Sprijaznimo se: nekatere stvari so bolj nerodne kot vaša zgodovina iskanja v Googlu. Zato občasno izbrišete zgodovino brskalnika, če nekdo prosi za uporabo vašega računalnika, samo da ugotovite, da je bilo vaše zadnje iskanje "skrivnostni rdeči udarci na roki" in da je forum za ljubitelje kajtanja prvo spletno mesto, ki se pojavi, ko vtipkajo pismo "k".

Z brisanjem zgodovine brskalnika lahko te stvari ohranite kot svojo majhno skrivnost?

Napačno.

Kaj pa, če vam povemo, da brisanje zgodovine brskalnika dejansko ne izbriše zgodovine iskanja v Googlu? Če izbrišete zgodovino brskalnika, odstranite samo tisto, kar je shranjeno v vašem osebnem računalniku, in nikakor ne vpliva na zgodovino, ki jo je Google shranil na njihovih strežnikih?

Še huje je, kaj če vam povemo, da ima Google zgodovino iskanja ljudi shranjeno vse od leta 2005?


Ja, rekel sem "2005".

Pustite to minuto.

Ali ste že imeli grozljive utrinke do vseh neprijetnih stvari, ki ste jih takrat verjetno iskali? Dobro. Potem pa preidimo na ta dokončni priročnik s spletnega mesta ProPrivacy.com o tem, kako trajno izbrisati zgodovino iskanja v Googlu, da boste lahko odstranili velik del digitalnega odtisa, izboljšali spletno zasebnost in se - hvala bogu - znebili teh kritik - vredna iskanja za vedno.

Kako prenesti Google Spletno zgodovino pred brisanjem

Kljub temu, da se s tem ne postavljajo, ima Google funkcijo, ki vam omogoča, da naložite celotno zgodovino iskanja, preden jo izbrišete. Čeprav se to na začetku zdi precej nenavadno, kljub temu deluje funkcija, ki presega sentimentalnost, o čemer bom podrobneje podrobneje razpravljal v tem priročniku. Zaenkrat je nekaj preprostih korakov za prenos in shranjevanje zgodovine iskanja v Googlu:

 1. Pojdite na stran Moja aktivnost vašega Google računa.
 2. V zgornjem desnem kotu kliknite navpično elipso, nato kliknite "Druge Googlove dejavnosti."
  Google arhiv
 3. Pomaknite se po strani, dokler ne pridete do teme "Prenesite zadnja iskanja." Kliknite "Ustvari Arhiv."
 4. Izberite podatke, ki jih želite vključiti. Samodejno izbere vse, vendar če iščete le iskanje, ga najdete četrtega od spodaj.
 5. Prilagodite obliko arhiva Izbirne vrste datotek so .zip, .tgz in .tbz, medtem ko je lahko velikost vašega arhiva 1 GB, 2 GB, 5 GB, 10 GB ali 50 GB.
 6. Izberite želeni način dostave. Lahko ga pošljete kot povezavo za prenos po e-pošti ali dodate v storitev Drive, Dropbox ali OneDrive.
 7. Kliknite "Ustvari arhiv." Preverite e-poštno sporočilo ali spletno varnostno kopijo in se prepričajte, da je bil arhiv prejet.

Kako izbrisati in onemogočiti zgodovino iskanja v Googlu

Zdaj, ko je vaša zgodovina iskanja v Googlu varno shranjena v e-poštnem sporočilu ali spletnem varnostnem kopiranju, lahko končno začnete z brisanjem in onemogočanjem funkcije. V obeh spodnjih razdelkih vas bomo vodili po korakih po korakih.

Izbrišite svojo Google Zgodovino

Če želite očistiti dnevnike dejavnosti, sledite tem korakom:

 1. Vrnite se na stran Moja aktivnost. Kliknite na navpično elipso in izberite "Izbriši dejavnost z."brisanje zgodovine iskanja Google
 2. V "Izbriši po datumu," izberi "Ves čas."
 3. V spodnjem razdelku zapustite "Vsi izdelki" izbrano. Če želite izbrisati samo nekaj konkretnega, lahko to storite v tem spustnem meniju. Kljub temu toplo priporočamo, da vse to izbrišete!
 4. Kliknite "DELETE". Kliknite "v redu" na naslednji strani, ko Google pozove, naj ponovno razmisli.

Če bo uspešen, na strani Moja aktivnost ne smete več videti nobenih dnevnikov.

Onemogoči beleženje dejavnosti Google

Če želite preprečiti, da bi Google v svojem iskalniku spremljal vse vaše prihodnje dejavnosti, onemogočite njihovo sposobnost tako, da sledite tem korakom:

 1. Vrnite se na stran Moja aktivnost. Kliknite na navpično elipso in izberite "Nadzor dejavnosti."onemogoči Googlovo zbiranje podatkov
 2. Povlecite modro stikalo ob "Splet & Dejavnost v aplikacijah" levo.
 3. Pojavi se pojavno okno, ki pravi "Zaustavi splet & Dejavnost v aplikacijah?". Temeljito preberite posredovane podatke in kliknite "PAVZA."
 4. Če je uspešno, preklopite zraven "Splet & Dejavnost v aplikacijah" bo siva in jasno bo pisalo, da je bila dejavnost zaustavljena.
 5. Če še naprej drsete po strani, se vam bodo ponudile možnosti za premor "Zgodovina lokacij," "Informacije o napravi," "Glas & Zvočna aktivnost," "Zgodovina iskanja YouTube," in "Zgodovina ogledov YouTube." Če so stikala siva, jih pustite. Če so modre, jih povlecite v levo, da jih zaustavite.
 6. Če bodo uspešna, bodo vsa stikala zdaj siva in jasno bo pisalo, da je bila dejavnost zaustavljena.

Za razliko od brisanja zgodovine iskanja je onemogočanje beleženja Googlove dejavnosti mogoče razveljaviti. Vendar pa naše bralce odvrnemo od tega, saj vse, kar resnično izgubijo s pavzo na vseh zgornjih funkcijah, so prilagojeni rezultati iskanja (in vse ciljno oglaševanje, ki je priloženo).

Zakaj bi moral počistiti svojo Google Zgodovino?

Če razlogi v uvodu tega priročnika niso bili dovolj, da bi vas prepričali, da zgodovino brskanja trajno izbrišete, in potrebujete nekaj dodatnega prepričljivega, potem ga imate.

Skozi vašo zgodovino iskanja Google ve vse o vas. Pozna vsako sliko in povezavo, na katero ste kliknili, vsako obiskano spletno mesto in vse, kar ste kdaj vnesli v njihov iskalnik.

Z uporabo teh podatkov - ki jih zbirajo in hranijo že več kot deset let - lahko ustvarijo neverjetno natančno sliko o vas. To vključuje vašo starost, spol, katere jezike govorite, od kod prihajate, vaše hobije in zanimanja, katero šolo ste obiskovali in še veliko, in veliko več. S tem profilom vas bodo lahko postavili za določene oglase in vas usmerili na določena spletna mesta.

Da se ne sliši preveč paranoično, ampak to sega precej daleč na orwellovsko ozemlje. Kaj pa, če bi se ta ogromna količina informacij o vas kdaj končala v napačnih rokah? Sami sebi dolgujete, da upoštevate potrebne varnostne ukrepe in zagotovite, da je brskanje po spletu čim bolj varno in zasebno..

Drugi načini za izboljšanje vaše spletne zasebnosti

Brisanje zgodovine iskanja v Googlu je samo vrh spletne ledene gore zasebnosti. Medtem ko smo podrobno opisali, kako izboljšati spletno zasebnost v Vodniku za zasebnost na ProPrivacy.com, lahko preberete nekaj nasvetov, ki jih lahko vzamete iz tega članka:

Uporabite anonimni iskalnik

Google je nedvomno kralj spletnih iskalnikov, vendar to ni edina možnost. Ne predlagam, da uporabljate všečke Yahoo! ali Bing, tukaj. Namesto tega vas pozivam, da pogledate v iskalnike, ki ne spremljajo ali vodijo dnevnikov vaše iskalne dejavnosti, na primer StartPage ali DuckDuckGo.

Izbrišite neuporabljene račune

Vsi imajo stare račune s forumov, spletnih mest za nakupovanje in podobno, na kar so pozabili ali opustili. To je nevarna poteza, če bi nekomu uspelo vdreti v enega od teh računov, bi ga z lahkoto uporabil za vdor v pomembnejše račune, kot sta Gmail ali Facebook. Zato priporočam, da uporabite to Googlovo zgodovino iskanja, ki ste jo prenesli (rekel sem vam, da bi lahko bila koristna!) In preverite, ali ima spletna mesta, na katerih imate stare račune. Nato jih lahko pozneje posnamete in izbrišete.

Prijavite se za storitev VPN

Ko je funkcija Google My Activity pikantno čista in onemogočena, lahko svojim bodočim dejavnostim spletnega brskanja dodate dodatno mero varnosti s prijavo pri ponudniku VPN. Dobra storitev (na primer ExpressVPN ali NordVPN) bo uporabila vrhunsko šifriranje in dala na razpolago več različnih strežnikov po vsem svetu..

Oglejte si poglavje o poglobljenih VPN-jih ProPrivacy.com, da boste našli popoln VPN za vas, ali pa preberite našo stran o VPN-jih za začetnike, če želite izvedeti vse, kar morate vedeti, kaj so in kako delujejo..

Kako izbrisati svojo zgodovino iskanja Google Zaključek

Glede na to, da velikan iskalnikov hrani vaše podatke že več kot desetletje, je čas, da svojo zgodovino iskanja v Googlu dobite za dobro čiščenje. Če samo izbrišete in onemogočite funkcijo Moja aktivnost, odpravite ciljno oglaševanje in se znebite kakršnih koli sledov vaših bolj neprijetnih iskanj, ampak bo tudi močno izboljšala vašo spletno zasebnost. Če želite več informacij o tem, kako spodbuditi svojo spletno varnost, vas prosimo, da preberete naša navodila. Če pa želite dodati še kakšen nasvet, pomagajte svojim bralcem, tako da jih pustite v spodnjem polju za komentar.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me