Vladni nadzor je v zadnjih nekaj letih vprašanje vroče tipke in z dobrim razlogom. Ne samo, da vohunjenje NSA vpliva na tehnološke velikane, mednarodne skupnosti in svetovne voditelje, ampak vpliva tudi na skoraj vsakega državljana, ki se ukvarja z mlini..


Verjetno tudi vi.

Ja, ti.

Kako, vprašate?

Kako vas NSA vohuni

Dodajte to infografiko na svoje spletno mesto s spodnjo kodo:

Kako vas NSA vohuni
Infographic s strani https://proprivacy.com

NSA vohuni za vaše telefonske klice in besedilna sporočila

Njegova zbirka metapodatkov nacionalne zbirke domačih telefonskih zapisov NSA, sicer znana kot Patriot Act, je ena izmed prvih večjih razkritij, ki sta jih razkrila Glenn Greenwald in Guardian.

Ameriško javnost je očarala novica, da NSA vsak dan brez dovoljenja zbira več milijard besedilnih sporočil, lokacij naprav in klicnih informacij, na primer identifikacijo klicateljev in prejemnikov - predvsem ne tistih, ki so jih predvideli, temveč nedolžnih Američani, katerih podatki so bili v iskanju zbrisani.

Mnogi mislijo, da je NSA že tri leta končala obsežno zbiranje telefonskih zapisov.

Ni ga.

Medtem ko je bil sporni odstavek 215 zakona o Patriotu 1. junija 2015 ukinjen - ker je bil 2. junija nadomeščen s spremenjeno različico, ki so jo poimenovali ameriški zakon o svobodi -, je njegova zamenjava zasnovana s pravnimi vrzeli, ki omogočajo, da se loti novih zakonov in nadaljuje. da množično prisluhne Američanom, če bi to želeli.

In veste, da imajo.

NSA vohuni po vaših e-poštnih sporočilih, klepetu in zgodovini brskanja po spletu

Greenwald je kmalu po razkritju obstoja zakona o Patriotu predstavil svet XKEYSCORE, orodju NSA, ki zbira podatke skoraj vsega, kar uporabnik počne na internetu.

IP naslovi, e-poštna sporočila, zgodovine brskanja, piškotki brskalnikov, spletni klepeti, glasovni klici, slike, seje v Skypeu, parovi uporabniškega imena in gesla, dejavnost družabnih medijev, prijavljeni pritiski tipk… vse to in še več se zbira v daljnosežnem programu za nadzor interneta NSA, katerih 700+ strežnikov po vsem svetu na dan zbira 20+ terabajtov.

Tako kot zakon o Patriotu je tudi XKEYSCORE "namenjen" sledenju tujim ciljem. Če pa Američan komunicira z nekom v drugi državi, jih v bazi podatkov označijo kot udeležbo v komunikaciji med tujino in lahko iščejo njihove osebne podatke na spletu sans warrant.

Vohun NSA lahko prepozna vaše prijatelje, družino in družbena omrežja

S pomočjo podatkov, zbranih iz prej omenjenega zakona o Patriotu in programov XKEYSCORE, lahko NSA enostavno sestavijo prefinjene grafe ameriškega družbenega kroga, vključno z identifikacijo svojih sodelavcev in sodelavcev, sopotnikov, njihovih lokacij in drugih zelo zasebnih podrobnosti.

Za izdelavo teh grafov NSA zbira informacije iz stvari, kot so bančne kode, Facebook profili, dnevniki potnikov, podatki o zdravstvenem zavarovanju, zvitki za registracijo volivcev, podatki o lokaciji GPS ter davčne in premoženjske evidence.

Lahko celo ustvarijo profile družabnih omrežij preprosto s poizvedbami, kot so "potovanja s, ko ima, kot so, poslana foruma, sporočila, zaposluje", ko iščejo svoje baze podatkov.

Čeprav je poudarek spet na tujih ciljih, ni omejitev števila nedolžnih Američanov, ki so končali v kontaktni verigi osebe ali organizacije, ki jo zanimajo.

NSA spremlja vaše finančne transakcije in nakupe kreditnih kartic

Ponudniki telefonov in interneta niso edine organizacije, ki sodelujejo z nedržavnimi akterji. Poleg vaših telefonskih zapisov in uporabe spleta je mogoče enostavno spremljati in dostopati do bančnih računov in kreditnih kartic brez naloga.

Podružnica nacionalnega nedržavnega urada z imenom Follow the Money (FTM) zbira podatke iz transakcijskih omrežij več kot 25.000 finančnih podjetij, vključno z bankami, igralnicami in agencijami za prenos žičnic. Nato te podatke shrani v banko podatkov NSA, imenovano Tracfin, v kateri so milijoni zapisov.

Približno 84% teh podatkov se ocenjuje na transakcije s kreditnimi karticami.

VISA trdi, da "ne poznajo nobenega nepooblaščenega dostopa do [svojega] omrežja" in "dajejo informacije o transakcijah le kot odgovor na sodni poziv ali drug veljaven pravni postopek", vendar predstavitve NSA, ki jih je sprožil Snowden, močno nakazujejo drugače.

Dejansko skladiščenje finančnih informacij NSA preseže toliko meja, da je celo njihov britanski kolega in pogost sodelavec GCHQ zaskrbljen nad dejanjem, ki priznava, da večina "bogatih osebnih podatkov", zbranih ", ne gre za [njihove] cilje ”.

NSA lahko dostopa do vaše osebne spletne kamere

Čeprav ni potrjeno, če NSA sama izvaja takšne prakse (čeprav se zdi zelo verjetno), imajo dostop do slik spletne kamere, ki so na voljo v zbirkah podatkov njegovega partnerja za nadzor, GCHQ, ki so znani krmarji Yahoojevih računalniških kamer.

Program z oznako Optic Nerve se je začel izvajati leta 2008 in je še vedno aktiven v letu 2012. Čeprav je negotovo, če še vedno deluje, je tisto, kar jim je uspelo zbrati v tem časovnem obdobju, dovolj zaskrbljujoče, saj ima več kot 1,8 milijarde slik spletnih kamer Kupci Yahooja po vsem svetu so se zbrali samo v enem polletju.

Optic Nerve je bil prvotno namenjen poskusom avtomatiziranega prepoznavanja obraza, za spremljanje obstoječih ciljev in odkrivanje novih. Namesto tega so vsakih pet minut shranili iz virov - med 3% in 11% so bile spolno eksplicitne slike nedolžnih uporabnikov.

Kurac? Če želite postati nova tarča, morate imeti uporabniško ime, podobno znanemu, in nobenega zakona v Veliki Britaniji ne bi odstranili domačih državljanov ali državljanov iz držav, ki so del zavezništva Five Eyes - ki vključuje ZDA - iz njihovih iskalnih poizvedb in baze podatkov.

NSA spremlja komunikacijo med spletnimi igralci

Naj preseneti, da niti neškodljive spletne zabave, kot so MMORPG, niso varne pred radovednimi očmi držav nedržavnih akterjev?

Odgovor je ne, ne bi smel.

Prepričan, da bi teroristična omrežja lahko spletne igre uporabljala za skrivno komunikacijo, NSA izvaja nadzor in zbira podatke milijonov uporabnikov po vsem svetu z virtualnih strežnikov iger, vključno z lokacijo uporabnikov, identiteto in dejavnostmi, kot so dnevniki za glasovni in besedilni klepet.

Torej, da, vaš čas, preživet z igranjem World of Warcraft, Second Life, Xbox Live in podobno, shranjuje in beleži NSA. Hudiča, ta simpatični vilin, s katerim ste govorili, je morda celo agent NSA.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me