Google Chrome je enostavno najbolj priljubljen brskalnik na svetu in se ponaša s približno 65,5-odstotnim tržnim deležem (od aprila 2020). Aktivisti za zasebnost pogosto veljajo za vohunsko programsko opremo. Zakaj?


Google ne priznava, da Chrome uporablja za vohunjenje uporabnikov, in ker je Chrome zgrajen z veliko količino lastniške zaprte izvorne kode, ni mogoče zagotovo dokazati, da to stori. Vendar pa obstaja nekaj zelo prepričljivih razlogov, da verjamemo, da je tako ...

Kako Google zasluži denar?

Google z neto prihodkom do leta 2020 v višini 167,7 milijarde ameriških dolarjev prihaja do petih Apple kot druge največje blagovne znamke na planetu.

Kako Apple zasluži svoj denar, je jasno - gradi in prodaja zelo priljubljeno vrhunsko strojno opremo. Google na drugi strani ponuja vrsto dragih storitev in dragih izdelkov za razvoj, ki jih ponuja široka javnost za najljubšo ceno vseh: brezplačno. So tudi elegantni, enostavni za uporabo in se spopadajo z visokotehnološko funkcionalnostjo.

Presenetljivo je, da so bile te storitve in izdelki velik hit, zlasti brskalnik Chrome. Kako torej Google zasluži ogromne vsote denarja iz izdelkov, ki jih daje brezplačno?

Googlov poslovni model

Google zasluži z zbiranjem čim več podatkov o vas in nato s temi podatki za prikaz visoko ciljanih oglasov na vaš zaslon. Bolj kot ve o vas, bolj prilagojeni ti oglasi lahko postanejo in večja je verjetnost, da bo izdelek kupil pri enem od njegovih oglaševalskih partnerjev.

Več denarja, kot ga dobijo njegovi oglaševalski partnerji, več bodo plačali Googlu, da vam bo dostavil svoje oglase. Googlovo strokovno znanje pri zagotavljanju pravih oglasov pravim ljudem pomeni, da oglaševalci zaupajo Googlu bolj kot katero koli drugo podjetje, da dosežejo veliko vrednost za denar.

Med letoma 2009 in 2013 je Google v celoti sodeloval s NSA-jevim programom množičnega nadzora PRISM. Trdi, da se je ustavil, ampak kako to zagotovo vemo?

Rezultat tega je, da Google prevladuje na trgu prihodkov od digitalnih oglasov, leta 2020 pa ima 32,4-odstotni tržni delež. Googlov celoten poslovni model zato temelji na poseganju v zasebnost svojih uporabnikov. In kot že nazorno kaže njegova neto vrednost, je neverjetno uspešna.

Kako to počne??

Google spremlja, kaj počnemo v spletu - kaj iščemo (z istoimenskim iskalnikom), spletna mesta, ki jih obiščemo po tem (z uporabo taktikov, kot so piškotki, njegovo vseprisotno omrežje AdSense in gumbi za skupno rabo +1), kako komuniciramo z aplikacijami ( z uporabo Android Play Service Framework, ki zbira tudi podatke o lokaciji) in celo s tem, kako v resničnem življenju komuniciramo z drugimi ljudmi (na primer tako, da v svoji aplikaciji za koledar ohranjamo zavihke za svoje dnevne urnike aktivnosti).

Leta 2017 je Google obljubil, da ne bo več pregledoval e-poštnih sporočil, da bi ciljal na uporabnike s prilagojenimi oglasi. To ne pomeni, da je prenehal skenirati e-poštna sporočila v druge namene. Funkcija pametnega odgovora na osnovi AI to vsekakor dokazuje.

Še posebej šokantno je, da Google od leta 2015 v Gmailu pregleduje e-poštna sporočila, da beleži vse nakupe, tudi če ti nimajo nobene zveze z Googlom.

Še huje, ni nobene nastavitve zasebnosti, ki bi to preprečila, in edini način za brisanje informacij je brisanje izvirnih e-poštnih sporočil v zvezi z nakupom!

Kaj pa Chrome?

Torej vemo, da nas Google vohuni, kaj pa Chrome? Za razliko od naših iskanj in vsebine naših e-poštnih sporočil je manj jasno, kako (in res, če) Google zasluži zaslužek za najbolj priljubljen brskalnik na svetu.

Razlog, da je Chrome tako priljubljen, je v tem, da so ga v razvoj (in nadaljnji razvoj) vložili veliko denarja. Ni verjetno, da bi Google tak izdelek izdal brezplačno, brez tega v njem.

Brez dovoljenja se vpiše v vaš račun za Chrome

Do septembra 2018 je bil Chrome-ov pravilnik o zasebnosti dokument, ki je presenetil svojo preprostost in jasnost. Lahko se prijavite v Chrome in v tem primeru ste izrecno soglašali, da boste vse svoje podatke predali Googlu.

Lahko pa prezrete pojavna okna za prijavo in uporabite Chrome v "Osnovnem načinu brskalnika", kjer so podatki v glavnem ostali v brskalniku in niso bili posredovani Googlu (ali vsaj tako trdi Google).

Od brskalnika Chrome 69 brskalnik uporabnike samodejno prijavi v Chrome, kadar se prijavijo v Googlovo storitev, kot je Gmail. Google je uvedel to spremembo, ki ima pomembne posledice za zasebnost, brez kakršnega koli opozorila ali prošenj za soglasje svojih uporabnikov.

Ljudje so se težave začeli zavedati šele, ko so v opravilni vrstici Chrome opazili ikono, ki pomeni, da so vdelani v Chrome!

Če se v Chromu lovite po meniju Napredne nastavitve, je mogoče samodejno prijavo onemogočiti, a Google se je odločil, da bi to možnost čim bolj skrival. To je stanje, ki je sprožilo bojazen, da Google načrtuje, da tiho odstrani možnost opustitve, ko se bo javni interes za zadevo zmanjšal.

Blokator oglasov za Chrome

Februarja 2018 je Google predstavil zaviralce oglasov, ki se je takoj znašel pod nevihto kritik, da se je sam služil. Kot je dejal The Guardian:

"Načrt je preprost in skoraj izrecen: blokirajte ravno toliko oglasov in tako zagotovite, da ljudje ne bodo čutili potrebe po namestitvi adblockerja, ki bi jih vse blokiral."

Spet to komajda vzbuja zaupanje.

Chrome brez dovoljenja pregleduje vse datoteke

Marca 2018 je posodobljeno Chromovo orodje za zasebnost alarmiralo aktiviste za zasebnost, tako da so začeli skenirati datoteke v računalnikih uporabnikov, vključno v mapi z dokumenti, za zlonamerno programsko opremo.

Čeprav je splošno sprejeto, da je bila poteza benigna,

"Zdi se, da pomanjkanje izrecnega soglasja in preglednosti krši lastna merila" uporabniku prijazne programske opreme ", ki obvešča o pravilniku za Chrome Cleanup [orodje]."

Končne misli

Primer proti Googlu Chrome ni dokončen, vendar je dovolj močan, da raziskovalci zasebnosti in aktivisti skoraj soglasno priporočajo njegovo uporabo. Google nam je dal zelo malo razloga, da bi mu lahko zaupal, in kot nazorno kažejo zgornji primeri, ima zelo blag odnos do privolitve uporabnika..

Obstaja nekaj odličnih varnih brskalnikov, ki so odprtokodni in so zasnovani od začetka do konca, da spoštujejo zasebnost njihovih uporabnikov. Najbolj opazna je Mozilla Firefox, ki se zdaj glede na hitrost in stabilnost ujema z Chromom, hkrati pa je veliko bolj nastavljiva in vsebuje vgrajeno sledenje in zaščito s prstnimi odtisi platna..

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me