Geek. Žvižgača. Junak. Zlikovca. Vsi imajo mnenje o Edwardu Snowdnu.


Po našem mnenju je Edward Snowden zagovornik internetne svobode in zasebnosti podatkov.

Na kratko je življenjepis Edwarda Snowdena. Pustili vam bomo, da sami odločite svoje mnenje o njem.

Kdo je Edward Snowden?

Edward Snowden je žvižgač računalniškega analitika. Kdo je Edward Snowden

Guardianu je zagotovil zelo tajne dokumente NSA, ki so vodili do razkritij o ameriškem nadzoru prek telefonskih in internetnih komunikacij.

Leta 2013 sta Edward Snowden in njegov palec vozil poln tajnih dokumentov NSA, ki sta se vkrcala na letalo in za vedno spremenila svet.

Njegova hrabrost je svet prisilila, da se je spoprijel s posledicami množičnega nadzora in navdihnil novo generacijo žvižgačev.

Edward Snowden Izobraževanje

Edward Joseph Snowden se je rodil leta 1983 v Severni Karolini. Prihaja iz družine z aktivnim vojaškim in zveznim vladnim poreklom. Bil je v celoti "pričakuje se, da bo nadaljeval isto pot. "Izobraževanje

Zato ni presenetilo, ko je leta 2004 opustil formalno izobraževanje. Po tem se je Snowden kot kandidat za posebne sile vpisal v rezervo vojske ZDA.

"Želel sem se boriti v vojni v Iraku, ker sem se počutil, kot da imam kot človek obveznost, da pomagam osvoboditi ljudi pred zatiranjem."

Tega ne bi smelo biti. Po samo petih mesecih treninga je bil Snowden odpuščen, ko si je zlomil obe nogi. Zdi se, da se je v tem času Snowden nekoliko razočaral nad vojsko:

"Večina ljudi, ki so nas usposabljali, se je zbadala nad tem, da bi ubijali Arabce in nikomur ne pomagali."

Kaj je storil Edward Snowden?

Dela za Fede

Po odhodu iz vojske je Snowden kratek čas služil kot varnostnik pri a "zelo tajni objekt" v lasti NSA. To je zahtevalo zelo varnostno dovoljenje, za kar je opravil stroge preglede in opravil poligrafski pregled.

Stormbrew

Kmalu je CIA ponudila Snowdenu službo. Tam si je hitro ustvaril sloves, da je "čarovnik za računalnike", čeprav nima formalne kvalifikacije. Leta 2007 je bil napoten v Švico. Tam so ga "šteli za vrhunskega strokovnjaka za tehnično in kibernetsko varnost".

Moten zaradi cinične narave dogodkov, ki jih je priča v Ženevi, je Snowden leta 2009 odstopil iz CIA. Po besedah ​​prijatelja je "že doživljal nekakšno krizo vesti."

Sklepanje pogodb za NSA

Njegova zgodovina dela s "grozovitimi vrstami" pa še zdaleč ni bila končana. Snowden je sprejel službo pri Dellu, ki je vodil vladne računalniške sisteme - predvsem NSA-jev regionalni operativni center Havaji. V tem času je Snowden začel zbirati dokaze o neustavnem množičnem nadzoru s strani vlade ZDA.NSA Podizvajanje

The "prelomna točka, "pa je prišlo, ko je Snowden opazoval, kako" direktor nacionalne obveščevalne službe James Clapper neposredno leži pod prisego Kongresu. "Snowden je zapustil Dell in začel sodelovati pri Boozu Allenu Hamiltonu, vladnem podjetju za storitve..

Še vedno dela v bazi na Havajih NSA, Snowden je imel priložnost zbirati dokaze o zlorabi oblasti NSA.

V tem obdobju Snowden trdi, da je z nadrejenimi in sodelavci vzbujal zaskrbljenost v obsegu programa nadzora NSA. Čeprav so mnogi izrazili zaskrbljenost in zaskrbljenost nad tem, kar jim je povedal, nihče ni bil pripravljen zadeve nadaljevati.

Žvižganje

Decembra 2012 je Snowden vzpostavil stik z novinarjem Guardiana Glennom Greenwaldom. Ko je Greenwald varnostne ukrepe, ki jih zahteva Snowden, ugotovil, da so preveč zapleteni, da bi jih pravilno zaposlil (zlasti PGP), je Snowden stopil tudi v stik z Lauro Poitras, ustvarjalko dokumentarnega filma, ki je napisala vpliven članek o prijavitelju pištole NSA Williamu Binneyju.

V začetku leta 2013 je Snowden dobavil Greenwaldu in Poitrasu svojo trgovino z dokumenti. 20. maja je 5. junija odpotoval v Hong Kong, kjer se je pripravljal na objavo prvih dokumentov.

Prizma

Snowden je upal, da se bodo skrivali med begunci v Hongkongu zagotovili določeno zaščito pred izročitvijo nazaj v ZDA obtožnicah izdajstva. Kmalu zato, ker je jasno, da je to stališče nevzdržno.

Kje je Edward Snowden?

Kako je Snowden končal v Rusiji pod zaščito Vladimirja Putina, ostaja nekoliko nejasno. Zdi se, da je Rusija pristala pomagati Snowdenu pobegniti iz Hongkonga in pridobiti azil v Ekvadorju, prek Moskve in Kube.Kje je Edward Snowden

Zdi se, da se je pod pritiskom ZDA Kuba premislila in Snowdenu zavrnila dovoljenje za pristanek v Havani. Po bizarnem incidentu, v katerem je letalo, ki je prevažalo bolivijskega predsednika Evo Moralesa, ki je obiskal Rusijo, prizemljeno pri poskusu prehoda skozi Evropo, je postalo jasno, da je Snowden obtičal v Rusiji.

Na srečo za Snowdena mu je Putin ponudil zatočišče. Odtlej je tam.

Puščajo dokumenti

Nihče ni natančno prepričan, koliko ogrožajočih dokumentov je Snowden dobil od NSA. Vendar Snowden pravi, da je preučil vsakega od njih, da bi zagotovil, da ne vsebuje informacij, ki bi ogrožale varnost ZDA.Puščali dokumenti

Trenutne ocene trdijo, da je bilo pridobljenih približno 1,7 milijona dokumentov. Izrazit v svoji obrambi pred izdajami državnih izdajatev po prejemu azila v Rusiji, Snowden vztraja, da je novinarjem pred odhodom na Havaje predal vse dokumente. To pomeni, da ni imel nobenih informacij, da bi ga izročil Putinu.

Kaj so dokumenti razkrili

Razkritja Edwarda Snowdena so svetu pokazala čisto lestvico vohunskih ambicij ameriškega nedržavnega letalstva. Pokazalo se je, da NSA vohuni za skoraj vsem, kar vsi počnejo na spletu. Kljub številnim ustavnim zaščitam do nasprotnega, to vključuje državljane ZDA.

NSA je uporabila zakonodajo, ki je bila sprejeta po 11. septembru, in številne pravne vrzeli, da bi vohunila za vsem, kar vsak državljan ZDA počne na spletu.

Njegov program PRISM je ameriškim tehničnim velikanom omogočil vohunjenje za svoje stranke. To vključuje všečke Microsoft, Apple, Google, Yahoo in Facebook.

Kaj so dokumenti razkrili

Vsakodnevno, brez garancije, vsakodnevno iskanje po telefonskih zapisih, ki pripadajo državljanom ZDA, je spodkopalo mednarodne standarde šifriranja, ki jih potrebujejo vsi uporabniki interneta za varovanje naših podatkov, spremljalo približno 80% svetovnega internetnega prometa, okužilo na tisoče računalnikov z zlonamerno programsko opremo in celo se zateče k pridobivanju metapodatkov iz mobilnih aplikacij, kot so Angry Birds.

Orodje za iskanje in analize XKeyscore je zagotovilo način za hitro razvrščanje po tem oceanu informacij, da bi našli "skoraj vse, kar se naredi na internetu."

Edward Snowden je junak

Snowden je bil pripravljen odložiti vse, kar je imel, da bi opozoril druge Američane na tako zlorabo položaja. Zaradi tega je heroj. Da se demokracija lahko imenuje tako, mora obstajati preglednost. Državljani morajo vedeti in razumeti, kaj se dela v njihovem imenu.Junak

Konec koncev, če vlada svoje ukrepe skriva pred ljudmi, potem jim ne more odgovarjati. Žal vlada, ki ni odgovorna, ni demokratična.

Če vlada deluje v najboljšem interesu svojih državljanov, bi morala biti moralna lojalnost posameznika do njihove vlade ali do njenega naroda? Snowden je pokazal, da je hkrati moralni in pogumen posameznik.

Vsaj njegova razodetja so vsaj zagotovila nekaj preglednosti in sprožila razpravo o mejah, ki jih je mogoče in treba postaviti zasebnosti v nejasnem imenu nacionalne varnosti.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me