Če želite nastaviti svoj VPN z Ubuntu, Kali ali Mint, potem ste na pravem mestu. V tem članku je enostavna navodila za uporabo namestitve VPN Linux VPN GUI-ji, Upravitelj omrežja in druge metode.


Zaradi svoje priljubljenosti se ta članek osredotoča na namestitev VPN-ja na Ubuntu, vendar enaka navodila veljajo za Linux Mint, Debian in Kali (ki temelji na Debianu) in bi morala zagotavljati uporabne smernice za uporabnike drugih Linuxov distros.

Preberite več o varnosti v spletu

Če želite izvedeti več o tem, kako lahko zavarujete svoje podatke, si oglejte spodnje vodnike:

 • Najbolj varne distribucije Linuxa - V tem priročniku navajamo dve najbolj varni distribuciji Linuxa tam.
 • Šifriranje VPN - vse, kar morate vedeti o šifriranju VPN iz PPTP v OpenVPN.

Namestite programsko opremo Linuxa po meri VPN-ja

V večini operacijskih sistemov je najlažji način nastavitve VPN uporaba programske opreme po meri ponudnika VPN. To velja tudi v Linuxu, vendar zelo malo ponudnikov VPN ponuja uporabniškega uporabniškega vmesnika Linux.

Pravzaprav edini ponudniki VPN, ki jih poznam in ponujajo vmesnike VPN za Linux za celoten nabor funkcij, ki jih običajno najdemo v programski opremi Windows in macOS, sta AirVPN in Mullvad .

Namestite VPN v programski opremi za stranke Linux

Odjemalec "Eddie" AirVPN podpira vrsto konfiguracij Linuxa in je odprtokoden.

Mullvadov VPN odjemalec podpira Ubuntu (Debian), Fedora, Linux Elementary Freya in Arch Linux. Je tudi odprtokodna.

Namestite VPN v Linux

ExpressVPN ponuja tudi odjemalca Linux po meri, vendar je samo v ukazni vrstici in ni zelo predstavljen. Na voljo je za Ubuntu, Fedora in Raspbian, vendar ni odprte kode.

OpenVPN za Linux prek NetworkManagerja

Zunaj namenskih odjemalcev je verjetno najlažji način namestitve in uporabe OpenVPN na večini sistemov Linux prek demona NetworkManager.

Velja opozoriti, da AirVPN priporoča, da ne uporabljate NetworkManagerja "zaradi številnih kritičnih težav." Vendar nisem mogel določiti več podrobnosti v zvezi s tem, in večina VPN-jev se zdi z veseljem uporabljati.

Namestitev OpenVPN v Ubuntu GNOME

 1. Registrirajte račun pri izbranem ponudniku VPN.
 2. Prenesite konfiguracijske datoteke .ovpn ponudnika za strežnike, na katere se želite povezati. Pogosto jih lahko paketno prenesete kot .zip datoteko, v tem primeru pa jo boste morali pred uporabo odstraniti..

  V preteklosti NetworkManager ni maral vgrajenih potrdil in ključev. Zaradi tega veliko VPN-jev priporoča, da jih naložite ločeno. Vendar to ni več potrebno.

 3. Prenesite in namestite pakete Ubuntu OpenVPN za NetworkManager, tako da odprete okno terminala in vtipkate:

  sudo apt-get install network-manager-openvpn-gnome

 4. Preverite, ali je OpenVPN pravilno nameščen s klikom na ikono NetworkManager v obvestilni vrstici.

  Namestitev VPN-ja na Ubuntu

  Nato pojdite na VPN Off -> Nastavitve VPN-a -> VPN -> in kliknite gumb +.

  nastavite VPN na Ubuntu

  V polju Dodaj VPN bi morali videti možnost OpenVPN. Če ne vidite OpenVPN, znova zaženite računalnik.

  Namestite VPN Ubuntu

 5. Če predpostavimo, da vidite možnost OpenVPN, je ne kliknite. Kliknite namesto »Uvozi iz datoteke…«. Pomaknite se do mesta, kjer ste prenesli datoteke .ovpn in dvokliknite eno.

  Nastavitev VPN-ja za Ubuntu

 6. V oknu Dodaj VPN se prikaže nastavitev VPN strežnika. Preprosto vnesite svoje uporabniško ime in geslo in pritisnite »Dodaj«.
 7. Zdaj je nastavljen VPN. Juhu! Če ga želite začeti, pojdite na NetworkManager -> VPN izklopljen -> in izberite strežnik, s katerim se želite povezati.

  Kako namestiti Ubuntu VPN

OpenVPN neposredno prek terminala Linux

Po AirVPN je uporaba OpenVPN prek Linux Terminal tudi bolj varna kot uporaba NetworkManagerja, čeprav tega nisem mogel samostojno potrditi ali razkriti podrobnosti.

Na žalost za to ne morem narediti splošnega priročnika za nastavitev, saj se specifike preveč razlikujejo glede na VPN in glede na okus, ki ga uporabljate Linux. Vendar ima večina dobrih ponudnikov vodnike.

Upoštevajte, da če neposredno uporabljate OpenVPN, zahteve DNS ne bodo potisnjene na strežnike DNS ponudnika VPN. Puščanje IP-ja lahko odpravite tako, da spremenite resoluvconf in tako potisne DNS na strežnike DNS vašega VPN-ja.

Lahko pa ročno konfigurirate požarni zid iptables, da zagotovite, da mora ves promet (vključno z zahtevami DNS) iti prek strežnika VPN. Tako boste vsaj zagotovili, da bodo vse zahteve DNS posredovale vaše VPN. Deluje tudi kot stikalo za ubijanje.

Dokumentacija na spletnem mestu vašega VPN-ja vam lahko daje nadaljnje napotke glede teh težav.

Ročno konfigurirajte VPN za Linux z uporabo PPTP prek NetworkManagerja

PPTP ni varen protokol VPN, zato priporočamo, da se mu izogibate. NetworkManager prihaja s podporo PPTP "izven škatle", kar lahko PPTP naredi uporabno "hitro in umazano" rešitev, kadar varnost ni velika prioriteta.

 1. Pojdite na Network Manager -> Nastavitve VPN-a Kliknite ikono + poleg polja VPN -> Protokol tuneliranja od točke do točke (PPTP)

  nastavitev Ubuntu VPN

 2. Izpolnite nastavitev PPTP, ki vam jo je posredoval vaš VPN. Upoštevajte, da te nastavitve niso značilne za Linux, zato lahko uporabite splošne nastavitve ali nastavitve za drugo platformo.

  Dodajte VPN v Ubuntu Linux

Ročno konfigurirajte VPN za Linux z uporabo L2TP / IPsec

Kot je uporabljeno v našem celotnem priročniku za šifriranje VPN, je L2TP protokol za tuneliranje, ki ne zagotavlja nobene šifriranja ali zaupnosti prometa, ki poteka skozi njega, zato se ponavadi izvaja s paketom preverjanja pristnosti IPsec (L2TP / IPsec).

Kako namestiti L2TP / IPsec za NetworkManager

NetworkManager-l2tp je vtičnik VPN za NetworkManager 1.2 ali novejši, ki vključuje podporo za L2TP / IPsec.

Če želite namestiti, zaženite Terminal in vnesite naslednje ukaze:

sudo add-apt-repository ppa: nm-l2tp / network-manager-l2tp

sudo apt-get update

sudo apt-get install network-manager-l2tp

Morda boste pozvani, da namestite dodatne binarne datoteke (npr. Za GNOME) in v tem primeru nadaljujte. Znova zaženite računalnik in L2TP bi moral biti zdaj omogočen v NetworkManagerju.

Namestitev PPTP VPN L2TP

Nastavitev je zelo podobna uporabi PPTP (glejte zgoraj), le da boste morali vnesti nekaj dodatnih podrobnosti za preverjanje pristnosti IPSec. Ponovno bi moral vaš VPN to omogočiti, splošne nastavitve pa so v redu.

Nastavitev VPN L2TP in IPsec

Posodobitev maj 2018: Trenutno obstaja napaka v xl2tpd, ki lahko ogrozi njegovo uporabo s protokolom IPSec. Težava je že odpravljena v Fedori, zato bi pričakoval, da bo kmalu zakrpljen v Ubuntu in Debianu. Oglejte si podrobnosti in najnovejše posodobitve tukaj.

Ročno konfigurirajte VPN za Linux z uporabo IKEv2

IKEv2 je varen in hiter protokol VPN, ki hitro pridobiva na priljubljenosti pri storitvah VPN. V Linuxu je podprt prek strongSwan. Paketi strongSwan so na voljo za večino različic Linuxa ali pa jih sestavite sami.

Kako namestiti IKEv2 za NetworkManager. To lahko zgradite iz vira ali pa lahko uporabniki Debian / Ubuntu odprejo Terminal in vstopijo:

sudo apt-get install network-manager-strongswan

V uporabi vtičnik deluje tako kot zgoraj opisan vtičnik L2PT NetworkManager.

Preprosto vnesite nastavitve IKEv2, ki jih je posredoval vaš VPN (če podpira IKEv2).

IKEv2 VPN za Linux

Kako preizkusiti VPN za Linux

Če uporabljate NetworkManager, majhna ikona zaklepanja omrežja v vrstici za obveščanje vam naenkrat sporoči, da ste povezani.

Kako preizkusiti VPN v Linuxu

Za nadaljnjo potrditev, da je VPN povezan in deluje pravilno, lahko zaženete test tesnosti IP ...

Preverite, ali ima VPN puščanje IP

Ko je enkrat povezan z VPN (z uporabo katere koli metode), je dobro preveriti, ali obstajajo puščanja IP.

Preverjanje Linux VPN-ja za puščanje IP-ja

Zgornji primer prikazuje slab primer puščanja IPv6. Rezultat DNS IPv4 pravilno kaže, da sem povezan s strežnikom VPN v ZDA, vendar lahko spletno mesto vidi moj resnični naslov IPv6 v Veliki Britaniji prek običajnega puščanja DNS in WebRTC. Neuspeh!

Če želite več informacij o zaščiti z VPN v Veliki Britaniji ali ZDA, si oglejte spodnja vodnika:

 • VPN UK
 • VPN Združene države

Upoštevajte, da so IP-ji za zasebno uporabo - [RFCxxxx] samo lokalni IP-ji. Ni jih mogoče uporabiti za identifikacijo posameznika ali naprave in zato ne predstavljajo puščanja IP.

Namestitev VPN za Linux: zaključek

Kot pri večini Linuxov stvari tudi nikoli niso tako enostavne, kot so na večini mainstream platform. Kljub temu pa tudi neizkušeni uporabniki Debian / Ubuntu ne bi smeli imeti težav z nastavitvijo VPN z uporabo NetworkManagerja.

Kreditna slika: avtor Profit_Image / Shutterstock.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me