Pred kratkim smo naredili pregled programske opreme usmerjevalnika po meri, vendar nismo mogli preseči površine, saj nismo imeli usmerjevalnika, ki bi lahko izvajal vse vrste strojne programske opreme. Zdaj smo imeli veliko srečo, da smo se lotili priljubljene Asus RT-N66U vljudnosti naših prijateljev Sabai Technology.


Odločili smo se, da OpenWRT ne bomo vključili, ker je nad dosegom večine ljudi, in namesto tega smo se odločili, da za primerjavo vključimo programsko opremo za delnice.

1. Hiter pogled

Glavni razlog, da ljudje na svoje usmerjevalnike namestijo programsko opremo po meri, je ta, da nudi dodatne storitve, ki niso na voljo v konfiguraciji zalog ali ker želijo optimizirati eno točno določeno področje delovanja. Tu je zelo hiter pogled na vrste vdelane programske opreme, ki jo bomo iskali. Če vas zanima samo osnovna primerjava, potem si lahko ogledate tudi članek, omenjen na začetku te objave.

Programska oprema To je programska oprema, ki jo usmerjevalniki ponujajo in se razlikujejo glede na znamko in model. Asus N66U ima veliko naprednih funkcij, kar pomeni, da programska oprema po meri ne ponuja toliko dodatka kot pri usmerjevalnikih nižjega cenovnega razreda.
DD-WRT Danes je najpogostejša programska oprema po meri zaradi obsežne podpore strojne opreme in široke skupnosti, ki jo ima. Vdelana programska oprema omogoča veliko dodatkov, ki jih lahko uporabljate, in daje veliko prilagodljivosti za vse, za kar ga želite uporabiti. Obstajajo tudi različni različni sestavni deli, ki spet omogočajo večjo prilagodljivost in strojno podporo. Vnaprej utripajoče usmerjevalnike lahko kupite pri FlashRouters ali jih prodajajo tudi nekateri ponudniki VPN.
Paradižnik Paradižnik ima številne funkcije, ki so prisotne v DD-WRT, vendar je pri podpori strojne opreme omejen (namestite ga lahko le na usmerjevalniki Broadcom). Paradižnik ima to prednost, da po večini sprememb ne potrebuje ponovnega zagona - kar je pogosta težava z drugo strojno-programsko opremo - in na splošno je boljši za sledenje učinkovitosti in nastavitev VPN-ja. Čeprav ima Tomato številne različne veje, bomo TomatoUSB / Shibby uporabljali, saj je (po našem mnenju) najbolj zaokrožen.
Sabai OS Sabai OS je napredna različica paradižnikov, ki jo je razvila tehnologija Sabai Technology in je namenjena optimizaciji nastavitve in hitrosti VPN-ja. Imajo tudi nekaj ekskluzivnih funkcij, kot je Gateways, ki vam omogoča, da določite, katera naprava, povezana z usmerjevalnikom, uporablja VPN in katera ne. Čeprav je odprtokoden, ima svojo namensko podporo ekipi, čeprav to prinaša dodatne stroške.

2. Namestitev

V okviru namestitve bomo upoštevali dve različni področji; kako enostavno je namestiti vdelano programsko opremo in kako enostavno je namestiti dodatke vdelane programske opreme, tako da boste lahko usmerjevalnik uporabljali še več.

2.1 Programska oprema

Namestitev bo odvisna od usmerjevalnika do usmerjevalnika, postopek pa je na splošno enak in zahteva, da najprej počistite pomnilnik NVRAM in nato uporabite možnost nadgradnje (z uporabo GUI-ja vdelane programske opreme), da naložite želeno novo / nadgradnjo vdelane programske opreme. Pri N66U so procesi podobni, saj gre za dokaj napreden model, ima poseben meni za ponastavitev, zaradi česar je postopek neodvisen od vdelane programske opreme, ki jo nameščate in s tem olajša vsak drugega. Vseeno priporočamo Googlingu postopek za usmerjevalnik, preden začnete, saj se lahko do neke mere razlikuje. Čas, potreben za namestitev vdelane programske opreme, je 15 minut, vendar priporočamo, da odložite vsaj eno uro, saj boste morali poiskati vdelano programsko opremo in vsaj nastaviti osnovne nastavitve po namestitvi.

Kot prikazuje spodnja tabela, se lahko strojno-programska oprema močno razlikuje. Upoštevati moramo, da sta DD-WRT in Tomato velikosti 2 MB, tako da jo je mogoče namestiti na starejše / manj zmogljive usmerjevalnike. Velikost vdelane programske opreme je lahko pomembna, ker več prostora zavzame manj prostora, da na usmerjevalnik namestite dodatne kode in dodatke. Popolna poraba prostora na usmerjevalniku lahko tudi omeji njegovo hitrost. Zato je dobro videti, da so vse programske opreme po meri bistveno manjše v primerjavi z osnovno programsko opremo, čeprav imajo večjo funkcionalnost.

Programska oprema Kje najti Velikost (za N66U)
Zaloga Spletna stran proizvajalca 25,1 MB
DD-WRT Usmerjevalniki, ki podpirajo DD-WRT 7,46 MB (mega)
Paradižnik (Shibby) Paradižnik s seznama ShibbyRouter 11,7 MB (AIO - vse v enem)
Sabai OS Sabai GitHub ali spletno mesto Sabai Technology 6,45 MB

2.2 Dodatki

Z vso programsko opremo je možno s PuTTy (ali podobno) namestiti dodatke na vaš usmerjevalnik. To smo preizkusili tako, da smo na vse tri strojne programe namestili Transmission (odjemalca hudournika). Vse to je enostavno storiti, vendar morate za Sabai spremeniti IP naslov usmerjevalnika v 192.168.1.1 (ali konfiguracijske datoteke za prenos, vendar je to nekoliko težje). Vodniki, ki smo jih uporabljali, so bili tukaj za DD-WRT in tukaj za Tomato / Sabai.

Če nameravate veliko igrati z usmerjevalnikom, je zelo priporočljivo, da se naučite nekaj osnovnih ukazov Linuxa, saj boste tako lažje razumeli, kaj se točno dogaja.

3. Cene

Teoretično je vsa vdelana programska oprema brezplačna, vendar je mogoče kupiti vnaprej utripajoče usmerjevalnike, če nimate usmerjevalnika, ki bi ga želeli uporabljati. Tu prikazane cene so specifične za Asus RT-N66U, vendar se podobno razlikujejo pri različnih usmerjevalnikih.

Programska oprema To je najcenejše, saj dodatnih korakov ni treba izvesti. Lahko kupite neposredno pri proizvajalcu ali poiščete internet po najcenejših cenah. Trenutno 179,99 $ na Amazonu.
DD-WRT Lahko ga namestite sami za nakup predhodno utripanega prek FlashRouters za 249,95 USD
Paradižnik Lahko ga namestite sami za nakup predhodno utripanega prek FlashRouters za 249,95 USD
Sabai OS Lahko ga namestite sami ali kupite prek Sabai Technology za 289,99 USD, s čimer dobite odlično napredno podporo in garancijo strojne opreme za eno leto (sicer 75 USD in priporočamo nakup, če ga namestite sami).

Res je, da sta tako FlashRouters kot Sabai v primerjavi z zalogami nekoliko dražja, toda pri Sabaju ta cena vključuje obsežno podporo in garancije, kar je velika utemeljitev za ceno.

4. Značilnosti

Vsaka vdelana programska oprema ima drugačen videz, občutek in navigacijo in videli jih bomo spodaj.

4.1 Estetika

Čeprav resnično ni odločilni dejavnik, vam estetika vdelane programske opreme pomaga predstaviti, kaj lahko pričakujete od programske opreme. V spodnji tabeli si lahko ogledate posnetke zaslona domače strani vsake vdelane programske opreme. Iz teh slik lahko naredimo nekaj odbitkov. Programska oprema Asus s svojimi jasnimi diagrami in preprostimi menijskimi možnostmi jasno kaže, da je namenjena vsakodnevnemu uporabniku. Enako lahko rečemo za Sabai, vendar ko enkrat v njihovih naprednih nastavitvah dobite vmesnik, zelo podoben DD-WRT / Tomato, ki, čeprav je lahko malce moteč, jasno kaže, koliko lahko še bolj uporabljate usmerjevalnik..

Asusova domača stran Domača stran DD-WRT
Domača stran programske opreme Asus Domača stran vdelane programske opreme DDWRT
Paradižnik Homapage Domača stran Sabai Technology
Domača stran vdelane programske opreme za paradižnike Domača stran vdelane programske opreme Sabai

4.2 Navigacija

Zgornje slike prikazujejo tudi korenske menije drevesa za navigacijo in vam bodo pomagale doseči želene nastavitve. Te možnosti menijev tudi pomagajo, da določite, koliko lahko z usmerjevalnikom dosežete. Kot rečeno, programska oprema delnic podjetja Asus je namenjena vsakdanjemu človeku, zato je zelo preprosta.

Najbolj nam je všeč navigacija DD-WRT, saj se zdi, da je najbolj smiselna, in enostavno je najti nastavitve / ukaze, za katere morda ne veste, kje se nahaja. Všeč nam je tudi dejstvo, da je vodoraven in da sistem zavihkov olajša ogled možnosti.

Sabai in paradižnik sta v bistvu enaka, ko v Sabai odprete Napredne možnosti par VPN, ki je zanjo prednost. Čeprav imajo rahlo nenavadno postavitev, ni preveč zapletena in se je nanjo že nekoliko navadi.

5. Hitrost

Imamo internetno povezavo 30.0 / 3.0Mbps, ki jo lahko uporabimo, ne glede na strojno programsko opremo, kadar je naš računalnik priključen na usmerjevalnik, ki je nato povezan z modemom. Za testiranje hitrosti WiFi smo si zamislili in povprečno gospodinjstvo in usmerjevalnik postavili približno 10 metrov od računalnika na drugi strani debele betonske stene. Za preizkuse smo vzdrževali vse lokacije anten, namesto tega pa smo uporabili nastavitve programske opreme, da bi videli, kako lahko izboljšamo hitrost povezave.

5.1 Hitrosti WiFi

Kot lahko razberemo iz spodnjih hitrosti, bi lahko vsi stroji ohranili večino hitrosti, saj je osnovna programska oprema nekoliko zaostajala in Tomato je imel najboljše rezultate. Tudi, kot so pričakovali, so bile hitrosti na 5GHz kanalu hitrejše, seveda pa je tudi to nižje.

Zaloga DD-WRT Paradižnik Sabai
2,4 GHz 29,5 / 3,0 29,6 / 3,0 30,0 / 3,0 29,6 / 3,0
5GHz 29,9 / 3,0 30,0 / 3,0 30,0 / 3,0 30,0 / 3,0

5.2 Optimizacija hitrosti

Čeprav so bili rezultati precej odlični, smo že poskušali ugotoviti, ali lahko iz sistema iztisnemo še malo več. To smo storili na načine, opisane v spodnji tabeli, in izboljšave, ki smo jih lahko dosegli. Pomembno je, da uporabite nekakšen WiFi analizator (tam jih je veliko, priporočamo to za Android, vdelane programske opreme pa imajo tudi nekaj vgrajenega).
Dve pomembni opombi za izboljšanje učinkovitosti, neodvisno od vdelane programske opreme:
1. Kanale 5GHz in 2,4GHz vedno uporabljajte ločeno z uporabo različnih SSID-jev
2. Uporabite najmanj preobremenjene kanale in uporabite namensko nastavitev n ali a / c, če to podpirajo vse vaše naprave

Osredotočili smo se na to, da bi dosegli najboljši internetni pretok, če pa vas skrbi tudi notranji pretok pri uporabi NAS, potem lahko uporabite orodje, kot je LAN Speed ​​Test (Lite). Nekatere nastavitve, ki smo jih uporabili, lahko vaš usmerjevalnik nestabilno in skrajšajo njegovo življenjsko dobo, zato spremembe spremenite le, če veste, kaj počnete.

Programska oprema Nismo mogli storiti veliko, zato smo izvedli le zgornji dve spremembi in preizkusili različne pasovne širine kanala. Nismo uspeli občutno izboljšati.
DD-WRT Poleg menjave kanalov smo lahko prekoračili CPU na 632MHz in povečali TX Power na 150. Po tem smo lahko dosegli obe hitrosti brezžične povezave do 30.0 / 3.0.
Paradižnik Paradižnika smo lahko nekoliko več kot overklokirali pri 663Mhz in tudi TX Power smo povečali na 150. Ker je že bilo do 30.0 / 3.0, nismo opazili nobenih sprememb (za izvedbo lahko uporabite interno testiranje) smo opazili, da je pripomogel k izboljšanju hitrosti VPN.
Sabai OS Naredili smo enake spremembe kot pri paradižniku in uspeli smo doseči 30,0 / 3,0 na obeh kanalih.

6. VPN

Kot doslej je tudi tukaj v ProPrivacy najpomembnejši dejavnik za nas uporaba VPN. Ker je usmerjevalnik, ki ga uporabljamo, zelo napreden, programska oprema za programsko opremo podpira tako OpenVPN kot PPTP odjemalce, vendar pri večini usmerjevalnikov to ni tako, zato prihaja do velike prednosti vdelane programske opreme po meri..

Ne priporočamo uporabe PPTP, ker je poln varnostnih napak, zato smo pri testiranju upoštevali le OpenVPN.

6.1 OpenVPN Setup

Za preizkuse smo uporabili VyprVPN, saj omogoča nekaj najhitrejših hitrosti na trgu, če pa še nimate VPN računa, priporočamo, da si ogledate, kaj je najbolje za vas.

Prednost VyprVPN je, da ima zelo preprosto datoteko .ovpn, kar pomeni, da jo je mogoče enostavno nastaviti na vse platforme, vendar ima večina podjetij zapletene datoteke in niso bili prepričani, kako bo z njimi upravljala programska oprema - vemo za to, da dobro delujejo na drugih platformah.

nastavitev openvpn ddwrt

openvpn setup usmerjevalnik paradižnika

sabai setup openvpn

Programska oprema Vzpostavitev povezave je bila dokaj enostavna in je zahteval prenos datoteke .ovpn in vnašanje uporabniškega imena in gesla. Vendar smo imeli z njim nekaj manjših težav in morali smo nastaviti strežnik DNS, ki smo ga želeli uporabiti ročno.
DD-WRT Tako za paradižnik kot za DD-WRT obstajata dve glavni različni metodi nastavitve in kateri od teh uporabljate v resnici, je odvisno od tega, kateri ponudnik ima raje. Možno je vnesti vse podrobnosti v lupine ukazov in jih zagnati na tak način ali pa jih lahko nastavite z odjemalcem, ki je dobro konfiguriran.
Paradižnik Nastavitev paradižnika je zelo optimizirana in omogoča večjo prožnost kot DD-WRT. Ima tudi veliko boljše spremljanje stanja kot DD-WRT.

  • Konfiguracija odjemalcaNastavitev paradižnika OpenVPN 1
  • Spremljanje stanja
    Paradižnik OpenVPN Setup 2
Sabai OS Sabai ima tako imenovani mehanizem za nastavitev s 3 kliki. Naložite datoteko .ovpn, vstavite svoje ime in geslo in že ste pripravljeni. Enostavna je kot nastavitev zalog in čeprav ne dobite enake količine spremljanja kot pri Tomato by Shibbyit, prikazuje uspešno povezavo in tudi njeno lokacijo.

  • 1. korak - Uvoz datotekeSabai OpenVPN Setup 1
  • 2. korak - Izvedite vse potrebne spremembeSabai OpenVPN Setup 2

6.2 Hitrosti VPN

Najprej smo preizkusili povezavo s programsko opremo Windows VPN in se preko Etherneta povezali z usmerjevalnikom, da smo dobili osnovno številko: dosegli smo hitrosti 28,3 / 2,7. Presenetljivo je, da nizke hitrosti in moči CPU pomenijo, da se dejansko izkorišča le meja naše razpoložljive hitrosti interneta.

Iz rezultatov lahko razberemo, da je nenavadno programska oprema delnic najpočasnejša. Sledi tretje mesto DD-WRT. Zanimivo je, da sta bili hitrosti VPN na kanalu 5GHz počasnejši kot na 2,4GHz in nismo ravno prepričani, zakaj - če to storite, nas obvestite.

Ker je Sabai napredna izdelava paradižnikov, ni presenetljivo, da so bile njihove hitrosti zelo blizu, saj je Sabai nekoliko hitrejši.

Zaloga DD-WRT Paradižnik Sabai
Žično 11,7 / 2,7 10,8 / 2,9 12,9 / 2,9 13.4 / 2.9
2,4 GHz 8,5 / 2,7 10.2 / 2.9 10,5 / 2,8 10,5 / 2,9
5GHz 6.1 / 2.7 9,5 / 2,8 11,0 / 2,9 11.6 / 2.9

6.3 VPN komentarji & Diskusija

V podjetju Sabai Technology trdijo, da imajo nastavljeno VPN in uporabljajo optimiziran sistem. To kaže na rezultate, saj imate ne samo enostaven postopek nastavitve, ampak tudi najboljše hitrosti. Poleg tega je posebnost Sabai imenovana "Gateways", ki je vsekakor ena izmed njenih najboljših lastnosti, za druge pa nismo mogli najti nič podobnega. Prehodi omogočajo, da se odločite, katere naprave, povezane v usmerjevalnik, uporabljajo VPN in katere ne.

Kot poudarja skupnost, nastavitev, hitrost in spremljanje VPN povezav niso samo lažji za Tomato, ampak omogočajo nastavitev dveh odjemalcev, tako da lahko preprosto preklapljate med različnimi strežniki / ponudniki, ki jih želite uporabljati. Odjemalca VPN na zalogi je očitno nekaj treme in DD-WRT leži na sredini.

7. Podpora

Programska oprema Glede podpore Asusu obstaja veliko mešanih mnenj, vendar je nanje večinoma negativno. Na žalost smo pri iskanju optimizacije hitrosti ali reševanju težav, ki smo jih imeli z nastavitvijo OpenVPN, od nas odreagovali zelo negativno / nekoristno in nismo mogli najti nobene dobre trdne skupnosti. (Merlin, nekoliko izboljšana programska oprema za zaloge, pa se na tej sprednji strani malce boljši).
DD-WRT DD-WRT ima nedvomno največjo podporo skupnosti. Čeprav lahko traja nekaj Googla in iskanje Wiki forumov, boste zagotovo dokaj hitro našli odgovor / rešitev za vašo težavo. 99% težav z DD-WRT smo lahko rešili ali vsaj ugotovili, zakaj ne deluje.
Paradižnik Skupnost za paradižnik ni tako velika kot za DD-WRT, vendar je še vedno veliko pomoči. Ker sta oba vdelana programska oprema Linux v nekaterih primerih, lahko rešitve najdete na forumih DD-WRT.
Sabai OS Poleg omenjenih "Gateways" je Sabai odlična lastnost tudi vrhunska tehnična podpora. Čeprav gre za malo pomanjkanja, ko gre za zelo napredne nastavitve, lahko večino težav rešijo prek daljinske, vozovnice ali celo telefonske podpore. Uporabite lahko tudi forume Tomato, saj vam bodo nudili tudi veliko pomoči pri doseganju ciljev. Kot že omenjeno v cenah, če želite podporo na daljavo ali telefon, to stane 75 USD na leto.

8. Sklep

Uporaba vdelane programske opreme po meri je vsekakor vredna, še posebej, če imate usmerjevalnik nižjega cenovnega razreda, saj vam omogoča, da iz njega dosežete veliko večjo zmogljivost in nastavitve. Trgovine z zalogami niso slabe, a običajno so zelo zamašene, skoraj ni mogoče doseči zapletenih načrtov.

Osebno smo bili vedno veliki oboževalci DD-WRT zaradi njegove enostavne uporabe in neverjetne podpore skupnosti. Vendar pa po poskusu Tomato dlje časa zagotovo opazim privlačnost tega, saj lahko prihranite veliko časa, ne da bi morali narediti neskončne ponovne zagone in izboljšano spremljanje in delovanje VPN, ki ga lahko dosežete. Izbira med paradižnikom in DD-WRT je resnično osebna izbira in je odvisna od področja delovanja, ki ga želite optimizirati, ter od opreme, ki jo imate na voljo. Če pa samo uporabljate vdelano programsko opremo po meri, da nekoliko povečate zmogljivost in omogočite dodatne funkcije, potem priporočamo DD-WRT.

Čeprav Sabai prihaja za nekaj stroškov, da bi kar najbolje izkoristili, je vsekakor vredno, še posebej, če imate malo izkušenj z uporabo in nastavitvijo vdelane programske opreme po meri..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me