A hálózatsemlegesség az az elv, amely szerint az internetszolgáltatók és a kormányok az interneten lévő összes adatot egyenlő módon kezelik, és nem szabad megkülönböztetést vagy különféle díjat fizetniük a felhasználótól, a tartalomtól, az oldalról, a platformról, az alkalmazástól, a csatlakoztatott eszközök típusától és a kommunikációs módoktól függően..


A hálózatsemlegességet széles körben tekintik az internet sikerének sarokkövének. Azáltal, hogy valamennyi szolgáltatást és a felhasználót egyenlő feltételekkel látja el, ösztönzik az innovációt, és a dinamikus induló vállalkozások is sikeresek lehetnek.

Fogyasztói szempontból a hálózatsemlegesség azt jelenti, hogy a kívánt tartalmat (és amelyért sávszélességet fizetsz) ugyanolyan nagy sebességgel kézbesítik Önnek, függetlenül attól, hogy mi ez a tartalom.

Sajnos, ez év januárjában az USA Columbia Kerületi Kerületi Fellebbviteli Bírósága hatékonyan megsemmisítette a hálózatsemlegességet, és az FCC-t, amelynek feladata a semlegesség védelme, és annak ellenére, hogy hatalmas nyilvános hatalomra került példátlanul 3 millió megjegyzés maradt a nyilvános konzultációs weboldalon (kétszer összeomlik), inkább oximoronikusnak tűnik elhatározni, hogy „megtakarítja” a hálózatsemlegességet azzal, hogy megsemmisíti.

Tekintettel arra, hogy az FCC új vezetője, Tom Wheeler évek óta ipari lobbistákként dolgozott, és kampányolt a hálózatsemlegesség ellen, ez ugyanolyan nyomasztó, mint nem meglepő.

Időközben a nagy távközlési társaságok nem pazarolták időt a hálózatsemlegesség felszámolásával, amelynek okai nagyrészt háromféle:

  1. Most már olyan cégeket kínálhatnak, amelyek engedhetik meg maguknak, hogy fizetjenek érte, ezért gyorsabb hozzáférést biztosítanak ügyfeleikhez. Noha ez további bevételt hoz az internetszolgáltatók számára, ez azt jelenti, hogy kisebb cégek, induló vállalkozások, jótékonysági szervezetek és bárki, aki nem engedheti meg magának, hogy fizetjen a kiegészítő sávszélességért, a „lassú sávban” jár. Az egyetlen nyertes itt a nagyvállalatok, akik ezt az egyenlőtlen versenyfeltételt felhasználhatják a verseny elfojtására
  2. Most már kábel stílusú, csomagolt internetes csomagokat kínálhatnak az ügyfeleknek, amelyek csak korlátozott számú csatornához (azaz webhelyekhez és internetes szolgáltatásokhoz) biztosítanak hozzáférést. Az internethez való korlátlan hozzáférés érdekében az ügyfeleknek többet kell fizetniük. Mondanom sem kell, hogy ennek szörnyű társadalmi következményei vannak, de a folyamat már folyamatban van
  3. Megkülönböztethetik azokat a szolgáltatásokat, amelyek versenyeznek a sajátjukkal. Ennek klasszikus példája az, hogy mind a Comcast, mind a Verizon (akik mindkettő internetes streaming szolgáltatásokat üzemeltetnek), szinte közvetlenül a Bíróság januári határozatát követően kezdték fojtani a Netflix forgalmat. Mentségük az, hogy a Netflix igazságtalanul megspórolja sávszélességüket, tehát csak igazságos, hogy meg kell fizetnie érte, de minden bizonnyal az ügyfelek pontosan fizetnek az internetszolgáltatókért azért a sávszélességért, hogy streaming szolgáltatásokat, például Netflix?

Hogyan segítheti a VPN az ISP fojtását?

A VPN szolgáltatás használatával a számítógépet (beleértve a mobil eszközöket) a titkosított alagút segítségével összekapcsolhatja a VPN szolgáltató kiszolgálóival. Mivel az ezen az alagúton áthaladó összes adatot erős titkosítás védi, az internetszolgáltató nem tudja, hogy mit csinálnak a felhasználók az interneten, ezért nem tudja prioritást élvezni vagy megkülönböztetni bizonyos szolgáltatásokat.

Csak annak bizonyítása érdekében, hogy ez mennyire hatékony, júliusban Colin Nederkoorn, a Customer.io vezérigazgatója sorozat tesztet készített, amelyekben a VPN használatával javult a kapcsolat sebessége, amikor a Netfix a Verizon kapcsolatán keresztül tízszeresen adatfolyamot közvetített.!

A VPN használata tehát megakadályozza az internet-szolgáltatások fojtását, és valószínűleg létfontosságú eszköz lesz a hálózatsemlegesség megőrzésének harcában. Azonban…

Az ISP-k maguk is fojthatják / blokkolhatják a VPN-t

Bár a titkosított VPN-alagúton áthaladó összes adat rejtett az internetszolgáltatóktól, az „láthatja” magát az alagutat, és ezért dönthet úgy, hogy az ilyen forgalmat fojtja vagy blokkolja. Alternatív megoldásként egyszerűen leállíthatja vagy blokkolhatja a VPN-szolgáltatókhoz tartozó ismert IP-címekhez kapcsolódó összes forgalmat.

A VPN-forgalom fojtása vagy blokkolása nagyon problematikus, mivel a vállalkozások a VPN-re támaszkodnak a belső kommunikáció biztosítása, a fizetések feldolgozása és bármilyen, a működésükhöz nélkülözhetetlen rutin cél érdekében, tehát a VPN-protokollok betiltása nagyon negatív hatással lenne a gazdaságra..

Ezt a problémát súlyosbítja az a tény, hogy az OpenVPN (vagy SSTP) futtatása a 443 TCP porton keresztül a VPN forgalmat megkülönböztethetetlenné teszi a HTTPS forgalomtól (https: //), amely azt a protokollt használja, amelyre szinte minden internetes biztonság támaszkodik..

A VPN-forgalom ezért csak olyan szigorúan korlátozó országokban van blokkolva, mint Kína vagy Irán, de vannak bizonyítékok arra, hogy az amerikai vállalatok fojtják azt. Szerencsére ez könnyen megkerülhető, ha átvált a tcp 443-as portra, ennek megsértése hatékonyan megtörné az internetet.

Számos szolgáltató egyedi VPN-kliense lehetővé teszi a portok egyszerű átváltását. Ehhez az általános nyílt forráskódú OpenVPN kliensben szerkesztheti a megfelelő .ovpn konfigurációs fájlt egy szövegszerkesztőben, és manuálisan módosíthatja a beállításokat..

ovpn port módosítása

Ha problémája merül fel, akkor a VPN szolgáltatójának képesnek kell lennie arra, hogy örömmel segítséget nyújtson.

Számos VPN-szolgáltató „lopakodó” kiszolgálókat is kínál, amelyek obfspoxy-hoz hasonló technológiákat használnak a VPN-forgalom elfedésére.

Nagyobb veszély az, hogy az internetszolgáltatók gátolhatják az internetet a VPN-szolgáltatók ismert IP-tartományához csatlakozó felhasználók számára. Felhasználóként nem sok mindent tehet meg, kivéve a kevésbé ismert VPN-szolgáltatók használatát, de a szolgáltatók maguk is újra feldolgozhatják IP-címeiket, beállíthatnak új proxykiszolgálókat, és különféle egyéb trükköket hajthatnak végre a fenyegetés leküzdése érdekében..

Fojtószelep az Egyesült Államokon kívül

A nettó semlegesség nemrégiben bekövetkezett összeomlása az Egyesült Államokban, és különösen az FCC nyilvános konzultációs időszakának lezárása (amelyet július 15-től szeptember 15-ig meghosszabbítottak a kapott észrevételek hatalmas mennyiségének kezelése érdekében) a világ figyelmét a Az Amerikában a fojtás kérdése, és sürgető prioritássá tette az amerikai netizens számára.

A világ többi része azonban nagyon szorosan figyeli az Egyesült Államok eseményeit, és az internetszolgáltatók mindenütt abban reménykednek, hogy precedenst teremtenek, amely lehetővé teszi számukra, hogy különféle díjakat számítsanak fel az internethozzáférés és a sávszélesség különböző szintjeinél..

Az EU és Brazília olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek garantálják a hálózatsemlegességet, de még ebben az esetben is az a tény, hogy az összes internetes forgalom hatalmas hányada áthalad az Egyesült Államokon (még akkor is, ha az USA nem a kiindulópontja és a rendeltetési hely) azt jelenti, hogy mi történik az államok valószínűleg máshol érintik a felhasználókat.

Minden esetben, amíg önmagát nem fojtja, a VPN segíteni fog (és a fentiekben tárgyaltuk, még ha fojtják is, lehetőségek állnak rendelkezésre).

Megjegyzés a BitTorrent fojtószelepéről

Sok internetszolgáltató, még azokban az országokban is, amelyek fenntartják a hálózatsemlegességet, megkülönbözteti a BitTorrent forgalmat azzal a feltételezéssel, hogy minden ilyen forgalom illegális szerzői jogok megsértését vonja maga után. Ha meg szeretné tudni, hogy a BitTorrent forgalma fojtott-e, nézd meg a Measurement Lab ezt a fantasztikus eszközt, amely lehetővé teszi, hogy megnézze, hogy a BitTorrent forgalom mekkora fojtását hajtja végre nem csak országonként, hanem az internetszolgáltatónál is..

neutralnet2

Ismét egy VPN (amely lehetővé teszi a P2P használatát) megkerüli ezt a fojtást, miközben biztosítja az ISP-től letöltött információk elrejtésének további előnyeit, és egy kifelé néző proxy IP-cím használatával biztosítja, hogy letöltéseit nem lehet visszavezetni a valódi IP-cím. Ha többet szeretne tudni a VPN használatáról a torrent webhelyeknél, tekintse meg a torrenthez kapcsolódó legjobb VPN-eket.

A fogás

Mivel a VPN magában foglalja az adatoknak az utazás egy további részén történő áthaladását, miközben az áthalad a VPN szerverekön, és mivel az adatok titkosítása és visszafejtése feldolgozási energiát igényel, a VPN használata mindig 10 százalékos sebességgel jár, de akár sokkal több.

A VPN használatának előnye a fojtószelep elkerülése érdekében tehát a VPN használatából eredő elérési sebességen múlik, összehasonlítva a bekövetkező fojtószelep mennyiségével. Amint azt Nederkoorn úr meglepően látványosan demonstrálta, és a VPN használatakor tízszeresére gyorsabb Netflix sebessége mellett (ahogy korábban említettem), az előnyök továbbra is jelentősek lehetnek.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me