Vsi vemo, da bi morali prebrati dolg dolgočasen pravni gumi, ki spremlja skoraj vse, kar počnemo v sodobnem svetu. Toda kdo to počne? Navsezadnje je zelo dolgočasno in je pogosto napisano v skrivnem jeziku, ki je videti kot zasnovan tako, da zavrača vse razen najbolj utrjenih legalnih mazohistov!


Težava, ko gre za VPN, je ta, da ta pravni žargon pogosto poseže v jedro dejanske storitve, za katero plačujete. Čeprav je uporaben tudi za šifriranje nezavarovanih javnih WiFi povezav in dostop do geo-omejenih spletnih storitev, večina nas uporablja VPN predvsem za zaščito naše anonimnosti in meni, da je to njegova najpomembnejša funkcija.

Zavedajoč se tega, da skoraj vsi ponudniki VPN glasno razglašajo prednosti svojih storitev pri ohranjanju spletne anonimnosti na svojih naslovnicah. Ko pa pogledate več njihovih ToS (Pogoji storitve, ki jih imenujemo tudi Pogoji) & Pogoji ali pogoji uporabe) ugotoviš, da ti pogoji v celoti ali v nasprotju s temi trditvami ali pa jih izpolnjujejo v obsegu, ki jih dejansko brez smisla.

Ta razlika med tem, kar naj bi bilo na voljo, in tistim, kar je ob natančnem preučevanju drobnega tiska dejansko ponujena, je pomembno, da pred vpisom v njihove storitve preučite pravno politiko VPN. Obstaja več pogostih trditev, ki zahtevajo, da povprečni uporabnik VPN pozorno spremlja posebnost.

Zajamčena zasebnost

Približno vsi ponudniki VPN obljubljajo, da osebnih podatkov ali podrobnosti o njihovih internetnih dejavnostih uporabnikom ne bodo predali tretjim osebam. Če pa preverite njihov ToS, hitro postane jasno, da v primeru sodnih tožb (sodni pozivi, sodne odločbe in podobno) nimajo druge možnosti, kot da jih upoštevajo in bodo v takšnih okoliščinah izročili informacije, ne da bi zamašili veko.

To smo že povedali tukaj na ProPrivacy in ponovno bomo to povedali, edini način, da lahko VPN podjetje resnično zagotavlja vašo zasebnost, je, da ne hranite dnevnikov. Brez dnevnikov = v primeru pravnih ukrepov (ali še hujšega, če organi oblasti zasežejo strežnike VPN podjetja) - nič se ni zgodilo).

Ne hranite dnevnikov

Tudi ko ponudnik VPN trdi, da ne vodi dnevnikov, je dobro preveriti ToS, da vidite, kaj točno pomenijo. Eden od pogostih težav je, da čeprav se dnevniki sčasoma lahko zavržejo, se pred tem pogosto hranijo za kratek (ali ne tako kratek) čas. HMA na primer veliko prispeva k temu, da ne vodi hlodov, vendar študija njihovih ToS kaže, da se hranijo 10 dni, kar je precej dolgo obdobje in vsekakor dovolj, da se lahko sprejmejo pravni ukrepi, da jih prisilijo v izročitev čez.

Nadaljnje, čeprav manjše, je določanje, kateri dnevniki in zapisi se zavržejo in kateri ne. Medtem ko večina VPN-jev brez dnevnika zavrže zapise o spletnih aktivnostih uporabnika, nekateri še vedno vzdržujejo podrobnosti, kot je IP, s katerega je uporabnik povezan, čas in povezava, ki sicer večini ne prinašajo skrbi, pa tudi nekaj podrobnosti mnogi za nekatere.

Podobno večina ponudnikov VPN vodi evidenco podatkov o plačilih svojih strank. Medtem ko so očitno koristne pri takšnih stvareh, kot so neprestano sledenje obračunavanju, in težave in marsikomu verjetno ne prinašajo veliko pozornosti, tam obstajajo ponudniki (na primer zasebni dostop do interneta), ki dokažejo svojo zavezanost zasebnosti uporabnikov z uničevanjem plačilnih zapisov, ko transakcija je popolna (upravljanje uporabe itd. z dodeljevanjem naključnim, sledljivim uporabniškim številkam strankam).

Garancija za vračilo denarja

Običajna (a nikakor ne univerzalna) praksa je ponuditi garancijo za vračilo denarja, ki običajno traja od dneva do enega meseca. Toda kaj pomeni ta garancija, se lahko precej razlikuje, tako da, če jo nameravate uporabljati kot brezplačno preskusno različico, da preverite storitev ponudnika storitev ToS, morate biti pozorni na to.

Medtem ko nekateri VPN-ji z ​​veseljem nudijo preizkus vračila denarja, ki ga ni mogoče pokvariti, pa bodo drugi vrnili denar le, če jih njihova tehnična ekipa v določenem času ne pove. Čeprav s tem sam po sebi ni nič narobe, je pomembno, da se zavedate kakršnih koli omejitev (pogosto skritih precej globoko v pravni politiki podjetja), preden se prijavite. Podjetnost, ki se nam zdi preudarna, se zdijo podjetja, ki v svojem ToS trdijo, da nezadovoljstvo zaradi počasnih hitrosti ali drugače slabe storitve ni razlog za vračilo..

kršitev avtorskih pravic

Upoštevajmo, da veliko ljudi uporablja VPN, da lahko prenesejo P2P torrente. Nekateri ponudniki VPN to tiho dovoljujejo, drugi pa za nalogo aktivno zagotavljajo namenske strežnike VPN! V mnogih državah, na primer v ZDA ali kjer se avtorske pravice izvajajo strogo in se aktivno uveljavljajo, se strogo ravnajo proti in bodo izdali obvestila, v katerih bodo opozorila, da če boste še naprej odkrivani, vam bodo prepovedane njihove storitve.

Težava je v poznavanju priljubljenosti prenašanja torrentov, veliko VPN-jev s strogimi protipiratskimi politikami dejstva ne oglašuje prav dobro, zato raje skriva svoje politike v ToS-u zaradi strahu pred izgubo potencialnih strank. Če želite več informacij o zaščiti med hudourniki, glejte naš najboljši vodič VPN za mesta za hudournike.

Druge stvari

Zgoraj so glavne stvari, za katere menimo, da bi morali biti pozorni. Večina ponudnikov VPN-ja se skuša zoper popolnoma vse povrniti, čeprav nacionalna in mednarodna zakonodaja nadomeščata vse, kar je zapisano v ToS-u družbe.

Mnoga podjetja tudi radi opredelijo svojo „neomejeno hitrost“ in „neomejeno pasovno širino“ s pravilniki o „pošteni uporabi“, ki jih najdete le, če natančno pregledate njihov ToS. Čeprav je dejstvo, da takšni pogoji sploh obstajajo, nadležno, moramo še naleteti na ponudnika, ki jih dejansko uveljavi, zato jim ne smatramo, da bi jih kaj preveč skrbelo.

Zaključek

Upamo, da smo poudarili, zakaj je zelo pomembno, da zavihate rokave in dejansko preberete majhen tisk, ko se odločite, kateri ponudnik VPN je pravi za vas. Ni veliko zabave, a ker se trudite zaščititi svojo identiteto z uporabo VPN, je smiselno zagotoviti, da se ponudnik VPN podobno ukvarja z vašo zasebnostjo.

To ne pomeni, da imajo vsi ponudniki VPN slabo pravno politiko. Dejansko nekateri upoštevajo vprašanja, kot so stranke in imajo ToS, ki to podpirajo. Imamo članek, v katerem razpravljamo o naših najljubših ponudnikih VPN "brez dnevnika", ki jih najdete tukaj.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me