Kaj je Blockchain

Do zdaj je večina ljudi že slišala za bitcoine. Bitcoini so ena od (zdaj na tisoče) kripto valut, ki so na voljo na trgu. Prvotna kripto valuta je postala vroča lastnost, skupna vrednost Bitcoinov je decembra 2017 dosegla 326,5 milijarde ameriških dolarjev, preden je v začetku leta 2020 padla na 237,6 milijarde dolarjev. Vendar pa se morda ne zavedate, da Bitcoini obstajajo samo zaradi digitalni javni knjižni sistem, imenovan Blockchain.

Blockchain se je prvič pojavil na sceni novembra 2008. V tistem trenutku je nekdo (ali skupina ljudi), ki je šel pod psevdonimom Satoshi Nakamoto, objavil belo knjigo z naslovom Peer-to-peer elektronski denarni sistem. Sistem, ki ga je opisal Nakamoto, je bil revolucionaren. Ustvaril je način, da digitalna valuta obstaja, se deli, kupuje in prodaja ter se uporablja za nakup in prodajo. Vse to brez potrebe po posredniških finančnih institucijah.

Morda je najpomembneje, da bo Blockchain-ova enakovredna struktura kripto valuta, ki je prebivala v sistemu javne knjige, obstajala v stanju, ki je kljuboval korupciji. Netrubilna hrbtenica Blockchaina je od takrat opazila veliko več uporab kot samo držanje kripto valut.

Dandanes se razvija vse več uporab za Blockchain, zaradi česar se mnogi vprašajo, kaj je Blockchain in kako deluje?

Razumevanje Blockchaina: Osnove

Blockchain 1


Blockchain je sistem javne knjige, ki vodi evidenco vseh opravljenih transakcij Bitcoin. Sistem javne knjige nikoli ne spi. Nenehno se posodablja in deli med stotine tisoč računalnikov, priloženih prek spleta. Ti računalniki se imenujejo vozlišča. Ker jih je toliko posodobljenih hkrati, je tehnično neizvedljivo vdreti v celoten sistem.

Podatki, ki sestavljajo Blockchain, se imenujejo "veriga". To je vsota vseh opravljenih transakcij, od začetka časa do zadnje zadnje transakcije. Veriga sama tvori omrežje, ko časovno označuje opravljene transakcije. Ti časovni žigi so narejeni tako, da se podatki o transakcijah v šifrirani "verigi" dokazov o transakcijah šifrirajo (šifrirajo).

V originalni beli knjigi Nakamoto o Blockchainu se ta veriga podatkov imenuje "sistem za elektronske transakcije, ne da bi se zanašali na zaupanje."

S tehnologijo Blockchain ni nobene osebe, subjekta ali ustanove, v katero bi moral kdo verjeti. Veriga zagotavlja brezhiben zapis vseh opravljenih transakcij. Temu običajno rečemo "dokaz o delu." Dokazila o delu ni mogoče spremeniti, če ga ne vrnemo nazaj in na novo. Ker pa se je to že zgodilo in je bilo raztreseno v verigo, dela ni mogoče obnoviti.

Kako se valuta Blockchain izogne ​​dvojni porabi

Težava digitalnih podatkov je, da jih je enostavno kopirati in reproducirati. Tako je bilo dolgo časa imeti digitalno valuto nemogoče. Kako bi lahko digitalne kovance naredili edinstvene, da bi jih lahko porabili le enkrat? Nakamoto's Blockchain je bila rešitev te zagonetke.

Z decentralizacijo knjige transakcij lahko celotna mreža vozlišč, ki so pritrjena na Blockchain, nenehno vedo, kje se nahaja vsak Bitcoin v sistemu. To rešuje problem dvojne porabe, ki omogoča razcvet kripto valut.

Blockchain Infographic 01 Stisnjeno 1 1024X506

Kako deluje Blockchain v praksi?

  1. Prvič, nekdo prosi za izvedbo transakcije z uporabo Blockchaina. V tem trenutku se po internetu pošlje zahtevek vsem vozliščem, ki so trenutno pritrjena na Blockchain. Vsaka vozlišča (sodelujoči računalniki) prejmejo zahtevo in postopek transakcije se začne.
  2. Nato mreža vozlišč hkrati potrdi stanje uporabnika v Blockchainu in zahtevo za transakcijo. To se izvede s pomočjo prepoznanih algoritmov. Če je oseba, ki je zahtevala transakcijo, potrjena in se vsa vozlišča strinjajo glede zahteve, se lahko transakcija premakne naprej.
  3. Preverjena transakcija lahko vključuje premikanje kripto valute iz enega kraja v drugega, da bi nekaj kupili ali shranili na drugem mestu. Blockchain tehnologijo pa je mogoče uporabiti tudi za preverjanje drugih podatkov, ki jih je treba varno opraviti. To vključuje evidence podatkov, pogodbe in druge podatke ali informacije, ki jih je treba deliti na zaupljiv način.
  4. Če je transakcija preverjena, jo lahko premaknete v zaključno fazo postopka. To dosežemo z dodajanjem podatkov iz določene transakcije v podatke iz drugih transakcij v tistem, kar imenujemo blok. Bloki so velikosti 1 Mb in se ustvarijo približno enkrat na deset minut. Imajo vse najnovejše transakcije v verigi blokov.
  5. Zdaj, ko so bili podatki dodani v blok - in blok je dokončan z 1 Mb podatkovnih transakcij - je blok dodan v verigo blokov. Prvotna transakcija je torej končana (tako kot vse druge nedavne transakcije, ki tvorijo ta blok).

Blockchain Varnost: Vsota vseh transakcij

To je tista dokončana veriga blokov, ki sestavlja netrpljivo javno knjigo transakcij, znanih kot Blockchain. Najdaljša veriga v omrežju služi kot dokaz celotne zgodovine transakcij. Skupno je z vozliščami, ko se pridružijo omrežju.

Lepota je v tem, da ne obstaja centralizirana baza podatkov o transakcijah, ki bi jih kibernetski kriminalec taksistiral. Namesto tega Blockchain obstaja kot javna baza podatkov. Nenehno se deli in usklajuje med vsemi vozlišči, priključenimi v omrežje. Ker omrežje sestavlja več milijonov gostiteljskih računalnikov, je Blockchain izjemno varen.

Tako so podatki, ki jih vsebujejo Blockchain, enostavno preverljivi. V primeru Bitcoina to daje že tako omejeni valuti ogromno korist (in s tem prirojeno vrednost), saj je zaradi tega dovzetna za korupcijo v rokah finančnih institucij ali drugih zunanjih sil.

Ko čas mineva, veriga blokov z 1 Mb postaja vse večja in večja. Za ljudi, ki že nekaj časa niso posodobili svoje različice (Bitcoin) Blockchaina - ali jo prvič naložijo v novo Bitcoin Blockchain denarnico - pridobitev lahko traja precej dolgo (kar lahko traja nekaj ur do tednov).

Ko bo Blockchain vse večji in večji, se bo ta čas neizogibno povečal. Zaradi tega se včasih govori "trda vilica" scenarijev. To bi videli vse uporabnike Bitcoin Blockchaina, ki so prisiljeni (trdi vilice) preiti v novo različico Blockchaina.

Trda vilica

Bitcoin & Blockchain je razložil: Debata s trdimi vilicami

Razprava o trdi vilici Bitcoin že nekaj časa divja. Mnogi strokovnjaki za Bitcoin verjamejo, da bodo bloki z 1 Mb postali preveč omejujoči. Skrbi so, da bo veriga blokov daljša, tako da bo zapleteni kriptografski postopek, potreben za preverjanje verige, postal počasen in počasen.

Vsi razumejo frustracijo zaostanka (ali varovanja) pred gledanjem pretočnega videa. Zdaj si predstavljajte, da ta učinek vpliva na globalno valuto. Finančni strokovnjaki razumejo, da bi vsako zaostajanje znotraj Blockchaina - ki vpliva na likvidnost Bitcoina - lahko negativno vplivalo na vrednost Bitcoinov. To vlagatelje seveda vzbuja veliko skrb.

Obstaja splošno soglasje, da je za obvladovanje težave z zaostankom potrebno trdo vilico. Vendar nihče ne ve, kako lahko trde vilice vplivajo na ceno Bitcoina. Blockchain je hrbtenica, ki združuje priljubljeno kripto valuto skupaj. Zaupanje, ki obdaja Bitcoine, je v glavnem namenjeno tej tehnologiji, ki deluje zakulisno. Tako je naložba v Bitcoin dejansko naložba v Blockchain.

Zaradi tega obstaja veliko skrbi vlagateljev, da bi novi Blockchain lahko spodletel. To bi lahko povzročilo katastrofalno izgubo vrednosti Bitcoina.

Kateri trdi vilice je najboljši?

Lahko bi si predstavljali, da je možnost, da bi Blockchain postal lagaven bolj mučna kot trda vilica, še posebej, ko je Blockchain rivalske kriptovalute (Ethereum) že dokazal, da je s trdim vilicami mogoče uspešno upravljati (dvakrat dejansko: enkrat po naključju).

Druga težava za Bitcoin Blockchain pa je, da se nihče ne more strinjati o tem, kakšno obliko naj ima trda vilica. Obstajata dve konkurenčni možnosti: Bitcoin Unlimited (BU) in Ločene priče (SegWit). BU bi več energije predala Bitcoin rudarjem. Blockchainu bi omogočil, da vedno znova in znova nadgradi, kadar koli je to potrebno. SegWit ohranja decentraliziran pristop, vendar le podvoji pasovno širino Blockchaina. To pomeni, da bo nekega dne verjetno treba uporabiti še eno trdo vilico.

Za zdaj nihče ni prepričan, kaj se bo zgodilo. Ko se hard fork zgodi, bo Bitcoin v bistvu postal drugačna valuta na novem Blockchainu (z originalnim Bitcoin-om na originalnem Blockchainu). Če se vsi voljno selijo v novo vilico, potem mora biti vse v redu. Vendar če vsi ne sprejmejo novega Blockchaina (in v primeru trde vilice Ether tega niso storili vsi), je možno, da bi upor lahko negativno vplival na ceno kripto valute.

Bitcoin Blockchain

Blockchain tehnologija: za kaj se še lahko uporablja?

Tradicionalna zbirka podatkov vsebuje eno osrednjo kopijo informacij, ki jo lahko posodablja samo en akter. Blockchain na drugi strani omogoča, da nabor podatkov spremeni več strani hkrati. Ko banka na primer nakaže denar, mora med prenosom najprej zapreti dostop do sredstev. Po tem mora posodobiti drugo stran in nato ponovno odpreti dostop do sredstev.

Blockchain bančništvo omogoča hitrejše in učinkovitejše prenašanje denarja. Tako finančne institucije, kot so Barclays, BNP Paribas, Nasdaq in celo Federal Reserve, vlagajo čas in denar v projekte, ki raziskujejo uporabo tehnologije Blockchain za svoje namene..

Logotip Gyft Card

Blockchain tehnologija ponuja vrednost le pri finančnih transakcijah. Podjetje z imenom Gyft uporablja tehnologijo blockchain za ponudbo darilnih kartic za mala in srednje velika podjetja. Pri mnogih podjetjih so stroški zagotavljanja darilnih kartic preveliki za izvedbo. Z Gyftom pa lahko vsako podjetje zlahka razgrne darilne kartice, ki jih je mogoče unovčiti v kateri koli njihovi trgovini.

Factom je še ena izmed teh novosti. Gre za razširitev začetnega protokola Blockchain, ki omogoča uporabo blockchaina za obdelavo večjih nizov podatkov. Factom omogoča uporabnikom, da vodijo svoje osebne varne knjige. Ti uporabniki lahko opredelijo, katere informacije so shranjene v njihovi knjigi. To omogoča blockchain Factom za obravnavo podatkov na drugih poslovnih področjih, kot je pravo.

Blockchain bančništvo: Samo začetek

Vrednost tehnologije Blockchain se že kaže po vsem nas. To se ne vidi samo v ceni bitcoinov, ampak tudi v drugih kripto valutah, ki delujejo na podobnih javnih knjigah. Najbolj navdušujoči med njimi so trenutno Ethereum, Litecoin in ZCash. Vse te kripto valute so v zadnjem letu opazile eksplozijo svoje vrednosti in zdi se, da se bodo stvari nadaljevale v isti smeri.

Eter

Še več, to je relativno nova tehnologija. To pomeni, da se njegova prava vrednost še vedno odkriva. V načinu, kako se čas izvaja, se lahko izboljšajo.

Zaenkrat je Bitcoin pred paketom, vendar bi potrebovali le nekaj napredka tehnologije blockchain, da bi še en kovanec (z zaznano večjo vrednostjo zaradi izboljšane verige blokov) vstopil na trg. Glede na to bi morali vsi, ki jih zanima vlaganje v kripto valute, resnično opazovati nastajajoče blockchaine za inovacije, če želijo jutri ugotoviti velikega zmagovalca.

Poleg tega ljudje po vsem svetu trdo iščejo nove načine, kako tehnologijo blockchain vključiti v druga podjetja. Ker menim, da je tehnologija blockchain tako ugodna, so nekatere od teh aplikacij uspešne in po vsej verjetnosti bodo postale izjemno uspešna podjetja prihodnosti.

Kripto valute in storitve VPN

In končno, vsem, ki jih zanima Blockchain in kripto valute, svetujemo, naj si ogledajo storitve VPN. VPN-ji omogočajo ljudem, da zaščitijo gesla in prijave s šifriranjem, kar doda dodatno plast varnosti vsem njihovim spletnim transakcijam.

Kreditna slika naslova: pichetw / Shutterstock.com

Slikovni sliki: Zapp2Photo / Shutterstock.com, varuna / shutterstock.com, 3Dsculptor / Shutterstock.com, Roman Pyshchyk / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me