Üdvözöljük a proxykiszolgálók útmutatójában. Mindent áttekintünk, amelyet mind a proxykról, mind a proxyszerverekről tudnunk kell.

Mi a proxy szerver??

A proxyszerver (vagy „proxy”) egy számítógép, amely a számítógép és a szélesebb hálózat között helyezkedik el. Ez a „szélesebb hálózat” általában az internet.

Tehát egy proxy szerver közvetítőként működik a számítógép és az internet között.

Hogyan működik egy proxy??

A proxy elrejti az Internet Protocol (IP) címet az interneten bárki ellen. A webhely a valós IP-cím helyett a proxy szerver IP-címét fogja látni.


Úgy tűnik, hogy bárhonnan elérhető a proxy szerver, bárhol elérhető az internet. Ha a proxy más országban található, mint ahol van, akkor úgy tűnik, hogy az országhoz fog hozzáférni.

Proxykiszolgáló hátrányai:

 • Aki a proxyt futtatja, képes lesz arra, hogy megfigyelje az összes titkosítatlan internetes forgalmat. Vegye figyelembe, hogy a legtöbb biztonságos webhely a HTTPS segítségével védi a kapcsolatot. Ide tartoznak a bankok, az e-mail szolgáltatások és az online üzletek. Mint az internetszolgáltatójával (ISP), amikor a HTTPS webhelyhez csatlakozik, a proxy tulajdonosa láthatja, hogy Ön egy webhelyre lép. Nem tudja azonban, hogy mire készül fel ezen az oldalon.
 • A proxy tulajdonosa meg fogja ismerni az Ön valódi IP-címét.

Számos (de nem minden) proxy titkosítást használ. Ez azt jelenti, hogy titkosítja a közted és a szerver közötti forgalmat.

 • Titkosított proxy használatakor az internetszolgáltató nem látja, mire készül fel az interneten.
 • Az internetszolgáltatók általában együttműködnek a kormányzati felügyelettel. Ezért a titkosított meghatalmazottak hatékonyan akadályozhatják meg az általános, nem célzott kormányzati megfigyelést.
 • A proxytulajdonos továbbra is képes lesz figyelni a forgalmat, ha nem kapcsolódik a HTTPS webhelyekhez, mivel a proxyszerver titkosítja és dekódolja a bejövő és onnan kilépő forgalmat.
 • Bíznia kell a proxy szolgáltatónál

Mind a virtuális magánhálózatok (VPN-k), mind a Tor-hálózat a példa a titkosított proxykre.

Nyilvános és ingyenes proxyszerverek

A nyilvános proxy egy proxy szerver, amelyet valaki ingyenesen elérhetővé tesz a nagyközönség számára. Elméletileg ezeket általában jó szándékú önkéntesek működtetik. Másik lehetőségként szabad vagy nyílt proxyszerverekként ismert, hogy a nyilvános proxyk titkosítatlan (HTTP), titkosított (HTTPS) és Socket Secure (SOCKS, amely lehet titkosítva is) titkosított ízekben vannak..

A nyilvános meghatalmazottak legfontosabb előnye természetesen az, hogy nem fizetnek pénzt a felhasználásukért. Az a tény, hogy szabadon válthat az egész világon található proxyk között, szintén magánélet védelmét szolgálja. Azonban:

 • Nagyon instabilok lehetnek, és rendszeresen értesítés nélkül elérhetők.
 • Ezek általában nagyon lassúak.
 • Nincs ok arra, hogy bíztasson a proxy operátorban, aki szippanthat minden olyan internetes forgalomon, amely nem kapcsolódik a HTTPS webhelyéhez vagy szolgáltatásához.
 • Számos proxykiszolgálót bűnözők üzemeltetnek. Valójában azt számítják, hogy a szabad meghatalmazottak közel 70% -a nem biztonságos!
 • A titkosítatlan internetes forgalom mellett történő szinkronizálás mellett a szabad proxy-k csaknem 40% -a aktívan manipulálja az Ön adatait, amikor az áthalad rajtuk. 18% -uk bűnös a HTML injektálásáért a megtekintett statikus weboldalakra (hirdetések), 20,6% -uk pedig a JavaScript-et.
 • A proxy tulajdonosa azonban bármilyen illegális tevékenység miatt bajba kerülhet! Ennek oka az, hogy úgy tűnik, hogy ez a tevékenység a szerverükről származik.

Erősen ajánlom, hogy ne használjunk ingyenes nyilvános meghatalmazásokat. Ha feltétlenül szükséges, akkor csak a HTTPS segítségével csatlakozzon a webhelyekhez és a szolgáltatásokhoz. Soha ne használjon nyilvános proxyt, amely tiltja a HTTPS használatát. Ennek az egyetlen lehetséges oka az, hogy szimatolhat vagy zavarhatja az internetes forgalmat.

Tényleg ... csak ne! Vegye figyelembe, hogy hasonló problémák jelentkeznek egy ingyenes VPN-t is.

Ingyenes proxy szerver lista

Más webhelyekkel ellentétben nem ajánlunk ingyenes proxykiszolgálókat, mivel egyszerűen nincs ok bízni benne.

Ha nyilvános proxyt kíván használni, akkor a Google rengeteg ingyenes proxyszerver-listát biztosít Önnek.

Privát proxy szerver

Magánszemélyek vagy vállalatok saját személyes proxykiszolgálóikat futtathatják személyes vagy személyzetük felhasználása céljából. A „privát proxy” kifejezés azonban olyan kereskedelmi proxykre is vonatkozik, amelyek díj ellenében szerverük (ek) használatát kínálják. A VPN-k messze a privát kereskedelmi proxy leggyakoribb formája.

A magánproxyk és a VPN-szolgáltatások sokkal gyorsabbak

A magánproxyk és a VPN-szolgáltatások általában sokkal gyorsabbak és megbízhatóbbak, mint az ingyenes proxyk. Az a tény, hogy inkább vállalkozások, mint véletlenszerű személyek, szintén ismert mennyiségűvé teszi őket, amelyet elszámoltatható.

Valójában sok VPN-vállalat félelmetes hírnevet szerzett magának a biztonság és a magánélet iránti elkötelezettsége miatt. Ennek ellenére alapvető fontosságú, hogy egy jó hírű VPN szolgáltatást válasszon.

Ugyanez a tanács érvényes minden kereskedelmi proxyszolgáltatásra, de a VPN-ek népszerűségének köszönhetően a kereskedelmi proxyszolgáltatás más formái meglehetősen kicsi és még nem vizsgált piacot képviselnek. Nincs olyan proxy-szolgáltatás, amelyről tudom, hogy felépítette a hírnevét, vagy majdnem annyira ellenőrzést kapott, mint a nagy nevű VPN-társaságok..

Érdemes megjegyezni, hogy néhány VPN-társaság hagyományosabb HTTP / HTTPS vagy SOCKS proxy kiszolgálókat is kínál.

Proxy szerver típusai

HTTP proxy

A HTTP a szokásos protokoll, amelyet a világháló elemeinek összekapcsolására használnak. Fontos szempont, hogy a HTTP-kiszolgálókkal való kapcsolat nincs titkosítva.

Plusz oldalon: a titkosítás jelentősen csökkentett számítási általános költségeket jelent. Ez azt jelenti, hogy a HTTP proxyk könnyen fogadnak több kapcsolatot, anélkül, hogy súlyosan befolyásolnák a felhasználók internetes sebességét. Vegye figyelembe azonban, hogy az adatok fizikai távolsága befolyásolja az internet sebességét.

A HTTP proxy értelmezi a hálózati forgalmat. Ez lehetővé teszi magas szintű dolgok elvégzését a forgalommal. Például keresse meg a gyorsítótárban, hogy megtudja, képes-e választ adni anélkül, hogy a rendeltetési helyre kerülne. Vagy keresse fel a fehérlistát / feketelistát, hogy kiderüljön, engedélyezett-e egy URL.

Alapértelmezés szerint a HTTP proxyk vakok a TCP (Transmission Control Protocol) forgalom felé, és csak figyelmen kívül hagyják. Ez nagyszerűvé teszi a titkosítatlan HTTP weboldalak elérését, de nem sok más.

A HTTP-proxyk kezelhetik a TCP-forgalmat, ha a HTTP CONNECT metódust használják, de annak használata teljesen a proxy tulajdonosától függ. Mivel a HTTP protokoll nem tudja értelmezni a TCP forgalmat, az összes TCP forgalmat egyszerűen továbbítják. Ez olyan HTTP proxykhez ad lehetőséget, amelyek a SOCKS proxyk rugalmasságának nagy részét a CONNECT-et használják.

Minden egyes szoftver ügyfelet konfigurálnia kell a proxyhoz történő kapcsolódáshoz. Ugyanez vonatkozik a HTTPS és a SOCKS proxykre is.

HTTPS Proxy

A HTTPS a HTTP Secure (vagy HTTP over SSL / TLS) kifejezést jelenti. Bármely webhely, amelynek biztonságosnak kell lennie a felhasználók kommunikációja számára, használja ezt. Amikor csatlakozik egy HTTPS proxyhoz, az minden adatot titkosít Ön és a szerver között.

A HTTPS a 443 TCP portot használja, tehát minden HTTPS proxynak a HTTP CONNECT módszert kell használnia a TCP kapcsolat létrehozásához..

SOCKS Proxy

A Socket Secure (SOCKS) proxyk alacsonyabb szinten működnek, mint a HTTP proxyk. Nem próbálják értelmezni a webes forgalmat, és csak továbbítják a kapott kéréseket. Ez sokkal sokoldalúbbá teszi őket, mint a szokásos HTTP proxyk.

A SOCKS proxy-k bármilyen internetes forgalmat képes kezelni, beleértve a POP3-ot és az SMTP-t az e-mailekhez, az Internet Relay Chat (IRC) és a File Transfer Protocol (FTP) fájlok feltöltését a webhelyekre. Torrent forgalmat is képesek kezelni, ezért a SOCKS proxykat néha torrent proxyknek nevezik.

A SOCKS szerverek több forgalmat tudnak kezelni, mint a HTTP szerverek, de ennek eredményeként lassabbak lesznek

Ennek a rugalmasságnak köszönhetően a SOCKS szerverek általában sokkal nagyobb forgalmat kezelnek, mint a HTTP szerverek. Ez azt jelenti, hogy a SOCKS proxyk általában sokkal lassabbak, mint a szokásos proxy szerverek.

A SOCKS5 a SOCKS protokoll legújabb verziója, és különféle hitelesítési módszereket ad hozzá. Ez olyan kereskedelmi szolgáltatók számára hasznos, akik csak az ügyfelek számára kívánják korlátozni a proxyszervereikhez való hozzáférést.

A SOCKS protokoll teljes mértékben támogatja a HTTPS-t, és a SOCKS proxyk számára jellemző, hogy így titkosítja a forgalmat. Az egyik hátránya, hogy a SOCKS proxykapcsolatot a szoftver ügyfelek nem támogatják olyan jól, mint a HTTP proxy kapcsolatot.

További információt a VPN-nek a torrentálásról történő használatáról, lásd a torrentinghez tartozó legjobb VPN-ekkel kapcsolatban.

Web Proxy

A webes proxyk lehetővé teszik a proxykiszolgálóhoz történő csatlakozást a böngészőablakon belül. Ez a proxykiszolgáló lehet HTTP vagy HTTPS proxy. A webes proxyk általában ingyenesek, és azzal az előnnyel járnak, hogy nem kell külön szoftvert letöltenie és telepítenie, vagy a böngésző beállításait konfigurálnia. Ezért nagyon könnyen használhatóak.

Számos ingyenes proxy-webhely azonban széles körű reklámozással finanszírozza magát. A webes proxyk szintén rosszul kezelik a bonyolult weblap-elrendezéseket, és hajlamosak esni olyan dolgok találkozásánál, mint például a Flash, Java és JavaScript szkriptek (bár ez nem feltétlenül rossz!). A Hide.me VPN szolgáltató ingyenes internetes proxyt is kínál.

Előre meghatalmazott

A fordított meghatalmazásokon kívül (lásd alább), az ebben a cikkben tárgyalt összes meghatalmazottra technikailag határidős proxynak nevezik őket..

A számítógép és a szélesebb hálózat között ülnek, ami általában az internetet jelenti. Ezen beállítás alatt csatlakozik a proxy szerverhez, amely azután csatlakozik az internethez.

Fordított proxy

Amint a neve is sugallja, a fordított proxy szinte az ellenkezője a szokásos forward proxy-nak. Az internet és egy sokkal kisebb szervercsoport között helyezkedik el.

Egy tipikus beállítás egy fordított proxy, amely átjáróként szolgál az internet és a vállalati helyi hálózat (LAN) között. A LAN hálózat erőforrásainak eléréséhez először csatlakoznia kell a fordított proxyhoz.

Amellett, hogy átjáróként működik, a fordított proxy megvédi a teljes hálózatot a HTTPS használatával. Emellett terheléselosztást, tartalom gyorsítótárazást, adat-tömörítést és egyéb, a vállalati LAN hálózatok számára hasznos feladatokat is végezhet.

Átlátszó proxy

Az átlátszó proxykat úgynevezik, mert nem igényelnek konfigurálást az ön részéről. Soha nem is tudod, hogy használsz egyet.

Az átlátszó proxyknek sok jó felhasználása van. Például a tartalmak szűrése a könyvtárakban, vagy a nyilvános WiFi felhasználók hitelesítése. Az a bejelentkezési oldal, amelyet a böngészőben lát, amikor csatlakoztatja laptopját a Starbucks WiFi-jéhez? Ez egy átlátszó proxy működésben.

A fordított átlátszó proxyk a webhelyek gyakran használják a DDoS támadások elleni védelmet. Az átlátszó proxyk azonban fájdalmat okozhatnak. Ha nem hajtják végre jól, akkor problémák léphetnek fel a gyorsítótárazással és a hitelesítéssel.

A böngészők észlelhetik a proxykiszolgálót is, és megállapíthatják, hogy ez biztonsági kockázatot jelent-e. Ebben az esetben megtagadhatják a proxy szerveren keresztüli összes kapcsolatot.

Annak ellenére, hogy potenciálisan nagyon bosszantó, jó oka van a böngészőknek erre. Az átlátszó proxyk használata a Man-in-the-Middle (MitM) támadás klasszikus formája. Ezekben az esetekben a támadó az Ön ismerete nélkül átirányítja a forgalmat egy rosszindulatú kiszolgálóra, amely ezt követően el tudja szakítani.

A fenti könyvtári példában jó kontextusban megemlítettem a „tartalom szűrését”. De van egy másik szó is erre - cenzúra. Az internetszolgáltatók például átlátszó proxykat használhatnak a tartalom szűrésére politikai, társadalmi és vallási alapon.

Vegye figyelembe, hogy VPN, titkosított proxy használata vagy csak a HTTPS weboldalhoz történő csatlakozás megakadályozza, hogy az átlátszó proxy szimatoljon az Ön webes forgalmán vagy szűrje a tartalmat.

Használhat VPN-t, titkosított proxyt vagy HTTPS-weblapot, hogy megakadályozza az átlátszó proxy szimatolását.

Annak bizonyítására, hogy az élet soha nem egyszerű, a proxylisták gyakran a szervereket anonimitási szintjük alapján értékelik. Ezt egy kicsit később fogom részletesen megvitatni, de a nagyon csekély „névtelenséget” biztosító meghatalmazásokat átlátható meghatalmazottként értékelik.

Lakossági meghatalmazottak

A Lakossági proxy egy proxy szerver, amelyet egy internetszolgáltató (ISP) üzemeltet, nem pedig egy adatközpont. Ennek a következő előnyei vannak:

 • Az IP egy "valódi" IP, tehát soha nem kerül feketelistára a Netflix kedvelőinek, mert egy adatközpont tulajdonában van, amely ismert IP-ket bérel VPN vagy proxy használatra. Az Datacenter IP-jeit néha árnyasnak tekintik, mert elrejtik a felhasználó valódi IP-jét. A lakossági IP minden szándékra és célra valós IP.

 • Ez egy igazi fizikai címre mutat. Csak nem az igazi fizikai címed. Ez nagyszerű, ha komolyan veszi a földrajzi csalódást.

A lakossági IP-k megoszthatók vagy kizárólagosak. Viszonylag új termék a piacon, bár a Luminatihoz hasonló cégek segítenek népszerűsíteni őket. Mint minden proxy esetében, a lakossági proxy magánszemélye a szolgáltatótól függ.

A Tor-hálózat

A Tor-hálózat ingyenes, és célja a felhasználók valódi névtelenségének biztosítása. Ez úgy történik, hogy az összes internetkapcsolatot legalább három véletlenszerű csomóponton keresztül irányítja. Ezek a „csomópontok” valójában csak önként működtetett proxyszerverek.

Az adatokat többször újra kódoljuk - minden alkalommal, amikor áthaladnak egy csomóponton. Minden csomópont csak az előtte lévő IP-címekről, a csomópont mögött lévő IP-címekről rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy senki sem ismeri a számítógépe és az a webhely közötti teljes utat, amelyhez megpróbál csatlakozni. A legfontosabb hátránya, hogy a Tor hálózat nagyon lassan használható.

Proxy URL

A proxy URL egyáltalán nem proxy (szerver)! Ez egy webcím (URL), amely továbbítja egy másik címre. A proxy URL-k leggyakoribb használata a cenzúra blokkok elkerülése.

Proxy vs. VPN

Mint korábban megjegyeztük, a VPN-kiszolgálók a proxy speciális formája. Az elsődleges különbségek a VPN-ek és a szokásos proxyk között:

 • A VPN-k rendszerint működnek, nem alkalmazásonként. Ezért csak egyszer kell konfigurálnia.
 • Különféle titkosítási protokollokat használnak, amelyek általában nagyon erősek.

Általában véve a VPN-kapcsolatok biztonságosabbak és könnyebben konfigurálhatók, mint a szokásos proxykapcsolatok. Ez a kereskedelmi VPN-szolgáltatásokat népszerűbbé teszi, mint a kereskedelmi proxyszolgáltatásokat. Ez viszont lehetővé tette néhány VPN-szolgáltatás számára, hogy nagyon jó hírnevet szerezzen.

Proxy használata

A privát proxyszolgáltatások (beleértve a VPN-ket is) megadják az összes szükséges információt a kiszolgálóikhoz való kapcsolódáshoz. Gyakran nagyon részletes telepítési útmutatót nyújtanak.

A VPN kivételével minden egyes programot (vagy alkalmazást) külön-külön be kell állítania, amelyet a proxy szerverhez való csatlakozáshoz használ. Proxyhoz való csatlakozáshoz szüksége van annak IP-címére (proxy szerver címe) és portszámára. Szüksége lehet felhasználói névre és jelszóra is, ha hitelesítésre van szükség.

Becslések szerint „százezer” nyilvános meghatalmazott létezik az interneten. Az egyik megtalálásához írja be a keresőmotorba az „ingyenes proxykat”, „nyilvános proxyszervereket”, „nyitott proxylistát” (vagy hasonlót). Jó példák vannak itt és itt.

Proxyszerver konfigurálásához a Firefoxban, lépjen az Opciók menübe -> Tábornok -> Hálózati beállítások -> Beállítások. Válassza a „Manuális proxy konfigurálása:” lehetőséget, és írja be a szerver IP-címét és portszámát.

Kizárja a localhost, 127.0.0.1 (alapértelmezett beállítás) beállítást, ha a helyi hálózati erőforrásokhoz, például a nyomtatókhoz és a NAS-meghajtókhoz hozzáférést akarsz tenni. A konfiguráció részletei az egyes szoftverektől függnek, de remélhetőleg megkapja az ötletét.

Proxik névtelenségi szintjei

Számos proxylista kategorizálja a proxykat az általuk biztosított „névtelenség” szintje alapján. A világosság kedvéért, ezek a besorolások arra vonatkoznak, amit a webhelyek és más internetes források látnak, amikor a proxyt használja.

A proxy tulajdonosa pontosan tudja, ki vagy az IP-címe, és megfigyelheti a nem HTTPS internetes forgalmát. Tehát soha nem vagy „anonim”. Ezért jobb lenne ezeket a minősítéseket adatvédelmi minősítésekként leírni. Három szinten jönnek, az 1. szint biztosítja a legmagasabb szintű adatvédelmet.

Átlátszó proxyk (3. szint)

A zavaróan elnevezett átlátható meghatalmazottak sok információt továbbítanak rólad bármelyik meglátogatott webhelyre. Ezért szinte semmiféle adatvédelmet nem nyújtanak, és elsősorban gyorsítótárazáshoz használják (ezért gyakran nevezik gyorsítótárazási meghatalmazottaknak).

Technikailag egy átlátszó proxy (ebben az összefüggésben) elrejti a valódi IP-címét, de csak nagyon felületesen. Az Ön valós IP-címe továbbra is megjelenik a weboldalhoz küldött kérés fejlécében, ezért nagyon könnyű megtudni.

Névtelen meghatalmazottak (2. szint)

Az úgynevezett névtelen meghatalmazottak sokkal magasabb szintű adatvédelmet biztosítanak. Elrejtik az Ön IP-címét bármelyik meglátogatott webhelytől, de nem rejtik el, hogy proxykiszolgálót használnak.

Valójában a névtelen szerverek általában azonosítják magukat proxyszerverekként, ha minden oldalkéréshez „FORWARDED” fejléceket csatolnak.

Elit proxyk (1. szint)

A nagy névtelenséggel rendelkező proxyknek is nevezett elit proxyk nemcsak elrejtik az Ön IP-címét, hanem figyelmeztetnek egy webhelyet (vagy más internetes erőforrást is), hogy proxy útján kérik.

A weboldal természetesen továbbra is ismeri a proxykiszolgáló IP-címét. Az elit szerverek általában a legnépszerűbb nyílt szerverek, ami azt is jelenti, hogy a leglassabbak is.

Proxy kizárólagossága

A kereskedelmi meghatalmazott szolgáltatók időnként a meghatalmazásokat kizárólagosság alapján kategorizálják. Minél exkluzívabb a proxy, annál többet fog fizetni.

 • Dedikált / exkluzív proxy - mindegyiknek van proxyja. A dedikált proxy használata általában azt is jelenti, hogy statikus IP-címmel rendelkezik. A dedikált proxyk valószínűleg jobb teljesítményt nyújtanak, mint a többiekkel megosztottak, és hasznosak az olyan IP-blokkok elkerülésére, mint amilyeneket a Netflix előír. Másrészt kevésbé „anonim”, mivel az IP-cím csak a tiéd.
 • Félig megosztott proxy - általában azt jelenti, hogy megosztja a proxy-t három másik emberrel.
 • Általános proxy - ugyanúgy, mint egy ingyenes proxy, amelyet bárki használhat - tehát valószínűség szerint megosztja ezt a proxy-t sok más emberrel.

Következtetés

A proxyk nagyon népszerűek és nagyon hasznosak lehetnek. A nyitott proxyk azonban általában lassúak és instabilok. Ezek használata veszélyes. A kereskedelmi HTTP / HTTPS és SOCKS proxy szolgáltatások sokkal kielégítőbb élményt nyújtanak, és sokkal biztonságosabbak a használatuk.

Ennek azonban van oka, hogy miért nem olyan népszerűek, mint a VPN-szolgáltatások. Havonta hasonló áron a VPN-szolgáltatások könnyebben konfigurálhatók, megóvják a teljes internetkapcsolatot, és általában erősebb titkosítást használnak. Számos (de semmi esetre sem minden) erős hírnevet szerzett magának, mint megbízható vállalat, amely megóvja az Ön személyes adatait.

ajánlások

Elméletileg lehetséges lenne néhány kereskedelmi meghatalmazást ajánlani, de ezt nem tehetjük meg anélkül, hogy átnézzük a kínált szolgáltatások széles választékát.

A jövőben valamikor megkerülhetjük ezt, ám jelenleg nincs okunk az egyik proxy szolgáltatás ajánlására a másik helyett.

Amit azonban tudunk, a VPN-ek! És ahogy ebben a cikkben már tárgyaltam, a VPN szinte mindig jobb, mint a proxy!

 1. NordVPN - Nagy márka, nagyon jó ár-érték és költségvetési áron
 2. VPNArea
 3. ibVPN
 4. PrivateVPN - Az egyik legolcsóbb VPN, de még mindig jó szolgáltatást nyújt
 5. ExpressVPN - A leggyorsabb VPN, amelyet tesztelünk, mindent felold, mindent elképesztő szolgáltatással
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me