Kockafej. Visszaélést feltáró személy. Hős. Gazember. Mindenkinek van véleménye Edward Snowdenről.

Véleményünk szerint Edward Snowden az internetes szabadság és az adatvédelem bajnok.

Itt van Edward Snowden életrajza dióhéjban. Hagyjuk, hogy eldöntse véleményét róla.

Ki Edward Snowden?

Edward Snowden számítógépes elemző bejelentő. Ki Edward Snowden

A Guardian számára titkos NSA-dokumentumokat szolgáltatott, amelyek az amerikai telefonos és internetes kommunikáció nyomon követésével kapcsolatos felfedezésekhez vezettek.


2013-ban Edward Snowden és hüvelykujj-meghajtója tele volt NSA-dokumentumokkal, és felszállt egy repülőgépre, és örökre megváltoztatta a világot.

Bátorsága arra kényszerítette a világot, hogy számoljon a tömeges megfigyelés következményeivel, és a bejelentők új generációját ihlette.

Edward Snowden oktatás

Edward Joseph Snowden 1983-ban született Észak-Karolinában. Aktív katonai és szövetségi kormányzati háttérrel rendelkező családból származott. Teljesen ő volt "várhatóan ugyanazt az utat követi. ”Oktatás

Ezért nem volt meglepő, amikor 2004-ben elhagyta a formális oktatást. Ezt követően Snowden bekerült az Egyesült Államok Hadsereg-tartalékába különleges erők jelöltjeként.

"Az iraki háborúban akartam harcolni, mert úgy éreztem, hogy emberként kötelességem segíteni az emberek elnyomásától.

Ennek nem kellett lennie. Mindössze öt hónapos edzés után Snowden mindkét lábát eltörték. Úgy tűnik, hogy ebben az időben Snowden kissé csalódott a katonaságtól:

"A bennünket kiképző emberek többsége úgy tűnt, hogy felrobbant az arabok meggyilkolásával, és senkinek sem segít."

Mit tett Edward Snowden??

Munka a Feds-nél

A hadsereg távozása után Snowden rövid ideig biztonsági őrként szolgált a "szigorúan titkos létesítmény" az NSA tulajdonában van. Ehhez nagyon magas biztonsági ellenőrzés szükséges, amelyre szigorú háttér-ellenőrzésen esett át, és poligráf vizsgálatot végzett.

Stormbrew

Nem sokkal később a CIA felajánlotta Snowdennek állást. Ott gyorsan felismerte a „számítógépes varázsló” hírnevét, annak ellenére, hogy nincs hivatalos képesítése. 2007-ben Svájcba küldték. Ott „a műszaki és kiberbiztonsági szakértőnek tartották”.

A Genfben tanúi események cinikus jellege miatt zavart, Snowden 2009-ben lemondott a CIA-tól. Egy barátja szerint „máris valamiféle lelkiismeret-válságban szenvedett”.

Alvállalkozás az NSA számára

A „kísérteties típusokkal” való munkája története azonban nem messze volt a vége. Snowden elfogadta a Dellnél a kormányzati számítógépes rendszerek irányítását - nevezetesen az NSA Hawaii regionális operációs központját. Ebben az időben Snowden kezdett gyűjteni a bizonyítékokat az Egyesült Államok kormányának alkotmányellenes tömeges megfigyeléséről.NSA alvállalkozás

Az "áttörési pont ”, azonban akkor jött, amikor Snowden figyelte a„ Nemzeti hírszerzés igazgatóját, James Clapper-t, aki közvetlenül a Kongresszus eskü alatt fekszik. ”Snowden kilépett a Dellből, és elkezdett dolgozni a Booz Allen Hamiltonnál, egy kormányzati szolgáltató társaságnál..

Még mindig az NSA Hawaii bázisán dolgozott, Snowdennek lehetősége volt arra, hogy bizonyítékokat gyűjtsön az NSA hatalommal való visszaéléseiről..

Ebben az időszakban Snowden állítása szerint az NSA megfigyelési programjában aggodalmait vetette fel feletteseivel és kollégáival. Noha sokan aggodalmát és felháborodását fejezték ki amiatt, amit elmondott nekik, senki sem hajlandó továbbvinni az ügyet.

visszaélés

2012 decemberében Snowden kapcsolatba lépett a Guardian újságíróval, Glenn Greenwald-nal. Amikor Greenwald a Snowden által igényelt biztonsági intézkedéseket túl bonyolultnak találta a helyes alkalmazásukhoz (nevezetesen a PGP-nek), Snowden kapcsolatba lépett egy Laura Poitras-szal, egy dokumentumfilm-készítõvel is, aki befolyásos cikket írt az NSA bejelentõirõl, William Binney-rõl..

2013 elején Snowden szállította Greenwaldot és Poitrast dokumentumaraktárához. Május 20-án június 5-én repült Hongkongba az első dokumentumok közzétételének előkészítése céljából.

Prizma

Snowden azt remélte, hogy a hongkongi menekültek körében elrejtőzött államháztartás-védelem bizonyos védelmet fog nyújtani az Egyesült Államokba történő kiadatás ellen. Nem sokkal azért, mert egyértelmű, hogy ez az álláspont tarthatatlan.

Hol van Edward Snowden?

Kissé tisztázatlan, hogy Snowden Vlagyimir Putyin védelme alatt került Oroszországba. Úgy gondolják, hogy Oroszország beleegyezett abba, hogy segítsen Snowdennek elmenekülni Hong Kongtól, és menedékjogot érjen el Ecuadorban, Moszkván és Kubán keresztül.Hol van Edward Snowden

Úgy tűnik, hogy az USA nyomása alatt Kuba meggondolta magát, és megtagadta Snowden engedélyét Havannában történő leszállásra. Egy bizarr esemény után, amelyben Evo Morales oroszországi látogató Bolívia elnökét szállító repülőgép földelt, amikor megpróbált áthaladni Európán, egyértelművé vált, hogy Snowden beragadt Oroszországba.

Snowden szerencsére Putyin menedéket kínált neki. Azóta ott van.

A kiszivárgott dokumentumok

Senki sem tudja pontosan, hogy hány kompromisszumos dokumentumot kapott a Snowden az NSA-tól. Snowden szerint azonban mindegyiket megvizsgálta, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem tartalmaznak-e olyan információt, amely veszélyeztetné az USA biztonságát.Szivárgott dokumentumok

A jelenlegi becslések szerint mintegy 1,7 millió dokumentumot szereztek be. Az oroszországi menedékjogot követően váratlanul védelmezett árulási vádakkal szemben Snowden ragaszkodik ahhoz, hogy az összes dokumentumot átadta az újságíróknak, mielőtt elmenekült volna Hawaiiból. Ez azt jelenti, hogy nem volt információja, hogy átadja Putyinnak.

Mit jelentettek a dokumentumok

Edward Snowden kinyilatkoztatásai megmutatták a világnak az Egyesült Államok NSA kémkedési ambícióinak puszta méretét. Megmutatta, hogy az NSA csaknem mindent kémkedett, amit mindenki online csinál. Annak ellenére, hogy számos alkotmányos védelem létezik, ez magában foglalja az amerikai polgárokat.

Az NSA a szeptember 11-é után bevezetett sürgősségi jogszabályokat, valamint számos jogi hiányosságot használt, hogy szinte mindent kémkedjen, amelyet minden amerikai állampolgár online tesz.

PRISM programja az USA technológiai óriásaival együtt vezérelte ügyfeleit. Ide tartoznak a Microsoft, az Apple, a Google, a Yahoo és a Facebook kedvelői.

Mit jelentettek a dokumentumok

Napi tömeges, szavatlan, napi keresést hajtott végre az amerikai állampolgárok telefonkönyvein, aláásta a nemzetközi titkosítási szabványokat, amelyek minden internetfelhasználónak szükségesek az adatok biztonságához, megfigyelte a világ internetes forgalmának mintegy 80% -át, több ezer számítógépet fertőzött meg malware-kel, és még a metaadatok kinyerésére használt mobilalkalmazásokból, például az Angry Birdsból.

Az XKeyscore kereső és elemző eszköz lehetőséget biztosított az információ óceánon történő gyors szétválogatáshoz, hogy „szinte bármit meg tudjon csinálni az interneten."

Edward Snowden egy hős

Snowden felkészült arra, hogy elhelyezzen mindent, amivel rendelkezik, hogy figyelmeztesse az amerikaiaseket az ilyen hatalmi visszaélésekre. Ez hősé teszi. Ahhoz, hogy egy demokrácia ilyennek nevezze magát, átláthatóságnak kell lennie. Az állampolgároknak tudniuk kell és meg kell érteniük, mi történik a nevükben.Hős

Végül is, ha egy kormány elrejti tevékenységét az emberek elől, akkor nem lehet számukra elszámoltatható. Sajnos a nem elszámoltatható kormány nem demokratikus.

Ha egy kormány a saját állampolgárainak érdekeit szem előtt tartva viselkedik, akkor az erkölcsi hűségnek a kormányához vagy az emberekhez kell-e tartoznia? Snowden megmutatta, hogy ő erkölcsi és bátor ember.

Kinyilatkoztatásai legalábbis átláthatóságot biztosítottak és vitát váltottak ki a magánéletnek a nemzetbiztonság homályos nevében való korlátozásáról, amelyet lehet és kell tenni;.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me