Manapság az embereknek egy sor eszköz csatlakozik az útválasztójukhoz Ethernet vagy WiFi segítségével. PC-k, laptopok, okostelefonok, táblagépek, intelligens eszközök, játékkonzolok - csak néhányat említhetünk. Amikor eszközeik kapcsolódnak az internethez, a webhelyeknek és az online szolgáltatásoknak nyilvános IP-címükkel kell kommunikálniuk velük.


A nyilvános IP-cím olyan digitális cím, amelyet az internetszolgáltató ad neked. Azonban ezt a nyilvános IP-címet az útválasztóhoz rendelik - nem minden egyes otthoni eszközhöz. Ez azt jelenti, hogy egy másik címre van szükség az útválasztónak az adatok helyes továbbításához a hálózat minden egyes eszközére.

Privát IP-cím

Privát / helyi IP-címek

Amikor az eszközök csatlakoznak a hálózat útválasztójához, mindegyikükhez hozzárendelnek egy privát IP-címet a DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) segítségével. Ez a helyi IP-cím csak a helyi hálózaton vagy az alhálózaton (az Ön otthonában) látható. Ezeket a helyi IP-címeket használják az egyes eszközök azonosításához.

Ha azonban az eszközök internet útján akarnak kommunikálni a külvilággal - a hálózat kialakításához harmadik címet kell használni. Itt érkezik a Media Access Control (MAC) cím.

Mi az a MAC cím??

A hálózat minden eszközének egyedi MAC-címe van. A MAC-cím azonosítja az egyes gépeket, amelyeket a helyi hálózathoz csatlakoztatnak. Gondolj a MAC-ra, mint az egyes eszközökhöz tartozó személyi azonosító számra.

A készülékhez MAC-címet rendelnek, amikor azt gyártják, és a firmware-re be van kódolva.

A MAC-cím általában hat kétjegyű / karakterkészlet, amelyeket kettőspont választ el egymástól. (00: 0A: 95: 9d: 68: 16). Érdemes megjegyezni, hogy minden hálózati interfészkártyának MAC-címe van. Így a több LAN porttal vagy WiFi modullal rendelkező PC-knek több MAC címe is van.

Mac cím

Hogyan működik a MAC cím??

Ha rákattint egy YouTube-linkre, kérésének utaznia kell, vagy sok-sok kiszolgálón és útválasztón át kell ugrani, hogy elérje a végső rendeltetési helyét. A nyilvános és a magán IP-címed ugyanaz marad az utazás során, de a MAC-cím folyamatosan változik, mivel az adatok körüljárnak a világ minden tájáról. Amikor kérést küld egy weboldalnak, a MAC-cím minden alkalommal frissül, amikor az adatok új útválasztón érkeznek meg a végső rendeltetési helyre való utazás során.

Amikor egy útválasztó nyomon követi a kimenő kéréseket, akkor hozzáfűzi hozzájuk a privát IP-címet, így amikor a csomagok visszatérnek az internetről, tudja, melyik eszközre továbbítja őket..

Második kérdés

Hasznos MAC

Mivel a MAC-címek soha nem változnak, megbízható eszközként szolgálnak az adatok küldőinek és fogadóinak pontos meghatározásához a hálózaton. Rendkívül hasznos diagnosztikai eszközek a hálózati rendszergazdák számára a helyi hálózat problémáinak azonosításához.

Ezen felül, mivel minden eszköznek egyedi MAC-címe van, a MAC-számok felhasználhatók a nem kívánt eszközök hálózaton keresztüli kommunikációjának megakadályozására. Ez hasznos lehet például a hackerek gépről származó adatok kizárásához.

Ezt a folyamatot MAC-szűrésnek hívják, és rendkívül hasznos, ha egy hacker megpróbál eltéríteni egy hálózati IP-címet. A MAC-szűrés mellett csak azok a számítógépek képesek kommunikálni a hálózaton, amelyek MAC-címét jóváhagyták. Ennek eredményeként a betolakodó kérései kiszűrésre kerülnek - és az internetes bűnöző semmit sem képes rosszindulatúan megtenni a hálózaton.

Gyártói kódok

A MAC-címek tartalmazzák a gyártó adatait a cím elején. Ezeket Szervezetileg egyedi azonosítóknak (OUI) hívják. A hálózati kártyák ismert gyártói között szerepel a Dell, a CISCO és a Belkin. Itt találhatók azoknak a gyártóknak az OUI-kódjai:

  • Dell: 00-14-22
  • Cisco: 00-40-96
  • Belkin: 00-30-BD

Ezért érdemes emlékezni arra, hogy a MAC-szám bizonyos információkat tartalmaz a létrehozott rendszerről.

IP-cím VS MAC-cím - Következtetés

Az IP-címek és a MAC-címek egyaránt szükségesek a számítógépek (és más csatlakoztatott eszközök) számára az interneten keresztüli kommunikációhoz. Noha a két címzési séma egymástól független, együtt működnek, és alapvető szolgáltatásokat nyújtanak a felmerülő hálózat különböző rétegein belül.

Az IP-címek rendszeresen változnak. A MAC-címek különböznek, mert mindig ugyanazok maradnak, függetlenül attól, hogy melyik hálózathoz csatlakozik.

Így a MAC-cím egy állandó egyedi azonosító, amelyet fizikai helymeghatározási célokra lehet használni (nagyon különleges körülmények között). Az IP-címmel ellentétben azonban a MAC-címet nem terjesztik egyik alhálózatról a másikra, és ezért a webhelyek nem követik azt.

Képkredit: Profit_Image / Shutterstock.com, Peshkova / Shutterstock.com, SeventyFour / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me