Ha még nem ismeri a virtuális magánhálózatokat (VPN), akkor azon tűnődhet, vajon miért kell rejtenie az IP-címet. Megbocsáthatnának a gondolkodásért: "Mi a baj - ez csak egy szám."

Igaz, hogy egy IP-cím csak egy csomó szám, de ezek a számok egyedi számodra. Az egyedi IP-cím nélkül a webhelyek nem tudnák a forgalmat Önre irányítani. Sajnos az IP-címek működése azt is jelenti, hogy felfedhetik a helyét.

Ebben a cikkben mindent elmagyarázunk, amit az IP-címmel meg lehet tenni. Megvizsgáljuk, hogy az IP-ket hogyan használják leggyakrabban, és milyen körülmények között elengedhetetlen az IP védelme VPN-sel.

IP-cím követése

Mint már említettük, minden alkalommal, amikor ellátogat egy webhelyre, láthatja az IP-címet, és általában naplózza. Azáltal, hogy füleket tart az IP-címeken, a vállalatok képesek profilokat készíteni ügyfeleik számára. Tudják, ha ez az első alkalom a webhelyen, vagy ha ismétlődő ügyfél-e, mit vásároltak a korábbi alkalmakkor, és az extrapolációval azt kérdezik, amit a jövőben kívánhatnak.

Tehát amikor webhelyet látogat, vásárol valamit, vagy csak keres valamit a Google-on - az IP-cím naplózódik. Az IP-címek tehát fontos módszer a webhelyek számára a felhasználók online nyomon követésére, bár számos más alattomos taktikát is használnak.


A Google és a meglátogatott webhelyek mellett az internetszolgáltató (ISP) gyakran nyomon követi böngészési előzményeit, és fájljában tárolja az IP-cím mellett.

IP cím kép

Kötelező adatmegőrzés

Egyes országokban, például az Egyesült Királyságban vagy Ausztráliában az internetszolgáltatást az internetszolgáltatóknak a kormány nevében kell tárolniuk. Az Egyesült Államokban ez nem kötelező, de az internetszolgáltatók egyébként az IP-címek mellett tárolják az internetes böngészési előzményeket, mivel a törvény megengedi számukra, hogy ezeket az adatokat harmadik fél számára értékesítsék..

Az online teendőkkel részletes következtetéseket lehet levonni rólad. Ez az oka annak, hogy a cégek gyakran értékesítik az Ön IP-címéhez kötött adatokat marketing cégeknek. Ennek eredményeként egyre több ember férhet hozzá az Ön adataihoz, és kitalálhat téged.

A kanadai adatvédelmi biztos irodája

A kanadai adatvédelmi biztos irodája (OPC) annak érdekében, hogy megtudja, mennyi adatot lehet kiszámítani egyetlen IP-címről, egy tanulmányt finanszírozott. A kutatók keresőmotor segítségével ellenőrizték, hogy a következő webhelyekhez és szolgáltatásokhoz egy adott IP-címről van-e hozzáférés:

  • Jogi tanácsadás a biztosítási joggal és a személyi sérülésekkel kapcsolatos perekkel kapcsolatban
  • Egy meghatározott vallási csoport
  • Fitness webhelyek
  • Online fotómegosztás
  • A Wikipedia bejegyzésének javítási előzményei
  • A szexuális preferenciákkal kapcsolatos webhely

A fentiekhez hasonló részletek lehetővé teszik egy nagyon konkrét és részletes profil létrehozását egy személyről. A legtöbb zavaró? Ezek a részletek felhasználhatók másodlagos következtetések levonására. Csak meg kell értenie a személyes következtetések szintjét, amely levezethető valaki Facebook „kedvelésének” elemzésével, hogy rájöjjön, mennyire invazív ezek a gyakorlatok..

Kérdőjel bizalom Fbi

Mit tud megtudni rólam az én IP-m??

Bárki, aki rendelkezik IP-címével, felhasználhatja arra, hogy kiderítse, ki az ISP. Ezen felül könnyen megtudhatják hozzávetőleges helyét (régió / város / város). Ennek oka az, hogy az internetszolgáltatók általában megkönnyítik az IP-blokkok azonos területeken történő hozzárendelését. Elegendő erőfeszítéssel még az internetszolgáltatóval való kapcsolatfelvétel révén ki lehet találni egy adott IP-cím fizikai címét.

Az internetszolgáltatók azonban (általában) valószínűleg nem osztják meg személyes adatait, hacsak nem követtek el bűncselekményt. Ennek ellenére az Egyesült Államokban a Trump Trump kormánya jogszerűvé tette az internetszolgáltatók számára az internetes böngészési előzmények harmadik fél számára történő eladását. Ez lehetővé teszi, hogy rekordjait véletlenszerű harmadik fél vásárolja meg.

Tehát meddig tartanak fenn ezek az ISP-rekordok? Ausztráliában az internetszolgáltatók két évig tárolják az internetes böngészési előzményeket, míg az Egyesült Királyságban a kötelező adatmegőrzés 12 hónapig tart. Az Egyesült Államokban, ahol az internetszolgáltatók számára megengedett, hogy profitot szerezzenek az ilyen nyilvántartásokból, akkor határozatlan ideig felfüggeszthetnek.

Az IP örökké tart?

Az Internet szolgáltatója által hozzárendelt IP-címet általában nem rögzítik. A legtöbb internetszolgáltató dinamikus IP-ket ad ki a címekből. Ez azt jelenti, hogy csak ideiglenesek. Bizonyos esetekben elegendő lehet az útválasztó kikapcsolása ahhoz, hogy új IP-t rendeljen a készletből.

Ennek ellenére a dinamikus IP-jét az ISP mindig ismeri. Tehát még akkor is, ha automatikusan új IP-címet kapunk (ez az érkezési sorrendben történik), az internetszolgáltató továbbra is rögzíti az Ön böngészési szokásait..

Célzott hirdetések

Célzott hirdetés IP-címmel

A részletes felhasználói profil IP-címekből történő felépítése nem pontos tudomány. A dinamikus címek megváltoznak, ha újra kiosztják őket, és sok ember gyakran oszt meg egyetlen IP-címet. Például minden otthonnak általában egyetlen IP-címe van, amelyet egy család oszt meg, sokféle érdeklődési körrel. Ezáltal az IP-címeken alapuló hirdetések célzása kissé hatástalan.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy észrevette, hogy miután partnere, barátja vagy családtagja valamit keresett - például órákat vagy kézitáskat -, ezekre a termékekre hirdetéseket is kap az eszközökön. Ennek oka az IP-címre célzott hirdetés.

Az IP-célzott hirdetéseket helymeghatározó hirdetések végrehajtására is használják. Ez biztosítja, hogy csak a lakóhelyéhez közeli dolgok hirdetéseit látja. Érdemes megjegyezni, hogy a célzott hirdetések sok más nyomkövetési módszert használnak.

Ip P2P

Miért kell elrejtenie az IP-címét, ha a BitTorrent-et használja

Ha BitTorrent klienst használ kalóz tartalom letöltésére, akkor a szerzői jogok tulajdonosának könnyű megnéznie az Ön IP-címét, mivel az társak mindig láthatják az azonos tartalmat letöltő társaik IP-címét. A szerzői jog jogosultja ezután egyszerűen megkérheti az internetszolgáltatót, hogy azonosítsa az adott IP-felhasználót a bűncselekmény elkövetésének időpontjában, bajba kerülve.

A szerzői jogok tulajdonosainak nevében működő jogi cégekről ismert, hogy bírságot szabnak ki azoknak az embereknek, akik szerintük a P2P révén kalóz tartalmat szereztek. Például az ACS Law IP-címeket használt az egyének illegális letöltésekhez történő kötéséhez. Az ügyvédi iroda leveleket küldött, amelyekben 500 dollár kártérítést követeltek a szerzői jogok tulajdonosainak nevében.

Ezért nagyon ajánlott VPN-vel védeni magát, ha a P2P-n keresztül kívánja letölteni.

IP-cím hackelése

Aggódnia kell azért, hogy a hackerek tudják az IP-címemet?

Összességében erre a kérdésre nemleges választ kell adni. Vannak azonban különleges körülmények, amikor az IP-cím ismerete elegendő lehet ahhoz, hogy valaki feltörhessen. Ha van elavult operációs rendszere (OS), nincs tűzfala és / vagy nincs antivírus, elképzelhető, hogy valaki megkísérli megtámadni téged.

Ha viszont naprakész rendszere van, valószínű, hogy már meg kell fertőzött rosszindulatú programokkal vagy vírusokkal, hogy egy hackerek megtámadhassanak. Manapság számtalan sebezhetőség, rosszindulatú program van az útválasztók számára, sőt hardver sérülékenységek is kihasználhatók. Ez az oka annak, hogy általánosságban egyetértenek abban, hogy az internet használatakor hasznos elrejteni a valódi IP-címét.

A hackerek megtámadhatják az IP-címemet, ha BitTorrent?

Amikor letölt egy P2P-n keresztül egy BitTorrent-ügyféllel, akkor közvetlenül a világ számos számítógépéhez csatlakozik. Lehetséges, hogy e folyamat során csatlakozhat egy rosszindulatú társhoz, amely egy hackerhez tartozik.

Ha olyan vírussal fertőzött meg, amelyet a hackerek tudnak felhasználni, nyitott portjai vannak, elavult operációs rendszert futtat, vagy nincs tűzfal, akkor valószínű, hogy a hacker támadhat. Íme egy példa egy olyan IP-re, amelyet Kali segítségével távoli számítógép feltörésére használnak.

Ezért általában bölcs dolog az IP-címét elrejteni a BitTorrent társaitól VPN-sel.

Mit tehet valaki az IP-címmel - Következtetés

Azok a dolgok, amelyeket online az IP-cím alapján végeznek, összekapcsolhatók veled (vagy azzal a személlyel, aki fizet az internetes számlát). Bár a hackelés kizárólag IP-címmel nagyon valószínűtlen - ez nem ismeretlen. Ezért érdemes megvédeni magát az IP elrejtésével.

A VPN lehetővé teszi, hogy elrejtse a valódi IP-címét a meglátogatott webhelyekkel szemben, hogy megakadályozzák őket, hogy követjenek téged és profilot hozzanak létre. Ez azt is megakadályozza, hogy az internetszolgáltató képes maradjon az interneten végzett tevékenységein. A VPN rendkívül megfizethető módon javítja az online biztonságot és a digitális adatvédelmet.

Cím címe: Imilian / Shutterstock.com

Kép-jóváírások: FlashMovie / Shutterstock.com, WEB-DESIGN / Shutterstock.com, Rawpixel.com/Shutterstock.com, Profit_Image / Shutterstock.com, Gorodenkoff / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me