Mi a blokklánc?

Mostanra a legtöbb ember hallott a Bitcoinról. A bitcoinok a piacon elérhető kriptovaluták egyike (ma már több ezer). Az eredeti kriptovaluta forró tulajdonságúvá vált, mivel a Bitcoinok teljes értéke 2017. decemberében elérte a 326,5 milliárd dollárt, majd 2020 elején kissé visszaesett 237,6 milliárd dollárra. De valószínűleg nem veszi észre, hogy a Bitcoinok csak a digitális nyilvános főkönyvi rendszer, az úgynevezett Blockchain.


A Blockchain először 2008 novemberében jelent meg a színpadon. Ezen a ponton valaki (vagy emberek egy csoportja), aki Satoshi Nakamoto álnévvel ment el, kiadott egy fehér könyvet, Peer-to-peer elektronikus készpénzrendszer. A Nakamoto által leírt rendszer forradalmi volt. Megteremtette a módját a digitális valuta létezésére, megosztására, megvásárlására és eladására, valamint felvásárlására és eladására. Mindez közvetítő pénzügyi intézmények nélkül.

Talán a legfontosabb, hogy a Blockchain peer-to-peer struktúrájának köszönhetően a nyilvános főkönyvi rendszerben rejlő kriptovaluta egy olyan államban létezne, amely küzd a korrupció ellen. Azóta azt észlelték, hogy a Blockchain sérthetetlen gerince sokkal több felhasználást jelent, mint pusztán a kriptovaluták összetartása..

Manapság egyre több és több felhasználást fejlesztenek ki a Blockchain számára, és sok ember arra készteti a kérdését, hogy mi a Blockchain és hogyan működik?

A Blockchain megértése: Az alapok

Blokklánc 1

A Blockchain egy nyilvános könyvelési rendszer, amely nyilvántartást vezet az összes Bitcoin tranzakcióról. A nyilvános könyvelési rendszer soha nem alszik. Ezt folyamatosan frissítik és megosztják az interneten keresztül csatlakoztatott számítógépek százezrei között. Ezeket a számítógépeket csomópontoknak nevezzük. Mivel nagyon sokan frissülnek egyszerre, technikailag kivitelezhetetlen a teljes rendszer feltörése.

A blokkláncot alkotó adatokat „láncnak” nevezzük. Ez az összes tranzakció összege, amelyet valaha végeztek, az idő kezdetétől az utolsó tranzakcióig. Magát a láncot a hálózat alkotja, mivel időbélyegzi az elvégzett tranzakciókat. Ezeket az időbélyegeket úgy állítják elő, hogy a tranzakciós adatokat hash (titkosítva) a tranzakciók bizonyítékainak hash-alapú „láncába”.

Nakamoto eredeti, a Blockchain-ról szóló fehér könyvében ezt az adatláncot nevezik "elektronikus tranzakciók rendszere a bizalomra hagyatkozás nélkül."

A Blockchain technológiával nincs egyetlen személy, szervezet vagy intézmény, akinek bárkinek meg kell bíznia. A lánc hibátlan nyilvántartást nyújt az összes eddig végrehajtott tranzakcióról. Ezt általában a munka bizonyítékaként nevezik. A munka bizonyítéka nem változtatható meg anélkül, hogy visszatérnénk és újra megtennénk. Mivel azonban ez már megtörtént és bekerült a láncba, a munkát nem lehet újrakészíteni.

Hogyan kerülheti el a blokklánc valuta a kettős kiadásokat

A digitális adatok problémája az, hogy könnyen lemásolhatók és reprodukálhatók. Ezért sokáig lehetetlennek tartotta a digitális valuta meglétét. Hogyan lehetne a digitális érméket egyedivé tenni úgy, hogy csak egyszer lehessen felhasználni? Nakamoto Blockchain volt a megoldás erre a nehézségre.

A tranzakciókönyv decentralizálásával a Blockchain-hez csatolt csomópontok teljes hálózata képes folyamatosan tisztában van a rendszerben található összes Bitcoin helyzetével. Ez megoldja a kettős kiadások problémáját, lehetővé téve a kriptovaluták virágzását.

Blockchain Infographic 01 Compressed 1 1024X506

Hogyan működik a Blockchain a gyakorlatban??

  1. Először valaki megkérdezi, hogy hajtson végre tranzakciót a Blockchain segítségével. Ezen a ponton az interneten keresztül kérést küldnek a Blockchainhez jelenleg csatolt összes csomóponthoz. A csomópontok (részt vevő számítógépek) mindegyik megkapja a kérelmet, és megkezdődik a tranzakciós folyamat.
  2. Ezután a csomópontok hálózata egyidejűleg érvényesíti a felhasználó állapotát a Blockchain-en belül és a tranzakciós kérelmet is. Ezt felismert algoritmusok segítségével hajtják végre. Ha a tranzakciót kérelmező személy érvényesített, és minden csomópont egyetért a kérelemmel, akkor a tranzakció előrehaladhat.
  3. Az ellenőrzött tranzakció magában foglalhatja a kriptovaluta egyik helyről a másikra történő áthelyezését valami vásárlásához vagy egy másik helyről történő tárolásához. A Blockchain technológia azonban alkalmazható bármilyen egyéb adat biztonságos tranzakciójának ellenőrzésére. Ide tartoznak adatrekordok, szerződések és egyéb adatok vagy információk, amelyeket megbízható módon kell megosztani.
  4. A tranzakció ellenőrzése után áthelyezhető a folyamat befejező szakaszába. Ezt úgy érik el, hogy az adott tranzakció adatait hozzáadják más tranzakciók adataihoz, az úgynevezett blokkhoz. A blokkok mindegyike 1 MB méretű, és körülbelül tíz percenként készítik őket. Tartalmazzák a blokk láncban a legutóbbi tranzakciókat.
  5. Most, hogy az adatokat hozzáadták egy blokkhoz - és a blokk teljes 1 MB adat-tranzakcióval -, a blokk hozzáadódik a blokkok láncához. Így az eredeti tranzakció teljes (mint a többi, a blokkot alkotó legutóbbi tranzakció).

Blokklánc biztonság: Az összes tranzakció összege

A teljes blokkokból álló lánc alkotja a tranzakciók megsemmisíthetetlen nyilvános könyvelését Blockchain. A hálózat leghosszabb lánca bizonyítja a tranzakciók teljes történetét. Ezt megosztják a csomópontokkal, amikor csatlakoznak a hálózathoz.

A szépség az, hogy nincs központosított adatbázis tranzakciókról, amelyekkel a számítógépes bűnözés megtámadható. Ehelyett a Blockchain nyilvános adatbázisként létezik. Ezt folyamatosan megosztja és egyezteti a hálózathoz csatlakoztatott összes csomópont között. Mivel a hálózat több millió gazdagépből áll, a Blockchain rendkívül biztonságos.

Ez a Blockchain-ban található adatokat könnyen ellenőrizhetővé teszi. A Bitcoin esetében ez egy már véges valutát hatalmas haszonnal (és ezért veleszületett értékkel) jár, mivel sérthetetlenné teszi a pénzügyi intézmények vagy más külső erők kezében lévő korrupciónak..

Az idő múlásával az 1 MB-os blokkok lánca egyre nagyobb lesz. Azok számára, akik egy ideje nem frissítették a (Bitcoin) Blockchain verzióját - vagy most először töltik le egy új Bitcoin Blockchain pénztárcába -, a beszerzése így sokáig tarthat (néhány órától kezdve bármi is lehet). hetekig).

Ahogy a Blockchain egyre nagyobb lesz, ez az idő elkerülhetetlenül növekszik. Ezért néha beszélnek "kemény villa" forgatókönyveket. Ez azt jelentené, hogy az összes Bitcoin Blockchain-felhasználót kénytelenek mozgatni (kemény villa) a Blockchain új verziójába..

Kemény villa

Bitcoin & A Blockchain elmagyarázta: A kemény villa vita

A vita a Bitcoin kemény villáról egy ideje dühös. Sok Bitcoin szakértő úgy gondolja, hogy az 1 MB-os blokkok túl korlátozó jellegűvé válnak. Aggodalomra ad okot, hogy amint a blokkok lánca hosszabbodik, a lánc ellenőrzéséhez szükséges összetett kriptográfiai folyamat késleltetett és lassú lesz..

Mindenki megérti a streaming video nézésének elmaradásának (vagy pufferolásának) csalódását. Képzelje el ezt a hatást, amely befolyásolja a globális valutát. A pénzügyi szakértők megértik, hogy a Blockchain-en belüli lemaradás - amely befolyásolja a Bitcoin likviditását - negatív hatással lehet a Bitcoin értékére. Ez természetesen hatalmas aggodalomra ad okot a befektetők számára.

Általános egyetértés van abban, hogy egy kemény villára van szükség a lagginess probléma megfékezéséhez. Senki sem tudja, hogy egy kemény villa hogyan befolyásolhatja a Bitcoin árát. A Blockchain a gerinc, amely együtt tartja a népszerű kriptovalutát. A Bitcoinok körüli bizalom elsősorban arra a technológiára irányul, amely a színfalak mögött működik. Mint ilyen, a Bitcoinba történő befektetés valójában a Blockchainbe történő befektetés.

Ezért óriási aggodalom van a befektetők körében, hogy egy új Blockchain kudarcot vallhat. Ez a Bitcoin számára katasztrofális értékvesztést okozhat.

Melyik kemény villa a legjobb?

Elképzelhető, hogy a Blockchain laggyássá válása inkább zavaró, mint egy kemény villa, különösen akkor, ha a rivális kriptovaluta (Ethereum) Blockchain már bebizonyította, hogy a kemény villa sikeresen kezelhető (valójában kétszer: véletlenül egyszer).

A Bitcoin Blockchain másik problémája az, hogy senki sem tud egyetérteni abban, hogy milyen formában kell a kemény villát kialakítani. Két rivális lehetőség van: a Bitcoin Unlimited (BU) és a szegregált tanúk (SegWit). A BU nagyobb energiát adna a Bitcoin bányászoknak. Ez lehetővé tenné a Blockchain számára, hogy újra és újra előtérbe kerüljön, amikor csak szükséges. A SegWit fenntartja a decentralizált megközelítést, de csak megduplázza a Blockchain sávszélességét. Ez azt jelenti, hogy egy nap valószínűleg egy másik kemény villát kell végrehajtani.

Egyelőre senki sem biztos abban, mi fog történni. Amikor a kemény villa megtörténik, a Bitcoin lényegében más pénznemré válik az új Blockchain (az eredeti Bitcoin az eredeti Blockchain-en). Ha mindenki szívesen vándorol az új villaba, akkor mindennek rendben kell lennie. Ha azonban mindenki nem fogadja el az új Blockchain-t (és az Ether kemény villa esetében nem mindenki tette meg), akkor lehetséges, hogy a zaklatás negatívan befolyásolhatja a kriptovaluta árát..

Bitcoin Blockchain

Blockchain technológia: mire lehet még használni?

A hagyományos adatbázis egy központi információmásolatot tartalmaz, amelyet egyszerre csak egy szereplő módosíthat. A Blockchain viszont lehetővé teszi az adatkészlet több fél általi egyszerre történő megváltoztatását. Amikor egy bank például pénzt utal át, először zárolnia kell az alapokhoz való hozzáférést az átutalás végrehajtása közben. Ezt követően frissítenie kell a másik oldalt, majd újra kell nyitnia az alapokhoz való hozzáférést.

A Blockchain bank lehetővé teszi a pénzátutalások gyorsabb és hatékonyabb végrehajtását. Így a pénzügyi intézmények, például a Barclays, a BNP Paribas, a Nasdaq és még a Federal Reserve is időt és pénzt fektettek be olyan projektekbe, amelyek megvizsgálják a Blockchain technológia saját célra történő felhasználását..

Gyft kártya logó

A Blockchain technológia nemcsak pénzügyi tranzakciók számára kínál értéket. A Gyft nevű cég blokklánc technológiát alkalmaz, hogy ajándékkártyákat kínáljon kis- és középvállalkozásoknak. Sok vállalkozás számára az ajándékkártyák kiadásának költsége túlságosan magas. A Gyftnél azonban minden cég könnyen kinyerhet ajándékkártyákat, amelyek bármelyik üzletükben visszaválthatók.

A Factom ezen újítások egyike. Ez a kezdeti Blockchain protokoll kiterjesztése, amely lehetővé teszi a blockchain használatát nagyobb adatkészletek kezelésére. A Factom lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját személyes biztonságos főkönyveiket futtassák. Ezek a felhasználók meg tudják határozni, hogy milyen információkat tárolnak a főkönyveken. Ez lehetővé teszi a Factom blokklánca számára az adatkezelés kezelését más üzleti területeken, például a törvényben.

Blockchain Banking: Csak a kezdete

A Blockchain technológia értéke már körülöttünk is megmutatkozik. Ez nem csak a Bitcoin árában, de más kriptovalutákban is látható, amelyek hasonló nyilvános könyveken futnak. Ezek közül a legizgalmasabb jelenleg az Ethereum, a Litecoin és a ZCash. Ezeknek a kriptovalutáknak az értékükben robbanás tapasztalható az elmúlt évben, és úgy tűnik, hogy a dolgok ugyanabba az irányba folytatódnak.

Éter

Sőt, ez egy viszonylag új technológia. Ez azt jelenti, hogy valódi értékét még felfedezik. Az idő múlásával további előrelépések történhetnek a végrehajtásban.

Egyelőre a Bitcoin előtt áll a csomag, de csak néhány előrelépés lenne szüksége a blockchain technológiában ahhoz, hogy egy másik érme (a javított blokkláncának köszönhetően nagyobb értéket képvisel) belépjen a piacra. Ezt szem előtt tartva, bárki, aki érdekli a kriptovalutákba való befektetést, valóban figyelje a feltörekvő blokkláncokat az innovációk számára, ha szeretné észrevenni a holnap legnagyobb nyertesét.

Ezenkívül az egész világon vannak olyan emberek, akik keményen dolgoznak annak érdekében, hogy új módszereket találjanak a blockchain technológia más vállalkozásokba történő beépítésére. Véleményem szerint, mivel a blockchain tech annyira kedvező, néhány alkalmazás sikeres lesz, és minden valószínűség szerint a jövőben rendkívül sikeres vállalkozásokká válnak..

Cryptovaluuták és VPN szolgáltatások

Végül, mindenkinek, akit érdekli a Blockchain és a kriptovaluták, erősen javasoljuk, hogy vizsgálja meg a VPN szolgáltatásokat. A VPN-k lehetővé teszik az emberek számára, hogy titkosítással megóvják jelszavaikat és bejelentkezési adataikat, extra biztonságot adva minden online tranzakciójukhoz..

Cím címe: pichetw / Shutterstock.com

Képkredit: Zapp2Photo / Shutterstock.com, varuna / shutterstock.com, 3Dsculptor / Shutterstock.com, Roman Pyshchyk / Shutterstock.com

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me