Mi az a Tor??

A Tor egy anonimitási hálózat, amely olyan szoftvert biztosít, amelynek célja az anonim hozzáférés az internethez. A VPN-től eltérően, ahol a VPN-szolgáltató ismeri a valódi IP-címét, és láthatja az internetes forgalmat a kilépési ponton (VPN-szerver). A Tor segítségével a jelet számos csomóponton továbbítják, amelyek mindegyike tisztában van a csomópont elõtt és mögött lévõ IP-címekkel, így senki sem ismeri a számítógép közötti teljes utat. és a webhelyet, amelyhez csatlakozni próbál. Használhat VPN-t a Tor-nal, ahogyan a Tor-VPN-cikk ismerteti.


A Tor név az The Onion Router rövidítésből származik, amelyet az Egyesült Államok Haditengerésze fejlesztett ki, és arra utal, hogy az adattitkosítás milyen rétegű. A titkosítás többszörös rejtjedelme történik, amikor áthalad a véletlenszerűen kiválasztott csomópontok között..

A Tor ezért rendkívül biztonságos módszernek tekinthető az internethez való hozzáféréshez, miközben az igazi személyazonosságát rejtették.

Torot számos polgári szabadságjoggal foglalkozó csoport támogatja, köztük az Electronic Frontier Foundation (EFF), és széles körben dicsérték azt, hogy a disszidensek, a bejelentők és az emberi jogi dolgozók hozzáférést biztosítanak az internethez, véleményüket fejezik ki, beszélgetnek újságírókkal és egyéb módon részt vesznek a politikai tevékenység, amelyet a saját elnyomó rezsimeik betiltottak.

Ez természetesen megengedi a bűnözőknek, hogy büntetlenül is cselekedjenek, és híres módon lehetővé teszi a hozzáférést a Selyemút földalatti piacához, amely csak akkor működik, ha a Tor csatlakozik. Az internetes anonimitás etikája iránti érdeklõdõknek figyelniük kell a témáról szóló elõzõ cikkünket.

Tor vs VPN

Mint láthatja, a Tor célja nagyon hasonlít a VPN elsődleges céljára - az internethasználók online névtelenségének fenntartására és a tűzfalak elkerülésére. A VPN-hez hasonlóan felhasználható a földrajzi helyzet megtévesztésére is, amikor a felhasználó folyamatosan újra csatlakozik, amíg a kilépési csomópont a kívánt országba nem kerül (elég könnyű, ha kilépési csomópontot szeretne, kevésbé könnyű kisebb országokban, rossz infrastruktúrával)..

Ugyanakkor nemcsak a használt technológia meglehetősen eltérő, hanem felhasználásukban is nagyon eltérőek. Ha többet szeretne megtudni erről, olvassa el a VPN működéséről szóló útmutatónkat, hogy többet megtudjon.

Tor előnyei

  • Senki sem tudja követni Önt a meglátogatott külső IP-kkel
  • Elosztott hálózat - szinte lehetetlen értelmesen leállítani vagy támadni

Tor hátrányok

  • Nagyon lassú, néha fájdalmasan is - mert az adatok véletlenszerűen átugródnak egy csomóponton keresztül, amelyek mindegyike a világ bármely pontján megtalálható
  • Nem alkalmas P2P fájlmegosztásra - bár nincs mód arra, hogy megakadályozzuk a BitTorrent használatát a Tor felett (és az emberek ezt teszik), ez nagyon lassú és nagyon rossz is. Ez lelassítja a teljes hálózatot minden más felhasználó számára, akik közül néhánynak kritikus fontosságú és valószínűleg fontos lehet az internethez való hozzáférés a Tor-on keresztül
  • Noha egy picit felhasználható a helyhamisításhoz (lásd fent), a Tor nagyon remekül és hatékonyan jár el ezzel. Ezen felül a Tor lassúsága azt jelenti, hogy a szolgáltatás nem használható a földrajzilag korlátozott médiaszolgáltatások streamingjére.

VPN előnyei

  • Gyors - általában egy kevés lelassulást mutat a nyers internet-kapcsolati sebesség, ha VPN szolgáltatást használ
  • A helyhamisítás nagyon egyszerű - a legtöbb VPN-szolgáltató szervereket kínál számos helyszínen világszerte. Mivel ezek a kapcsolatok gyorsak, a VPN ideális a földrajzilag korlátozott médiatartalom nagyobb felbontású streamingjéhez
  • Ideális a P2P fájlmegosztáshoz - bár sok szolgáltató tiltja, sokan a fájlmegosztást szem előtt tartva vannak beállítva

VPN hátrányok

  • A VPN szolgáltató láthatja az Ön internetes tevékenységeit - és sok országban a törvény előírja, hogy nyilvántartást vegyen róla, amelyet átadhatnak a hatóságoknak vagy a szerzői jogvédőknek. A VPN-ket a kiszolgálók által a rendőrség általi támadások is veszélyeztetették annak érdekében, hogy megszerezzék az esetleges információkat. Ezért létfontosságú olyan szolgáltatót választani, amely nem tart naplót (és képes tartani ezt az ígéretét). Természetesen, még akkor is, ha egy VPN-szolgáltató megtagadja, hogy nem tart naplót, akkor kénytelen egyszerűen bízni a szavában
  • Pénzt fizet (bár általában havonta 10 dollár alatt, vagy tömeges vásárlás esetén kevesebb)

Hogyan működik Tor?

Mint fentebb megjegyeztük, Tor több véletlenszerűen kiválasztott csomópont között továbbítja az adatokat, minden alkalommal titkosítva. Minden csomópont tudja, honnan jön a jel és a csomópont, amelyre megy, de nem látja a teljes útvonalat (áramkört).

htw1

Ezeket a relékáramköröket véletlenszerűen visszaállítják 10 percenként, így a műveleteket nem lehet összekapcsolni a korábbi műveletekkel.

htw2

Minden csomópontot egy önkéntes üzemeltet, ezért minél több önkéntes létezik, annál biztonságosabb az egész Tor-hálózat.

htw3

A kilépési csomópont vezetésére irányuló önkéntesség tehát nagy szolgálatot nyújt a Tor közösség számára, és érdemi csapást jelent a szabadság és az elnyomó cenzúra ellen. Ez szintén nem nehéz felállítani. A kilépő csomópont futtatása azonban azt jelenti, hogy más Tor-felhasználók tevékenysége, beleértve a potenciálisan rendkívül illegális tevékenységeket is, az IP-címről származik. Ez problémákat okozhat, de szerencsére vannak módok a tor-projekt webhelyén elérhető kockázatok minimalizálására.

A Tor telepítése

A Tor telepítése manapság nagyon egyszerű (korábban egy kicsit bonyolultabb), és elérhető a Windows, OSX, Linux / Unix és Android számára.

Csak a Tor csomagot kell letöltenie és futtatnia, amely önkicsomagolódik a választott könyvtárba (a számítógépre nem kerülnek további telepítőfájlok).

tor 3

Kattintson duplán a Start gombra, és megkezdődik a kapcsolódási párbeszéd.

pic_1

Csatlakozás után a Tor kliens elindítja a Firefox Portable testreszabott verzióját. Nem csak ez a nagyon könnyű, de lehetővé teszi, hogy a Tor verzióját magával vihesse magával egy USB-meghajtón (például), így bármilyen számítógépről név nélkül hozzáférhet az internethez..

tor 2

Most névtelenül szörfözhet az interneten! A Tor szolgáltatás be- és kikapcsolható a Hagyma ikon használatával, vagy testreszabható az ikon legördülő menüjével.

A Tor a Tails Live CD / USB Linux alapú disztró testreszabott változatát is biztosítja, így közvetlenül elindíthat egy biztonságos operációs rendszerhez..

Következtetés

A Tor nagy előnye, hogy nem kell senkibe bízni - internethasználata teljesen névtelen. Ez azonban nagyon lassú. Ennek következtében nem alkalmas sok olyan legnépszerűbb tevékenységre, amelyben az emberek a VPN-t szeretnék használni, például fájlmegosztásra és földrajzilag korlátozott médiatartalmak streamingjére. Ha azt akarja, hogy anonim maradjon a torzítás közben, akkor tekintse meg a legjobb torrent oldalak VPN-jét..

Mindaddig, amíg megbízható, nincs naplózású VPN-szolgáltató, addig a VPN-ek egy nagyon biztonságos és magánjellegű megoldás, amely sokkal nagyobb teljesítményt és rugalmasságot biztosít, mint amit a Tor kínálhat..

Ha viszont maffia-bejelentő vagy másként gondolkodó, olyan rendszerben él, amelyben nagyon veszélyes lenne elfogni tevékenységet (például politikai blogokat írni), akkor a Tor a legbiztonságosabb megoldás..

Ne feledje, hogy nincs anonimitás 100% -os garanciája, attól függetlenül, hogy melyik utat választotta. Bármely biztonsági elrendezésben mindig, legalábbis potenciálisan, vannak kiskapukat, és az egyének gyakran a mintákon és hibákon keresztül adják ki valódi identitásukat.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me