Število komercialne storitve VPN ponujajo razširitve VPN za Chrome, safari Firefox in druge priljubljene brskalnike. Te razširitve lahko uporabljate bodisi v kombinaciji s programsko opremo VPN bodisi kot samostojen proxy.


Kaj je razširitev VPN?

Razširitev VPN je dodatna oprema nekaterih ponudnikov VPN. Razširitev brskalnika je enostavnejša in lažja proxy rešitev (ponavadi http proxy), ki jo pogosto uporabljajo ljudje, ki si želijo večje hitrosti povezave kot tiste, ki jih zagotavlja njihov glavni VPN odjemalec.

Pomembno je razumeti, da razširitve VPN ne zagotavljajo popolnega tunela VPN. Namesto tega so strežnik proxy, ki temelji na brskalniku. Še več, vrsta proxyja, ki ga razširitev izvaja, se spreminja od ponudnika do ponudnika.

Zaradi tega je pomembno, da se pozanimate pri svojem ponudniku, ali boste natančno ugotovili, kakšen proxy ponuja razširitev. To lahko obsega varno in šifrirano (https proxy) do nezaščitene proxy povezave (dragoceno samo za ponarejanje z geolokacijo).

Katere so prednosti razširitve VPN?

Razširitev brskalnika VPN je odlična za samo vklop in izklop, ko jo potrebujete. Razširitve brskalnika proxy so najbolj uporabne za hiter dostop do regionalnih spletnih strani, ko vas ne morejo izklopiti VPN odjemalec - ali spremeniti strežnika, s katerim ste trenutno povezani.

Če uporabljate razširitev proxy VPN, lahko ostanete povezani s strežnikom VPN v ZDA (na primer), vendar spremenite razširitev brskalnika v Združeno kraljestvo (na primer) in tako hitro dostopate do spletnega mesta v določeni regiji.

Različne vrste razširitev proxy

Proxy HTTP: Proxy HTTP vam omogoča povezavo do spletnega mesta, ki je geografsko omejeno. Ne zagotavlja šifriranja in zato ne zagotavlja zasebnosti vašega ponudnika internetnih storitev. Vedno uporabljajte to vrsto proxyja v kombinaciji z VPN zaradi zasebnosti in varnosti.

Proxy HTTPS: To je varno šifrirana oblika zgoraj navedenega proxyja HTTP. Zahteve DNS se lahko uporabijo ali ne smejo posredovati s to vrsto proxyja. Vedno se posvetujte s ponudnikom VPN, da ugotovite, ali je varen in zaseben.

Proxy SSL: To zagotavlja varno povezavo, ki omogoča šifriranje zahtev spletnih strani. Proxy SSL je v bistvu proxy HTTPS (glej zgoraj).

Proxy nogavice: Proxy SOCKS5 je sorazmerno nov protokol, ki potrošnikom omogoča, da prenesejo širši izbor podatkov s pomočjo TCP ali UDP. Gre za proxy, ki ga je mogoče varno nastaviti s šifriranjem. Razširitve VPN ne zagotavljajo tovrstnih strežnikov (vendar bi lahko teoretično). Ta vrsta proxyja je na splošno dodatna oprema, ki jo nudijo VPN-ji, ki jih lahko ročno nastavite v odjemalcih BitTorrent in drugih tretjih aplikacijah.

Razširitve proxy

Katera je najboljša VPN razširitev?

Razširitve VPN omogočajo šifriranje in tudi možnosti geo-ponarejanja. Kljub temu pa tudi najboljše razširitve proxy ne zagotavljajo enake ravni zasebnosti in varnosti kot celotni odjemalec VPN (razen ExpressVPN).

Zaradi tega je bolje, da se vedno držite celotnega odjemalca VPN, za katerega ste plačali (razen če imate poseben razlog za uporabo razširitve).

Na splošno je najbolj varna uporaba razširitve brskalnika v povezavi z glavnim odjemalcem VPN. Tako boste zagotovili koristi od zasebnosti in varnosti VPN.

Tu je pet najbolj priporočljivih VPN-jev z razširitvami brskalnika:

  • Windscribe VPN. Ta ima varen proxy HTTPS z orodjem za blokiranje WebRTC, omogoča pa tudi DNS proxy.

  • ExpressVPN. To razširitev brskalnika VPN je treba uporabiti tudi z nameščenim odjemalcem VPN. Omogoča dostop do celotnega odjemalca VPN prek brskalnika in ima funkcije blokiranja WebRTC.

  • NordVPN. To je proxy HTTP z orodjem za blokiranje WebRTC in blokatorjem oglasov / črnim seznamom zlonamernih spletnih mest. Na žalost je ta proxy šifriran in ne proxy DNS zahtevkov. Zato priporočamo uporabo le v povezavi s odjemalcem VPN.

  • Tunelbear VPN. To je šifrirana razširitev proxy HTTP, ki jo je treba zaradi zasebnosti in varnosti uporabiti s celotnim odjemalcem VPN.

  • PureVPN. To je proxy HTTP, ki strankam PureVPN omogoča lažji dostop do nekaterih storitev pretakanja. (PureVPN ne zagotavlja vedno dostopa do BBC iPlayerja samo z VPN, vendar je možno z razširitvijo brskalnika). Ta razširitev VPN ne zagotavlja šifriranja ali proxy DNS zahtevkov, zato jo je treba uporabljati s celotnim odjemalcem VPN za dosego zasebnosti in varnosti.

WEBRTC

Razširitve proxy in napaka WebRTC

Drug razlog, da veliko VPN-jev ponuja razširitev brskalnika za Chrome ali Firefox, je napaka brskalnika, imenovana WebRTC. Napaka WebRTC lahko povzroči puščanje podatkov pri uporabi odjemalca VPN, in edini način za zaustavitev tovrstnega puščanja (ki lahko pušča podatke v vašega ponudnika internetnih storitev in uniči zasebnost, ki jo zagotavlja vaš VPN) je onemogočanje WebRTC v vašem brskalniku.

Onemogočanje WebRTC-ja v brskalniku je mogoče storiti ročno in v spletu so na voljo vodniki za izklop WebRTC-ja v brskalniku Chrome in Firefox. Še enostavnejša metoda pa je uporaba razširitve brskalnika, kot je blok Easy WebRTC za Chrome.

Ponudniki VPN se zavedajo, da je lahko puščanje WebRTC težava, zato nekateri ponujajo razširitev brskalnika. Njihova razširitev je zasnovana tako, da opravlja enako delo kot blok Easy WebRTC: Uspešno zaustavite vse puščanje WebRTC. NordVPN in ExpressVPN sta primera VPN-jev, ki imajo v razširitvi brskalnika na voljo blokiranje WebRTC.

Na žalost se mnogi potrošniki ne zavedajo, da je lahko puščanje WebRTC težava in VPN-ji le redko jasno povedo, da je pomembno, da te puščice priklopite. Menimo, da je to del komunikacije v delu ponudnika VPN.

Če vaša VPN ponuja razširitev za brskalnik, je vredno vprašati VPN, ali je ta razširitev samo proxy storitev ali ali ima tudi funkcijo blokiranja WebRTC. Če gre za razširitev za blokado WebRTC, jo morate namestiti, da zagotovite, da VPN ne pušča podatkov v ISP.

Poleg tega priporočamo, da preizkusite svoj sistem s pomočjo ipleak.net. Če zaznate puščanje WebRTC, ne pozabite vtakniti pušča tako, da v brskalniku onemogočite WebRTC (lažje) ali pa namestite razširitev blokatorja WebRTC.

Najslabše razširitve VPN-ja

Najslabše razširitve VPN so tiste, ki ne zagotavljajo zasebnosti in varnosti (pregledni proxy in preprosti proxy HTTP). Te razširitve pa so namenjene predvsem temu, da uporabnikom pomagajo obiti geografske omejitve (za dostop do spletnih mest, ki niso na voljo), ne pa zaradi zasebnosti.

Poleg tega je mogoče te razširitve uporabiti v kombinaciji s celotnim odjemalcem VPN. Vedno se prepričajte s svojim VPN, da ugotovite, ali je njegova razširitev šifriran proxy HTTPS (varen) - ali HTTP ali pregleden proxy (nezanesljiv).

Poleg tega obstaja nekaj razširitev VPN, za katere je znano, da niso varne in se jim je treba izogibati:

  • HolaVPN: Dokazano je, da ta razširitev vsebuje zlonamerno programsko opremo in izpostavlja uporabnike različnim tveganjem, tako da jih poveže neposredno z drugimi uporabniki HolaVPN. Dokazano je tudi, da HolaVPN prodaja pasovno širino uporabnika matičnemu podjetju Luminati.

  • Ščit za žarišče: Ta razširitev ni tako nevarna kot HolaVPN. Vendar zbere nekaj podatkov (vključno z naslovi IP) od uporabnikov za namene trženja. Zaradi zasebnosti se ne priporoča.

  • Betternet: Ta brezplačna razširitev brskalnika je tudi dvomljiva. Betternet je bil kritiziran, da je na računalnike ljudi namestil knjižnice za sledenje. Znano je tudi, da zbira podatke uporabnikov - vključno z naslovi IP - za tržne namene.

Pregled

Na splošno so razširitve brskalnika VPN dodatek, ki ga je treba obravnavati kot ločeno orodje za primarno storitev VPN.

Odjemalci VPN zagotavljajo popolnoma šifrirane tunele VPN, ki zagotavljajo varnost zasebnosti in ponarejanje lokacije. Razširitve proxy ne omogočajo povezave s strežnikom VPN, temveč nudijo proxy storitev (ki je lahko šifrirana ali nešifrirana, odvisno od vrste proxyja, ki ga izvaja določeni VPN).

Pomembno je razumeti ravni zasebnosti, ki jih ponuja razširitev brskalnika VPN, in, kadar ste v dvomih, vedno uporabite razširitev brskalnika v kombinaciji s celotnim VPN. To bo zagotovilo visoko raven zasebnosti podatkov.

Slikovni sliki: Olivier Le Moal / Shutterstock.com, Tashatuvango / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me