strežnik (npr. Vaš strežnik za igre) fizično nameščen.

  Težave z nalaganjem strežnika in omrežjem lahko to zapletejo, zato boste morda želeli izvesti ping teste na več različnih strežnikih.

  Če je mogoče, vedno izberite tudi ciljni strežnik, ki je čim bližje vaši fizični lokaciji.

 2. Uporabite hitrejši protokol VPN

  Praviloma je večja kot je uporabljena močnejša šifriranje VPN, večja procesorska moč je potrebna za šifriranje in dešifriranje. Zato je možno skrajšati čas pinga z žrtvovanjem varnosti (kar je le redko pomembno vprašanje pri igrah na srečo).

  To lahko storite s spreminjanjem uporabljenega protokola VPN, na primer v PPTP. Glavni od najhitrejših do najčasnejših so glavni protokoli VPN:

  1. PPTP
  2. L2TP / IPsec
  3. IKEv2
  4. OpenVPN (UDP je hitrejši od TCP, AES-218 pa hitrejši od AES-256).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me