NoScript egy adatvédelmi és internetes biztonsági kiterjesztés, amely elérhető a Firefox, a Seamonkey és más Mozilla-alapú böngészők számára - valamint a Chrome számára. Ez egy olyan kiterjesztés, amelyet sok adatvédelmi képviselő kötelezőnek tart. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogyan működik, és hogyan kell használni a Nocriptet.

A NoScript úgy működik, hogy blokkolja a felesleges és nem kívánt szkripteket a meglátogatott oldalakon. Ez megakadályozhatja, hogy áldozatává váljon a JavaScript és más potenciálisan rosszindulatú szkriptek kiaknázására. A NoScript által blokkolható dolgok közé tartoznak a hirdetések, a rosszindulatú szkriptek és a bosszantó előugró ablakok.

Úgy gondoljuk, hogy a NoScript kiváló kiterjesztés, amelyet érdemes kihasználni. Ennek azonban jó hírneve van, hogy kicsit trükkösebb használni, mint sok más adatvédelmi kiterjesztés. Ezt szem előtt tartva készítettük el ezt az útmutatót, amely segít Önnek a NoScript használatának megkezdésében.

NoScript logó


Hogyan működik a NoScript?

Amikor szörföz az interneten, a webhelyek betölti a szkripteket, hogy biztosítsák az oldalaikhoz társított látványt és funkciókat. E szkriptek jellegétől függően néhányuk telepíthető a böngésző kliens oldalára.

Néhány szkript közvetlenül a meglátogatott oldalakról töltődik be, mások harmadik fél webhelyeiről származnak, amelyek kapcsolatban állnak a meglátogatott oldalakkal. Más szkriptek lehetnek teljesen nemkívánatosak - például olyan rosszindulatú szkriptek, amelyeket a hackerek beágyaztak a veszélyeztetett webhelyekbe.

A NoScipt teljesen ingyenes és teljesen nyílt forráskódú

A NoScript egy ingyenes és nyílt forráskódú kiterjesztés, amely megakadályozza a JavaScriptet, a Java, a Flash és más plugineket a megbízható webhelyek kivételével. Ön dönt arról, hogy mely webhelyekben megbízhat, azaz Ön teljes ellenőrzést gyakorol a szkriptek betöltése között.

A NoScript a webhelyek közötti szkriptek (XSS) védelmet is nyújt böngészőjéből. Ez a webhely nem megfelelő megvalósítása és a fejlesztői hibák által okozott általános sebezhetőség, amelynek eredményeként a hackerek képesek rosszindulatú programokat fecskendezni az egyik webhelyről a másikra. A hackerek ezeket a sebezhetőségeket használják arra, hogy ellopják a hitelesítő adatait, és megszemélyesítsenek téged az áldozatoknak kitett webhelyeken.

Ezen felül a NoScript a ClearClick nevű kattintás elleni védelmet nyújt. Ez biztosítja, hogy soha ne kattintson a képernyőn látható homályos vagy elmozdult elemekre - amelyeket szándékosan úgy terveztek, hogy a hackerek becsapják Önt..

A NoScript használata

Az első dolog, amit meg kell tennie, töltse le a NoScript kiterjesztést a Firefox vagy a Chrome böngészőbe. Miután letöltötte és telepítette, készen áll a használatra. Noha a NoScript engedélyei kissé teljesnek tűnhetnek, érdemes szem előtt tartani, hogy a NoScriptnek a feladat elvégzéséhez képesnek kell lennie arra, hogy elolvassa az Ön adatait és a látogatott webhelyek adatait..

A NoScript telepítése után készen áll a használat megkezdésére. Az első dolog, amit meg kell tennie, hogy el kell mennie egy olyan webhelyre, amelyet általában használ. Meglátogattuk a CNN-t ezen útmutató elkészítése céljából, és a várakozások szerint az oldal nem töltődött be megfelelően a blokkolt szkriptek miatt.

NoScript böngésző addon

Alapértelmezés szerint a NoScript blokkolja az összes szkriptet. Ez azt jelenti, hogy a webhelyek kezdetben úgy tűnik, hogy megsérültek. Ha egy webhely nem tölt be mindent, amire szükséged van - és nem úgy működik, ahogyan azt elvárnád -, akkor fel kell szabadítania az adott szkriptek blokkolását, amelyek az oldal és annak tartalma élvezetéhez szükségesek.

Ebben az útmutatóban bemutatjuk a szükséges tartalmak feloldását, hogy a CNN működjön. Ezek a lépések azonban ugyanazok a webhelyek, amelyeket meglátogat. Először kattintson a kiterjesztések eszköztárán található NoScript ikonra, hogy megnézze, mely szkripteket blokkolja a kiterjesztés.

A NoScript megmutatja a megbízható és nem megbízható webhelyeket

Ahhoz, hogy a CNN működjön, meg kell változtatnunk a cnn.com beállítását megbízhatatlanról megbízhatóra. Ezt úgy érheti el, ha az érdeklődő URL bal oldalán található kék S-re kattint.

adjon hozzá egy webhelyet megbízható webhelyként

Miután beállította a meglátogatott webhelyet megbízhatóvá, akkor kattintson a zöld frissítés gombra a webhely újratöltéséhez. A webhelyet most probléma nélkül kell betölteni - mert a szükséges szkriptek rendelkezésre állnak.

A cnn.com hozzáadása megbízható szolgáltatásként

Amint az a fenti képernyőképen látható, a postrelease.com és sharethrough.com webhelyeket a NoScript blokkolta, mivel ezek nem alapvető szolgáltatások (harmadik fél nyomkövető). Az oldal frissítésével probléma nélkül elkezdtük használni a CNN webhelyet. Ugyanez vonatkozik minden más meglátogatott webhelyre.

Miután az oldal megfelelően betöltődik, ha a nem kívánt követő szkriptek továbbra is blokkolva vannak a kiterjesztésben, akkor további szkriptek jelennek meg. Számunkra ezeket csak akkor töltöttük be, ha letiltottuk a blokkolást a CNN-en (ezért a NoScript most blokkolja ezeket külön-külön). Ezeket a szkripteket blokkolhatjuk, mivel azok nem szükségesek a CNN élvezetéhez, és ugyanez vonatkozik minden szükségtelen szkriptre, amelyek megjelenhetnek az Ön által használt webhelyeken.

webhely felvétele megbízható forrásként

A fenti képen látható, hogy az egyetlen szkript, amelyet jelenleg engedélyezünk, a CNN.com, amely egy zöld zárral jelenik meg az URL mellett. Ez a zöld zár azt mutatja, hogy ez a szkript nincs feloldva.

Most, hogy a CNN webhelyének betöltése sikeres, meglátogatjuk az egyik cikket, hogy megnézhessük, lehet-e további szkriptek. A meglátogatott cikknek videót kellett volna tartalmaznia, de nem töltötte be. A NoScript gyors pillantása rávilágított arra, hogy a kiterjesztés blokkolt egy másik CNN szkriptet, ezúttal egy CNN.io URL szervertől..

blokkolt webhelyek megjelenítése

A CNN.io az egyetlen CNN cím, amely szerepel a listánk, egyértelművé téve, hogy ez a szkript igényel figyelmünket. A probléma megoldása érdekében továbbmentettünk és ezt a címet állítottuk be Megbízható, lehetővé teszi a videó betöltése az oldalra.

ha a ccn megbízhatóan van beállítva, akkor a többi cnn forrás is megbízható

Mindkét CNN szkript most be van állítva Megbízható, a webhely felállítását elvégeztük. Minden alkalommal, amikor ezt az oldalt meglátogatjuk, a kiterjesztés a kívánt módon fog viselkedni, és csak azokat a felesleges szkripteket blokkolja, amelyek nem szükségesek a webhely működéséhez.

Sajnos a teljes ellenőrzés a kényelem rovására történik, vagyis ezt a folyamatot meg kell ismételnie minden egyes olyan webhelyen, amelyen a látogatáskor a betöltési problémák merülnek fel. A világos oldal az, hogy webhelyenként csak egyszer kell megtenni, és az előnyök hatalmasak - lehetővé teszik a webhelyek látogatását anélkül, hogy nemkívánatos trackereket töltenének be, és potenciálisan káros szkriptek, amelyek lehetővé teszik, hogy a számítógépes bűnözők feltörjék.

Igaz, hogy az oldalra betöltendő szkriptek mennyisége időről időre zavarossá teheti, és arra készteti Önt, hogy próba és hiba használata legyen a blokkolni kívánt szkript keresésekor. Szerencsére a NoScript más funkciókkal rendelkezik, amelyek ugyanúgy védik az Ön személyes adatait.

Egyéb fontos beállítások

Noha a szkriptek megbízható vagy nem megbízható beállítása a NoScript kiterjesztés használatának elsődleges módszere, érdemes megérteni néhány további funkcióját a magának a jobb védelme érdekében..

Ha nem biztos benne, mit kell blokkolnia, választhatja, hogy átmenetileg bízik benne a Temp.Megbízható címkézze és frissítse az oldalt a teszteléshez. Ez biztosítja, hogy ha valamit megbízhatóvá tesz és elfelejti, akkor az állandóan nem érinti az adatvédelmet és a biztonságot.

sok olyan szkript, amelyek megakadályozzák a felhasználókat a videó lejátszásában

Az Egyesült Királyság Express.co.uk hírportálján azt találtuk, hogy a videók nem töltődnek be, csak az express.co.uk URL-jére állítva Megbízható. A lista gyors áttekintése nagyon nehezen látta, hogy melyik szkriptre volt szükség a videó rendelkezésre bocsátásához.

Mint mindig a NoScript használatakor, minden egyes szkriptet egyenként kell tesztelnünk, hogy felfedezzük, melyik szkriptre van szükségünk. A fenti képen látható, hogy a Brightcove.com URL-ből származó szkriptet a következőre állítottuk: Temp.Trusted.

Az ideiglenesen megbízható beállítás rendkívül hasznos, mivel lehetővé teszi a próba és a hiba használatát anélkül, hogy állandó döntéseket hozna. A böngésző újraindításakor a NoScript automatikusan visszaállítja a Temp.Trusted parancsfájlokat az alapértelmezés szerint blokkolt állapotba.

Amikor frissítettük az oldalt, amikor a Brightcove.com szkript engedélyezve lett - a videó betöltve. Ezért továbbmentünk, és a Temp.Trusted-ról Trusted-re változtattuk. Ez biztosítja, hogy ez a szkript megbízható legyen legközelebb, amikor meglátogatjuk a webhelyet.

gstatic betűtöltő szkript

Néhány szkriptet a NoScript engedélyező listára állít, és automatikusan a következőre állítja be: Megbízható különböző okokból. A gstatic.com példa a mi esetünkre, mivel ez egy betűkészlet-betöltési szkript, amely a webhelyek működésének ismert követelménye. Bízhat ezekben a szkriptekben, és nem kell velük semmit tennie, a többi megmaradhat Alapértelmezett vagy Nem megbízható.

Általános beállítások

Az egyes szkriptek bal oldalán található bizalmi beállítások mellett a NoScript a jobb felső sarokban globális beállításokat is biztosít. Ezek felhasználhatók a webhely összes szkriptjének beállítására Megbízható, Nem megbízható, vagy Temp.Trusted.

megbízható, nem megbízható vagy nem megbízható lehetőségek

A globális beállítás használata gyors és egyszerű módja annak, hogy a webhely működjön, ha a NoScript megszakítja azt, amikor hozzáférésre van szüksége. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az összes szkriptet véglegesen elkészíti egy oldalon Megbízható azt jelenti, hogy a NoScript nem nyújt semmilyen előnyt az oldal látogatásakor.

Ezért általában azt javasoljuk, hogy szánjon időt arra, hogy csak az egyes szkriptekben bízzon. Ha a globális beállításokat választja, akkor jobb, ha ideiglenesen bízunk az oldalon, hogy a webhely következő látogatásakor visszaálljon az alapértelmezett blokkhoz. Ilyen módon, ha van ideje a jövőben, akkor úgy állíthatja be a webhelyet, ha csak az oldal futtatásához nélkülözhetetlen szkripteket bízza meg..

Egy másik érdekes beállítás a korlátozások letiltása ezen a lapon. Ez lehetővé teszi a NoScript letiltását, így elérheti a weboldal összes funkcióját, de csak a használt fülön belül. A Temp.Trust funkcióhoz hasonlóan ez biztosítja, hogy a webhely következő látogatásakor a NoScript visszatér az összes szkript alapértelmezett blokkolásához..

Egyéni beállítások

Haladó felhasználók számára a NoScript használatával feloldhatják a meglátogatott domainek egyes elemeit. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a teljes tartomány helyett az egyes szkripteket blokkolják. Az egyedi feloldás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy feloldják az elemek nyolc különböző kategóriába sorolását: szkript, objektum, adathordozó, keret, betűkészlet, webgl, letöltés és egyéb. Ezek az opciók az alábbi képen láthatók.

egyedi beállítások

Példánkban az összes lehetséges opciót jelenleg engedélyezzük, mivel a CNN.com olyan domain, amelyet korábban megbízhatónak állítottunk.

Általában a legtöbb felhasználó nem akarja használni ezt a speciális funkciót. Mindazonáltal bárki, aki mélyebben érti a meglátogatott weboldalak betöltését, használhatja ezt a funkciót a NoScript további testreszabásához.

Bárki számára, aki használni szeretné az egyéni funkciót, hogy megtanulja, hogyan kell blokkolni az egyes weboldal elemeit - az egyéni ideiglenesen használható. Ez azt jelenti, hogy a NoScript visszaáll az alapértelmezettre, amikor újraindítja a böngészőt. Ez lehetővé teszi az egyéni beállítások tesztelését, anélkül hogy aggódna, hogy azok állandóak lesznek.

NoScript beállítások

Végül bizonyos NoScript funkciókat beállíthat az opciók ikonra kattintva.

beállítások ikonra

A gombra kattintva megnyílik egy weboldal, amely lehetővé teszi a kiterjesztés további testreszabását. Ezeket a lehetőségeket négy kategóriába sorolják; Általános, helyszíni engedélyek, megjelenés és haladó szintű. E beállítások többsége önmagát magyarázza, azonban vannak olyan lehetőségek, amelyeket érdemes alaposabban megvizsgálni.

opciók

Az Általános gombra kattintva ideiglenesen beállíthatja a legfelső szintű webhelyeket HATÁSRA. Ez egy egyszerű módja annak, hogy az összes felső szintű domain normál módon működjön, és gyors és egyszerű módja annak, hogy beállítsuk a NoScript-t, hogy ez továbbra is megvédjen Önt véletlenszerű webhelyek rosszindulatú szkripteivel szemben, amelyekbe esetleg megbotlik - anélkül, hogy megtörné a olyan webhelyek, amelyeket szeretne használni.

A Helyenkénti engedélyekre kattintva ellenőrizheti, hogy mely webhelyek már vannak megbízhatóként beállítva, ideértve a NoScript által előre beállított domaineket, például a YouTube.

Következtetés

A NoScript kiváló szkript-blokkoló kiterjesztések, amelyek sokkal több adatvédelmet és biztonságot nyújtanak az interneten. Bárki számára, aki aggódik a csalásokkal kapcsolatos hirdetések, felbukkanó ablakok, rosszindulatú webhelyek és veszélyes rosszindulatú programok áldozatává válása miatt, ideértve a letöltött letöltéseket is, erősen ajánlott a NoScript használatának megkezdése Firefox vagy Chrome böngészőn.

Noha a NoScript beállítása egy weboldal első látogatásakor bizonyos erőfeszítéseket igényel, nem kétséges, hogy a NoScript magas szintű adatvédelmet és biztonságot nyújthat. Ezért azt javasoljuk, hogy szánjon időt erre az útmutató elolvasására, hogy bizalommal használhassa a Nocriptet a webhely szkripteinek feloldásához, amikor és amikor szüksége van rájuk, miközben blokkolja az összes mást, amelyre nincs szüksége.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me