A legtöbb modern böngésző lehetővé teszi a webhelyek számára az Ön földrajzi helyzetének kérését. Ennek jogos előnyei vannak, mivel lehetővé teszi a webhelyek számára, hogy szolgáltatásaikat az egyéni igényekhez igazítsák, és megkönnyíti számukra a helyspecifikus szolgáltatások nyújtását..


Ez egy magánélet rémálmának is része, mivel böngészője megoszthatja valós helyét a weboldalakkal, még akkor is, ha virtuális magánhálózatot (VPN) használ. Szerencsére ez a szolgáltatás alapértelmezés szerint be van kapcsolva, és dönthet úgy, hogy eseti alapon használja-e azt. Érdemes lehet azonban teljesen kikapcsolni.

Hogyan működik a HTML5 földrajzi helymeghatározása??

A helymeghatározás pontos részletei a böngészőtől függően változnak. Az asztali böngészők egyesítik az olyan információkat, mint például az Ön IP-címe, a böngésző felhasználói ügynökének adatai és az Ön területén észlelt Wi-Fi hálózatok listája, valamint a jelerősségük, hogy megbecsüljék a helyét.

Ha ez félelmetesnek tűnik, akkor az rosszabbodik a mobil eszközökön, ahol a fenti információkat egyesítik a mobiltelefon-követési adatokkal, hogy pontosabban meghatározzák a tartózkodási helyét. Ide tartoznak a GPS-adatok, a mobilhálózat-információk és a telefon egyedi IMEI-azonosító száma.

Mennyire pontos a földrajzi helyzet?

A tesztjeimben nagyon meglehetősen pontos! Annak ellenére, hogy engedélyezte a VPN-t, a mylocation.org képes volt megtalálni a tényleges címemre, amikor asztali böngészőt használ a böngésző földrajzi helymeghatározási funkciójával. Telefonon a pontosság néhány lábnyira volt!

Geolocation

De ne ess pánikba!

A böngésző földrajzi helyzetének támogatása opt-in

Alapértelmezés szerint minden böngésző megkérdezi az engedélyét, mielőtt földrajzi helyzetre vonatkozó adatokat továbbítana a webhelyekre.

Helymeghatározás választható

Lehetséges azonban, hogy Ön (vagy esetleg egy családtag) véletlenül megváltoztatta böngészőjének beállításait, hogy alapértelmezés szerint engedélyezze a földrajzi helymeghatározást. Az is gyakori, hogy a rosszindulatú programok megváltoztatják a böngésző földrajzi helyzetének beállításait.

VPN-k és a HTML5 földrajzi elhelyezkedése

A VPN elrejti az Ön IP-címét a meglátogatott webhelyekkel szemben, de ez megkerülhető, ha engedélyezi a webhelynek a földrajzi helymeghatározás használatát..

Mint már említettem, a böngészőnek engedélyt kell kérnie ezen adatok küldése előtt, de valószínű, hogy nem fogja megtenni. A földrajzi helymeghatározási adatok küldése esetén egy oldal blokkolhatja Önt, ha az nem engedélyezi a kapcsolódást az Ön tartózkodási helyéről.

Ha egy webhely észlelheti az Ön tartózkodási helyét, amikor fut egy VPN, akkor az első lépés az ipleak.com webhelyen ellenőrizni, hogy nincs IP-szivárgása. Ha ezen az oldalon bármilyen IP-címet láthat, amely vagy Önnek személyesen, vagy az internetszolgáltatónak (ISP) tartozik, akkor a probléma egy IP-szivárgás - nem a HTML5 földrajzi elhelyezkedése.

Miután ellenőrizte, hogy az IP-szivárgás nem a tettes, akkor megpróbálhatja manuálisan letiltani a földrajzi helymeghatározást a böngészőjében.

A VPN-felhasználókat blokkoló webhelyek

A streaming szolgáltatások egyre gyakoribbak a VPN-felhasználók blokkolásakor, amikor észlelik őket. Ennek oka az, hogy sok ember a VPN-ekkel olyan tartalmak megtekintésére használja, amelyek engedélyezési okokból bizonyos országokban közönség számára korlátozottak.

Fontos azonban megérteni, hogy ezek a szolgáltatások valahogy nem tudja, hol vagy valójában. Egyszerűen csak a VPN szolgáltatásokhoz tartozó IP-k adatbázisát vezetik, és blokkolnak mindenkit, aki megpróbál hozzáférni a saját webhelyére az egyik IP használatával.

Az IP-szivárgások megakadályozása és a böngésző földrajzi helyzetének letiltása semmit sem fog elkerülni egy ilyen egyszerű, de hatékony taktika érdekében.

A HTML5 földrajzi helyzetének letiltása

A következő módszerekkel teljesen letilthatja böngészőjében a földrajzi helymeghatározást:

A földrajzi helyzet letiltása a Firefoxon (asztali és Android)

  1. Írja be a about: config elemet az URL-sávba, majd kattintson az „Elfogadom a kockázatot” elemre (csak asztalon).
  2. Írja be a geo.enabled elemet a Keresőmezőbe, majd kattintson duplán a bejegyzésére az értékének beállításához hamis.

Geoocation Firefox

A földrajzi helyzet letiltása a Chrome-on (asztali)

Lépjen a menübe () -> Beállítások -> Fejlett -> Adatvédelem és biztonság -> Tartalmi beállítások -> Hely és kapcsolja be a „Kérdezzen, mielőtt elérné (ajánlott)” lehetőséget a Blokkolt elemre.

Geolocation Chrome

Kapcsolja ki a földrajzi helyét Chrome (mobil)

Pontosan ugyanaz, mint a fentiekben, kivéve a Menübe (⋮) -> Beállítások -> Webhelybeállítások -> Elhelyezkedés.

Kapcsolja ki a földrajzi helyét Safari (macOS)

Ugrás a Safari oldalra (a tálca bal felső sarkában) -> Preferenciák… -> Weboldalak - > Elhelyezkedés. Válassza a „Megtagadás” lehetőséget minden olyan felsorolt ​​webhelyhez, amelyben nem kívánja elhelyezkedni. Annak megakadályozása érdekében, hogy a jövőben minden webhely hozzáférjen a földrajzi helyadatokhoz, válassza a Más webhelyek látogatásakor lehetőséget: -> Tagadni.

Geoocation Safari

A földrajzi helyzet letiltása a Safari-on (iOS)

Menj a beállításokhoz > Magánélet > Helymeghatározó szolgáltatások -> kapcsoló gomb ki.

Földrajzi helyzet Safari Ios

Tilos letiltani a helymeghatározást a Microsoft Edge oldalon

Az Edge egy Windows Store alkalmazás, így a földrajzi helymeghatározás letiltásához lépjen a Window Start menüjébe -> Beállítások -> Magánélet -> Hely és kapcsolja a „Hely” lehetőséget Ki értékre.

Geolocation Edge

Tilos letiltani a helymeghatározást a Microsoft Internet Explorerben

Ugrás a menübe (fogaskerék ikon a jobb felső sarokban) -> Internetes lehetőségek -> Adatvédelem lap -> Hely és jelölje be „soha ne hagyja, hogy a webhelyek kérjenek személyes helyét” -> rendben.

Földrajzi helyzet, azaz

Tilos letiltani az Opera helymeghatározását

Lépjen a menübe -> Beállítások -> Weboldalak -> Hely és válassza a „Ne hagyja, hogy egyetlen webhely nyomon kövesse a fizikai helyszínt” lehetőséget.

Böngésző Opera

Tiltsa le a böngészőben a földrajzi helymeghatározást: Összegzés

Bár a HTML5 böngésző földrajzi elhelyezkedése nagyon invazív lehet az adatvédelem szempontjából, ez általában nem jelent problémát, mivel a szolgáltatás alapértelmezés szerint be van kapcsolva..

Ha azonban paranoid hajlamú, vagy ha egy webhely tudja, hol van, még akkor is, ha be van kapcsolva a VPN, és miután ellenőrizte az IP-szivárgást, akkor megpróbálhatja letiltani a földrajzi helymeghatározást a böngészőjében.

Kép jóváírása: Nucleartist / Shutterstock által.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me