Nemrég készítettünk egy „Custom Router firmware áttekintést”, de nem tudtuk átlépni a felületet, mivel nem volt olyan router, amely képes lenne az összes firmware típus futtatására. Most szerencsések vagyunk, hogy kezünket megkapjuk a népszerű Asus RT-N66U barátaink jóvoltából, a Sabai Technology.

Úgy döntöttünk, hogy nem vonjuk be az OpenWRT-t, mivel ez túlmutat a legtöbb ember hatókörén, és úgy döntöttünk, hogy az összehasonlítás alapjául az állomány firmware-jét is felvesszük..

1. Gyors pillantás

Ennek fő oka az, hogy az emberek az egyedi firmware-t az útválasztóikra telepítik, az, hogy extra szolgáltatásokat nyújt, amelyek az állománykonfigurációban nem érhetők el, vagy azért, mert egy adott működési területet szeretnének optimalizálni. Itt egy nagyon gyors pillantás a firmware típusaira, amelyeket megvizsgálunk. Ha csak egy alapvetõ összehasonlítás érdekli, akkor megtekintheti a cikk elején említett cikket is.

Stock firmware Ez az alapszoftver, amelyhez az útválasztók jönnek, és gyártmányuktól és modelltől függően változhatnak. Az Asus N66U-nak nagyon sok fejlett funkciója van, ami azt jelenti, hogy az egyedi firmware nem nyújt annyi hozzáadást, mint az alacsonyabb kategóriájú útválasztóknál..
DD-WRT A leggyakoribb egyedi firmware a széles körű hardver támogatása és a rendelkezésére álló széles közösség miatt. A firmware számos olyan kiegészítőt lehetővé tesz, amelyeket felhasználhat, és sok rugalmasságot biztosít a felhasználáshoz. Számos különféle méretű felépítés létezik, amelyek ismét nagyobb rugalmasságot és hardveres támogatást tesznek lehetővé. Az elővillogott útválasztók megvásárolhatók a FlashRouters-től, vagy néhány VPN-szolgáltató is értékesíti őket.
Paradicsom A paradicsomnak számos olyan tulajdonsága van, amelyek a DD-WRT-ben megtalálhatók, de a hardver támogatása korlátozott (csak a Broadcom útválasztókra telepítheti). A paradicsomnak az az előnye, hogy a legtöbb változtatás után nem igényel újraindítást - ez a többi firmware általános problémája -, és általában jobb a teljesítménykövetéshez és a VPN beállításához. Bár a paradicsomnak számos különféle ága van, a TomatoUSB / Shibby-t fogjuk használni, mivel ez (véleményünk szerint) a legkerekített.
Sabai OS A Sabai OS egy fejlett paradicsomkészlet, amelyet a Sabai Technology fejlesztett ki, és amelynek célja a VPN beállításának és sebességének optimalizálása. Néhány exkluzív funkcióval is rendelkeznek, például az átjárók, amelyek lehetővé teszik annak meghatározását, hogy az útválasztóhoz csatlakoztatott eszköz melyik VPN-t használja, és melyik nem. Annak ellenére, hogy nyílt forráskódú, rendelkezik saját támogató csoportjával, bár ez felárral jár.

2. Telepítés

A telepítés alatt két különféle területet vesszünk figyelembe; milyen könnyű telepíteni a firmware-t, és milyen könnyű az extrák telepítése a firmware-re, hogy még tovább használhassa az útválasztót.

2.1 Firmware

A telepítés routertől routerig változik, de a folyamat általában ugyanaz, és először ki kell ürítenie az NVRAM memóriát, majd a frissítési lehetőséget (a firmware grafikus felhasználói felületének használatával) kell használni a kívánt új / firmware frissítés betöltéséhez. Az N66U esetében a folyamatok hasonlóak, mivel ez egy meglehetősen fejlett modell, rendelkezik egy speciális visszaállítási menüvel, amely függetleníti a folyamatot a telepített firmware-től, és ezáltal mindegyikét egyszerűvé teszi. Azt javasoljuk azonban, hogy kezdje meg az útválasztó folyamatának Google-ját, mielőtt elkezdené, mivel az bizonyos mértékig változhat. A firmware telepítéséhez szükséges idő 15 perc, de javasoljuk, hogy helyezze el legalább egy órát, mivel meg kell találnia a firmware-t, és a telepítés után legalább meg kell határoznia az alapbeállításokat..


Mint az alábbi táblázat mutatja, a firmware mérete nagyban változhat. Meg kell jegyeznünk, hogy mind a DD-WRT, mind a Paradicsom 2MB méretű, így régebbi / kevésbé erős útválasztókra telepíthető. A firmware mérete fontos lehet, mivel minél több helyet foglal el, annál kevesebb hely szükséges kiegészítő kód és kiegészítők telepítéséhez az útválasztóhoz. Az útválasztó helyének teljes felhasználása korlátozhatja annak sebességét. Ezért jó látni, hogy az összes egyedi firmware jelentősen kisebb, mint az alapértelmezett firmware, annak ellenére, hogy több funkcionalitással rendelkeznek.

Firmware Hol találom Méret (N66U esetén)
Készlet Gyártói webhely 25,1 MB
DD-WRT DD-WRT támogatott útválasztók 7,46 MB (mega)
Paradicsom (Shibby) Paradicsom a ShibbyRouter listán 11,7 MB (AIO - minden egyben)
Sabai OS Sabai GitHub vagy Sabai Technology webhely 6.45MB

2.2 Extrák

Az alapvető firmware-rel a PuTTy (vagy hasonló) használható kiegészítők telepítéséhez az útválasztóra. Ezt a tesztet úgy adtuk meg, hogy a Transmission (torrent kliens) telepítését mindhárom firmware-re telepítettük. Mindegyiknél könnyű megtenni, azonban a Sabai-nak a router IP-címét 192.168.1.1-re kell változtatnia, hogy működjön (vagy az átviteli konfigurációs fájlok, de ez kissé nehezebb). Az általunk használt útmutatók itt voltak a DD-WRT és a Tomato / Sabai számára.

Ha azt tervezi, hogy sokat játszik az útválasztóval, akkor erősen ajánlott tanulni néhány alapvető Linux parancsot, mivel ez segít megérteni, hogy pontosan mi folyik itt..

3. Árképzés

Elméletileg az összes firmware ingyenes, de előfordulhat, hogy előzetesen felvillanott útválasztókat vásárol, ha nincs útválasztója, amelyet használni szeretne. Az itt megjelenített árak az Asus RT-N66U-ra vonatkoznak, de hasonlóan érvényesek a különféle útválasztókra.

Stock firmware Ez a legolcsóbb, mivel nincs külön végrehajtandó lépés. Vagy vásárolhat közvetlenül a gyártótól, vagy kereshet az interneten a legolcsóbb árakon. Jelenleg 179,99 USD az Amazonon.
DD-WRT Akkor is telepítheti, ha a FlashRoutersen keresztül 249,95 dollárért előre megvilágította a vásárlást
Paradicsom Akkor is telepítheti, ha a FlashRoutersen keresztül 249,95 dollárért előre megvilágította a vásárlást
Sabai OS Telepítheti magát, vagy vásárolhat a Sabai Technology-nál 289,99 USD-ért, amellyel nagy haladó támogatást és hardvergaranciát kap egy évre (egyébként 75 USD, és azt javasoljuk, hogy vásárolja meg, ha önmaga telepíti).

Igaz, hogy mind a FlashRouters, mind a Sabai kissé drágák az állományhoz viszonyítva, de a Sabai esetében ez az ár kiterjedt támogatást és garanciákat tartalmaz, ami nagymértékben igazolja az árat.

4. Jellemzők

Az egyes firmware-k eltérő megjelenéssel, érzettel és navigációval rendelkeznek, és ezeket az alábbiakban áttekintjük.

4.1 Esztétika

Bár a firmware esztétikája nem igazán döntő tényező, segít megérteni, mire számíthat a szoftver. Az alábbi táblázatban látható az egyes firmware kezdőlapjának képernyőképei. Ezekből a képekből néhány következtetést vonhatunk le. Az Asus firmware, egyértelmű diagramokkal és egyértelmű menüpontokkal egyértelműen jelzi, hogy a mindennapi felhasználónak szól. Ugyanez mondható el a Sabai vonatkozásában is, azonban ha egyszer a fejlett beállításaiban olyan felületet kap, amely nagyon hasonlít a DD-WRT / Tomato-hoz, amely bár kissé meggondolható, egyértelműen megmutatja, hogy még sokkal jobban ki tudja használni az útválasztót..

Asus Honlap DD-WRT honlap
Asus Firmware honlap DDWRT firmware honlap
Paradicsom kezdőlap Sabai Technology Honlap
Paradicsom firmware honlap Sabai Firmware honlap

4.2 Navigáció

A fenti képek a navigációs fa gyökérmenüit is mutatják, és segít elérni a kívánt beállításokat. Ezek a menüopciók segítséget nyújtanak abban, hogy mennyit lehet elérni az útválasztóval. Mint már említettem, az Asus stock firmware a mindennapi embereknek szól, tehát nagyon egyszerű.

Mi a leginkább a DD-WRT navigációt részesítjük előnyben, mivel a legmegfelelőbbnek tűnik, és könnyű megtalálni azokat a beállításokat / parancsokat, amelyekről esetleg nem tudjuk, hol található. Tetszik az is, hogy vízszintes és a tabulátorrendszer megkönnyíti a lehetőségek áttekintését.

A Sabai és a Tomato alapvetően megegyeznek, ha megnyitja a Speciális beállításokat a Sabai par VPN-ben, amely számára prioritást élvez. Habár kissé furcsa elrendezésük van, ez nem túl bonyolult, és csak hozzá kell szokni.

5. Gyorsaságok

Van egy 30,0 / 3,0Mbps internetkapcsolatunk, amelyet mindegyikünk képes használni, függetlenül a firmware-től, amikor a PC-t az útválasztóhoz vezetékezzük, amely viszont csatlakozik a modemhez. A WiFi sebesség teszteléséhez egy elképzelt és átlagos háztartást vettünk fel, és a router körülbelül 10 méterre a számítógéptől egy vastag betonfal másik oldalára helyezte. Az antennák összes helyét ugyanazon a szinten tartottuk a teszteknél, és ehelyett szoftvercsempingeket használtunk, hogy megnézhessük, mennyire javíthatjuk a csatlakozási sebességet.

5.1 WiFi sebesség

Amint az alábbi sebességekről láthatjuk, az összes firmware képes megtartani a sebesség nagy részét, ha az állomány firmware kissé elmarad és a Tomato a legjobb teljesítményt nyújtja. Ezenkívül, amint az várható volt, az 5 GHz-es csatornán a sebességek gyorsabbak voltak, de ennek természetesen alacsonyabb a tartománya.

Készlet DD-WRT Paradicsom Sabai
2,4 GHz-es 29,5 / 3,0 29,6 / 3,0 30,0 / 3,0 29,6 / 3,0
5 GHz-es 29,9 / 3,0 30,0 / 3,0 30,0 / 3,0 30,0 / 3,0

5.2 Sebesség optimalizálás

Bár az eredmények már nagyon jóak voltak, megpróbáltuk kideríteni, hogy tudunk-e egy kicsit többet kiszorítani a rendszerből. Ezt az alábbi táblázatban ismertetett módon hajtottuk végre, valamint az általunk elérni kívánt fejlesztésekkel. Fontos, hogy használjon valamilyen WiFi Analyzer készüléket (rengeteg odakinn ajánljuk ezt az Android-hoz, és a firmware-knek is van beépített verziója).
Két fontos megjegyzés a teljesítmény javításához, függetlenül a használt firmware-től:
1. Az 5GHz és a 2,4GHz csatornákat mindig tartsa külön, különféle SSID-k használatával
2. Használjon a legkevésbé torlódott csatornákat, és használja a dedikált n vagy a c csatornát, ha az összes eszköz támogatja ezt

Arra koncentráltunk, hogy a lehető legjobb internetes áteresztőképességet érjük el, azonban ha NAS használatakor is aggódik a belső átvitel miatt, akkor használhat olyan eszközt, mint a LAN Speed ​​Test (Lite). Az általunk használt beállítások egy része instabillá teheti az útválasztót és csökkentheti annak élettartamát, így csak akkor változtathat meg, ha tudja, mit csinál.

Stock firmware Nem tudtunk sokat csinálni, ezért csak a fenti két változtatást hajtottuk végre, és különböző csatorna sávszélességeket próbáltunk meg. Nem tudtunk észrevehető javulást elérni belőle.
DD-WRT A csatornaváltáson kívül képesek voltunk a CPU-t 632MHz-re is felborítani, és a TX-teljesítményt 150-re növeljük. Ezután mindkét vezeték nélküli sebességet akár 30.0 / 3.0-ig is elérhetjük..
Paradicsom A Paradicsomot kissé jobban tudtuk felfelé gyorsítani 663 MHz-en, és a TX teljesítményt 150-re is megnöveltük. Mivel már 30.0 / 3.0 volt, nem vettünk észre változásokat (a belső tesztelést a fent említett módon használhattuk, de megtudhattuk), de észrevettük, hogy ez segített javítani a VPN-sebességünket.
Sabai OS Ugyanazokat a változtatásokat hajtottuk végre, mint a paradicsomnál, és mindkét csatornán 30,0 / 3,0 értéket tudtunk elérni.

6. VPN

Mint mindig, itt, a ProPrivacy-nál a legfontosabb tényező számunkra a VPN használata. Mivel az általunk használt router nagyon fejlett, az állomány firmware támogatja mind az OpenVPN, mind a PPTP ügyfeleket, de a legtöbb útválasztó esetében ez nem így van, és itt jönnek be az egyedi firmware-k nagy előnyei.

Nem javasoljuk a PPTP használatát, mivel tele van biztonsági hibákkal, ezért csak az OpenVPN-t vettük figyelembe a tesztelésünk során.

6.1 Az OpenVPN telepítése

A tesztekhez a VyprVPN-t használtuk, mert ez biztosítja a piac leggyorsabb sebességét, de ha még nem rendelkezik VPN-fiókkal, akkor azt javasoljuk, hogy nézzen körül, hogy megtudja, mi az Ön számára legmegfelelőbb..

A VyprVPN előnye, hogy nagyon egyszerű .ovpn fájlja van, ami azt jelenti, hogy minden platformon könnyedén beállítható, azonban a legtöbb társaság bonyolult fájlokkal rendelkezik, és nem voltak biztosak abban, hogy az állomány firmware hogyan kezeli ezeket - tény, hogy tudjuk, hogy jól működnek a többi platformon.

az openvpn ddwrt beállítása

openvpn setup paradicsom router

sabai setup openvpn

Stock firmware A kapcsolat felállítása meglehetősen egyszerű volt, és a .ovpn fájl feltöltését, valamint a felhasználónév és a jelszó megadását tette szükségessé. Van azonban néhány kisebb probléma vele, és fel kellett állítanunk a DNS-kiszolgálót, amelyet kézzel kellett volna használni.
DD-WRT Mind a Tomato, mind a DD-WRT esetében két fő különféle beállítási módszer létezik, és melyiket használja, attól függ, hogy melyiket a szolgáltatója preferálja. Az összes részletet beírhatja a parancshéjba, és így futtathatja, vagy beállíthatja a jól konfigurált kliens segítségével.
Paradicsom A paradicsombeállítás nagyon optimalizált, és nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé, mint a DD-WRT. Sokkal jobb állapotfigyeléssel rendelkezik, mint a DD-WRT.

  • ÜgyfélkonfigurációA paradicsom OpenVPN beállítása 1
  • Állapotfigyelés
    A paradicsom OpenVPN beállítása 2
Sabai OS A Sabainek van egy úgynevezett 3-kattintásos beállítási mechanizmusa. Feltölti a .ovpn fájlt, beilleszti nevét és jelszavát, és készen áll a indulásra. Olyan egyszerű, mint a készletkészlet, és bár nem kap ugyanolyan figyelést, mint a Shibbyit által készített Tomato esetében, akkor a sikeres kapcsolat és a helyét is megjeleníti.

  • 1. lépés - Fájl importálásaSabai OpenVPN telepítése 1
  • 2. lépés - A szükséges módosítások elvégzéseSabai OpenVPN telepítőprogram 2

6.2 VPN-sebesség

Először a kapcsolatot a Windows VPN szoftver segítségével teszteltük, és az útválasztóhoz Ethernet útján csatlakoztattuk, hogy kiindulási számot kapjunk: 28,3 / 2,7 sebességet értünk el. Nem meglepő, hogy az alacsony CPU-sebesség és teljesítmény azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló internetsebességünknek csak egy hányadát használják ki ténylegesen.

Az eredményekből láthatjuk, hogy meglepő módon az állomány firmware-e a leglassabb. Ezt a harmadik helyen a DD-WRT követi. Érdekes, hogy mindkét firmware esetében az 5 GHz-es csatornán a VPN sebessége lassabb volt, mint a 2,4 GHz-en, és nem vagyunk biztosak abban, miért - ha igen, tudassa velünk.

Mivel a Sabai fejlett paradicsom-felépítésű, nem meglepő, hogy a sebesség nagyon közel volt, mivel Sabai kissé gyorsabb volt.

Készlet DD-WRT Paradicsom Sabai
Vezetékes 11,7 / 2,7 10.8 / 2.9 12.9 / 2.9 13.4 / 2.9
2,4 GHz-es 8.5 / 2.7 10.2 / 2.9 10.5 / 2.8 10.5 / 2.9
5 GHz-es 6.1 / 2.7 9.5 / 2.8 11,0 / 2,9 11.6 / 2.9

6.3 VPN megjegyzések & Vita

A Sabai Technology állítása szerint VPN-beállítással rendelkezik és optimalizált rendszert használ. Ez megmutatja az eredményeket, mivel nem csak könnyű beállítási eljárást végez, hanem azt is mutatja, hogy a legjobb sebességgel rendelkezik. Ezenkívül a Sabai „átjárók” elnevezésű sajátossága, amely minden bizonnyal az egyik legjobb tulajdonsága, és a többihez hasonlót sem találtunk. Az átjárók lehetővé teszik annak eldöntését, hogy az útválasztóhoz csatlakoztatott eszközök melyik VPN-t használják, és melyek nem.

Amint azt a közösség kiemelte, a VPN-kapcsolatok beállítása, sebessége és felügyelete nem csak könnyebb a Tomato-on, hanem lehetővé teszi 2 kliens beállítását, így könnyedén válthat a különböző kiszolgálók / szolgáltatók között, amelyeket szeretne használni. A raktáron lévő VPN-ügyfél egyértelműen trükk, és a DD-WRT a középtérben fekszik..

7. Támogatás

Stock firmware Az Asus támogatásáról számos vegyes vélemény van, ám ezt főként negatívnak tekintik. Sajnos, miközben megpróbáltuk megtudni a sebesség optimalizálásáról vagy az OpenVPN telepítésével kapcsolatban felmerült problémák megoldásáról, nagyon negatív / haszontalan válaszok érkeztek tőlük, és nem találtunk mögött jó jó szilárd közösséget. (A Merlin, egy kissé továbbfejlesztett részvény firmware azonban kissé jobban teljesít ezen a fronton).
DD-WRT A DD-WRT kétségkívül a legnagyobb közösségi támogatással rendelkezik. Bár eltarthat némi Google keresést és a Wiki fórumok keresését, meg kell találnia a problémára elég gyorsan választ / megoldást. A DD-WRT-vel felmerült problémák 99% -át sikerült megoldanunk, vagy legalább kideríteni, hogy miért nem működik.
Paradicsom A paradicsom közössége nem olyan nagy, mint a DD-WRT, de még mindig sok segítség van odakinn. Mivel ezeknek a firmware-knek Linux verziója is, bizonyos esetekben megoldásokat találhat a DD-WRT fórumokon.
Sabai OS A fent említett „átjárók” kivételével a Sabai nagyszerű tulajdonsága a csúcstechnikai támogatás. Bár kissé hiányoznak a nagyon fejlett beállításoknál, a legtöbb problémát távoli, jegy vagy telefonos támogatás segítségével oldhatják meg. Használhatják a Paradicsom fórumokat is, mivel rengeteg segítséget nyújtanak a célok eléréséhez. Mint az árazásban említettük, ha távoli vagy telefonos támogatást akarunk, ez 75 dollár / év.

8. Következtetés

Az egyéni firmware használata mindenképpen megéri, főleg ha alacsonyabb kategóriájú útválasztója van, mivel ez sokkal több teljesítményt és beállításokat eredményezhet belőle. A részvénytársaságok nem rosszak, de általában nagyon eldugultak. Bonyolult felépítés elérése szinte lehetetlen..

Személy szerint mindig is nagy rajongók voltak a DD-WRT-nek, könnyebb használata és elképesztő közösségi támogatása miatt. Ugyanakkor, miután hosszabb ideig próbáltam a Paradicsomot, biztosan látom a vonzerejét, mivel sok időt takaríthat meg, ha nem kell végtelen újraindítást elvégeznie, és meg lehet javítani a megfigyelt és VPN teljesítményt. A paradicsom és a DD-WRT közötti választás valójában személyes választás, és attól függ, hogy mely működési területeket szeretné optimalizálni, valamint a rendelkezésre álló hardvert is. Ha azonban csak egy egyedi firmware-t használ, hogy kissé növelje a teljesítményt és engedélyezze néhány extra funkciót, akkor a DD-WRT-t ajánljuk.

Noha a Sabai bizonyos költségekkel jár annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozza ki, ez mindenképpen megéri, főleg ha kevés tapasztalattal rendelkezik az egyéni útválasztó firmware használatával és beállításával.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me