Ez a cikk ismerteti a VPN telepítését a Chromebookra. Az 5 legjobb Chromebook VPN-szolgáltatás című témakörben olvashat arról, hogy miért szeretne VPN-t használni a Chromebookján, és melyik Chromebook VPN-t kell választania..

Amint azt a cikkben megvitattuk, a VPN futtatásának három módja van egy Chromebookon

  1. Használja a Chrome OS-be beépített L2TP / IPsec klienst.
  2. Használjon Chrome böngésző-kiegészítőt.
  3. Használjon Android-alkalmazást (ezt a funkciót támogató Chromebookokon).

Csak L2TP / IPsec kapcsolat védi a teljes Chromebookot, ha Android-alkalmazásokat használ. A Chrome-böngésző-kiegészítő védi a szokásos Chromebook-tevékenységeket, de nem az Android-alkalmazásokat, míg az Android VPN-t csak a többi Android-alkalmazás védi..

Ezek az utasítások feltételezik, hogy már regisztrált egy VPN szolgáltatásra.

Megjegyzés az OpenVPN for Chromebookhoz

Elméletileg a Chrome OS támogatja az OpenVPN protokollt, de soha nem volt képes megfelelően importálni a rendes OpenVPN tanúsítványokat. Saját VPN-kiszolgáló futtatása esetén konfigurálhatja azt és a Chromebookot az OpenVPN-en keresztüli csatlakozáshoz, de ez ezen útmutató keretein kívül esik..


L2TP / IPsec (és PPTP) használata

A beépített L2TP / IPsec VPN kliens a VPN futtatásának „szokásos” módja a Chromebookokon. Ezért hasznos, ha a legtöbb VPN támogatja ezt a protokollt!

Vegye figyelembe, hogy az L2TP / IPsec beállításai azonosak a platformok között, így még ha a VPN nem támogatja kifejezetten a Chromebookokat, akkor bármely más platformon megadott L2TP / IPsec beállításokat használhat VPN futtatásához a Chromebookon.

A PPPT-t a Chrome OS már nem támogatja. És mivel a PPTP nem biztonságos VPN-protokoll, nagyon kevés oka van annak, hogy a PPTP VPN-t a Chromebookon használja! Ha van egy régi Chromebookja, és valóban PPTP-t kell használnia, erre vonatkozó utasítások szinte megegyeznek az alábbiakkal.

1. Jelentkezzen be Chromebookjába.

2. Kattintson a képernyő alján található hálózati ikonra (a kép mellett).

3. Válassza a Beállítások lehetőséget.

Chromebook L2Tp 0

4. Válassza a Hálózat lehetőséget -> Vegye fel a kapcsolatot -> Adjon hozzá magánhálózatot.

A Chromebook beállítása 2

5. Töltse ki a VPN-szolgáltatás által megadott adatokat (amint megjegyeztük, ezeknek nem feltétlenül kell kifejezetten a Chrome OS-re vonatkozniuk, így csak a többi platformon biztosított általános információkat használhatják).

Kattintson a Csatlakozás elemre. Ta-da!Chromebook L2Tp 2

A VPN állapotának megtekintéséhez és a csatlakozáshoz / leválasztáshoz lépjen a Beállítások menübe -> Hálózat -> VPN.

A Chromebook beállítása 1

Android VPN alkalmazás használata

Az Android VPN alkalmazások csak más Android-alkalmazásokat védhet a Chromebookján - nem a Chrome böngészőben.

Ezek használatához szükség van egy Chromebookra, amely támogatja a Google Play Áruházot és az Android alkalmazásokat. Ez általában azt jelenti, hogy a Chrome OS 53-as vagy újabb verziója van. Ha Chromebookja futtathatja a Google Play Áruházot, de még nincs telepítve, kérjük, kövesse ezeket az utasításokat a telepítéséhez.

Ezután csak nyissa meg a Play Áruházot, és töltsön le és telepítsen egy egyedi VPN-alkalmazást, mint bármely más alkalmazás. Szinte biztosan felkérést fogunk kérni a VPN-szolgáltatásra való feliratkozáskor létrehozott hitelesítő adatok felhasználásával történő bejelentkezésre, bár sok Android VPN-alkalmazás rövid ingyenes próbaverziót kínál.

Alternatív megoldásként manuálisan beállíthatja az OpenVPN-t az OpenVPN for Android vagy az OpenVPN Connect használatával. Az OpenVPN for Android beállításához szükséges teljes útmutatást a VPN telepítése Androidra című részben találja, amelyben az alkalmazás konfigurálásának utasítását is találja, hogy megszakítóként működjön..

Különböző megoldások léteznek annak érdekében, hogy az Android-alkalmazásokat olyan Chromebookokba lehessen juttatni, amelyek nem hivatalosan támogatják (vagy nem teljes mértékben) ezt a funkciót, de ez a cikk hatályán kívül esik.

Chrome böngésző-bővítmény használata

A Chrome OS esetén a böngésző az operációs rendszer, tehát a Chrome böngésző VPN-kiegészítői valójában valódi VPN-kliensekként viselkedhetnek.

Vagyis azon kívül, hogy a Chrome OS újabb verziói támogatják az Android alkalmazásokat. Ezek a saját különálló Android alrendszerükön futnak, és nem részesülnek előnyben a Chrome VPN böngésző kiegészítőjével.

A legtöbb ilyen böngésző-kiegészítő biztonságosan titkosítja a kapcsolatot a HTTPS segítségével. Mindig érdemes ellenőrizni, hogy ez a helyzet van-e a VPN-szolgáltatóval, mivel néhányuknak nincs titkosítása. Ezek továbbra is hasznosak lehetnek a hely hamisításában, de nem nyújtanak semmiféle biztonsági vagy adatvédelmi előnyt.

1. Nyissa meg a Chrome Internetes áruházot. Ellenőrizze, hogy az Extensions gomb ki van-e választva, és keresse meg a kívánt VPN-kiegészítőt. Alternatív megoldásként a VPN-szolgáltatója valószínűleg közvetlen linket fog nyújtani a Chrome-bővítmény letöltési oldalához.

1. Chrome-bővítmény

2. Kattintson a Hozzáadás a Chrome-hoz vagy a blurb elemre, hogy megjelenjen a kiterjesztés részletes leírása. Ezután kattintson a Hozzáadás a Chrome-hoz elemre -> Add kiterjesztés.

Chrome-bővítmény

3. A kiterjesztés ikonja megjelenik a Chrome tálcán. Csak kattintson rá a VPN-kiegészítő megnyitásához.

Króm-kiterjesztés 3 1 E1512652754512

Ne felejtse el, hogy egy Chrome-bővítmény csak azt fogja megvédeni, amit fel tudsz érni a Chrome-böngészőben. Nem védi az Android alkalmazásokat.

A Chromebook használata VPN-útválasztóval

Ahelyett, hogy VPN-t telepítne a Chromebookra, telepítheti azt az útválasztóra (attól függően, hogy melyik útválasztót használja). Sok modern útválasztó beépített VPN-klienssel rendelkezik, amelyet általában az útválasztó admin oldalán konfigurálhat.

Világíthat útválasztókat olyan harmadik féltől származó firmware-rel is, mint a DD-WRT és a Tomato, amelyek VPN-ügyfelet tartalmaznak. Valójában egyes szolgáltatók előre felvillantott útválasztókat kínálnak, amelyeket előre konfiguráltak a szolgáltatásra.

Ennek előnyeiről és hátrányairól szóló teljes megbeszélésért olvassa el az Öt legjobb VPN útválasztót. Itt található még egy útmutató az OpenVPN beállításához a DD-WRT útválasztón.

Következtetés

Szinte az összes VPN-szolgáltatás támogatja az L2TP / IPsec-et, ami megkönnyíti a VPN használatát a Chromebookján. A Chrome böngésző kiegészítő használata vitathatatlanul még egyszerűbb, ha nem is kell megvédenie a Chromebookján futó Android alkalmazásokat.

Kép jóváírása: Konstantin Savusia / Shutterstock készítette.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me