A Google Chrome könnyen a világ legnépszerűbb böngészője, körülbelül 65,5 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhet (2020 áprilisa szerint). Az adatvédelmi aktivisták azt is széles körben úgy vélik, hogy spyware. Miért?


A Google nem ismeri el, hogy a Chrome-val kémkedésre használja a felhasználókat, és mivel a Chrome-ot nagy mennyiségű védett zárt forráskóddal építették fel, nem lehet bizonyítani, hogy ezt teszi. Van azonban néhány nagyon kényszerítő ok, amelyek azt feltételezik, hogy ez valóban…

Hogyan keres pénzt a Google??

A 2020-as nettó 167,7 milliárd dolláros értékével a Google az Apple, mint a bolygó második legnagyobb márkájának sarkába csap fel..

Világos, hogy az Apple hogyan keres el pénzt - nagyon népszerű prémium hardvereket épít és értékesít. A Google ezzel szemben számos olyan költséges szolgáltatást és fejlesztett terméket kínál, amelyeket a nagyközönség számára kínál mindenki számára a legkedvezőbb áron: ingyenes. Ezek stílusosak, könnyen kezelhetők és csúcstechnológiájú funkciókkal felszereltek.

Nem meglepő, hogy ezek a szolgáltatások és termékek - különösen a Chrome böngésző - nagy kihívást jelentettek. Tehát hogyan hozza a Google a hatalmas pénzösszegeket olyan termékekből, amelyeket ingyen ad el?

A Google üzleti modellje

A Google annyit keres, hogy annyi adatot gyűjtsön rólad, amennyit csak tud, majd ezeket az adatokat felhasználja a célzott hirdetések megjelenítésére a képernyőn. Minél többet tud rólad, annál személyesebbé válhatnak ezek a hirdetések, és statisztikailag valószínűbb, hogy egy terméket vásárol valamelyik hirdetési partnerétől.

Minél több pénzt keresnek hirdető partnerei, annál többet fizetnek a Google-nak azért, hogy hirdetéseiket Önnek továbbítsák. A Google szakértelme a megfelelő hirdetéseknek a megfelelő embereknek történő eljuttatásában azt jelenti, hogy a hirdetők jobban bíznak a Google-ban, mint bármely más vállalatban, hogy nagyszerű ár-érték arányt biztosítsanak.

2009 és 2013 között a Google teljes mértékben együttműködött az NSA PRISM tömegmegfigyelő programjával. Azt állítja, hogy leállt, de hogyan tudhatjuk ezt biztosan?

Ennek eredményeként a Google uralja a digitális hirdetések bevételének piacát, 2020-ban 32,4 százalékos piaci részesedéssel. A Google teljes üzleti modellje tehát arra alapozódik, hogy megtámadja felhasználói adatvédelmét. És amint azt nettó értéke elegendő módon bizonyítja, hihetetlenül sikeres.

Hogyan csinálja ezt??

A Google nyomon követi az interneten végzett tevékenységeinket - amit keresünk (a névadó keresőmotorjának használatával), az utána meglátogatott webhelyeket (taktika, például sütik, a mindenütt jelen lévő AdSense hálózat és a +1 megosztási gombok segítségével), az alkalmazásokkal való interakciót ( az Android Play szolgáltatási keretrendszer használatával, amely szintén gyűjti a helyadatokat), és még a valós életben való interakciónkkal is (például a naptári alkalmazásban a napi tevékenységi ütemterveken található fülek tartásával).

A Google 2017-ben megígérte, hogy többé nem szkennel e-maileket annak érdekében, hogy a felhasználókat személyre szabott hirdetésekkel célozza meg. Ez nem azt jelenti, hogy abbahagyta az e-mailek szkennelését más célokra. AI-alapú intelligens válasz funkciója minden kétséget kizáróan ezt bizonyítja.

Különösen megdöbbentő, hogy 2015 óta a Google e-maileket szkennel a Gmailen az összes vásárlás naplózására, még akkor is, ha ezeknek semmi köze nincs a Google-hoz.

A helyzet még rosszabbá tétele érdekében nincs adatvédelmi beállítás, amely ezt megakadályozná, és az információk törlésének egyetlen módja a vásárlással kapcsolatos eredeti e-mailek törlése.!

Mi lenne a Chrome-val??

Tehát tudjuk, hogy a Google kém ránk, de mi van a Chrome-val? Ellentétben kereséseinkkel és e-maileink tartalmával, kevésbé egyértelmű, hogy (és valóban, ha) a Google bevételszerzi a világ legnépszerűbb böngészőjét.

A Chrome annyira népszerű, hogy nagy összegű pénzt dobtak annak fejlesztésére (és továbbfejlesztésére). Valószínűtlen, hogy a Google ingyenesen bocsátja ki ezt a terméket, és semmit sem tartalmaz nekik.

Engedély nélkül bejelentkezik Chrome-fiókjába

2018 szeptemberéig a Chrome adatvédelmi irányelvei egyszerűségét és átláthatóságát megdöbbentő dokumentum volt. Bejelentkezhet a Chrome-ba, ebben az esetben kifejezetten vállalta, hogy minden adatát átadja a Google-nak.

Vagy figyelmen kívül hagyhatja a bejelentkezési előugró ablakokat, és a Chrome-ot „Alapvető böngésző módban” használhatja, ahol az adatok alapvetően a böngészőben maradtak, és nem kerültek továbbadásra a Google-nak (vagy legalábbis ezt állította a Google).

A Chrome 69-től kezdve a böngésző automatikusan aláírja a felhasználókat a Chrome-ba, amikor bejelentkeznek egy Google szolgáltatásba, például a Gmail. A Google bevezette ezt a változást, amely fontos adatvédelmi következményekkel jár, a felhasználók figyelmeztetése vagy hozzájárulása kérése nélkül.

Az emberek csak akkor tudták meg a problémát, amikor észrevették a Chrome tálcán azt az ikont, amely azt jelzi, hogy sóhajlanak a Chrome-ba!

Ha a Chrome Speciális beállítások menüjében vadászik, akkor letilthatja ezt az automatikus bejelentkezést, de a Google a lehető legnagyobb mértékben elrejtette az opciót. Ez egy olyan helyzet, amely arra a félelemre hívta fel a figyelmet, hogy a Google csendben meg akarja szüntetni az opt-out opciót, miután az ügy iránti közérdek megszűnt..

Chrome hirdetésgátló

2018 februárjában a Google bevezetett egy hirdetésgátlót, amely azonnal kritikának vihar alá került az önkiszolgálás miatt. Ahogyan a The Guardian mondta:

"A terv egyszerű és szinte egyértelmű: blokkoljon annyi hirdetést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az emberek ne érezzék szükségüket olyan adblokkoló telepítésére, amely blokkolja őket."

Ez ismét alig ösztönzi a bizalmat.

A Chrome minden fájlt engedély nélkül átkutat

2018 márciusában a frissített Chrome Privacy Tool riasztotta az adatvédelmi aktivistákat azzal, hogy megkezdi a fájlok keresését a felhasználók számítógépein, ideértve a dokumentumaik mappáját is, a rosszindulatú programok ellen.

Bár általánosan elfogadott tény, hogy a lépés jóindulatú volt,

„Úgy tűnik, hogy a kifejezett hozzájárulás és az átláthatóság hiánya megsérti a„ felhasználóbarát szoftver ”saját kritériumát, amely tájékoztatja a Chrome Cleanup [eszköz] irányelveit.”

Végső gondolatok

A Google Chrome elleni eset nem döntő, de elég erős, hogy az adatvédelmi kutatók és aktivisták szinte egyhangúlag javasolják, hogy ne használják. A Google nagyon kevés okot adott nekünk arra, hogy bízzunk benne, és amint a fenti példák világosan megmutatják, nagyon blasé hozzáállás áll a felhasználói beleegyezéshez.

Vannak kiváló, biztonságos böngészők, amelyek nyílt forráskódúak, és a kezdetektől kezdve úgy vannak megtervezve, hogy tiszteletben tartsák felhasználóik magánéletét. Ezek közül a legszembetűnőbb a Mozilla Firefox, amely a sebesség és a stabilitás szempontjából most már megfelel a Chrome-nak, ugyanakkor sokkal konfigurálhatóbb, beépített nyomkövető és vászon ujjlenyomatvédelemmel rendelkezik..

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me