A VPN egy online előfizetési szolgáltatás, amelynek célja a felhasználók fokozott digitális adatvédelme. Kétféle módon teheti meg - elrejtve a felhasználó tartózkodási helyét (IP-címet), és biztonságosan titkosítva minden adatát.


VPN Joghatóság térképe

Sokan nem veszik észre, hogy ahol a VPN-szolgáltató székhelye található, óriási hatással lehet a magánélet védelmére, amelyet a szolgáltató ténylegesen kínálhat. A VPN-szolgáltatók számára a legjobb joghatóság az a hely, ahol a kormány nem hajtja végre kötelező adatmegőrzést. Ezen felül sokkal biztonságosabb, ha a VPN olyan országban található, ahol szigorú adatvédelmi törvények vannak érvényben.

Noha számos olyan hely van, amelyet „a VPN-ek alapjául szolgáló legmegfelelőbbnek” tartanak (és ezeket később meg fogjuk tárgyalni), valójában jobb, ha megvizsgáljuk azokat a helyeket, ahol a VPN alapja a legrosszabb. Ennek oka az, hogy ha megértjük, mi az a rossz ezekben a helyeken, akkor sok fény derül rá, hogy egyes helyek miért jobbak.

 • 5-SZEM-nemzetek. Az Five Eyes (FVEY) egy felügyeleti megállapodás az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland között. Mind az öt ország aláírta a multilaterális UKUSA megállapodást, a jelekkel kapcsolatos hírszerzés területén történő közös együttműködésről szóló szerződést. Ez a világ legátfogóbb kémkedés szövetsége. Ugyancsak zavaró, hogy a legtöbb FVEY nemzet legalább bizonyos szintjén kötelezően megőrzi az adatokat, garantálja - sőt akár meg is bízza megrendeléseket -, amelyek lehetővé teszik a hírszerző ügynökségek számára, hogy nyomás alá helyezzék a technológiai cégeket (mint például a VPN-ket) a felhasználói naplók átadására..

 • 9-EYES nemzetek. Ez a FVEY kiterjesztése, amely hozzáadja Franciaországot, Dániát, Hollandiát és Norvégiát a jelekkel kapcsolatos hírszerzési megállapodásba. Noha a négy további 9 szemmel működő nemzet nem tekinthető olyan problematikusnak, mint a FVEY, úgy tekinthető, hogy erősen összehangoltak a többi nemzet inváziós gyakorlatával..

 • 14-EYES nemzetek. Ez a FVEY felügyeleti szerződés harmadik és utolsó meghosszabbítása. Felveszi Belgiumot, Németországot, Olaszországot, Spanyolországot és Svédországot azon országok listájához, amelyeket az adatvédelem tekintetében gyanúsan kell kezelni..

 • Az Európai Unió. Az Európai Unió tagállamait néha kevésbé kedvezőnek tekintik a magánélet védelme szempontjából. Ez különösen igaz, ha az ország a VPN-szolgáltatók ellen végrehajtja a 2006. évi EU DRD-irányelvet (amely most már érvénytelen, de a legtöbb EU-ország helyi törvényei tartalmazzák). Az EU államok, amelyek szorosabbra fűzik a 14 szem szemét, valószínűleg együttműködnek a FVEY-vel, és szinte mindegyikük valamilyen szintű titkos felügyeletet folytat. Ennek ellenére vannak olyan EU-országok, amelyekről ismert, hogy a magánélet tiszteletben tartásával meghiúsítják a többit (ezekről később bővebben).

 • Országok, amelyek kötelező adatmegőrzési törvényeket tartalmaznak. A kötelező adatmegőrzési törvények arra kényszerítik az internetszolgáltatókat (és néha más technológiai cégeket is), hogy tárolják a szerverekön áthaladó forgalom részletes naplóit. Számos EU-nál vannak kötelező adatmegőrzési törvények, amelyek közvetlenül vonatkoznak a VPN-ekre és az internetszolgáltatókra.

 • Opciós utalványok és megrendelések. Azok az országok, amelyekben nem vonatkoznak kötelező adatmegőrzési törvények, amelyek közvetlenül vonatkoznak a VPN-ekre (például az Egyesült Államok), gyakran végrehajtják a „gag-parancsokat”. A gag-utasítások megakadályozzák, hogy egy cég nyilvánosságra hozza a nyilvánosság számára, hogy a kormány nevében megkezdi a naplók vezetését. Még a nulla naplószámú VPN-t is veszélyeztetheti egy nemzetben opciókkal és gag-parancsokkal, és az előfizetők soha nem tudnák.

Melyek a legjobb VPN-joghatóságok??

Az összes ismert joghatóság közül, ahol a VPN-ek alapulnak, van néhány, amely kiemelkedik „a legjobbnak”. Ezeket a helyeket jobbnak tekintik, ha a VPN-k számos okból származnak:

 • Jobb adatvédelmi törvények

 • Kevesebb kapcsolat van a nyugati kormányokkal és a FVEY / 14-EYES-szel

 • Gazdasági szempontból kevésbé képesek pénzt költeni nagyszabású megfigyelésre

Az alábbiakban felsoroljuk a kedvenc joghatóságainkat, ismertetve azokat az okokat, amelyek miatt ezeket általában részesítik előnyben

 • Hong Kong. Annak ellenére, hogy Kína közelében van, és az Egyesült Királysággal történelmi kapcsolatok vannak, Hongkong most profitál a gazdasági és politikai függetlenségtől. Szigorú adatvédelmi törvényekkel rendelkezik, amelyek kiváló helyszínt jelentenek a VPN alapjául.

 • Románia. Noha Románia az EU tagja, nem egy 14 szemű ország. Nem hajtja végre a kötelező adatmegőrzést vagy az EU DRD-t (az internetszolgáltatók vagy a VPN-ek esetében). Ez egyike azon kevés európai helynek, amelyet biztonságosnak tartanak a VPN-vállalkozások számára.

 • Bulgária. Ez egy másik ország, amely nem hajtja végre a kötelező adatmegőrzési törvényeket vagy az EU DRD-jét a technológiai cégek (beleértve a VPN-ket) ellen. Bulgária szintén nem tartozik a 14-EYES szerződés hatálya alá.

 • Singapore. Annak ellenére, hogy sok cenzúrával rendelkezik, Szingapúr kapitalista Mekka, amelyet általában tech-menedéknek tekintnek. Szigorú adatvédelmi törvényei vannak, amelyek védik mind a vállalkozások, mind az egyének adatait. Ez egy jó hely a VPN cégek székhelye számára, mivel a kormány hajlandó egyedül hagyni a nemzetközi technológiai cégeket.

 • Panama. Ebben az országban nincs kötelező adatmegőrzési törvény, ezért úgy gondolják, hogy ez jó az adatvédelem szempontjából. Szoros politikai kötelékei az USA-val azonban lehetővé tehetik, hogy az Egyesült Államok kormánya nyomást gyakoroljon rá. Jobb, mint egy FVEY vagy 14 szemű ország.

 • A Brit Virgin-szigetek. A BVI szabályozza saját belső ügyeit, és nincs kötelező adatmegőrzési törvénye. Mivel azonban az Egyesült Királyság kormányának joghatósága és szuverenitása alá tartozik, ésszerűnek tűnik feltételezni, hogy az Egyesült Királyság nyomást gyakorolhat a BVI kormányára és a vállalkozásokra. Tehát (és ez csak valami kitalálás, mivel a jogi helyzet nagyon homályos) úgy gondolják, hogy a BVI-ben alapuló biztonságosabb, mint a 14 szemű nemzetben működő ország.

 • Hollandia. Ezt az országot hagyományosan erős adatvédelemnek tekintik. Számos adatvédelmi orientált cég székhelye ebben az országban, köztük a Start Page, a magánélet-központú keresőmotor, amelyet Edward Snowden hagyott jóvá. Sajnos Hollandia új tömegmegfigyelési törvényeket próbál elfogadni. Egyelőre nem felel meg egy népszavazást követően, amely elutasította az inváziós új politikákat. A 14-EYES tagja.

 • Svédország. Noha Svédországban kötelező érvényű adatmegőrzési törvények vannak, a DRD-t soha nem hajtják végre a VPN-ek ellen. Ez miatt Svédország azon kevés ország közül egyike, amelyet biztonságosnak tekintnek a VPN alapja számára. Ugyanakkor felügyeletet végez és tagja a 14-EYES-nek.

Következtetés

A VPN-szolgáltató kiválasztásakor fontos figyelembe venni a VPN alapját. Ha a VPN egy FVEY, 9-EYES vagy 14-EYES-országban található, akkor alapvető fontosságú, hogy nulla naplózású VPN-házirendet alkalmazzon. De ez még nem elegendő az Ön adatainak védelméhez - különösen, ha ez az ország végrehajtja a warrantokat és a gag parancsokat is. Összességében el kell távolodnia a VPN-ektől az 5, 9 és 14-EYE országokban, ha értékeli a magánélet védelmét, mert lehetséges, hogy hírszerző ügynökségek veszélyeztették őket.

A nap végén az egész a fenyegetés modelljéhez vezet. Ha olyan VPN-re van szüksége, amely védi az adatait az internetszolgáltatójától és a helyi hálózati rendszergazdától, vagy nyilvános WiFi-n keresztül védelmet nyújthat, lehet, hogy a VPN alapja nem számít, hogy nagy aggodalomra ad okot..

Ebben az útmutatóban kiemeltünk néhány olyan helyet, amelyekről azt gondoljuk, hogy ideálisak a VPN alapjához. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az egyes VPN-kiszolgálók szerte a világon fizikai helyük joghatósága alá tartoznak.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me