Ta članek govori o tem, kako namestiti VPN na Chromebook. Za popolno razpravo o tem, zakaj želite uporabiti VPN na svojem Chromebooku in katere Chromebook VPN morate izbrati, si oglejte 5 najboljših storitev za Chromebook VPN.


Kot je razloženo v tem članku, obstajajo trije načini zagon VPN-ja na Chromebooku

  1. Uporabite odjemalca L2TP / IPsec, vgrajenega v OS Chrome.
  2. Uporabite dodatek za brskalnik Chrome.
  3. Uporabite aplikacijo Android (na Chromebookih, ki podpirajo to funkcijo).

Samo povezava L2TP / IPsec bo zaščitila celoten Chromebook, če uporabljate aplikacije Android. Dodatek za brskalnik Chrome bo ščitil vašo navadno dejavnost Chromebook, ne pa tudi za Android, medtem ko Android VPN ščiti samo druge aplikacije za Android.

Ta navodila predvidevajo, da ste se že prijavili na storitev VPN.

Opomba o OpenVPN za Chromebook

Teoretično Chrome OS podpira protokol OpenVPN, vendar nikoli ni mogel pravilno uvažati običajnih potrdil OpenVPN. Če imate lastni strežnik VPN, je mogoče konfigurirati njega in Chromebook, da se povežete prek OpenVPN, vendar to presega področje uporabe tega vodnika.

Uporaba L2TP / IPsec (in PPTP)

Vgrajeni odjemalec VPN L2TP / IPsec je »standardni« način za zagon VPN-ja na Chromebookih. Zato je priročno, da večina VPN podpira ta protokol!

Nastavitve L2TP / IPsec so enake na vseh platformah, tako da tudi če VPN ne podpira izrecno Chromebooka, lahko uporabite nastavitve L2TP / IPsec, ki so na voljo za katero koli drugo platformo za zagon VPN-ja na vašem Chromebooku.

PPPT ne podpira več OS Chrome. In ker PPTP ni varen protokol VPN, je zelo malo razloga za uporabo PPTP VPN v Chromebooku! Če imate podedovani Chromebook in morate uporabljati PPTP, so navodila za to skoraj enaka spodnjim.

1. Prijavite se v Chromebook.

2. Kliknite ikono omrežja na dnu zaslona (poleg slike).

3. Izberite Nastavitve.

Chromebook L2Tp 0

4. Izberite Network -> Dodaj povezavo -> Dodajte zasebno omrežje.

Nastavitev Chromebooka 2

5. Izpolnite podrobnosti, ki jih ponuja vaša storitev VPN (kot je navedeno, ti ne smejo biti specifični za Chrome OS, tako da lahko uporabite samo splošne, ki so predvidene za druge platforme).

Kliknite Poveži. Ta-da!Chromebook L2Tp 2

Če si želite ogledati stanje VPN in povezati / prekiniti povezavo, pojdite na Nastavitve -> Omrežje -> VPN.

Nastavitev Chromebooka 1

Uporaba aplikacije Android VPN

Aplikacije za Android VPN bodo ščitijo samo druge aplikacije za Android v Chromebooku - ne v brskalniku Chrome.

Za njihovo uporabo je potreben Chromebook, ki podpira trgovine Google Play in Android. To običajno pomeni, da imate OS Chrome 53 ali novejšo. Če lahko Chromebook poganja Google Play Store, vendar še ni nameščen, sledite tem navodilom, da ga namestite.

Nato preprosto odprite Trgovino Play in prenesite in namestite aplikacijo VPN po meri kot katero koli drugo aplikacijo. Skoraj zagotovo vas bomo prosili, da se prijavite s pomočjo poverilnic, ki ste jih dobili ob prijavi na storitev VPN, čeprav številne aplikacije za VPN za Android ponujajo kratko brezplačno preskusno različico.

Lahko pa ročno nastavite OpenVPN z uporabo OpenVPN za Android ali OpenVPN Connect. Celotna navodila za nastavitev OpenVPN za Android najdete v poglavju Kako namestiti VPN v Android, ki vsebuje tudi navodila za konfiguriranje aplikacije, da deluje kot stikalo za odstranjevanje.

Obstajajo različni problemi, s katerimi lahko na Chromebooke vstavite aplikacije Android, ki te funkcije uradno ne podpirajo (ali v celoti ne), vendar to presega področje uporabe tega članka.

Uporaba razširitve brskalnika Chrome

S sistemom Chrome OS je brskalnik operacijski sistem, tako da lahko dodatki za brskalnik Chrome v resnici delujejo kot pravi odjemalci VPN.

To pomeni, da novejše različice sistema Chrome OS podpirajo aplikacije Android. Te se izvajajo v lastnem ločenem podsistemu Android in ne bodo imele koristi od dodatka brskalnika Chrome VPN.

Večina takih dodatkov v brskalniku varno šifrira povezavo s HTTPS. Vedno velja preveriti, ali je to pri vašem ponudniku VPN, saj nekateri sploh nimajo šifriranja. Ti so še vedno uporabni za ponarejanje lokacije, vendar ne zagotavljajo varnosti ali zasebnosti.

1. Odprite spletno trgovino Chrome. Preverite, ali je izbran gumb Razširitve in poiščite želeni dodatek VPN. Ponudnik VPN vam bo verjetno priskrbel direktno povezavo do njegove strani za prenos razširitve za Chrome.

Razširitev Chroma 1

2. Kliknite Dodaj v Chrome ali kliknite na zamegljenost, če želite prikazati podroben opis razširitve. Nato kliknite Dodaj v Chrome -> Dodaj razširitev.

Razširitev za Chrome

3. V opravilni vrstici za Chrome se prikaže ikona za razširitev. Samo kliknite nanj, da odprete dodatek VPN.

Razširitev za Chrome 3 1 E1512652754512

Ne pozabite, da razširitev za Chrome ščiti samo tisto, kar imate v brskalniku Chrome. Aplikacije Android ne bodo zaščitile.

Uporaba Chromebooka z usmerjevalnikom VPN

Namesto da na Chromebook namestite VPN, ga lahko namestite na usmerjevalnik (odvisno od tega, kateri usmerjevalnik imate). Številni sodobni usmerjevalniki imajo vgrajen odjemalec VPN, ki ga običajno nastavite prek skrbniške strani usmerjevalnika.

Usmerjevalnike lahko bliskovite tudi s programsko opremo drugih proizvajalcev, kot sta DD-WRT in Tomato, ki vključujejo odjemalca VPN. Dejansko nekateri ponudniki ponujajo vnaprej utripajoče usmerjevalnike, ki so bili predhodno konfigurirani za njihovo storitev.

Za popolno razpravo o prednostih in slabostih tega glejte pet najboljših usmerjevalnikov VPN. Tukaj imamo tudi vodnik za nastavitev OpenVPN-ja na usmerjevalnike DD-WRT.

Zaključek

Skoraj vse storitve VPN podpirajo L2TP / IPsec, kar omogoča uporabo VPN v Chromebooku zelo enostavno. Uporaba dodatka brskalnika Chrome je zagotovo še lažja, če vam tudi ni treba zaščititi aplikacij Android, ki se izvajajo v vašem Chromebooku.

Kreditna slika: avtor Konstantin Savusia / Shutterstock.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me