A Windows nem biztonságos vagy magán operációs rendszer. Ennek részben az az oka, hogy a Windows a világ legnépszerűbb asztali operációs rendszere, és ezért a hackerek és a rosszindulatú programok kereskedőinek fő célpontja volt. Ne felejtsük el, hogy a Microsoft volt (elsőként) az első olyan vállalat, amely együttműködött az NSA PRISM tömegmegfigyelő programjával.

Ebben az útmutatóban felsoroljuk a Windows operációs rendszer 3 legjobb alternatíváját, és részletesebben ismertetjük a Windows operációs rendszerrel kapcsolatos adatvédelmi aggályokat.

Windows operációs rendszer

A Microsoft emellett telemetriai adatokat gyűjt a rendszeréből, akár tetszik, akár nem.

A legjobb Windows alternatívák

Az alábbiakban felsoroltuk a Windows operációs rendszer legjobb alternatíváit. Részletesen ismertetjük az egyes Windows alternatívák előnyeit, mire kell figyelni, ha ezen operációs rendszerek használatát tervezi.


1. Linux

A Linux egy ingyenes és nyílt forráskódú operációs rendszer, amely mindent megtehet a Windows segítségével. A Windows-tól eltérően azonban a Linux természetéből adódóan biztonságos, és az adatvédelem szem előtt tartásával épült. Számos „zászlóshajó” Windows program szintén elérhető Linux operációs rendszerhez, és ahol nincsenek, általában van egy jó nyílt forrású Linux alternatíva.

Ha meg szeretné tartani a meglévő PC-hardvert, és csak meg szeretné változtatni az operációs rendszert, akkor a Linux nagyjából az egyetlen lehetőség. A legnépszerűbb számítógépes hardverekhez Linux hivatalos (akár hivatalos, akár nem hivatalos) illesztőprogramok érhetők el, bár lehetséges, hogy a kompatibilitás kedvéért egy vagy két komponenst ki kell cserélni..

Érdemes megjegyezni, hogy a Linux sokkal kevésbé erőforrás-igényes, mint a Windows, ami azt jelenti, hogy jól működik régebbi és alacsony spektrumú gépeken.

A Linux zavaró különféle ízekből áll, úgynevezett „distros”, amelyek mindegyikének megvan a maga erőssége és gyengesége. Sokan egy nagyon egyedi felhasználási esetre tervezték, mások erősen a magánéletre összpontosítanak.

Az ebben a cikkben tárgyalt Linux verziók nem prioritást élveznek a magánélet védelme mellett, mert egy olyan operációs rendszert keresünk, amely megismétli a Windows általános általános funkcionalitását..

Nehéz lehet megtanulni a Linux használatát

Annak ellenére, hogy szeretjük a Linuxot, akkor sem szabad megszabadulni attól, hogy a tanulási görbe sokkal meredekebb, mint a Windows.

Az olyan disztrók, mint az Ubuntu és a Mint, nagy előrelépéseket tettek a Linux felhasználóbarátságának javítása felé, de még ezekkel is nem sokkal később tapasztalhatja meg, hogy a terminál parancssorba kellene beírnia az éles szöveges parancsokat..

Nagyon sok segítség érhető el online egy lelkes Linux rajongói bázistól, de habozzuk, javasoljuk azt az odafigyelők számára. Másrészt, ha a magánélet a fő motiváció a Windows hátrahagyására, akkor a Linux az egyetlen alternatív operációs rendszer, amely többé-kevésbé garantált, hogy nem kémked téged.

Játék Linux operációs rendszeren

Tekintettel a viszonylag kis felhasználói bázissal, meglepően sok játékot szállítottak át a Linuxra (főleg az Ubuntu-ra). A Steam valóban még egy dedikált Linux portált is tartalmaz. A Linux játékok katalógusa sokszor kisebb, mint a Windows.

Számos Linux-játékos, akár durva, nyílt forráskódú fanatikus, ezért úgy dönt, hogy kettős rendszerindítást indít a Windowsba a játékhoz. A Windows használatának magánéletre gyakorolt ​​következményeit enyhíti az a tény, hogy sok ilyen játékos csak a Windows-ot használja a játékokhoz, és minden más feladatnál visszatér a Linuxra.

Élő CD, élő DVD és élő USB disztrók

A Linux egyik legmenőbb tulajdonsága a rendszerindító Live CD, Live DVD és Live USB disztrók. Ezek lehetővé teszik, hogy a Linux legtöbb verzióját közvetlenül indító médiaforrásból futtassa anélkül, hogy véglegesen telepítenie kellene azokat.

Néhány erősen magánéletre összpontosító disztró, például a TAILS, kizárólag élő CD-kként működik, amelyek nem hagynak áteresztő nyomot a számítógépén. Ugyanakkor a Windows csere operációs rendszerekhez a teljes disztribúciót megfelelő módon telepíteni kell.

Az élő CD-k (stb.) Ugyanakkor lehetővé teszik a Linux különféle verzióinak kipróbálását, mielőtt eldöntenék, melyiket részesíti előnyben. Ezenkívül remek módja annak, hogy ellenőrizzék a járművezetők kompatibilitási problémáit és hasonlókat, mielőtt egy adott disztribúcióra vállalkoznának.

Melyik Linux Distros a legjobb alternatíva a Windows számára

A Linux számos verziója létezik, mindegyik saját lojális rajongói bázissal rendelkezik. Az alábbi lista a legnépszerűbb „kezdőbarát” asztali csere lehetőségeket tartalmazza, amelyek mindegyike ingyenes.

Ne feledje, hogy filozófiaként a mainstream Linux kiadások ajánlását javasoljuk kisebb (bár nagyon Windows-felhasználóbarát) disztrókon, például Zorin OS és Pinguy OS.

Ezenkívül úgy döntöttünk, hogy nem ajánljuk olyan népszerű main disztrómakat, mint az Arch és a Fedora (beleértve a FOSS offshoot CentOS-t), mivel nem gondoljuk, hogy ezek megfelelő Windows-cserét jelentenek kezdő vagy hétköznapi felhasználók számára. YMMV.

Ubuntu

Ubuntu

Az Ubuntu messze a Linux legnépszerűbb verziója. A Debian alapján sokkal többet tett, mint bármely más disztro, hogy a Linux teljes funkcionalitású és felhasználóbarát operációs rendszer legyen, amelyet mindenki használhat.

Az alapértelmezetten nagymértékben testreszabott GNOME 3 asztali (felhasználói felület) használata nagyon modern és intuitív, bár kétségtelenül kissé furcsa lesz a Windows legutóbbi menekülteitől. A Mac felhasználók viszont otthon érzik magukat.

Népszerûsége miatt az Ubuntu gyakran a Linux alapértelmezett verziója. Ez azt jelenti, hogy sok Linux szoftvert fejlesztettek ki kifejezetten az Ubuntu számára, ezért az Ubuntu a Linux támogatása és kompatibilitása szempontjából a legmagasabb szintű támogatást élvezi. Valójában nehéz átgondolni ennek a pontnak a fontosságát.

A könnyű telepítés és a lehető legszélesebb PC-hardver választékkal való kompatibilis kapcsolat biztosítása érdekében az Ubuntu alapértelmezés szerint saját meghajtókat és különféle egyéb zárt forrású biteket és főzőpobokat telepít. A fő szoftvercsomag-tárházban nem szabad szoftvert is tartalmaz.

A Canonical fejlesztő által a múltban meghozott néhány megkérdőjelezhető döntéssel (amelyek nem érintik az Ubuntu legújabb verzióit) a nyílt forráskódú és az adatvédelmi problémák kissé szimatolhatnak az operációs rendszerről.

Az a tény azonban, hogy az Ubuntu (melléktermékével, a Mint-tal együtt, lásd alább) széles körben tekintik a Linux legkönnyebben használható és kezdőbarát verziójának..

Menta

Mint Linux distro

A Mint Ubuntu alapú, de az alapértelmezett Cinnamon asztal sokkal több Windows-szerű élményt nyújt. Az Ubuntu szoftver hibátlanul működik a Mintben, és a háttér elég közel van az Ubuntuhoz, hogy a legtöbb Ubuntu útmutatót ugyanúgy lehessen használni Mintben,.

Bár a Mint fő vonzereje az Ubuntu felett az, hogy a Windows-felhasználók azonnal inkább otthon érezzék magukat, szoftverkezelője gyorsabb és könnyebben használható, mint az Ubuntué, és olyan kötelező Linux alkalmazásokkal, mint a VLC és a GIMP telepítve van, amelyek kívülről vannak telepítve. -a doboz.

A menta szintén könnyebb, mint az Ubuntu, ezért jól működik alacsonyabb szintű rendszereknél.

Debian

Debian Linux distro

A Mint Ubuntu, az Ubuntu Debian alapú. Számos Linux purista a Debianot kedveli a népszerű offshootjainak egyikére, mert ez egy igazi közösség által kifejlesztett szoftver, és a központi telepítőcsomag nem tartalmaz zárt forrású csomagokat.

Bár dicséretes, ez azt jelenti, hogy a felhasználóknak több hardverkompatibilitási problémával kell szembenézniük, mint az Ubuntu vagy a Mint telepítésekor. Rendelkezésre áll egy telepítőcsomag, amely magában foglal saját védett szoftvert is, amelynek célja a helyzet javítása.

A kapott bölcsesség mindazonáltal az, hogy az Ubuntu és a Mint jobb kezdőknek, míg a Debian jobban megfelel a tapasztalt Linux felhasználóknak. És ez egy olyan értékelés, amellyel nem fogunk vitatkozni.

A Debian kiadása sokkal lassabb, mint az Ubuntué, amely általában stabilabb, de kevésbé élvonalbeli. Nagyon hasznos az Ubuntu nagy felhasználói bázisa miatt az a tény, hogy a legtöbb (bár nem minden) Ubuntu szoftvercsomag jól működik a Debianban.

A dobozon kívül a Debian számos asztali környezetet támogat, ideértve a GNOME-t (fent látható), a KDE-t, a Cinnamon-ot, a MATE-t és még sok másat. A Fahéj asztal használata nagyon Windows / pénzverde-szerű élményt nyújt.

OpenSUSE

OpenSUSE OS

A jelen cikkben felsorolt ​​többi kezdõ Linux disztróval ellentétben az OpenSUSE nem Debian alapú. Valójában önálló kiadás, amely sem a többi fő Linux ágon sem alapul. Bár a közösség által kifejlesztett FOSS szoftver, a SUSE Linux GmbH és más vállalatok szponzorálják.

A YaST vezérlőközpont az, ami valóban kiemeli az OpenSUSE-t Windows helyettesítőként. A Linux minden más verziójával ellentétben, ez egy intuitív grafikus felhasználói felületet biztosít az operációs rendszer szinte minden aspektusának megkönnyítésére, beleértve a merevlemez particionálását, a rendszer beállítását, az online frissítéseket, a hálózat és a tűzfal konfigurációját, a felhasználói adminisztrációt, a csomagkezelést, és több.

A csomagkezelésről beszélve, az OpenSUSE az RPM-et használja, nem pedig a Debian-alapú rendszerek által támogatott DEB-csomagokat. Az RPM-csomagok azonban széles körben elterjedtek, tehát ez valószínűleg nem jelent problémát (és a DEB-csomagokat az OpenSUSE-ban nem nehéz telepíteni).

Az OpenSUSE használatával kapcsolatban fontos döntést kell hozni a Leap vagy a Tumbleweed verziók telepítéséről. A Leap rendszeres 8 hónapos frissítési ütemezéssel rendelkezik, és általában az OpenSUSE stabilabb verziójának tekintik.

A Dobmaró gördülő felszabadulási ciklusa van, ami azt jelenti, hogy a csomagokat naponta frissítik. Ezért a felhasználók részesülnek a legszélesebb operációs rendszer előnyeiből, de valószínűleg a stabilitás árán (bár sok rajongó vitatja a stabilitási problémákat a Humorófűvel).

A KDE Plasma (a fenti képernyőképen látható) és a GNOME a főbb asztali környezetek, amelyek a telepítés során támogatottak, bár a Linux bármely verziójához hasonlóan később bármilyen tetszőleges asztalra válthat..

2. macOS

Mac operációs rendszer

A Windows legszembetűnőbb alternatívája a macOS. A legtöbb ember számára ennek a lehetőségnek a legnagyobb hátránya, hogy szinte minden bizonnyal egy teljesen új számítógép vásárlását igényli annak futtatásához, és egy prémium árú számítógépet..

És bár kétségtelenül gyönyörű gépek, a Mac nem ár-érték arányt képvisel a dollár kopasza vagy élvonalbeli tulajdonságai szempontjából, összehasonlítva a Windows PC-kkel (nem is beszélve az önálló PC-kről!).

Mióta a Mac Mac már 2006-ban elkezdte az Intel processzorok használatát, lehetőség volt az önálló „hackintosh” felépítésére az olcsó PC-alkatrészekre, de ez a technikailag félénk feladat. Bár a lelkes rajongói bázisnak köszönhetően a helyzet javult az utóbbi években, a hardver-kompatibilitási problémák azt jelentik, hogy ezek általában akkor működnek a legjobban, ha a földről építik, a hivatalos Mac illesztőprogramokkal támogatott összetevők segítségével.

Igazi Windows csere

Ami a Windows egyenes helyettesítését illeti, a macOS-t nehéz legyőzni. Másképpen csinálja a dolgokat, így van egy tanulási görbe, amikor először átváltunk, de a macOS szép, érett, stabil, vitathatatlanul még könnyebben használható, mint a Windows, és mellékelve van a dobozból az összes termelékenységi szoftverrel, sok ember lesz valaha szüksége.

Szinte minden szoftverkiadó teljes mértékben támogatja a bolygón. Valójában sok kreatív iparág magában foglalja a Mac szoftvert, amely még a Windowshoz sem érhető el, vagy amelyet elsősorban a MacOS számára fejlesztettek ki, a Windows portok pedig utógondolatok!

Kivétel ez alól a játékok. A Linuxhoz hasonlóan a Steam hivatalosan is támogatja a macOS-t, de a Mac játékok katalógusa jelentősen kisebb, mint a Windows. Mint a Linux esetében, a Mac játékosok gyakran a Windows kettős indítását választják annak érdekében, hogy élvezhessék a nagyobb címválasztékot.

A Linux felhasználókkal ellentétben azonban gyakran akadályozzák őket, hogy az Apple a (nem frissíthető) Mac számítógépek tervezésekor nem prioritást élvez a játék hardverével (például grafikus kártyákkal)..

Tehát ha a pénz nem tárgy, és nem használja a számítógépet játékra, a macOS fantasztikus helyettesítő operációs rendszer a Windows számára. Kivéve, hogy nem nyílt forrású. Ez nem feltétlenül aggódik, de itt a ProPrivacy-nál ez valódi aggodalom.

A Mac OS adatvédelmi aggályai

Az Apple pénzt nyer prémium hardver eladásából, tehát kevésbé ösztönzi a felhasználókat, hogy profitért kémkedjenek, mint olyan vállalkozások, mint a Google, amelyek teljes üzleti modellje a felhasználói magánélet megsértésén alapszik. Valójában az Apple nemrégiben nagyon sokat tett a felhasználók adatvédelme iránt.

De együttműködött az NSA PRISM tömeges kémkedési programjával (bár sokkal később, mint bármely más érintett társaságnál). És mivel a macOS zárt forrású szoftver, lehetetlen biztosan tudni, hogy mire készül.

3. ChromeOS

Chrome OS

Az új gyerek az asztali operációs rendszer blokkjában a ChromeOS. Mint a (általában) a macOS esetében, használatához új számítógépet kell vásárolnia. A Mac hardverektől eltérően azonban a piacon sok olcsó, alacsony kategóriájú Chromebook található (valamint egyre több közép- és felső kategóriás)..

A ChromeOS-t eredetileg a Windows rendkívül könnyű alternatívájaként fejlesztették ki. Mivel manapság sokan szinte mindent számítógéppel kapcsolatos feladatokat végeznek a böngészőben, a Google ötlete egyszerű volt - miért ne változtatja meg a Chrome böngészőt egy teljes operációs rendszerre?

Sok megfigyelő számára meglepő módon ez a látszólag bizarr ötlet valóban működött! Mivel a ChromeOS nem csupán egy egyszerű böngésző, az olcsó, alacsony kategóriájú laptopokon telepíthető anélkül, hogy jelentős hatással lenne a teljesítményükre (ellentétben a felpuhult Windowskal).

Eleinte nagy kérdés volt, hogy a böngészőként a ChromeOS haszontalan volt aktív internetkapcsolat nélkül. Ez idővel kevésbé vált kérdéssé, mivel a HTML5 webes alkalmazások, mint például a Google Docs, offline állapotban egyre funkcionálisabbak lettek.

Ez a ChromeOS-t jó választássá tette az igénytelen felhasználók számára, lehetővé téve számukra a szörfözést a Netflixben, az e-mailek ellenőrzését, az olcsó laptopokon a Google Docs-ban lévő furcsa levél felszámolását. És el kell mondani, hogy a Google Docs most erőteljes támogatást kínál a Microsoft Office dokumentumok szerkesztéséhez és exportálásához.

Ez azonban nem volt olyan „igazi” operációs rendszer, mint a Windows, a Linux vagy a MacOS. De…

Igazi Windows csere?

A legutóbbi változások átalakították a ChromeOS potenciálját. 2018-tól kezdve szinte minden újabb Chromebook képes futtatni az Android alkalmazásokat a ChromeOS asztalon. És 2020-tól kezdve az összes új Chromebook alapértelmezés szerint engedélyezve lesz a ChromeOS asztalon futó Linux alkalmazások támogatásával (olyasmi, ami sok Chromebookon egy ideje nem hivatalos csapkodások során lehetséges).

Mondanom sem kell, hogy ezen mozgalmak mindegyike (nem is beszélve együtt együtt) óriási mértékben kibővíti azt, amit tehet a ChromeOS-val. Az Android alkalmazások futtatásának képessége például hatalmas játékkatalógust (bár a mobiltelefonokon történő futtatásra tervezett játékokat) nyit meg, sőt a Microsoft Office futtatásához.

Ez lehetővé teszi a felhasználók számára az Android játékok hatalmas katalógusának lejátszását is. Persze, nem AAA konzolverők, ám még alacsonyabb kategóriájú Chromebookokon is jól játszanak.

A Linux támogatása a professzionális szintű produktív szoftvereket, például a GIMP-t és a LibreOffice-t a Chromebook felhasználók kezébe hozza. A Linux alkalmazások technikailag egy Debian 9 virtuális gépen (VM) futnak, de a Chrome OS Files fájlkezelővel való integráció lenyűgöző..

A DEB csomagokat például közvetlenül a fájlokból is telepítheti, a mentett Linux fájlok pedig közvetlenül a fájlokból érhetők el.

Adatvédelmi aggályok

A ChromeOS egy védett, zárt forrású termék a Google-tól, egy olyan vállalattól, amelynek teljes üzleti modellje a felhasználói adatvédelem figyelmen kívül hagyásával jár, hogy erősen személyre szabott hirdetéseket célozzon rájuk. A Google együttműködött az NSA PRISM programjával is.

A szokásos Chrome böngészőhöz hasonlóan az a tény, hogy a ChromeOS zárt forrású, mindazokat lehetetlenné teszi, hogy biztosan tudjuk, vajon a Google számára kémked-e Önnek olyan módon, amilyennek valójában nem kellene. De komolyan emberek, a Google nem a barátja.

Végső gondolatok

Ha komolyan veszi a magánélet védelmét, akkor azonnal el kell dobnia a Windows-ot, és inkább a Linuxot kell használnia. Ez egy minden éneklő és táncoló Windows csere, és függetlenül attól, hogy melyik verziót választja, a Linux úgy van felépítve, hogy tiszteletben tartja az Ön személyes adatait.

Mivel ez nyílt forráskódú, ellenőrizhető, hogy ez egyszerűen nem lehetséges a védett zárt forrású operációs rendszerekkel..

Nem szabad elmenekülni attól a ténytől, hogy a Linux soha (legalábbis a belátható jövőben) nem lesz olyan könnyen használható, mint a Windows. A Linux használatának megtanulása bizonyos szintű elkötelezettséget igényel, tapasztalatunk szerint pedig a csalódással szembeni kitartással való képességet.

De ez egy nagyszerű operációs rendszer, amelyet sokan szeretnek, és ha valóban törődik a magánélettel, akkor nincs más lehetősége, mint tekerje fel ujját és elakadjon.

A macOS egy igazán kifinomult operációs rendszer, amely szinte minden tekintetben fejlett fejlécgel bír (és sokban jobb is). Valójában a macOS szoftver az oka annak, hogy nagy számú ember nevetséges összegeket bocsát ki prémium hardverre, amely sok szempontból rosszabb, mint gyakran sokkal olcsóbb Windows társaik..

Annak ellenére, hogy a macOS biztonságosabb, mint a Windows, sok heves vita indokolja, de az biztos az, hogy a hackerek és a rosszindulatú programok kereskedői sokkal kevésbé célozzák meg, mint a Windows. Mennyire jó az adatvédelem, az nagyon függ attól, hogy mennyire bízik az Apple-ben.

Most, hogy lehetőségünk volt a Chrome OS használatára egy modern laptopon, teljes Android és Linux támogatással, azt kell mondanunk, hogy nagyon lenyűgözve vagyunk. Biztosak vagyunk abban, hogy az energiafelhasználók az idő múlásával különféle csalódásokkal szembesülnek, de úgy gondoljuk, hogy a Chrome OS erős és elegáns operációs rendszerré fejlődött, amely valódi alternatívát kínál a Windows számára, de ezt a Google készíti.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me