Statistični podatki kažejo, da bo več kot 35 milijonov naprav za pametne zvočnike, kot sta Amazon Echo in Google Home, do konca leta 2017 v ZDA v redni uporabi..

Ne preseneča, da so te precej futuristične naprave tako priljubljene; lahko naredijo cel kup stvari in vse kar morate storiti je, da jih vprašate - Star Trek style.

Tu je le majhen seznam stvari, ki jih lahko Echo in Google Home počneta samo z glasovnim ukazom:

 • Predvajaj glasbo
 • Ustvarite sezname "naredi" in nakupovalne sezname
 • Naročite taksije
 • Naročite nekaj pri Amazonu (v primeru Amazon Echo in Alexa)
 • Upravljajte pametne naprave, vključno z lučmi, centralnim ogrevanjem in ključavnicami
 • Poiščite stvari na spletu - od časov v kinu do športnih rezultatov do vremenskih poročil
 • Rešite matematične težave

Te naprave postavijo (precej učinkovitega) osebnega asistenta v dom po nizki ceni. Njihova priljubljenost je razumljiva - poleg tega, da je takšna moderna tehnologija sama po sebi precej prepričljiva.

A vse to pride po ceni - in ta cena je zasebnost. Odkar so se naprave zagnale, smo opazili vse večje pomisleke glede varnosti in zasebnosti Amazon Echo in Google Home.


Naj bo Amazon Echo zaseben; Korak za korakom

amazonski odmev

 1. Preberite si pogosta vprašanja za Amazon Alexa. Tudi če niste nekdo, ki te stvari bere, z nečim, kar je tako globoko povezano z vašim domačim življenjem, bi resnično morali.
 2. Razmislite o občasnem brisanju zgodovine snemanja Alexa. To lahko negativno vpliva na to, kako dobro se vaša naprava nauči o vas - če pa zasebnost postavite na prvo mesto, je to verjetno manjša skrb.
 3. Preglejte nastavitve glasovnega nakupa ali jih v celoti onemogočite. Ne gre samo za zasebnost, ampak bi lahko prihranili nekaj denarja, če boste imeli otroke, ki se zavedajo, da lahko z vašim novim pripomočkom za gospodinjstvo naročijo stvari!
 4. Omogočite ton "konec zahteve", tako da lahko slišite, ko je Alexa nehala poslušati zahtevo.
 5. Če naprave ne uporabljate, lahko utišate zvok.

Naj bo Google Home zaseben; Korak za korakom

 1. Seznanite se s področjem Moja aktivnost Googlovih spletnih storitev. Tu so shranjeni vsi vaši interakciji z Googlom, kar pomeni, da lahko razkrijete, koliko spletni velikan ve o vas. Tu je tudi vaša domača dejavnost, zato jo boste morda želeli občasno očistiti.
 2. Uporabljajte utišanje in redno preverjajte (s pomočjo luči na napravi), ali naprava posluša. Na primer, med prašanjem lahko nenamerno izključite napravo.
 3. Preglejte svoje nastavitve, tako da lahko z Googlom delite samo informacije, ki jih želite skupno deliti.

Amazon Echo postane zaseben

Če bi me eden od mojih naročnikov za svetovanje na področju IT vprašal, kako narediti Amazon Echo zasebno, bi moj instinktivni (in iskren) odgovor bil: "ne dobite ga." Enako bi veljalo za Google Home.

Da bi te naprave lahko učinkovito opravljale svoje delo, jih morajo ves čas poslušati. Če jih izgovorite "Hey Alexa" ali "OK Google", jih morate "slišati". Če imate doma eno od teh Amazon ali Googlovih naprav, se vse, kar ste povedali okoli nje, zvrsti na njihove velike strežnike v oblaku , pomagate tem ogromnim podjetjem, da iz minute v minuto izvejo več o vas in vaših dnevnih navadah. (Če gre za Google Home, informacije ostanejo v napravi lokalne, dokler ne slišite »OK Google«.)

Vpletena podjetja ne skrivajo dejstva, da analizirajo način uporabe teh naprav. Tako bodo lahko ustvarili podrobno sliko o tem, kaj boste v prihodnje verjetno spraševali o napravah. To je super za funkcionalnost - vendar za zasebnost, ne toliko ...

Zdaj se posameznikov odnos do zasebnosti razlikuje. Nekaterim je všeč način, kako je spletno oglaševanje vedno tako natančno. Drugi se zdijo to natančnost čudaška in neprijetna. Če padete v slednji tabor, verjetno ne nameravate namestiti naprave, ki bi vas trajno poslušala v vašem domu!

Amazon Echo in Google Home: Izboljšanje zasebnosti

Glede na zgoraj navedeno moramo za preostanek tega priročnika predvideti, da imate Amazon Echo ali Google Home ali ga nameravate dobiti, in že ste zadovoljni s kompromisi glede zasebnosti, ki se jim preprosto ne morete izogniti, če se odločite za uporabo teh naprav.

Če sprejmete, da že zaupate Amazonu ali Googlu in vsem tretjim osebam, s katerimi sodelujejo, kaj lahko storite, da postaneta Amazon Echo ali Google Home tako zasebna, kot se LAHKO?

Za začetek je tu nekaj nasvetov, ki veljajo enako za obe napravi:

 1. Zavedajte se, da te naprave, razen če so v načinu "brez zvoka" ali izključene, vedno poslušajo vas (in vse druge, ki govorijo v vašem domu). Najpametnejši pristop je, da pred njimi ne rečete ničesar, česar ne bi z veseljem povedali v javnosti. Če tega ne bi povedali v javnosti ali na javni spletni strani, bi morali dvakrat premisliti o tem, kako to izgovoriti pred pametnim zvočnikom.
 2. Bodite izbirčni glede spletnih računov, ki jih uporabljate pri vas Amazon Echo ali Google Home. Samo za odmev je na voljo več kot 3000 aplikacij (spretnosti). Medtem ko vsaka, ki jo uporabljate, dodaja obseg, kar lahko počne vaša naprava, pa tudi dodatno zmanjša vašo zasebnost. Zavoljo tega ne aktivirajte več aplikacij in spletnih računov.
 3. Izklopite mikrofon, kadar želite prenehati poslušati Amazon Echo ali Google Home. V obeh primerih se funkcija za izklop zvoka aktivira s fizičnim gumbom na sami napravi. V času pisanja nobena naprava ne ponuja zvoka, ki je glasno aktiviran. Nemogoče si je predstavljati, da gre za kaj drugega kot oblikovanje. Če ne zaupate vpletenim podjetjem, boste morda celo želeli odklopiti naprave, vendar se to poraja vprašanje, zakaj bi kdo kupil napravo, če je ne bi z veseljem uporabljal!
 4. Seznanite se s tem, kako počistite zahtevo in zgodovino snemanja v svoji napravi (več o tem pozneje).

Nato imamo nekaj nasvetov, ki so značilni za vsako napravo.

Zaključek

Narava Amazon Echo in Google Home naprav je, da ne bi smele biti zasebne. Zamenjate si nekaj zasebnosti za udobje in bolj kot boste Amazonu in Googlu omogočili, da vesta o vas, bolj natančno vam bodo ti "domači pomočniki" lahko pomagali.

Toda tako kot iskalniki in socialni mediji je stranski produkt skupne rabe toliko, da vpletena podjetja sestavijo podrobno sliko vašega vsakdanjega življenja in navad. Ti "veliki podatki" so zelo pomembni za njih in njihove oglaševalce.

Za nekatere bo uporaba take naprave vedno predaleč čez vrstico zasebnosti. Vprašanje v resnici ne bi smelo biti, kako narediti Amazon Echo (ali Google Home) zasebno, ampak kako narediti njihovo uporabo nekoliko bolj zasebno. Zgornji nasveti vam bodo pomagali narediti prav to.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me