A Windows 10 biztonsági problémáinak július 29-i megjelenése óta az IT szakemberek és az adatvédelmi aktivisták kritikát gyűjtöttek, akik határozottan ellenzik a Microsoft legújabb operációs rendszerének alapértelmezett beállításait. A ProPrivacy úgy döntött, hogy segítséget nyújt Önnek az egyszerűen követhető gyors útmutatóban, amely lehetővé teszi a Windows 10 adatgyűjtésének letiltását..

1. Kapcsolja ki a testreszabott hirdetéseket

Először a testreszabott hirdetési rendszerrel kell foglalkoznia, ezt a Windows 10 biztonsági beállításaiban kell megtennie.

Letiltásához menjen a Beállítások menübe > Magánélet > Általános és csúsztassa el az „Engedje, hogy az alkalmazások hirdetési azonosítóomat használják az alkalmazások közötti tapasztalathoz (ezt a kikapcsolást az Ön személyi azonosítója visszaállítja)” opciót Ki állásba.

Most kapcsolja ki az összes blokkolót a böngészőben (mivel ezek zavarják), és lépjen a choice.microsoft.com/en-us/opt-out oldalra. Miután ott lépett, válassza a Ki lehetőséget a „Személyre szabott hirdetések, bárhol is használom a Microsoft-fiókomat”, és a „Személyre szabott hirdetések ebben a böngészőben” lehetőségre.

2. Kapcsolja ki a Cortana alkalmazást

Nyissa meg a Cortana alkalmazást a tálcán, és nyomja meg a felbukkanó képernyő bal oldalán található notebook ikont.


Kattintson a Beállítások elemre, és csúsztassa az Ki lehetőséget, amely azt mondja: „A Cortana javaslatokat, ötleteket, emlékeztetőket, riasztásokat és egyebekkel szolgálhat”..

Ha elment a Cortana, akkor lehetősége van arra is, hogy letiltja a Bing eredményeket. Ha a Bing nem a csésze tea, akkor tiltsa le az "Online keresés és az internetes eredmények beillesztése" lehetőséget.

3. Hagyja abba a megismerést!

Most térjen vissza a Beállítások menübe és lépjen az Adatvédelembe > Beszéd, tinta és gépelés.

Itt kell kattintania a „megáll megismerni. Ez letiltja a hírhedt billentyűkombinációt és a felvevőt, amely oly sok vitát váltott ki.

4. Törölje Cortana memóriáját

Ezen a ponton kattintson a „Ugrás a Bingre, és kezeli az összes eszköz személyes adatait.” Pontra. Akkor törölheti mindazt, amelyet a Cortana eddig megszerezte, ha az alján lévő Törlés gombra kattint..

5. Válassza ki a Hotspotjait

Ötödik a teendők listáján: lépjen a Beállítások menübe > Hálózat & Internet > Wi-Fi > Kezelje a Wi-Fi beállításokat.

Itt kapcsolhatja ki a Wi-Fi Sense szolgáltatást. Ehhez csúsztassa a „Csatlakozás a javasolt nyitott hotspotokhoz” és a „Csatlakozás a névjegyek által megosztott nyitott hálózatokhoz” kikapcsolt helyzetbe..

6. Hagyja abba a rendszerfájlok megosztását

Alapértelmezés szerint állítsa le a Windows 10 rendszerfájlok megosztását és frissítéseit a számítógépére (és a számítógépről a többi felhasználóra).

Menj a beállításokhoz > frissítés & Biztonság > Windows Update > Haladó beállítások > Válassza ki a frissítések kézbesítésének módját.

Itt kell választania, hogy vagy teljesen letiltja a „Több helyről szóló frissítéseket”, vagy úgy dönt, hogy az információk megosztását csak a „helyi hálózat PC-jével” választja. Tőled függ.

7. Kapcsolja ki az egyik meghajtót

Ebben a szakaszban meg akarja akadályozni, hogy a Windows 10 információt tároljon a Microsoft szerverein. Ezt OneDrive-nek hívják.

Letiltása:

kattintson a felfelé mutató nyílra a tálcán.

Válassza a OneDrive lehetőséget > Beállítások, és szüntesse meg a következő három lehetőség kiválasztását:

'Automatikusan indítsa el a OneDrive programot, amikor bejelentkezem a Windowsba.'

"Hadd használja a OneDrive fájlokat a PC-jére."

és „Az Office használata más emberekkel folytatott fájlok kezelésére egyidejűleg”.

A Windows 10 adatgyűjtése

8. Hagyja abba az információ küldését a Microsoft-nak

Most térjen vissza a Beállításokhoz > Adatvédelem és válassza az Általános lehetőséget, ahol ki akarja kapcsolni az „Küldje el a Microsoftnak az információkat arról, hogyan írok, hogy segítsünk nekünk a jövőben a gépelés és az írás javítása”, és az „Engedje, hogy a webhelyek helyi jelentőségű tartalmakat biztosítsanak a nyelvi listám elérésével” lehetőséget.

9. Kapcsolja ki a Windows 10 helyszolgáltatását

Ha szeretné, letilthatja a közvetlenül az Általános alatt található Windows 10 helyszolgáltatást is. Itt vagy teljesen megszabadulhat tőle a Change alkalmazásban, vagy csak az adott felhasználó számára állíthatja Ki értékre.

10. Alkalmazási engedélyek

Folytassa lefelé az alkalmazások listáját az Általános és a Hely szakasz alatt: tiltsa le a nem kívánt funkciókat.

Gondolkodjon ugyanakkor körültekintően, mivel néhány lehetőség (például a levelező alkalmazás, amely a névjegyeket keresi) hasznos lehet.

11. Microsoft Edge

A Microsoft Edge az új böngésző a Windows 10 rendszerben. Alapértelmezés szerint úgy van beállítva, hogy kommunikáljon a Microsoft-tal.

A leállításhoz nyissa meg az Edge menüt, kattintson a menüre (három vízszintes pont), majd válassza a Beállítások lehetőséget > Tekintse meg a Speciális beállításokat.

Itt kapcsoljon ki mindent, amit nem akar az 'Adatvédelem és szolgáltatások' szakaszban ('Keresési javaslatok megjelenítése' és 'Segítsen a rosszindulatú weboldalaktól és a SmartScreen szűrővel történő letöltésekkel szemben ".) Érdemes lehet hagyni, mivel mindkettő jogos funkciókat szolgál. )

12. Beállítások szinkronizálása

Ha nem akarja, hogy a Windows 10 beállításai kérésre elérhetőek legyenek más PC-k számára, akkor lépjen a Beállítások menübe > Fiókok > Szinkronizálja a beállításokat, és csúsztassa Ki állásba.

13. SmartScreen

A SmartScreen egy olyan szolgáltatás, amely megvédi Önt a nem kívánt és rosszindulatú asztali programoktól. Csak akkor tiltsa le ezt, ha biztos benne, hogy mit csinál. Egyébként hagyja bekapcsolva.

A letiltáshoz lépjen a Start menübe > Kezelőpanel. Válassza a Rendszer és biztonság lehetőséget > Biztonság és karbantartás, és válassza a bal oldalon a „Windows SmartScreen beállításainak módosítása” lehetőséget.

Most kattintson a "Ne tegyen semmit (kapcsolja ki a Windows SmartScreen-t)" melletti választógombra..

14. SmartScreen + alkalmazások

Végül tiltsa le a másik SmartScreen szűrőt a Beállítások menüben > Magánélet > Általános és csúsztassa ki a "Kapcsolja be a SmartScreen szűrőt a webtartalom (URL-ek) ellenőrzéséhez, amelyet a Windows Store alkalmazások használnak" opciót ki is ki.

Szóval, miért az összes kritika? Pontosabban, az új Windowsot elítélik azért, mert nem engedik a felhasználóknak, hogy lemondjanak bizonyos alapértelmezett szolgáltatásokról. Ide tartozik a Microsoft adatainak küldése a személyre szabott hirdetésekhez (személyes hirdetési azonosítón keresztül); peer-to-peer (Torrent) frissítési rendszer, amely növeli a sávszélességet (és ez az adatköltségek növekedéséhez vezethet). Rendszeresen kommunikál a szerverekkel - negatívan befolyásolja az internetes böngészési sebességet -, és a felhasználó által bevitt adatokat gyűjti a beépített digitális asszisztens Cortana „tanításához”, amelyet a cég elismer.,

'Különféle típusú adatokat gyűjt és használ, mint például a készülék helyét, a naptárból származó adatokat, az Ön által használt alkalmazásokat, az e-mailekből és a szöveges üzenetekből származó adatokat, akiket hív, a névjegyeket és azt, hogy milyen gyakran lép kapcsolatba velük a készüléken. '

A Windows 10 adatgyűjtése

A rossz sajtó sok Windows-felhasználót arra ösztönözött, hogy kerülje az ingyenes frissítést - amely a Windows 7, 8 és 8.1 felhasználók számára elérhető - attól tartva, hogy ez valószínűleg rejtett titkos adatvédelmi megfigyelést is végrehajt. A frissítési útvonal múlt héten bejelentett változásai azt jelentik, hogy hamarosan a felhasználók számára nagyon nehéz lesz elkerülni a frissítést,

"Jövő év elején azt várjuk, hogy újra besoroljuk a Windows 10 kategóriáját "Ajánlott frissítés". A Windows Update beállításaitól függően előfordulhat, hogy a frissítési folyamat automatikusan elindul az eszközén. ' - mondta a Microsoft Terry Myerson.

Tehát mit jelent valójában a Windows 10 kényszerítése? És miért használja ezt az útmutatót a Windows 10 adatgyűjtésének letiltásához??

Először is, a Microsoft vállalati alelnöke, Joe Belfiore nemrégiben elismerte, hogy a Windows 10 valóban folyamatosan nyomon követi és továbbítja az információkat a Microsoftnak. Ráadásul megnyugtatóan bólintva a magánélet tiszteletben tartására (akik hónapok óta csapják be a rendszert) elismeri, hogy míg annak néhány megfigyelési funkcióját ki lehet kapcsolni, mások nem,

„Azokban az esetekben, amikor nem adtunk lehetőségeket, úgy gondoljuk, hogy ezeknek a dolgoknak a rendszer egészségi állapotához kapcsolódnak. Abban az esetben, ha tudjuk, hogy az általunk létrehozott összeomlik, vagy komoly teljesítményproblémákkal szembesül, úgy gondoljuk, hogy annyira hasznos az ökoszisztéma számára, és nem a személyes adatvédelem kérdése, hogy ma ezeket az adatokat gyűjtjük úgy, hogy ezt a tapasztalatot megkapjuk. jobb mindenkinek.

Bár ez sokaknak tűnhet, mások (akiket eddig gyakran összeesküvés-elméletnek neveztek) érzésük szerint lehetõvé kell tenni, hogy a PC-k megszakítsák a Microsoft szervereivel való kommunikációt, ha akarják. Noha igaz, hogy szoros vizsgálat mellett az ilyen adatátvitel nagy része elég ártalmatlannak tűnik (nincs azonosító jelölők), aggódik amiatt, hogy mások nem olyan jóindulatúak.

Érdemes megjegyezni, hogy bár sokan tájékozódnak a Windows 10 biztonsági kockázatairól, mások nem az. Valójában valószínű, hogy egyes felhasználók bármilyen megfontolás nélkül frissítik a Windows 10 rendszert (végül is ingyenes.) A legtöbb szakértő egyetért azzal, hogy a Windows 10 messze meghaladja a korábbi verziókat, vagyis valószínű, hogy sok felhasználónak invazív élménye lehet: tudatlan hogy a Végfelhasználói Licenc Megállapodás (EULA) adott konkrét engedélyt a Microsoft számára a billentyűleütési adatok gyűjtésére.

Mivel a médiában káosz tört ki a mellékelt keyloggerrel kapcsolatban, úgy döntöttünk, hogy hivatalos nyilatkozatot kérünk a Microsofttól a szolgáltatást körülvevő állítások valódiságáról. Nem meglepő, hogy a Microsoft válasza nem,

microsoft response2

Közelebbről megvizsgálva azonban világossá válik, hogy a Microsoft kezdeti „nem” kifejezését véletlenül „ügyfél engedélyével” követi igen, a Windows képes. Tudva, hogy a Windows 10 EULA valóban megadja a Microsoftnak az ügyfelek engedélyét, minden bizonnyal a vállalkozás kezdeti Nemét úgy tűnik, hogy sietős téves irányítási kísérlet. Az egészet rávilágítja az a felismerés is, hogy ha „nem” válasz érkezik, akkor valószínűleg nem lesz ilyen heves vita a médiában..

Nem kétséges, hogy a Windows 10 kulcstartása (alapértelmezés szerint) súlyos biztonsági kockázatot jelenthet. Billentyűzetünkre jelszavakat, bankinformációkat (és egyéb érzékeny információkat) gépelünk, és manapság köztudott, hogy a számítógépes bűnözésből származó adatlopások nagyon valós és azonnali veszélyt jelentenek. Ezt szem előtt tartva nem aggasztó, hogy érzékeny információinkat ki lehet csapni a Microsoft kezéből? Még ha ez sem történik meg, bízhatunk-e a Microsoft-ban ilyen információ kincset? Ne felejtsük el, hogy a Microsoft nyíltan beismeri, hogy két éven belül milliárd PC-re kívánja a Windows 10 rendszert. Ez komolyan nagy adat.

Sajnos úgy tűnik, hogy ez a vita folytatódni fog a belátható jövőben. Elsősorban azért, mert a Microsoft olyan közel van, amikor „túl nagy ahhoz, hogy kudarcot valljon”, és kényelmesen elhelyezkedik egy olyan oligopóliumban, amely nem néz ki az összeomlás szélére. Elit pozíció, amely lehetővé teszi a cég számára, hogy kényszerítse a felhasználókat arra, hogy csinálják, amit akarnak, gépeikkel szemben, ahelyett, amit akarnak. Ebből Joe Belfiore megnyugtatott minket.

Windows 10 adatgyűjtés: Következtetés

A Windows 10-felhasználók számára az egyetlen szilárd tanács az, hogy a lehető legtöbb magánéletét sértő funkciót kapcsolja ki. Valami, amit valószínűleg inkább hamarosan, mint később kell megtennie, most, hogy a Microsoft elkezdett lerázni az emberek torkát.

Szintén ha úgy dönt, hogy a Microsoft mellett áll, érdemes megnézni a legutóbbi öt legjobb VPN-t a Windows 10-hez, amely mélyreható elemzést nyújt arról, hogy mi a legjobb VPN-beállítás az új operációs rendszer futtatásakor..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me