A VPN-ek szinte mindig legálisak. A legtöbb országban az állampolgároknak törvényes joga van a magánélethez, és a VPN-szolgáltatás egyszerű használata nagyon kevés helyen illegális.

Az elnyomó országok, például Kína, Irán és Egyiptom megpróbálják megakadályozni a felhasználókat a tengerentúli VPN-szolgáltatásokhoz való hozzáféréstől. De nem bünteti az állampolgárokat pusztán azért, hogy megkíséreljék.

Oroszország bűncselekménnyé nyilvánította azokat a belföldi VPN-szolgáltatásokat, amelyekre még nem adtak ki állami engedélyt, de ez ismét nem bünteti azokat, akik egyszerűen csak megpróbálják használni őket.

Ebben a cikkben megvizsgálunk minden országot, ahol a VPN-ek használata illegális, tiltott vagy valamilyen módon korlátozott. Mielőtt ezt megtennénk, van néhány szempont, amelyet érdemes megfontolni.

Az, amit VPN használatakor tesz, jogellenes lehet

A VPN-k segíthetnek elrejteni az interneten azt, amit felmerül, és ezért a bűnözők gyakran használják illegális tevékenységeik elrejtésére. Mondanom sem kell, hogy a VPN egyszerű használata nem teszi az illegális tevékenységek egyikét sem kevésbé illegálissá.


Ha a VPN használatával elkövetett „bűncselekmények” kultúrusspecifikusak és ennélfogva csak néhány országban illegálisak, akkor valószínűtlen, hogy a nemzetközi VPN-szolgáltatások segítenek az önkormányzatoknak vagy a rendőri erőknek az elkövetők elkapásában. Tehát valószínűleg egyik VPN-szolgáltató sem fog segítséget nyújtanak a hatóságoknak az VPE-t használó emberek elfogására irányuló kísérletekben az Egyesült Arab Emírségekben pornó nézéshez.

Hasonlóképpen, a nemzetközi VPN-szolgáltatók valószínűtlen segítséget nyújtanak a legtöbb elnyomó kormánynak a politikai disszidensek elfogásához. Tehát Erdogan elnök kritikája Törökországban szinte biztosan igénybe veheti az európai vagy az amerikai VPN szolgáltatásokat anélkül, hogy félne attól, hogy ezek a szolgálatok elárulják.

De… a VPN cégek nem próbálnak megvédeni téged, ha olyan intézkedéseket hajt végre, amelyeket nemzetközileg bűncselekményként elismernek, vagy amelyek megbántják a politikailag hatalmas kormányokat, amelyek nemzetközi hatókörűek.

Ha elég erős bizonyítékkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy súlyos bűncselekményt követtek el, sok VPN-társaság önként is segíti majd a tengerentúli rendőrségi nyomozásokat. És minden bizonnyal nem fognak harcolni egy érvényes bírósági végzéssel. Egyszerűen, egyetlen VPN alkalmazott sem hajlandó börtönbe kerülni a bűncselekményei miatt.

Nincs napló A VPN-szolgáltatóknak csak minimális segítséget kell tudniuk nyújtani a vizsgálatokhoz, ám ezeket is kényszeríteni lehet naplók vezetésére. És nem minden olyan VPN-szolgáltató, aki megígéri, hogy nem tart naplókat, nem bízható meg.

A VPN-ek mindenütt jelen vannak

Azok a kereskedelmi VPN-hálózatok, amilyeneket itt tárgyalunk, a technológia eredeti céljának előre nem látható növekedéséhez vezetnek. A VPN-ket úgy fejlesztették ki, hogy a távoli munkavállalók biztonságosan hozzáférhessenek a vállalati intranethez, mintha az irodában tartózkodnának.

Ezeket továbbra is a szokásos vállalkozások használják az egész világon, amelyek a VPN-kre támaszkodnak belső LAN-rendszereik hackerekkel szembeni védelme és az érzékeny információk védelme érdekében, amikor az alkalmazottak az internetről férnek hozzá..

Ez azt jelenti:

a) Még a szigorúbb országokban is egyszerűen a VPN használata nem tűnik gyanúsnak. Ez a napi üzleti tevékenység rutin része..

b) Nagyon nehéz blokkolni a VPN-forgalmat, mivel ez károsítja az üzleti vállalkozás működési képességét, és ezzel a helyi gazdaságot is. Olyan helyek, mint Kína és Egyiptom, természetesen hajlandók vállalni ezt a kockázatot.

A jogszerűség nem az egyetlen aggódó kérdés

Számos iroda, iskola, főiskolai kollégium és más hasonló szolgáltatás akadályozza meg a weboldalak és más internetes tartalmak elérését - gyakran nagyon jó okokból! A VPN használata az ilyen blokkok leküzdéséhez általában nem illegális, de az elkapás más kellemetlen következményekkel járhat.

Végül is a tanára valószínűleg nem lesz lenyűgöző, ha VPN segítségével elkapja Önt, hogy az előadás során a Facebookon üzeneteket küldjön a barátainak. És ha elkapja a főnöke egy VPN-t, hogy a munkahelyén nem megfelelő tartalmat nézzen meg, akkor jogosan kaphatja meg a zsákot!

Azok az országok, amelyeknek jogi kérdései vannak, amelyeket a VPN-felhasználóknak tisztában kell lennie

Az alábbiakban mutatjuk be az egyetlen országot, ahol a VPN-ek bármilyen módon illegálisnak tekinthetők. A világ minden táján a VPN használata 100% -ban legális és ellentmondásos.

Országok, ahol a VPN-ek használata ellentétes a törvényekkel

Irán

Az iráni kormány blokkolja a hozzáférést a weboldalak széles skálájához, beleértve a Facebookot és a Twitter-t. A Telegram messenger alkalmazást szintén betiltották. Az állampolgárok számára engedélyezett az államilag jóváhagyott hazai VPN-szolgáltatók használata, de tiltják a nemzetközi VPN-szolgáltatások használatát cenzúra blokkjaik megkerülésére..

Elméletileg bárki, aki VPN-t használ egy tiltott webhely látogatására, 91 naptól egy évig terjedő börtönre ítélhető. Elméletben.

A valóságban a VPN használata széles körben elterjedt. Ezt bizonyítja az a tény, hogy mintegy 12–17 millió Facebook és 23 millió Telegram felhasználó iráni! Azt is állítják, hogy az iráni parlament többsége a VPN-eket használja saját cenzúra-törvényeinek megkerülésére!

Mivel a VPN-használat oly sokoldalú Iránban, valószínűtlennek tűnik, hogy nagy a kockázata annak használatában, és nem tudunk egyetlen olyan esetet sem, amikor egy VPN-felhasználót letartóztattak volna. Kérjük, nézze meg az 5 legjobb iráni VPN-t, hogy megvitassák a VPN iráni használatát.

Irak

Nem megerősített jelentéseket olvasottunk arról, hogy a VPN-eket „tiltják” Irakban annak megakadályozása érdekében, hogy az Iszlám Állam kizsákmányolja őket. Nem tudjuk, milyen a helyzet a helyszínen, de Iraknak nincs technikai infrastruktúrája a VPN-blokkok megvalósításához vagy a VPN-felhasználók észleléséhez..

Nagyon valószínű, hogy a VPN-használat gyakori az internet-hozzáféréssel rendelkező területeken, de ugyanígy lehetséges, hogy a helyi valós szintű erősen rendőri rendőrök is használják..

Egyesült Arab Emírségek

2016-ban széles körben arról számoltak be, hogy az Egyesült Arab Emírségek törvénytelennek tették a VPN-ket "az internet megsértése bűncselekmény."

Hiányzik azonban annak egyértelműsége, hogy vajon a VPN használata önmagában jogellenes-e, vagy csak a VPN-t használja az Egyesült Arab Emírségek Telecom Szabályozó Hatóságának (TRA) ütemezett tartalmához való hozzáféréshez, ami bűncselekmény.

A gyakorlatban a különbség kicsit akadályosnak tekinthető, mivel a legtöbb olyan tartalmat, amelyet valószínűleg VPN-re kíván használni, a TRA hivatalosan tiltja..

Bárki elkapott, 2 millió AED (kb. 500 000 USD) pénzbírságot és / vagy börtönbüntetést vonhat maga után. Nem hallottunk azonban arról, hogy valakit elítélték volna a VPN használatáért, és a jelentések szerint a VPN használata gyakori.

Különösen az Expats rendszeresen használja a VPN-ket a Netflix és más nemzetközi streaming tartalmak áttételéhez. Ennek kockázata csekélynek tűnik, és nagyon valószínűtlen, hogy az UEA hatóságai riasztják jövedelmező nemzetközi közösségüket az ilyen ártalmatlan jogsértések felbukkanásával. De ki tudja??

A VPN-t használó Egyesült Arab Emírségek állampolgárainak fenyegetése a cenzúra elkerülésére vagy a politikai nézeteltérésekben való részvételre valószínűleg sokkal nagyobb.

Nem világos, hogy az Egyesült Arab Emírségek távközlési társaságai milyen mértékben tudják felismerni a VPN használatát. Ismeretes, hogy a mély csomag ellenőrzés (DPI) technikákat használják az internetes forgalom elemzésére, de úgy tűnik, hogy a VPN webhelyekhez és a VPN kapcsolatokhoz való hozzáférés nincs blokkolva.

Ha úgy dönt, hogy a VPN használatának előnyei az Egyesült Arab Emírségekben meghaladják a lehetséges kockázatokat, határozottan javasoljuk a VPN-szolgáltatások használatát, amelyek lopakodás vagy elmosódás technológiát kínálnak (és valójában ezt a technológiát használják!)..

Észak Kórea

Általában feltételezik, hogy Észak-Koreában a VPN használata illegális. Ha ez valóban így van, meglehetősen értelmetlen törvénynek tűnik.

Úgy tűnik, hogy az észak-koreai kormány kevéssé érdekli a nemzetközi látogatók internethozzáférésének cenzúrázását, így az ország meglátogatásakor elrejteni az online felbukkanást, ami felkeltette a biztonsági szolgálat érdeklődését. De ha egyszerűen turista vagy, akkor nagy esély van rá, hogy nem fognak törődni vele.

Akárhogy is, nagyon jó ötlet lehet, ha biztonságosan játszik le, és elkerül minden olyan viselkedést, amelyet az országban gyanúsnak tekinthet. Az észak-koreai kormány rossz oldalára kerülése semmilyen körülmények között nem javasolt.

Az észak-koreai állampolgároknak viszont szinte nincs internet-hozzáférése. Az ilyen hozzáférés az elit hallgatók, tudósok, magas rangú állami tisztviselők, (valószínűleg újságírók) nagyon válogatott csoportjára korlátozódik.

Ezeket az embereket kétségtelenül szorosan figyelemmel kísérik, és valószínűleg nagyon súlyos bajba kerülnek, ha az interneten bármit megtesznek, amely felborítja a kormányukat. Ez valószínűleg magában foglalja a VPN használatát is, hogy elrejtsék, mire készülnek fel.

Valószínűtlennek tűnik, hogy Észak-Korea egy olyan törvény elfogadásával zavarja, amely a VPN-et ilyen korlátozott körülmények között „illegálissá” teszi.

Omán

Az ománi távközlési törvény tiltja a titkosítás bármely módszerét anélkül, hogy előzetesen kifejezetten engedélyt kapott volna a kormánytól. Mivel azonban a titkosításra is szükség van a legalapvetőbb e-kereskedelmi műveletekhez, egy ilyen törvény vadul gyakorlatlan.

„2010-ben a [Távközlési Szabályozó Hatóság (TRA)] nyilvános konzultációt kért a rendelettervezetekkel kapcsolatban, amelyek teljes mértékben illegálissá tennék a VPN-t magánhasználathoz, és előírnák, hogy a létesítmények engedélyt szerezzenek a TRA-tól a VPN kereskedelmi felhasználására. Ezek a rendelettervezetek soha nem valósultak meg, és a TRA-ról kapott visszajelzést soha nem tették közzé. ”

Olvasottunk néhány megerősítetlen jelentést, amelyek szerint Omán internetes felhasználóinak csak az állami szankcióval rendelkező hazai VPN-szolgáltatásokat kell használniuk, ám ebben az esetben a szabályokat nagymértékben figyelmen kívül hagyják..

A VPN-k használata Omán szigorú internetes cenzúra blokkjainak megkerülésére „rendkívül gyakori”, és annak megakadályozására nem készülnek technikai intézkedések..

Szíria

Ha keveset tudunk az iraki VPN-helyzetről, kevésbé tudunk róla Szíriában. Tudjuk, hogy a folyamatosan zajló brutális háború nagyon instabil internetet eredményez, és hogy a kormány cenzúrája és a rendőrség félelme (a letartóztatást és kínzást is beleértve) az újságírók és a disszidensek napi tényezője az országban.

A még mindig létező internetes infrastruktúra határozottan az Assad által vezetett kormány kezében van, és az internetes kávézókat szigorúan ellenőrzik. Ennek eredményeként az illegális műholdas kapcsolatok és a török ​​vagy libanoni hálózati SIM-kártyákat használó mobiltelefonok az elsődleges módja a nyílt internet elérésének..

Türkmenisztán

Türkmenisztán a világ egyik lezárt és elnyomó megyéje. Akárcsak Észak-Korea, polgárainak nagyon kevésnek is van hozzáférése az internethez. Meglepően drága, sebessége szándékosan lassú, és szinte teljes cenzúra alatt áll.

Csak egy kormány által ellenőrzött internetszolgáltató létezik. E jelentés szerint:

„Proxy szerverek és VPN használatára tett kísérletek észlelésre és blokkolásra kerülnek; felhasználóikat közigazgatási szankciókkal sújtják és „megelőző beszélgetésekre” hívják fel a Nemzetbiztonsági Minisztériumba, ahol megfélemlítéssel szembesülnek. ”

yikes!

Országok, ahol a VPN blokkolva van

Amikor elolvassa, hogy a VPN-eket „tiltják” ebben vagy abban az országban, szinte mindig azt értjük, hogy technikai erőfeszítéseket teszünk annak megakadályozására, hogy az ország internetezői használják a VPN-eket az állami cenzúra-intézkedések megkerülésére..

A VPN használata (vagy a VPN használatának megkísérlése) ezekben a megyékben nem törvénytelen, és még senki sem szenvedett problémát.

Kína

A Kínai Nagy Tűzfal (GFW) a világ legtávolabbi és legfejlettebb internetes cenzúrázó rendszere. Ezért nem meglepő, hogy Kína nem szívesen látja el 1,5 milliárd polgárát, amely VPN-ket használ azért, hogy megkerülje azt!

Kína számos olyan technológiát alkalmaz, amelyek célja a nemzetközi VPN-szolgáltatásokhoz való hozzáférés blokkolása. Ezek az ismert IP-címek egyszerű blokklistáitól, amelyekről ismert, hogy tartoznak a VPN megszakítókig, a kifinomult mély csomag ellenőrzés (DPI) technikákig terjednek, amelyek felismerik a VPN protokollok használatát. Mondanom sem kell, hogy a legtöbb VPN-webhelyhez való hozzáférés blokkolva van.

Mintegy 720 millió ember internetet használó népessége ellenére a világ legszélesebb körű és legfejlettebb internetes megfigyelő rendszere is küzd. A legtöbb VPN-szolgáltatás valóban Kínában van blokkolva, de számos szolgáltató különféle formájú obfuzációs („lopakodó”) technológiákat kínál, hogy elrejtse azt a tényt, hogy a VPN-ket használják.

Ennek eredményeként számos VPN-szolgáltatás Kínában széles körben elérhető, bár ez megkönnyíti az utazók életét, ha egy szolgáltatásra jelentkeznek és letöltik annak szoftverét a szárazföldre való belépés előtt (Hongkong nem tartozik a GFW hatálya alá és ingyenes és cenzúrázatlan internet).

Széles körben beszámoltak arról, hogy Kína „megsemmisítette a VPN-eket”, de ez igazán csak a hazai VPN-szolgáltatásokat üzemeltető cégekre vonatkozik. Nem bünteti az egyéneket, akik VPN-ket használnak a nagy tűzfal elkerülésére, és ezek az intézkedések fogyatlanok a nemzetközi VPN-szolgáltatásokkal szemben.

Előfordulhat, hogy felhők gyűlnek össze a láthatáron. 2016-ban egy kisméretű (és nem túl sikeres) VPN viszonteladót 9 hónapra börtönbe helyeztek. Ez egy egyszeri eset volt a helyi bíróságon (Dongguan, Guangdong tartományban), és nem tükrözi a kínai másutt fennálló jogi helyzetet. Az is, hogy valaki (kicsit) profitált a VPN-csomagok eladásából, nem csak valaki VPN-t használ.

Csak az idő fogja megmondani, vajon így van-e sok jövőbeli esemény. Nem nehéz elképzelni, bár Kína felhasználhatja ijesztő új szociális hitelrendszerét, amelyet 2020-ban terveznek teljes körűen bevezetni, hogy megbüntesse a negatív besorolással rendelkező VPN-kkel fogva tartott polgárokat. Ez természetesen nem fog aggódni a kivándorlók és a kínai látogatók számára.

Ha többet szeretne megtudni a VPN Kínában történő használatáról, olvassa el az 5 legjobb Kína VPN-t.

Egyiptom

2017 nyarán az egyiptomi kormány elkezdte blokkolni a hírportálokhoz való hozzáférést. Végül több mint 400 webhelyet blokkolt. Felismerve, hogy a polgárok VPN-eket használnak az ilyen cenzúra megkerülésére, a kormány elkezdte blokkolni a VPN-webhelyekhez való hozzáférést is.

Ezen felül az internetszolgáltatók DPI technikákat használnak a VPN-forgalom azonosítására és blokkolására. Ezek a blokkok nagyon hatékonynak tűnnek, és az összes fő VPN-protokoll blokkolva van, kivéve, ha obfuzációs technológiákat alkalmaznak.

Jelentéseket kaptunk arról, hogy a WireGuard, AnyConnect és SoftEther protokollok továbbra is működnek, bár ezt nem tudjuk megerősíteni. Ha a műszaki ismereteitek rajtad állnak, a Streisand valószínűleg a legegyszerűbb módja egy ilyen személyes VPN-kiszolgáló beállítására.

Legjobb tudomásunk szerint senki sem került nehézségekbe az egyiptomi VPN-blokkok megkerülése miatt, de a jelenlegi kemény vonalú katonai kormányzattal való esetleges elvégzés ez nem feltétlenül kockázatmentes. Szóval légy óvatos.

Oroszország

2017 novemberében Vlagyimir Putyin elnök törvényjavaslatot írt alá, amely tiltja a VPN-eket és az egyéb proxyszolgáltatásokat. Hiányzik azonban foga, mivel Oroszországnak nincs technikai képessége a nemzetközi VPN-szolgáltatások tilalmának végrehajtására. Ennek egyszerűen nincs olyan dolga, mint a Kína nagy tűzfala.

Mit tett (és ez az egyetlen dolog, amit tehet), kötelezi a belföldi IPS-t, hogy blokkolja a hozzáférést a nemzetközi VPN-webhelyekhez, és megköveteli a hazai VPN-szolgáltatásokatól, hogy blokklistákat hozzanak létre (elsősorban politikai) tartalomra, amelyet a kormány nem akarja, hogy az orosz állampolgárok láthassanak.

Számos nemzetközi VPN-szolgáltatót arra kényszerített, hogy állítsák le az oroszországi kiszolgálókat, és arra kérte az Apple-t, hogy távolítsa el a VPN-alkalmazásokat az Orosz App Store-ból (amit Kína, de Oroszország számára még nem tett meg)..

Az Oroszországon kívül található VPN-kiszolgálók Oroszország belsejéből könnyen elérhetők, és nem tudunk semmiféle kockázatot (jogi vagy egyéb) azok használatával kapcsolatban.

Vietnam

A vietnami kormány blokkolja az internetes tartalmak széles skálájához való hozzáférést, ideértve az Human Rights Watch, a BBC és a Facebook oldalt. Az OpenNet Kezdeményezés egy 2012. évi listát tett közzé azon megállapításairól, amelyeken a webhelyeket blokkolták, és sok vietnami nyelvi webhelyen kívül azt is megállapította, hogy sok webes proxy webhelyet és más internetes kijátszási eszközöket blokkoltak..

„Az internetes eszközök kategóriájában az [FPT Telecom és Viettel] blokkolta a Facebookot (http://facebook.com). Mindkét internetszolgáltató a kijátszásra kerülő webhelyeket is célzott a szűréshez, de különbözött az általuk blokkolt webhelyek között. Például a Viettel kiszűrte a http://anonymizer.com, http://the-cloak.com, http://anonymouse.org/, https://megaproxy.com, http://proxyweb.net/ és a http://inetprivacy.com, míg az FPT csak a http://inetprivacy.com szűrést végezte. ”

Amellett, hogy ebben az évben létrehozott egy új, 10 000 fős katonai kiberharci egységet az internet „téves” nézeteinek ellensúlyozására, Vietnam azóta fokozta erőfeszítéseit a tartalomhoz való cenzúrálás érdekében. Ezért indokolt feltételezni, hogy sok VPN-webhely blokkolva van.

Ezek a blokkok azonban nem túl kifinomultak, és könnyen elháríthatók anélkül, hogy obformálási taktikára lenne szükség, mindaddig, amíg regisztrálhat egy szolgáltatásra és letöltheti annak szoftverét. A látogatóknak azt tanácsolják, hogy ezt tegyék meg, mielőtt belépnének az országba, míg a lakosok használhatják a VPN blokkok megkerülése című részben tárgyalt taktikák egyikét..

Egyet kell nézni

pulyka

Törökország tapasztalatai vannak az olyan webhelyek blokkolásáról, amelyek sértik vagy politikai szempontból érzékenyek. Az internetszolgáltatók még a DNS-mérgezést is felhasználták annak megakadályozására, hogy a polgárok hozzáférjenek a YouTube-hoz, amikor azt 2014-ben betiltották.

Az újonnan jóváhagyott elnökséggel, amely jelentősen kibővíti végrehajtó hatalmát, senkit sem fog meglepni, ha Recep Erdogan továbbra is szorosabbra fogja az internet-hozzáférést. Minden ilyen lépés szinte bizonyosan olyan intézkedéseket foglal magában, amelyek célja a VPN-szolgáltatásokat igénybe vevő török ​​állampolgárok számára a nyílt internethez való hozzáférés megakadályozása.

Következtetés

A háborús övezetektől és az észak-koreai VPN-ektől szinte mindenhol használható. Azon kevés helyen, ahol nincsenek, vagy ahol jogszerűségüket „szürke területnek” lehet tekinteni, kevés az ilyen törvények végrehajtásának módja..

Sokkal gyakoribb a VPN-webhelyekhez való hozzáférés blokkolása, de csak Kínában és Egyiptomban van internet-infrastruktúra, amely ahhoz szükséges, hogy a cenzúra elkerülése érdekében a VPN-k használatát komolyan korlátozzák..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me