Kínai Társadalombiztosítási Rendszer, amely 1,3 milliárd polgárának „szociális hitelképességet” fog adni.

2014-ben indították, és 2020-ra várhatóan országos szintű lesz. Az egyének, vállalkozások és kormányzati tisztviselők nyomon követése és értékelése egyaránt. Ha elkészült, minden polgárnak lesz egy kereshető fájlja összevont adatokkal, amelyek nyomon követik a szociális hitelképességüket. A rendszer még fejlesztés alatt áll, mivel a kormány megpróbálja központosítani a helyi adatbázisokat.

A kínai kormány hivatalos sajtóügynökségeként működő online hírügynökség Xinhuanet szerint ez a rendszer „a hitelre összpontosít négy területen, ideértve az adminisztratív ügyeket, a kereskedelmi tevékenységeket, a társadalmi magatartást és az igazságszolgáltatást”.

A Washington Post ezt megjegyzi,

"A törekvés az, hogy egyetlen online helyen összegyűjtse az összes rendelkezésre álló információt Kína vállalkozásairól és polgárairól, majd mindegyikre pontszámot rendeljen a politikai, kereskedelmi, társadalmi és jogi hitellel."


Hogyan működhet a kínai szociális hitelrendszer?

Hogyan fog működni?Az állampolgárok pontokat kapnak a pozitív cselekedetekért, és a pontokat levonják a negatív cselekedetekért. Egy egyszerű példa az, ha szemetelsz, akkor levonsz egy pontot. A kamera ezt automatikusan látja, és levonja a pontokat. Hogyan fog működni?

Ha azonban valaki más felveszi az ön után, akkor pontot adnak hozzá. Minél szélsőségesebb a fellépés, annál nagyobb a társadalmi hitelképességének lényeges változása. A fekete tükör "Zuhanórepülés" az epizód nagyszerű tükrözi ezt a cselekvés során.

Mint már említettük, a szociális hitelrendszer 2020-ig teljes mértékben működőképes lesz. A gyakorlatban való működésének részletei a helyszínen ritkák.

Számos kezdeti próbarendszert indítottak el. Ezek némi jelzést adnak arról, hogy a kormány milyen irányba halad.

A kínai hitelrendszer következményei

Azok, akik magasra értékelik, jutalmat kapnak. Például

 • Autókölcsönzés vagy szállodai szoba bérbeadása előleg fizetése nélkül
 • Lehetőség korlátozások nélkül külföldre utazni,
 • Hozzáférés a repülőtereken végzett gyorsvédelemhez
 • Több találat a társkereső oldalakon
 • A kedvezőbb kamatlábak elérése

Azok, akiknek alacsony a szociális hitelképességi pontszáma, különféle módon büntetést kapnak. Például:

 • A „lágy alvás” osztályú vonatjegy elutasítását
 • A szállodákban nem voltak jobb szobák,
 • Megakadályozták, hogy gyermekeiket a legjobb iskolákba küldjék,
 • A külföldi utazások megakadályozása

motivációk

motivációkA szociális hitelrendszer nagyrészt közvetlen válasz arra, hogy összeomlik a közbizalom a kormányzati tisztviselők és más vezetői tisztségek iránt. Mintegy 1,3 milliárd lakosú Kína legutóbbi gazdasági fellendülése nagyon kaotikus és nagyrészt szabályozatlan volt.motivációk

Ennek eredményeként az országot megrázta a korrupt tisztviselőket érintő botrányok, mérgezett ételek (beleértve a híres mérgezett bébi tejbotrányt), orvosi csalások, kenőpénzt vevő orvosok, a munkaerőpiac nagyszabású kizsákmányolása és még sok más.

Ezek minden bizonnyal nagyon valódi problémák. A szociális hitelrendszer azonban sokkal többet szeretne elérni, mint az ilyen illegális magatartás nyomon követése. Ez egy nagyon ambiciózus kísérlet a szociális mérnöki munka számára, és visszatér a „jó állampolgárságú kártyákhoz”, amelyeket Japán adott ki Kína megszállása során a 2. világháború előkészítése során..

A Kommunista Párt célja az „őszinteség” és a „harmonikus szocialista társadalom” kultúrájának megteremtése, ahol „dicsőséges a bizalom megőrzése”.

A Suining megyei próba

Suining megyei próba2012-ben a kommunista párt próbaprojektet folytatott a dél-kínai Jiangsu tartomány Suining megyében. A viszonylag kisebb bűncselekményekért - mint például a vezetési szabálysértésért és megvesztegetésért - kiszabott büntetőpontok kiszabása mellett a polgárok pontokat veszítettek a következőkért:Suining megyei próba

 • Olyan „zavar” oka, amely a kormány vagy párt tisztviselőinek kellemetlenségeket okoz (50 pont)
 • Az idős rokonok gondozásának elmulasztása (50 pont)
 • „Kultusz” tagja (50 pont)
 • Mások téves vádolása az interneten (100 pont)

Ezzel szemben a jó állampolgárság megtiszteltetésével vagy modellmunkásként 100 pontot adott az egyén pontszámához. A felhasználó legfeljebb 1000 pontot szerezhet.

A megszerzett pontok száma alapján az állampolgárokat A-tól D-ig osztályozták. A D-osztályú polgárokat megakadályozták, hogy állami támogatást kapjanak, vagy munkalehetőséget kérjenek..

A Suining megyei tárgyalást részben felfüggesztették a nyilvános felháborodás miatt. Noha az állampolgárokat már nem sorolják az A – D besorolásba, a szingingi kormány továbbra is hozzárendel az állampolgárok számára a szociális hitelképességi pontszámokat.

Szezám hitel

Szezám hitelSikeresebb társadalmi hitelpróbát folytat a Sesame Credit. Ez a világ legnagyobb online piacának, az Alibabanak a pénzügyi szárnya, amely körülbelül 400 millió felhasználóval büszkélkedhet. A Sesame Credit együttműködik Kína legnépszerűbb társkereső szolgáltatójával, a Baihe-vel is, amelynek 90 millió felhasználója van. Mindez azt jelenti, hogy hatalmas beágyazott felhasználói bázissal rendelkezik.Szezám hitel

A Sesame Credit a közösségi médiából, a vásárlási szokásokból és más egyéb adatkészletekből származó információkat használja. Az adatok mindenkinek szociális hitelminősítést adtak, amely összehasonlítja a kínai állampolgárokat egymással.

Az állam által jóváhagyott algoritmusokat használ egyetlen numerikus érték elérésére. Ezt az értéket a vállalatok felhasználhatják az egyén „társadalmi érdemességének” felmérésére, amely befolyásolhatja a hitelnyújtás és a betétek elfogadásának döntéseit stb..

A rendszer jelenleg teljesen önkéntes, de meleg választ kapott a fogyasztók részéről.

Sötét és orwelli jövő?

Orwelli jövőÚgy tűnik, hogy a kínai kormány elkötelezi magát a nemzeti szociális hitel-adatbázis létrehozására irányuló tervek mellett. Ezért nagy érdeklődéssel figyeli a Sesame Credit sikerét. Ennek ellenére hatalmas technikai és logisztikai problémákat kell legyőzni, hogy a kommunista utópiás rémálmi disztopia álmát valósággá lehessen tenni..Orwelli jövő

A probléma egy része az egyik alapvető kérdésben rejlik, amelyet a szociális hitelt megoldani szántak. Kínának nincs hitelképességi (FICO) rendszere. Ahogy a technológiai és pénzügyi blogger, Wen Quan magyarázza,

„Kínában sok ember nem rendelkezik házakkal, autókkal vagy hitelkártyákkal, tehát ilyen információ nem áll rendelkezésre mérésre. A központi banknak 800 millió ember pénzügyi adatai vannak, de csak 320 milliónak van hagyományos hitel története."

Ezért azt állítják, hogy sürgősen szükség van valamilyen hitelrendszerre. Sajnos a szervezett hitelkönyvelés hiánya nagyon kihívást jelent egy ilyen rendszer felállításához.

Egy további bonyolító kérdés az, hogy a Kommunista Párt minden tekintélyelvű sértője szempontjából nagyon vékony bőrű, amikor a kritikát tárgyalja. Az olyan nyilvános visszaesés, mint amilyen a Suining megyei peres eljárás ellen irányul, megfordíthatja a jelenlegi politikát. Csak remélni lehet!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me