Dandanes imajo ljudje celo vrsto naprav, povezanih s svojim usmerjevalnikom prek Etherneta ali WiFi. Računalniki, prenosni računalniki, pametni telefoni, tablični računalniki, pametne naprave, igralne konzole - če jih naštejemo le nekaj. Ko se njihove naprave povežejo z internetom, morajo spletna mesta in spletne storitve komunicirati z njimi prek svojega javnega IP naslova.

Javni IP naslov je digitalni naslov, ki vam ga da vaš ponudnik internetnih storitev. Vendar je vaš javni naslov IP dodeljen vašemu usmerjevalniku - ne vsaki posamezni napravi v vašem domu. To pomeni, da je vaš usmerjevalnik potreben še en naslov, da lahko pravilno posreduje podatke vsaki posamezni napravi v vašem omrežju.

Zasebni IP naslov

Zasebni / lokalni IP naslovi

Ko se vaše naprave povežejo z usmerjevalnikom vašega omrežja, jim je dodeljen zasebni IP-naslov z uporabo protokola Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP). Ta lokalni IP-naslov je viden samo v lokalnem omrežju ali podomrežju (vaš dom). Ti lokalni naslovi IP se uporabljajo za identifikacijo vsake posamezne naprave.

Kadar pa želijo naprave komunicirati z zunanjim svetom prek interneta - je treba uporabiti tretji naslov za povezovanje v mrežo. Tukaj prihaja naslov za nadzor dostopa do medijev (MAC).


Kaj je naslov MAC?

Vsaka naprava v vašem omrežju ima edinstven MAC naslov. MAC-naslov prepozna vsak posamezen stroj, priključen na lokalno omrežje. Na MAC pomislite kot na osebno identifikacijsko številko, ki pripada vsaki posamezni napravi.

MAC naslov je dodeljen vaši napravi, ko je izdelan in je trdo kodiran v vdelano programsko opremo.

MAC-naslov je ponavadi šest nizov dvomestnih znakov / znakov, ki so ločeni s pikami. (00: 0a: 95: 9d: 68: 16). Omeniti velja tudi, da ima vsaka kartica omrežnega vmesnika MAC naslov. Tako imajo osebni računalniki z več vrati LAN ali WiFi moduli tudi več MAC naslovov.

Mac naslov

Kako deluje naslov MAC?

Če kliknete povezavo do YouTuba, mora vaša zahteva potovati ali skočiti čez številne strežnike in usmerjevalnike, da pridete do končnega cilja. Vaš javni in zasebni IP naslov ostajata na celotnem potovanju enaka, vendar se MAC naslov nenehno spreminja, ko vaši podatki skačejo po svetu. Ko pošljete zahtevo na spletno mesto, se naslov MAC posodobi vsakič, ko podatki prispejo do novega usmerjevalnika na poti do končnega cilja.

Ko usmerjevalnik sledi odhodnim zahtevam, nanj pripne zasebni IP-naslov, tako da ko se paketi vrnejo iz interneta, ve, na katero napravo jih mora posredovati.

Vprašanje drugo dejstvo

Uporabni MAC

Ker se naslovi MAC nikoli ne spremenijo, so zanesljivo orodje za določanje pošiljateljev in sprejemnikov podatkov v omrežju. So tudi izredno uporabno diagnostično orodje za omrežne skrbnike za prepoznavanje težav v njihovem lokalnem omrežju.

Poleg tega, ker ima vsaka naprava enkraten naslov MAC, lahko številke MAC uporabimo za preprečevanje neželene komunikacije v omrežju. To je priročno, če na primer izključimo podatke, ki prihajajo iz hekerskega računalnika.

Ta postopek se imenuje MAC filtriranje in je izredno uporaben, če heker poskuša ugrabiti omrežni IP naslov. Če deluje filtriranje MAC, lahko v omrežju komunicirajo samo računalniki, katerih MAC naslovi so odobreni. Zato so zahteve vsiljivca filtrirane - kiber kriminalec v omrežju ne more storiti ničesar zlonamernega..

Kode proizvajalca

MAC naslovi vključujejo podatke proizvajalca na začetku naslova. Ti se imenujejo organizacijsko edinstveni identifikatorji ali OUI. Znani proizvajalci omrežnih kartic vključujejo Dell, CISCO in Belkin. Tu so kode OUI za te proizvajalce:

  • Dell: 00-14-22
  • Cisco: 00-40-96
  • Belkin: 00-30-BD

Zato je vredno zapomniti, da številka MAC vsebuje nekaj informacij o sistemu, iz katerega izvira.

IP naslov VS MAC naslov - Sklep

IP-naslovi in ​​MAC naslovi so potrebni, da računalniki (in druge povezane naprave) komunicirajo prek interneta. Čeprav sta shema naslavljanja neodvisna drug od drugega, delujeta skupaj, tako da zagotavljata nujne storitve znotraj različnih slojev mreženja, ki se pojavljajo.

IP naslovi se občasno spreminjajo. MAC naslovi so različni, ker vedno ostanejo isti, ne glede na to, s katerim omrežjem se povežete.

Tako je MAC naslov stalni edinstveni identifikator, ki ga je mogoče uporabiti za namene sledenja fizičnih lokacij (v zelo specifičnih okoliščinah). Vendar se za razliko od naslova IP MAC naslova ne širi iz ene podomreže v drugo in ga zato spletna mesta ne morejo slediti.

Slikovni sliki: Profit_Image / Shutterstock.com, Peshkova / Shutterstock.com, SeventyFour / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me