A Raspberry Pi olcsó, mégis meglepően képes mikro-számítógép, amely ideális több adatvédelmi és biztonsági otthoni számítógépes projekthez. Ide tartozik a Raspberry Pi használata személyes OpenVPN szerverként (PiVPN), a teljes otthoni hálózat DNS-alapú adblokkolójaként (Pi-hole), privát DNS szerverként és még sok más.

Miért SSH egy Málna Pi??

Az SSHing a Raspberry Pi-hez lehetővé teszi a PiVPN / PiHole / DNS-feloldó / bármi más futtatását fejléc nélküli szerverként. Vagyis nincs szüksége képernyőre vagy beviteli eszközre (például egérre vagy billentyűzetre) a Raspberry Pi készüléken futó szolgáltatások beállításához, konfigurálásához és karbantartásához..

Ehelyett a Raspberry Pi-t a Secure Shell (SSH) segítségével érheti el - ez egy biztonságos alagút-protokoll, amely sokkal közös a magán VPN-ekkel. A telepítés után a Raspberry Pi-t távolról vezérelheti bármilyen más, internet-képes eszközről, amely ugyanahhoz a hálózathoz kapcsolódik, mint a Pi.


jegyzet

Az SSHing a Raspberry Pi-hez parancssori hozzáférést biztosít a Pi-hez. Az SSH-n keresztül továbbfejlesztett grafikus felhasználói felület érhető el az x-továbbítás használatával, de ez túlmutat ezen útmutató keretein.

Először: Engedélyezze az SSH-t a Raspberry Pi készüléken

A GUI mód

Ehhez legalább ideiglenesen csatlakoztatni kell a billentyűzetet és a képernyőt a Pi-hez (és egy egér megkönnyíti az életet).

 1. Lépjen az Alkalmazások menübe (a málna ikon a képernyő bal felső sarkában) -> preferenciák -> Raspberry Pi Configuration, és kattintson az „Enabled” választógombra az SSH számára.

  Málna Pi konfiguráció

 2. Kattintson az OK gombra.

A terminál használata

Ehhez ismét legalább egy ideiglenes billentyűzet és képernyő csatlakoztatása szükséges a Pi-hez (és egy egér megkönnyíti az életet).

 1. Nyissa meg a terminált és írja be:

  sudo raspi-config

 2. A billentyűzet nyilakkal görgessen lefelé az Interfész Opciók elemhez, és nyomja meg .

  interfész opciók konfigurálják a kapcsolatokat

 3. Görgessen le az SSH-ig és nyomja meg .

  SSH engedélyezése / letiltása

 4. Amikor azt kérdezik: “Szeretné engedélyezni az SSH szervert?”, Ellenőrizze, hogy az Igen van-e kiválasztva, majd .

  szeretné, ha az SSH szerver engedélyezve van?

A fejetlen út

Engedélyezheti az SSH-t egy Málna-Pi-n anélkül, hogy ehhez képernyő vagy billentyűzet csatlakozna.

 1. Kapcsolja ki a Raspberry Pi készüléket, és vegye ki a Raspbian operációs rendszert tartalmazó SD-kártyát. Ezután helyezze be az SD-kártyát egy másik asztali gépen.
 2. Szövegszerkesztővel hozzon létre egy „ssh” nevű fájlt (fájlnévkiterjesztés nélkül), és mentse el a RaspbianSD kártya indító partíciójába. Nem számít, mi (ha van) a fájl tartalma.

  SSH fájl

 3. Biztonságosan vegye ki az SD-kártyát, tegye vissza a Raspberry Pi-hez, és indítsa el a Pi-t. Amikor a Raspbian észleli az SSH fájlt a rendszerindító mappájában, engedélyezni fogja az SSH-t.

Másodszor: derítse ki Raspberry Pi IP-címét

A terminál útja

1. Tűzjelölje a terminált és írja be:

ifconfig

2. Vizsgálja meg a kimenetet, és keressen érvényes IP-címet (192.168.x.x vagy 10.x.x.x). Ha Ethernet kapcsolatot használ, akkor az eth0 alatt kell lennie, és ha WiFi kapcsolatot használ a wlan0 alatt.

IP-cím a Pi terminálon

A fejetlen út

Jelentkezzen be az útválasztó adminisztrációs paneljére (próbálkozzon a böngészőjével a 192.168.0.1 vagy a 192.168.1.1 programmal, a bejelentkezési adatok valószínűleg kinyomtatásra kerülnek az útválasztóra valahol), és keresse meg a csatlakoztatott eszközöket.

csatlakoztatott eszközök

Harmadik: SSH a Raspberry Pi-be.

A Raspberry Pi-be történő SSH-hoz történő csatlakozáshoz a csatlakoztató eszközt ugyanabba a helyi hálózatba kell csatlakoztatni, mint a Pi-t (azaz ugyanahhoz az útválasztóhoz, bár nem számít, akár WiFi, akár Ethernet segítségével).

Az utasítások hasonlóak, de platformonként kissé eltérnek. Ha bármilyen hibát, például időtúllépést kap, ellenőrizze, hogy helyesen írta-e be az IP-címet.

A Raspberry Pi alapértelmezett bejelentkezési adatai:

Felhasználónév: pi

Jelszó: málna

Ha megváltoztatta ezeket, akkor használja inkább a sajátjait.

macOS, Linux és Windows 10

A macOS és a Linux tartalmaz egy beépített SSH klienst, amelyhez a terminálon keresztül lehet hozzáférni. A Windows 10 most már tartalmaz egy beépített SSH-ügyfelet, amelyhez a Command Prompt / PowerShell segítségével lehet hozzáférni.

1. Nyissa meg a Terminált (vagy Windowsban kattintson a jobb gombbal a Start gombra -> Command Prompt vagy PowerShell) és írja be:

ssh [e-mail védett]

a Raspberry Pi IP-címe, amelyet fent találtunk. Például:

ssh [e-mail védett]

Vegye figyelembe, hogy ha megváltoztatta a Pi felhasználónevét az alapértelmezettől („pi”), akkor a csatlakozás helyett írja be azt. Például:

ssh [e-mail védett]

2. Amikor első alkalommal (csak) csatlakozik, biztonsági figyelmeztetést kap. Írja be az igen, majd írja be a jelszavát.

biztonsági figyelmeztetés

3. A parancssor a Raspberry Pi-re változik.

parancssori képernyőn nincs garancia

Most úgy vezérelheti Pi-jét, mintha közvetlenül a Terminál ablakába gépelte volna.

Windows (régebbi verziók)

A Windows régebbi verzióiban le kell töltenie a PuTTY nevű nyílt forrású alkalmazást.

 1. A Munkamenet lapon ellenőrizze, hogy a kapcsolat típusa van-e kiválasztva (az alapértelmezés szerint SSH), írja be a Pi IP-címét a Gazdagép neve mezőbe, és nyomja meg a Megnyitás gombot. A Port számot az alapértelmezett beállításra hagyhatja.

  gitt konfigurációs képernyő

 2. Amikor első alkalommal (csak) csatlakozik, biztonsági figyelmeztetést fog látni. Kattintson az Igen gombra.

  PuTTY biztonsági riasztás

 3. Írja be felhasználónevét és jelszavát (lásd fent az alapértelmezéseket).

  A parancssor a Raspberry Pi-re változik.

Android

Töltse le és telepítse az SSH kliens alkalmazást. A ConnectBot-t fogjuk használni, mert nyílt forrású, és letölthető a Play Áruházból vagy az F-Droidon keresztül..

 1. Az alkalmazás megnyitásakor a következő üzenet jelenik meg: „Nincs még létrehozott gazdagép.” Új kapcsolat létrehozásához kattintson a + szimbólumra.
 2. Győződjön meg arról, hogy a Protokoll ssh (alapértelmezés szerint alapértelmezett), és az [e-mail védett] alatt: port adja meg: [Email protected]Engedélyezheti, hogy az alkalmazás automatikusan kitöltse a Becenév mezőt, vagy válassza ki a sajátját. Más beállításokat nem kell megváltoztatni. Ha kész, érintse meg a + gombot.

  adjunk hozzá protokollt a szerkesztő host képernyőjén

 3. A következő képernyőn egyszerűen válassza ki az újonnan létrehozott szellemet.

  Válassza ki az újonnan létrehozott gazdagépet

 4. Amikor első alkalommal (csak) csatlakozik, biztonsági figyelmeztetést fog látni. Válassza az Igen lehetőséget.

  biztonsági figyelmeztetés csatlakoztatás előtt

 5. Írja be a jelszavát, amikor a Pi-be való bejelentkezéshez kéri.

  írja be a jelszót és a bejelentkezést

  A parancssor most a Raspberry Pi programé lesz.

iOS / iPadOS

Az ingyenes, nyílt forráskódú SSH-klienseket nehéz megszerezni az iPhone vagy iPad készülékén, ezért a népszerű Terminus alkalmazást fogjuk használni. A prémium szolgáltatások az alkalmazáson belüli vásárlással érhetők el, de nem csak az SSHing-hez a Pi-hez szükségesek.

 1. Nyissa meg a Terminus szolgáltatást (nem kell új fiókot regisztrálnia) és válassza az Új állomás lehetőséget.

  új házigazda

 2. Győződjön meg arról, hogy az SSH használata engedélyezve van (alapértelmezés szerint), írja be a Pi IP-címét a Hostnév, a Felhasználónév és a Jelszó mellett (alapértelmezés szerint a „pi” és a „málna”). Ezután nyomja meg a Mentés gombot.
 3. Válassza ki az újonnan létrehozott gazdagépet. Amikor első alkalommal (csak) csatlakozik, biztonsági figyelmeztetést fog látni. Válassza a Folytatás lehetőséget.

  válassza ki az újonnan létrehozott gazdagépet

 4. Mindegy, hogy az ügyfél csatlakozik, és látni fogja a Pi parancssorát.

  az ügyfél csatlakozik

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me