Teorija o tem, da so uporabniki Mac varni na spletu, obstaja že od nekdaj. Žal nam je žal, da vam povemo, da temu ni tako! Medtem ko so Maci v nekaterih vidikih bolj varni, noben sistem ni nikoli varen, ko je povezan z internetom.

Na srečo smo ustvarili ta priročnik za varovanje vašega Maca. spodaj vam ponujamo deset varnostnih nasvetov za Mac, ki jih lahko izvajate ne glede na vaše sposobnosti.

Contents

10 najboljših nasvetov za varnost Mac

Tukaj je 10 najboljših stvari, ki jih morate izvesti, če vam primanjkuje časa. Brez njihovega izvajanja bi bil vaš Mac resnično ogrožen.

1. Uporabite požarni zid

Vklop požarnega zidu blokira neželene dohodne omrežne povezave. Mnogi mislijo, da Apple to omogoča kot privzeto nastavitev, vendar to ni vedno tako.

Če želite vklopiti požarni zid Mac Mac, storite naslednje:


 1. Pojdite na sistemske nastavitve > Varnost & Zasebnost
 2. Kliknite zavihek požarni zid
 3. Kliknite ikono ključavnice
 4. Vnesite svoje uporabniško ime in geslo za nastavitev zavihka

Druga uporabna možnost je, da omogočite način Stealth tako, da kliknete gumb možnosti požarnega zidu in nato v pogovornem oknu kliknete možnost Omogoči način prikritega. Zaradi tega je vaš računalnik neviden v javnih omrežjih.

2. Omogoči samodejne posodobitve

Za zaščito računalnika je nujno, da omogočite samodejne posodobitve. Applovi razvijalci si nenehno prizadevajo za posodobitev macOS-a. To vključuje odzivanje na vse nove napade, na katere je morda vaš računalnik ranljiv.

Omogočanje samodejnih posodobitev je zelo preprosto - preprosto odprite System Preferences in kliknite App Store, kjer lahko prilagodite nastavitve posodobitev.

3. Uporabite močna gesla

Uporaba močnih gesel za vaše uporabniške račune je bistvenega pomena.

Če želite to narediti, se vrnite na razdelek Splošno Varnost & Nastavitve zasebnosti.

Za ustvarjanje močnih in edinstvenih gesel morate uporabiti tudi upravitelja gesel. Priporočamo 1Password, vendar o tem razpravljajte več v tem priročniku.

4. Onemogoči samodejno prijavo

Onemogočite to funkcijo za večjo varnost, še posebej, če uporabljate prenosni Mac. Če nekdo ukrade vaš Mac, bo onemogočanje samodejne prijave pripomoglo k zaščiti vaših zasebnih podatkov pred tatovi.

Če želite preveriti trdnost svojega gesla ali si otežiti geslo (vendar ga je enostavno zapomniti), si oglejte naš članek: https://proprivacy.com/password-strength-checker/

5. Onemogočite zagon nevarnih aplikacij

Na zavihku Splošne nastavitve lahko spremenite in pooblastite, katere aplikacije se lahko zaženejo na vašem Macu. Najvarnejša možnost je, da dovolite zagon aplikacij samo iz App Store.

Če pa želite večjo svobodo, se lahko odločite za zagon aplikacij razvijalcev, ki jih pozna Apple, pa tudi iz App Store.

6. Omogoči FileVault

Omogočanje datoteke FileVault je nujno. Z njim lahko šifrirate vse datoteke v svojem uporabniškem računu. Če jih želite dešifrirati, morate vnesti geslo računa ali obnovitveni ključ, ki ste ga ustvarili, ko ste vklopili FileVault.

7. Onemogoči Java

Ena najboljših lastnosti je možnost onemogočanja Jave. Java je polna varnostnih lukenj. Če Java ne zaženete redno, jo izklopite. Če se ne more zagnati, ne more dovoliti kodam, da ustvarijo varnostne vrzeli v vašem Macu.

Java lahko izklopite v varnostnih nastavitvah brskalnika. V Safariju pojdite na Nastavitve > Varnost in počistite polje »Omogoči Java«.

8. Zahtevajte geslo pri Wake / Ohranjevalnik zaslona

Če imate MacBook, odprite varnost & Podokno o zasebnosti iz nastavitev sistema in nastavitev polja Zahtevaj geslo na "takoj". Če je računalnik vklopljen, morate znova vnesti poverilnice za prijavo, če se želite prijaviti v račun, potem ko je računalnik Mac spal ali pa se je ohranjevalnik zaslona aktiviral.

9. Omogočite dvofaktorsko preverjanje pristnosti

Dvostopenjska ali dvofaktorska avtentikacija je sistem, pri katerem vaša prijava na storitve ali spletna mesta zahteva več kot le vaše uporabniško ime in geslo. Potrebuje tudi številčno kodo. Ta dvostopenjska koda vam je običajno poslana prek besedilnega sporočila ali telefonskega klica. Hekerji predstavljajo dodatnim izzivom hekerje.

Storitve, kot je Googlov Gmail, imajo to funkcijo, vendar jo morate omogočiti, da jo lahko uporabljate. Vklopite ga lahko za Microsoftove storitve in spletna mesta ter Dropbox. Dvostopenjska avtentikacija lahko pomeni rahlo neprijetnost v uporabniški izkušnji, vendar varnost, ki jo pridobite, močno odtehta manjše težave.

10. Namestite in konfigurirajte program za preprečevanje zlonamerne programske opreme

Vedno več zlonamerne programske opreme cilja na Mac (čeprav še vedno nikjer blizu ravni, s katero se srečujejo uporabniki Windows). OS X ima močno, vedno delujoče, še nevidno orodje proti zlonamerni programski opremi, imenovano Xprotect. Kljub temu morate občasno zagnati aplikacijo, kot je Malwarebytes, za skeniranje datotek. Če vas zanima popolna zaščita pred zlonamerno programsko opremo, si oglejte naš članek o odstranitvi in ​​zaščiti zlonamerne programske opreme.

Varnost omrežja Mac

Ena največjih nevarnosti uporabe Maca ali katerega koli računalnika v tem primeru je splet.

Torej ni presenetljivo, da stvari rešujemo z varnostjo omrežja.

Če želite konfigurirati omrežne možnosti, kliknite meni Apple v zgornjem levem kotu zaslona. Odprite Sistemske nastavitve in izberite Omrežje.

Nadzorite omrežne povezave

Če imate strokovno znanje, lahko sami nastavite omrežna in povezovalna pravila. Na žalost za večino nas to ni tako. Aplikacije, ki smo jih našteli spodaj, vam bodo pomagali spremljati in varovati povezave.

Roke proč!

Roke proč! na skrivaj spremlja vse dejavnosti vseh programov, ki se izvajajo v ozadju. Takoj, ko se aplikacija poskuša zagnati brez predhodno določenega pravila, Hands Off! vas opozori z obvestilom. To sporočilo vsebuje vse ustrezne informacije o operaciji in vas prosi, da se odločite. Dokler ne odgovorite na obvestilo, Hands Off! blokira delovanje in vas ščiti.

Mali smrečica

Little Snitch je požarni zid za dohodne povezave. Razkriva vse poskuse omrežne povezave, ki zagotavljajo, da vaši zasebni podatki ne zapustijo računalnika. Ponuja enako raven nadzora dohodnih povezav.

Murus

Murus je orodje za upravljanje požarnega zida. Nimate strokovnjaka za varnost, če želite uporabljati vse funkcije te poenostavljene in uporabniku prijazne aplikacije. Velika prednost Murusa je vgrajeno grafično orodje za urejanje nabora pravil, s katerim lahko ustvarite prilagojene nabore pravil za vsako priložnost.

Radijska tišina

Radio Silence je zelo drobna aplikacija za nadzor omrežja. Pomaga vam zaščititi svojo zasebnost in preprečuje, da bi aplikacije v ozadju pošiljale vaše občutljive podatke. Uporaba te aplikacije nima nobenih stranskih učinkov v uspešnosti vašega Maca in vam ne pošilja poskočnih obvestil ves čas.

Požarni zid na Macu

Nadzor omrežnih povezav je ena stvar. Prav tako morate poskrbeti, da se nič ne plazi. Zato je uporaba požarnega zidu nujna.

Vse različice Macintosha do 10.4, imenovane Tiger, so imele sistem požarnega zidu, ki temelji na Unixu, da zaščiti uporabnika pred zlonamernimi napadi. Apple jo je imenoval ipfw. Upravljal je dohodne in odhodne povezave, tako da je uporabniku omogočil prehod ali blokiranje. Ti sistemi požarnega zidu so uredili promet glede na vrsto, izvor in cilj.

V naslednji različici Mac OS (Leopard) je Apple za upravljanje omrežnih zahtev aplikacij posodobil ipfw z novim dodatkom, imenovanim Application Firewall. Ko program zahteva omrežni promet, filter vtičnic preveri pravico do tega. Če programa ni na seznamu, vas OS X prosi, da mu dovolite nadaljevanje.

Medtem ko omogočite privzeti požarni zid, priporočamo tudi uporabo enega izmed zgoraj omenjenih požarnih zidov. Ti so uporabni, saj gre za njihov namenski posel, zato lažje ustavijo neželen promet.

VPN

Ena stvar je, da se prepričate, da nič dobrega ne gre v vaše omrežje. Še ena naj bo vaša povezava zasebna.

VPN (virtualno zasebno omrežje) šifrira vaše podatke. S tem ga je skrival pred neželenimi očmi. Veliko več prednosti je tudi uporaba VPN, na primer neomejen globalni pretok. Če želite izvedeti več, preberite poglobljeno primerjavo najboljših VPN-jev za Mac.

Varstvo podatkov

Zdaj, ko imate svojo mrežo pod nadzorom, je čas, da vzamete svoje datoteke v svoje roke. Vendar pa bodite previdni, ko gre za varstvo podatkov. Če stvari delate napačno, se lahko na koncu zaklenete iz datotek. Zato pred začetkom obvezno varnostno kopirajte svoje podatke (čeprav morate redno varnostno kopirati podatke).

Poleg FileVault in TimeMachine, omenjenih spodaj, lahko razmislite tudi o preverjanju MiniTool-a.

FileVault

Za šifriranje podatkov uporabite FileVault.

Kaj je FileVault?

FileVault je program za šifriranje diskov v Applovem operacijskem sistemu macOS. FileVault uporablja 128-bitno AES enkripcijo s 256-bitnim ključem za zaklepanje diska in vseh datotek na njem.

Zakaj bi morali uporabljati FileVault?

Šifriranje vaših osebnih podatkov močno priporočamo prenosnim napravam, da zaščitite svoje podatke in datoteke. Uporabna je lahko v mnogih primerih, zlasti kadar nekdo poskuša pridobiti nepooblaščen dostop. Poleg tega, če napačno ali izgubite Mac, bodo vaši podatki varni.

Ali je FileVault varen?

Če izgubite geslo in obnovitveni ključ, bodo vaši podatki za vedno nedostopni - nobene datoteke ne boste mogli obnoviti. Šifriranje FileVault je tako močno, da bi potrebovali 100.000 let, zato ga ni mogoče preklicati.

Apple vam pomaga, da shranite obnovitveni ključ v varnostno kopijo. To zmanjšuje tveganje, da ga izgubite. Če ste pozabljivi ali nagnite k izgubi stvari, FileVault morda ni za vas.

Kako vklopiti FileVault

  1. V meniju Apple odprite sistemske nastavitve in pojdite na Varnost & Zasebnost.

  2. Izberite zavihek FileVault in v spodnjem levem kotu kliknite ikono zaklepanja, nato vnesite skrbniško geslo.

  3. Nato kliknite gumb »Vklopi FileVault«, da začnete postopek namestitve.

  4. Če ima vaš Mac več uporabnikov, boste morali omogočiti dostop do datoteke FileVault za vsakega od njih.

  5. Poiščite varno mesto za 24-znakovno alfanumerično geslo in kliknite Nadaljuj.

  6. Apple lahko zahtevate, da shrani vaš obnovitveni ključ. Če se odločite za to, boste morali odgovoriti na tri varnostna vprašanja. To vam bo pomagalo, da se povežete z Apple in se pooblastite.

  7. Ko končate z odgovarjanjem na varnostna vprašanja, pritisnite gumb Restart.

Šifriranje podatkov je lahko zelo počasen postopek. Vsakih 50 GB za šifriranje traja od 5 do 15 minut, odvisno od uspešnosti vašega Maca. Najboljši način je, da ga pustite teči ponoči. Napredek lahko preverite, če se vrnete nazaj na zavihek FileVault v Varnost & Zasebnost.

Če želite izklopiti FileVault, spremenite vrstni red zgornjih korakov. Dešifriranje bo trajalo ravno toliko časa kot je šifriranje. Celotna stvar je odvisna od velikosti vašega pogona, hitrosti vožnje in zmogljivosti Maca. Med šifriranjem / dešifriranjem se lahko vaš računalnik počuti počasi, vendar ne skrbite.

Pritrdite varnostno luknjo

Če niste prepričani v varnost FileVaulta in še vedno skrbi, da bi bili vloženi, lahko pomagamo.

Ko vaš Mac preide v stanje mirovanja, ima potencialno varnostno luknjo. To je zato, ker so gesla, potrebna za dešifriranje datoteke FileVault, shranjena v njenem pomnilniku. V bistvu ga lahko nekdo zbudi in prikliče ključ brez gesla za prijavo.

Če ste paranoični glede varnosti, lahko storite naslednje.

POZOR: Pri vsakodnevni uporabi boste morali dvakrat vnesti geslo za prijavo, vaš Mac pa bo nekoliko počasnejši, ko se prebudite iz načina mirovanja.

Neobvezna tarifna podštevilka

 1. Odprite terminal (poiščete ga lahko v mapi Utilities ali uporabite iskalno svetilko)
 2. Vnesite: sudo pmset -a uničitefvkeyonstandby 1 hibernatemode 25
 3. Pritisnite Enter in znova zaženite Mac

S tem ukazom Mac vstopi v stanje pripravljenosti namesto v stanje spanja. V stanju pripravljenosti se vsebina pomnilnika shrani na disk in računalnik preide v globoko spanje. Ukaz tudi vašemu računalniku sporoči, da v pripravljenosti ne zadržuje tipke FileVault v pomnilniku.

Če želite izklopiti funkcijo, odprite Terminal znova in vtipkajte: sudo pmset -a uničitefvkeyonstandby 0 hibernatemoda 3

Nato pritisnite Enter in znova zaženite.

Časovni stroj

Z datoteko FileVault bodo vaši podatki varni. Vendar pa ga morate imeti tudi varnostno kopijo. Ni znano, da so vaši podatki varni, če vaš prenosnik ukradejo, če teh podatkov ne boste nikoli dobili nazaj.

Kaj je Time Machine?

Time Machine je varnostna kopija programske opreme, ki jo je razvil Apple in se distribuira kot del macOS-a. Čeprav je zunaj veliko drugih rezervnih možnosti, je TimeMachine kot nalašč za lastnike Maca.

Kako deluje časovni stroj?

Time Machine napravi urne varnostne kopije v zadnjih 24 urah, dnevne varnostne kopije za zadnji mesec in tedenske varnostne kopije za vsak predhodni mesec. Varnostno kopiranje ustvarja lokalne posnetke vašega Maca. Dnevni posnetek se shrani vsakih 24 ur. Začne se po vklopu ali ponovnem zagonu računalnika.

Zdi se, da je veliko varnostnega kopiranja, vendar Time Machine samo varnostno kopira spremembe, ki ste jih naredili v datotekah. Shrani več različic vsake datoteke. Če bi na primer dokument uredili 50-krat, bi lahko obnovili 15. različico.

Zato Apple imenuje Time Machine: ker se lahko vrnete v čas, da vidite zgodovino datotek.

Kako uporabljati časovni stroj

Neobvezna tarifna podštevilka

 1. Povežite pomnilniški pogon z računalnikom Mac.
 2. Videti bi moralo opozorilo, da sprašujete, ali želite pogon uporabljati s Time Machine. Kliknite Uporabi kot rezervni disk.
 3. Če opozorila ne vidite, odprite Sistemske nastavitve > Časovni stroj.
 4. Izberite Backup Disk, izberite napravo za shranjevanje, za katero želite varnostno kopirati, in kliknite Use Disk.
 5. Izberete lahko šifriranje varnostnih kopij. V tem primeru boste za dostop do njih potrebovali geslo.

Nastavitve skupne rabe Mac

Vaš Mac lahko podatke deli na več načinov, ne le z drugimi računalniki Mac. To je lahko koristno v nekaterih primerih, kot je delo na daljavo. Če na Mac računalniku odprete vrata, morate poskrbeti za njegovo varnost, da se izognete morebitnim napadom.

Če želite konfigurirati nastavitve skupne rabe, odprite System Preferences in kliknite ikono Sharing.

Zaslon

V podjetniških okoljih lahko tehnična podpora vklopi to možnost, tako da lahko vidi vaš zaslon in morda opravi oddaljena popravila ali posodobitve. Računalniki Windows in Linux lahko to možnost uporabijo tudi za dostop do zaslona vašega Maca. Če ne potrebujete te možnosti podpore, se prepričajte, da je izklopljena.

mapa

Datoteka omogoča, da drugi računalniki v omrežju dosežejo datotečni sistem vašega računalnika. Tehnično sistem za izmenjavo datotek uporablja tudi storitev Back To My Mac, ki omogoča dostop do datotek vašega Maca iz drugega Maca prek interneta. Če ne uporabljate nobene od teh storitev, izklopite datoteko.

Tiskalnik

Ta tiskalnik je povezan z vašim Mac računalnikom z drugimi računalniki v omrežju, vključno z računalniki Windows in Linux. Če tiskalnika ne uporabljate, izklopite nastavitev.

Oddaljena prijava

Oddaljena prijava pomeni vzpostavitev povezav do vašega Maca prek SSH / SFTP. Tehniki to nastavitev uporabljajo na daljavo. Izklopite ga, če ga ne uporabljate.

Internetna skupna raba

Internet Maca lahko delite z drugim Macom. Zgodovina te nastavitve sega 20 let nazaj, ko so ljudje uporabljali klicni internet. Vse bolj je brez vrednosti, zato jo izključite.

Bluetooth

Če to vklopite, vaš Mac omogoča pošiljanje in prejemanje datotek v drugo napravo z omogočeno povezavo Bluetooth, na primer mobilni telefon. Apple iPhoni in iPadi tako ne morejo deliti datotek (čeprav imajo tudi Bluetooth). Tako ga boste verjetno uporabljali le, če boste imeli telefon z Androidom. Če te funkcije niste zamudili, jo verjetno ne potrebujete.

Upravljanje uporabnikov

Če niste edini, ki uporablja računalnik, morate poskrbeti, da drugi, ki imajo dostop do vašega računalnika, ne bodo mogli škodovati njemu.

Če edini uporabljate računalnik, lahko preskočite ta razdelek.

Kaj pomeni več uporabnikov?

Upravljanje uporabnikov vam pomaga, da računalnik delite z drugimi, ne da bi jim omogočili urejanje vaših občutljivih podatkov. Kot uporabnik Maca je ena največjih prednosti.

Starši lahko z upravljanjem uporabnikov nadzorujejo tudi otroke, tako da ustvarijo pravila in omejitve.

Kako upravljati več uporabnikov

Če želite upravljati več uporabnikov, odprite Sistemske nastavitve in kliknite Uporabniki & Skupine. Na levi strani si lahko ogledate uporabnike računalnika. Če v spodnjem levem kotu okna kliknete znak Zakleni, lahko nastavite nove uporabnike.

Pod možnostmi prijave lahko nastavite hitro preklapljanje uporabnikov. To pomeni, da se lahko z nekaj kliki miške preklopite na profil drugega uporabnika. Če želite to narediti, kliknite na Prikaži meni hitrega preklopa uporabnika. Preklapljanje traja manj kot dve sekundi, odvisno od tega, koliko aplikacij je odprtih v vsakem računu.

Upravljanje uporabnikov pomeni več kot nastavitev računov in pomoč pri preklopu mest na vaš Mac. Obstaja veliko razlogov za vzpostavitev več uporabniških računov. Na primer:

1. Odpravljanje težav

Če imate težave s pogosto uporabljano aplikacijo, jo boste morda morali preizkusiti v čistem okolju. Predstavljajte si, na primer, da že leta srečno uporabljate svoj brskalnik, nato namestite nov dodatek in celotna zadeva se je počila. Niste prepričani, ali je bil dodatek ali ste po nesreči naložili zlonamerno programsko opremo v računalnik. Če ga želite preizkusiti, lahko ustvarite račun »test uporabnika« in analizirate težavo tam. Če tam deluje dobro, veste, da mora biti težava v vašem običajnem uporabniškem računu.

2. Bodite uporabnik, ki ni skrbnik

Biti uporabnik s polnim dostopom ni vedno najvarnejši način uporabe računalnika. Preverite varnostni vodnik agencije NSA glede varnostnih omejitev za Mac. Po drugi strani pa lahko zahtevanje skrbniškega dostopa do namestitve aplikacij predstavlja veliko bolečino, če niste uporabnik. Kot tak lahko ustvarite račun samo za skrbnike s polnimi skrbniškimi pravicami in ga pustite prijavljenega. Svoj redni račun lahko uporabite za svoje običajno delo in nato hitro preklopite na skrbniški račun, če morate opraviti katerega koli skrbnika delati.

3. Račun za predstavitve

Če uporabljate svoj Mac za redno predstavitev predstavitev, se boste morda želeli izogniti tistim aplikacijam, ki vam potiskajo obvestila in motijo ​​vašo uspešnost. Če se ustvarite račun za predstavitve, se temu lahko izognete. To pomeni tudi, da lahko svoj umazan namizje hranite skrito pred občinstvom!

4. Igre

Ustvarjanje čistega računa za igranje vam lahko poveča zmogljivost in s tem naredi prijetnejšo igro.

5. Ločite svoje delovno in zasebno življenje

Včasih moramo delo prinesti domov, vendar to ne pomeni, da morate na Macu mešati svoje delo in zasebno življenje. Z ločenimi uporabniškimi profili lahko zagotovite, da se ohrani delovanje vsakega profila. Če morate doseči natančno datoteko, lahko to storite s hitrim preklopom.

Mac virusi - urbana legenda?

Ali lahko moj Mac dobi viruse? Ali potrebujem protivirusno zaščito? Na ta vprašanja ni enostavno odgovoriti. Maci so v operacijskem sistemu Windows oboroženi z Xprotectom in za Mac je še vedno manj virusov kot za Windows. Vendar pa se število povečuje zaradi vse večje priljubljenosti Mac-a.

Nedavno poročilo je nakazalo, da je zlonamerna programska oprema Mac v letu 2017 narasla za 270%. Macworld je sestavil seznam zlonamerne programske opreme in pomanjkljivosti v varnosti, kjer lahko vidite najrazličnejše viruse Mac. Kljub temu je Mac operacijski sistem, ki temelji na Unixu, zato je še vedno eden najbolj varnih operacijskih sistemov. Poleg tega Apple nenehno poskuša narediti svoje izdelke bolj varne.

Najboljša protivirusna programska oprema za Mac

Kaspersky Internet Security je naša najljubša protivirusna programska oprema za Mac. Poleg iskanja virusov vam omogoča prosto brskanje po spletu, ne da bi vas skrbelo, da bo kaj škodljivega napadlo vaš računalnik. Skeniranje je lahko nekoliko počasno, vendar ima za rezultat podrobno poročilo. Obstaja tudi fantastična funkcija varnega denarja za zaščito plačil prek spleta.

Upravljanje z geslom

Nastavitev in zapomnitev močnih gesel ni enostavno. Za zapletena, zelo dolga gesla so orodja za upravljanje gesel, kot je Apple Keychain, odlična pomnilniška pomoč.

Apple Keychain

Kaj je obesek za ključe?

Keychain je Apple-ovo orodje za upravljanje gesla v oblaku. Vgrajen je v iOS in macOS. KeyChain pomaga uporabnikom ustvarjati, organizirati in doseči gesla.

Kako uporabljati obesek

Če želite shraniti gesla, vklopite KeyChain z odpiranjem Nastavitve na vašem iPhone ali iPadu. Odprite iCloud in se pomaknite navzdol, da tapnete Keychain, da ga aktivirate s preklopom stikala.

Če tega še niste storili, boste morali nastaviti geslo iCloud Keychain. Če ste ga že nastavili, se boste morali preveriti z drugo napravo. Ta funkcija vam pomaga doseči vse zavarovane podatke, ne glede na to, katero napravo uporabljate.

Naključno ustvarjena gesla

Če vam zmanjka idej za geslo ali želite samo zagotoviti, da je geslo čim varnejše, ima Keychain za vas fantastično funkcijo - generator gesel. Za uporabo:

 1. Odprite Keychain Access na zaslonu z aplikacijami in izberite svojo kategorijo.
 2. Kliknite gumb plus (+) na dnu zaslona. V pojavnem oknu je veliko možnosti, na primer testiranje gesla. Kliknite na ključni znak na desni, da odprete pomočnika za geslo.
 3. Uporabite pomočnik gesla za ustvarjanje spominskih črk in številk, samo številk, naključnih ali FIPS-181 skladnih gesel različnih dolžin. V vrstici kakovosti bo prikazana raven varnosti vašega gesla.

Najboljši upravljavci gesel za Mac

Če niste zadovoljni z Keychainom vašega Mac-a ali pa vas zanima kaj več, si oglejte naš priročnik za preverjanje gesla in orodja. Skratka, to so najboljše alternativne možnosti:

 • 1Poslovna beseda
 • Dashlane
 • LastPass

Sledenje računalniku Mac

Če ste kdaj izgubili Mac ali iPhone, boste vedeli, da je to grozen občutek. Še huje je, če ga ukradejo. Na srečo obstajajo orodja, ki vam pomagajo najti / pridobiti.

Poišči moj Mac

Kaj najde moj Mac?

Najdi moj Mac je Applova storitev, ki lastniku omogoča, da poišče izgubljeni izdelek in ga po potrebi zbriše na daljavo.

Kako vklopiti Find My Mac

 1. Pojdite na sistemske nastavitve.

 2. Kliknite podokno iCloud.

 3. Pomaknite se navzdol in preverite, ali je potrditveno polje Najdi moj Mac.

 4. Če Find My Mac še ni vklopljen, kliknite v polje in na poziv kliknite Dovoli, da ga vklopite.

Kako najti svoj Mac

Če ste izgubili Mac, pojdite na iCloud.com. Videli boste zemljevid z vsemi vašimi napravami v bližini. Podatke o svojih napravah si lahko ogledate s klikom na Vse naprave. Informacije vključujejo podatke o tem, ali je naprava v spletu ali brez povezave in kdaj je bila nazadnje uporabljena.

Lahko kliknete napravo za dostop do različnih možnosti: Predvajaj zvok, Izgubljeni ali Zbriši.

Predvajanje zvoka je koristna možnost, če je vaš Mac v bližini, vendar ga preprosto ne najdete.

Pod krinko

Undercover je del programske opreme za daljinsko sledenje in nadzor manjkajočega Maca. Lahko celo pomaga pri izterjavi ukradenega stroja. Naložite ga v ozadje računalnika, da stalno spremljate svojo lokacijo.

Opomba

Odstranjevanje programa Undercover je skoraj nemogoče: samo skrbnik ga lahko odstrani iz Maca.

Varnost Mac: Bottom Line

Varnost Mac se je v zadnjih letih zelo spremenila. Uporabniki Maca morajo zdaj zaradi večje grožnje posvetiti večjo pozornost varnosti svojih naprav. Če želite, da je vaš Mac v teh dneh čim bolj varen, je pomembno, da vložite v njegovo izdelavo in ga ohranite.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me