Az uMatrix (más néven Micro Matrix) hasznos kiterjesztés a Firefox és a Chrome számára, amely sokkal több adatvédelmet kínál az embereknek az interneten. A kiterjesztés megtagadása miatt sok nem divatos internetfelhasználó úgy dönt, hogy nem adja hozzá ezt a fantasztikus kiterjesztést böngészőjéhez.


Umatrix Pic 001

A jó hír az, hogy a fejlett funkciók ellenére nem kell majomnak lennie az uMatrix használatához. A valóságban még kevés műszaki ismeretekkel rendelkező emberek gyorsan és egyszerűen beállíthatják. És csak egy napos gyakorlással bárki elkezdheti a próba és a hiba használatát, hogy az uMatrix segítségével jelentősen javítsa adatvédelmét.

Ebben az útmutatóban megvizsgáljuk az uMatrix felületét, és adunk néhány hasznos tippet és trükköt annak érdekében, hogy elkezdhessük az uMatrix használatát a Chrome-ban vagy a Firefox-ban.

Mit csinál az uMatrix??

Az uMatrix egy point and click webtartalom blokkoló (mátrix-alapú tűzfal). Az uMatrix úgy lett kialakítva, hogy megkönnyítse annak ellenőrzését, hogy a böngésző miként hajt végre webhelyek felkeresésekor. Ez lehetővé teszi annak meghatározását, hogy a böngésző hogyan tölti le a meglátogatott webhelyekről.

Az uMatrix egy rendkívül hatékony tűzfal, amely megakadályozza sok rosszindulatú program, bloatware, nyomkövető, süti - és egyéb rosszindulatú kódok - útját a számítógépére.

Ezzel a böngésző-kiegészítővel minden, amit online csinál, biztonságosabbá válik - szörfözés és böngészés, internetes banki szolgáltatások, fiókokba való bejelentkezés és akár böngésző alapú kommunikáció a Facebookon vagy a webmail szolgáltatásokon keresztül.

Kevesebb adatot fogyaszt az uMatrixnak köszönhetően

Az uMatrixnál az a jó dolog, hogy a biztonság és a digitális magánélet javítása mellett meggyorsítja az oldalak betöltési idejét is. Ráadásul jelentősen javíthatja a sávszélességű adatok felhasználását. Félelmetes bárki számára, aki mobil adatátvitelt vagy korlátozott sávszélesség-engedélyt (például ingyenes VPN-t) használó VPN-t használ.

Miért blokkolja az uMatrix a szükséges webhely-funkciókat??

Az uMatrix alapértelmezés szerint blokkolja az összes harmadik fél domainjét. Ezeknek a domaineknek a némelyike ​​a látogatott webhelyek használatához szükséges. Miért blokkolja az uMatrix? Gondoljon rá óvatosságként, az uMatrix tudja, hogy ha valami az oldalon nem az első fél domainjéből származik, akkor lehet, hogy nincs rá szüksége - tehát blokkolja.

Sajnos meg kell változtatni ezeket a beállításokat, hogy sok meglátogatott webhelyet élvezhesse. Egyesek egyszerűen ki akarják kapcsolni az uMatrix-ot sok felkeresett webhelyen, és csak az általuk megtekintett webhelyeken használják "agyafúrt" például streaming oldalak stb.

Ez a döntés teljesen rajtad múlik. Egy kis gyakorlattal azonban rájön, hogy az uMatrix szerkesztő segítségével gyorsan és egyszerűen be- és kikapcsolhatja a domaineket. Ez lehetővé teszi, hogy kitaláljuk, mi blokkolható és nem blokkolható a webhely megfelelő működéséhez!

A felhasználói felület

Annak ellenére, hogy kissé bonyolultnak tűnik, a felhasználói felület mindent megmutat, mindent, amit tudnia kell, egy könnyen érthető szín-alapú formátumban. Minden, ami zöld, megengedett, és minden, ami piros, blokkolva van. Ha valami sötétzöld, akkor „feketelistára kerül”, és ha sötétvörös, akkor „feketelistára kerül”..

Az interfész bal felső sarkában a kék menü és a csillag / csillag (*) lehetővé teszi, hogy kiválaszthassa, hogy módosítani kívánja-e az összes (globális) weboldalt, vagy csak azt a weboldalt, amelyet éppen meglátogat. A bal oldali kék menü helyszintű beállításokhoz, míg a csillag / csillag a globális beállításokhoz szolgál. Firefoxban a csillag / csillag csak a kékre kattintással érhető el "terület" egy csillagot tartalmazó legördülő menü eléréséhez.

Umatrix bal felső menü

Fontos megérteni a menü ezt a részét, mert ha úgy dönt, hogy globálisan blokkolja a domaineket (minden webhely esetében), akkor negatív hatással lehet a meglátogatott webhelyek minden funkciójára. Ha helytelen globális változtatásokat hajt végre, akkor később vissza kell térnie a globális beállításokhoz (*), hogy visszavonja a műveleteit. Egyelőre összpontosítson a helyszín szintű változásokra (a kék domain név kiválasztásával), mivel ezek könnyebben javíthatók.

Bármikor, amikor módosítja az uMatrix-ot - kipróbálhatja a változás hatását - az oldal újratöltésével.

Umatrix 2

Ha elégedett a változásokkal, akkor kattintson a zárolás gombra. Ez elmenti a most végrehajtott változtatásokat.

Ha nem elégedett a változásokkal, mivel ezek megállítanak néhány fontos funkciót a meglátogatott webhelyen, akkor visszavonhatja a módosításokat, és nem mentheti őket. Ehhez kattintson a radír eszközre.

Umatrix 3

Ne felejtse el kipróbálni az elvégzett módosításokat az oldal újratöltésével, mielőtt rákattint a zárolásra. Ilyen módon könnyen használhatja a radír eszközt az uMatrix szerkesztőben éppen tesztelt módosítások törléséhez. Az a tény, hogy könnyedén visszavonhatja a végrehajtott változtatásokat, azt jelenti, hogy szabadon megpróbálhatja blokkolni bármilyen kívánt domaint - ha negatív következményei vannak, egyszerűen visszavonhatja azt később!

Umatrix 4

Ez a "próba és hiba" módszer, amelyet a cikkben korábban tárgyaltunk, és ez egy nagyon egyszerű módszer az uMatrix használatának megtanulására.

Részletes blokkolási képességek

Az uMatrixnál az a jó dolog, hogy lehetséges a kategóriák blokkolása. Az uMatrix beállítható úgy, hogy blokkolja a weboldal kéréseit:

 1. domain név (összes)
 2. keksz
 3. css
 4. képek
 5. média
 6. szkriptek
 7. XHR
 8. iframe-
 9. mások

Umatrix 5

A jó hír az, hogy kezdőként figyelmen kívül hagyhatja az „összes” -től jobbra elhelyezkedő összes beállítást.

Egy kis gyakorlással elég fejlett leszel ahhoz, hogy használni tudja ezeket a beállításokat. Most azonban élvezheti az uMatrix előnyeit, ha a gazdagépnév-kérésekre összpontosít. Ezek megtalálhatók a bal oldalon. (Alul "összes".)

Umatrix 6

A mező (egy adott mező a szerkesztőben) be- és kikapcsolása

A legfontosabb dolog, amelyet meg kell emlékezni, az uMatrix bármelyik mezőjét / mezőjét be- és kikapcsolhatja, ha a mező tetejére vagy aljára kattint. A mátrixszerkesztő minden egyes mezője valójában két doboz. A felső felére kattintva a mező zöldre változik (blokkolás feloldása), a mező alsó felére kattintva piros (blokkolt).

Kattintson ide a feloldáshoz

Umatrix 109. kép

Kattintson ide a blokkoláshoz

U Matrix Pic 110

Az uMatrix használatának megkezdése

Az első uMatrix letöltéskor azonnali hatása lesz a webhelyek viselkedésére és betöltésére. Ez úgy tűnik, hogy az uMatrix megtörte a böngészőt. Ez kicsit lenyűgöző lehet, és sok embert arra késztet, hogy azonnal feladja és eltávolítsa a kiterjesztést.

Ragaszkodj hozzá, mert a valóságban nagyon könnyű felszabadítani a szükséges dolgokat - függetlenül attól, hogy melyik webhelyet látogat meg.

Hogyan lehet a YouTube működni az uMatrix segítségével

Ideális példa erre a YouTube. Az uMatrix telepítésekor automatikusan blokkolja a YouTube-on való navigáláshoz és a videók megtekintéséhez sok olyan funkciót. Ebben a szakaszban megmutatjuk, hogyan oldhatja fel a szükséges blokkolást.

Ne feledje: követheti az útmutató ezen részét, hogy feloldja a dolgokat más webhelyeken is. Az uMatrix ugyanúgy működik, függetlenül attól, hogy melyik webhelyen van!

 1. Menjen tovább a YouTube-ra, ha az uMatrix telepítve van. Észre fogja venni, hogy semmi nem tölt be megfelelően. Nincsenek ajánlott videók, és nem láthatják az előfizetött csatornádat. Ennek oka az, hogy az uMatrix automatikusan blokkolja a harmadik fél domainjeit. Az összes harmadik fél domainjét alapértelmezés szerint blokkolja.

  Umatrix 111. ábra

 2. Annak érdekében, hogy a tartalom újra megjelenjen a YouTube-on, fel kell oldania a nevezett domain blokkolását s.ytimg.com

  Umatrix Ytimg

 3. A domain feloldásához görgessen lefelé a bal oldalon, amíg meg nem jelenik és kattintson a domain név mező felső részén bárhol hogy pirosról zöldre váljon. Kattintson az uMatrix minden dobozának tetejére vagy aljára - a tetej miatt a doboz zöldre válik, az alsó pedig pirosra vált.

  Kattintson a doboz felső felére, ahol a nyíl mutat, hogy zöldké váljon
  Umatrix Pic 112

 4. Most, hogy s.ytimg.com zöld színű, a tíz szkript, amelyet a YouTube betöltéséhez szükséges, megengedett.

  U Matrix 113. kép

 5. Nyomja meg az oldal frissítése gombot a tetején, és a YouTube kezdőlapja betöltődik megfelelően.

  Umatrix 114. kép

 6. Most, hogy az oldal megfelelően betöltődött. Keresse meg az uMatrix tetején található lakat. Észre fogja venni, hogy van egy kicsi száma 1 mellette. Ez azt jelenti, hogy egy változtatást hajtott végre. Most nyomja meg az lakat gombot, hogy mentse ezt a változást.

  Umatrix Pic 115

 7. A lakat gomb megnyomása után biztonságosan navigálhat a YouTube-on, mert a változás állandó.

Annak ellenére, hogy elvégezte ezt a módosítást, észreveszi, hogy a YouTube továbbra sem működik megfelelően. Ha rákattint egy videóra, és várja meg, amíg betöltődik, a videó soha nem fejeződik be. Ennek oka az, hogy az uMatrix alapértelmezés szerint letiltotta a Google Videót - egy másik szükséges domain.

A videók betöltéséhez és lejátszásához a fenti 7 lépést kell végrehajtania. Ezúttal azonban menjen tovább, és oldja fel a domain blokkolását: googlevideo.com

 1. A feloldáshoz kattintson a googlevideo.com doboz. Ezzel zöld színűvé válik a doboz (és néhány más alatta is).
 2. Most töltse be újra az oldalt az újratöltés gomb segítségével - hogy ellenőrizze a videó lejátszását.
 3. Végül nyomja meg a bezárás ikont a módosítások mentéséhez.

  Umatrix Pic 116

A VPN egy másik eszköz, amely megvédi az Ön adatait, megakadályozza az embereket, hogy követjenek téged, és lehetővé tegye a YouTube-videók feloldásának feloldását, amelyek az Ön régiójában nem állnak rendelkezésre. A legtöbb csúcskategóriás VPN-szolgáltatás olyan funkciókkal is rendelkezik, amelyek blokkolják a hirdetéseket.

Általános beállítások

Ha biztos abban, hogy blokkolni szeretne egy adott domaint az összes meglátogatott webhelyen, akkor a bal felső sarokban lévő kék hatókör használata helyett a csillag (*) jelölést kell használnia. A csillag (*) kiválasztása azt jelenti, hogy a zár ikonra kattintva végrehajtott összes változás „globális”.

Ez a folyamat pontosan megegyezik a jelen útmutató YouTube szakaszában leírtakkal. Az egyetlen különbség az, hogy minden webhelyet érint. A globális eszköz nagyszerű, ha például blokkolni szeretné a Facebook követését minden webhelyen, magát a Facebookot kivéve. (Vagy bármilyen más követés blokkolására.)

Tippek és trükkök

Az uMatrix gyorsan beállítható, hogy jó néhány jó dolgot megtehessen. Ez a szakasz egy gyors útmutató, amelynek segítségével kiválaszthatja az uMatrix számára az összes kedvenc adatvédelmi beállításunkat!

 1. Kattintson az uMatrix felhasználói felület bal felső sarkában lévő kis fogaskerékre. Ez megnyitja a beállításokat
 2. Válassza az „Adatvédelem” lehetőséget, és jelöljön be minden négyzetet. Ez a beállítás nagyon hasznos, és arra kényszeríti az Ön böngészőjét, hogy töröljön sok idegesítő sütiket a számítógépéről.

Umatrix 118. kép

Egy dolog, amelyet érdemes figyelembe venni, hogy a Chrome-felhasználók nem kapják meg a végső opciót (Spoof User-Agent karakterlánc úgy, hogy véletlenszerűen válasszanak egy újat 5 percenként). Ha ezt a funkciót kívánja használni - amely elrejti a böngésző egyéni ujjlenyomatát - akkor az uMatrix-ot kell használnia a Firefoxon. Ne feledje, hogy a felhasználói ügynök hamisításának hatékonysága az ujjlenyomatok elleni védelem érdekében megkérdőjeleződött.

Ezen felül érdemes emlékezni erre "Szigorú HTTPS: tilos a vegyes tartalom" egyes webhelyek akadályozhatják meg a tartalom betöltését. Ez azonban jobb a biztonság szempontjából, és manapság a legtöbb jó webhely a HTTPS-ben található. Valójában általában azt tanácsolják, hogy kerülje el a HTTPS-oldalakat (bár ez természetesen attól függ, hogy mit csinálsz).

Az uMatrix Anti-Malware beállítása

Az uMatrixba beépített másik fantasztikus funkció az a képesség, hogy blokkolja a rosszindulatú programokat és a rosszindulatú webhelyeket. Ehhez számos online lerakatot használ, amelyeket rendszeresen frissítenek rosszindulatú webhelyekkel és kódokkal.

Az uMatrix frissítéséhez kattintson a gombra eszközök és ellenőrizze, hogy az uMatrix automatikusan ellenőrzi-e a frissítéseket. Ezek a „Hosts fájlok” az online könyvtárak, amelyeket a kiterjesztés az Ön védelme érdekében igényel. Ha ezeket a gazdafájlokat naprakészen tartja, az uMatrix rosszindulatú programok elleni küzdelemként, valamint tűzfalként is működik..

Umatrix 119. kép

Az összes szkript kikapcsolása az uMatrixban

A Firefox Quantum megjelenése óta sokan, akik Nocriptet használtak, elveszítették néhány kulcsfontosságú funkciót. Ez az uMatrix-ba történő tömeges migrációhoz vezetett. Bárki, aki a NoScript-t használta, alapértelmezés szerint továbbra is blokkolja az összes szkriptet az uMatrixban. A jó hír az, hogy ezt könnyű beállítani.

Alapértelmezés szerint az uMatrix engedélyezi az elsődleges domain szkripteket. A kezdőknek el kell hagyniuk az uMatrix beállítást. A haladó felhasználók azonban felhasználhatnak egy kódrészletet annak biztosítására, hogy minden szkript alapértelmezés szerint ki legyen kapcsolva, és minden egyes meglátogatott webhelyre újra be kell kapcsolni..

 1. Kattintson az uMatrix interfész bal felső sarkában található fogaskerékre
 2. Kattintson a „Saját szabályok” fülre a beállítások menüben
 3. Görgessen az átmeneti szabályok aljára a jobb oldalon
 4. Kattintson az utoljára létező ideiglenes szabály kódjára, majd nyomja meg az enter billentyűt, hogy új sorra lépjen

  Umatrix 220

 5. Most ír * * parancsfájl blokk
 6. Kattintson a Mentés gombra, és a szabály feketén jelenik meg.
 7. Végül kattintson a képernyő tetején található „elkötelezettség” elemre, hogy áttérjen a bal oldali állandó szabályokra.

Most minden szkript alapértelmezés szerint blokkolva van. Ez azt jelenti, hogy az uMatrix felhasználói felülettel fel kell oldania a szkriptek blokkolását minden egyes meglátogatott webhelyen, akárcsak a NoScript-ben.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me