Ha meg akarja óvni adatait a kíváncsiságtól, akkor titkosítania kell azokat. Korábban sokan a Truecryptre támaszkodtak erre, azonban mivel a népszerű titkosítási alkalmazást titokzatosan megszüntették, elkészítettük ezt a cikket, amely öt alternatívát kínál a TrueCrypt számára..

Ha komolyan veszi a biztonságot, akkor ezt maga fogja megtenni, ahelyett, hogy harmadik felet használna az Ön számára. Ezt értjük a végpontok közötti titkosítás alatt (e2ee).

De még ha e2ee-t is használsz, honnan tudod, hogy a szoftver nem csinál valami hátrányt? Ilyen például a titkosítási kulcsok titkos elküldése a fejlesztőknek vagy hátsó ajtó létrehozása a titkosításban.

Ennek ellen csak a nyílt forráskód használata garantálható. Csak akkor lehet ésszerű bizalmat adni abban, ha egy programot szabadon megvizsgálhatjuk annak biztosítása érdekében, hogy elvégezzük azt, aminek elvárt (és csak azt, amit állítanának)..

Ha a kódot egy megbízható harmadik fél ellenőrizte, akkor még nagyobb bizalommal bízhatunk benne, de még ez sem tökéletes, mivel a kódot mindig meg lehet változtatni, amikor a könyvvizsgálók elhagyják az épületet. Tehát az a tény, hogy egyszerűen ellenőrizni tudja a kódot, a legbiztosabb garancia arra, hogy bármely program biztonságos.


TrueCrypt alternatívák

Az alábbiakban felsoroltuk a TrueCrypt legjobb alternatíváit. Legtöbbjük az ipari szabvány AES rejtjelet használja, ezért érdemes megismerni az AES titkosítás működését is.

VeraCrypt

Windows operációs rendszer. MacOS, Android és Linux. A harmadik féltől származó Android és iOS alkalmazások lehetővé teszik a tárolt VeraCrypt tárolók megnyitását és elérését.

VeraCrypt az asztalon

A VeraCrypt a TrueCrypt villája és közvetlen utódja. A kisebb márkanév-változásokon kívül az előtér ugyanaz, és funkcionalitása megegyezik a TrueCryptéval. Alapvetően TrueCrypt, azzal a különbséggel, hogy annak kódját teljes mértékben ellenőrizték, a TrueCryptnél felfedezett problémákat kijavították, és az alkalmazás aktív fejlesztés alatt áll.

Mint ilyen, a VeraCrypt a biztonsági világban széles körben tekinthető a nyílt forráskódú teljes lemezes titkosítási programnak. Ez lehetővé teszi egy virtuális titkosított lemez (kötet) létrehozását, amelyet fel lehet szerelni és használni, mint egy valódi lemezt. Vagy titkosíthat egy teljes lemezpartíciót vagy tárolóeszközt (például egy merevlemezt vagy USB-meghajtót), beleértve az operációs rendszer teljes meghajtóját. Rendszerindító a.

Alapértelmezés szerint a VeraCrypt minden köteten tárolt adatot AES-256 titkosítással titkosít, bár a kötet létrehozásakor alternatív rejtjelet is megadhat. A NIST elkerülése például választhatja a Twofish, a kígyó vagy a Camellia rejtjel használatát. Az adatokat ezután alapértelmezés szerint az SHA-512 segítségével hitelesítik, de a felhasználók is választhatnak különböző hash algoritmusok használatát, ha inkább.

A VeraCrypt figyelemre méltó tulajdonsága, hogy bármilyen fájl, például egy ártatlan kinézetű fényképfájl használható tárolóként a VeraCrypt kötet számára. Még figyelemre méltóbb a rejtett térfogat-tulajdonsága, amely valószínűsíthető lefojthatóságot biztosít. Ez úgy történik, hogy titkosított kötetet elrejti egy másik VeraCrypt köteten belül oly módon, hogy a helyes óvintézkedések betartása esetén lehetetlen bizonyítani, hogy a második rejtett kötet létezik.

A VeraCrypt tárolókban tárolt adatok biztonságosan szinkronizálhatók eszközök között azáltal, hogy a kötetet felhőalapú tárolási szinkronizációs mappába tárolják (és behelyezik). A VeraCrypt ilyen módon használható az adatok biztonságos tárolására egyébként nem biztonságos platformon, például a Dropboxon.

Ez azonban nem ideális eszköz ehhez a munkához. A kötetméret nagy lehet, és rögzített méretű, amelyet meg kell adnia a létrehozáskor. És ha a köteten belüli adatok megváltoznak, akkor a teljes kötetet újra kell feltölteni

A cikkben tárgyalt szoftverek közül a VeraCrypt messze a legalaposabban ellenőrzött nyílt forráskódú titkosítási megoldás..

Kérjük, olvassa el útmutatásainkat a VeraCrypt oldalon & Alapvető tudnivalók és Útmutató a VeraCrypt rejtett köteteinek mély merüléseihez e fontos titkosítási programba.

AES Crypt

Platformok: Windows, macOS, Linux, Android (harmadik fél, de nyílt forrású). Ugyancsak elérhető harmadik féltől származó AESCrypt for iOS alkalmazás, bár zárt forrású, és az ingyenes felhasználók az AES Crypt használatával az asztalon előre titkosított fájlok megtekintésére korlátozódnak..

AESCrypt az asztalon

Az AES Crypt egy ingyenes, nyílt forráskódú (FOSS) platformközi keresztirányú titkosítási alkalmazás, amely a fájlokat az AES-256 rejtjel használatával biztosítja. Fájlenkénti titkosítási alkalmazásként lehetővé teszi az egyes fájlok kézi titkosítását. A kötegelt fájlok titkosítása nem támogatott, bár ezt a korlátozást valamelyest le lehet küszöbölni, ha zip fájlokat hozunk létre mappákból, majd a Zip fájlt az AES Crypt-rel titkosítjuk..

Ez a nagyon könnyen használható Java-alapú fájlprogram integrálódik az operációs rendszerhez, egyszerű fájltitkosítást biztosít a Windows jobb egérgombbal történő gombjával, vagy pedig húzza és vidd MacOS-ban és Linux-ban (vagy egy kiterjesztés lehetővé teszi a jobb egérgombbal történő kattintást a macOS-ban)..

A fájl visszafejtése egyszerűen kattintson duplán a encrypted.aes fájlra, és írja be a létrehozásakor megadott jelszót. Parancssori felület is rendelkezésre áll.

Azt is meg kell jegyezni, hogy egy fájl titkosított verziójának létrehozásakor az eredeti titkosítatlan változat érintetlen marad. Ez nagyszerű, ha csak a titkosított verziót szeretné online tárolni, de a maximális biztonság érdekében törölje az eredetit. Csak ne felejtsd el a jelszót!

AxCrypt

Platformok (ingyenes): Windows. Ingyenes MacOS, Android és iOS alkalmazások érhetők el, amelyek lehetővé teszik a fájlok megnyitását és megtekintését, de nem titkosításukat. Platformok (prémium): Windows, macOS, Android és iOS.

AZCrypt az asztalon

Az AES-Crypthez hasonlóan az AxCrypt egy nyílt forrású, platformon keresztüli, fájlonkénti titkosítási alkalmazás, amely az AES segítségével fájlokat biztosít. Ez azonban egy egészen más állat. Ez egy ingyenes verzió, elsősorban a Windows felhasználók számára, valamint egy prémium verzió, amely évente 35 USD-t fizet (30 napos ingyenes próbaverzió).

Az AxCrypt Free integrálódik a Windows operációs rendszerhez, hogy folyamatosan biztosítsák az AES-128 fájl titkosítását. Ahelyett, hogy jelszót állítana be minden egyes fájl titkosításakor, bejelentkezik az alkalmazásba, majd az összes kiválasztott fájl automatikusan titkosítva és dekódolva lesz ennek a jelszónak a felhasználásával..

Magukat a mappákat nem lehet titkosítani az AxCrypt Free használatával, de a mappában lévő összes fájl kötegelt titkosítású lehet. Vagy kiválaszthat annyi fájlt, amennyit csak akar, a számítógép bárhonnan, és kötegelt titkosítást végezhet rajta.

A Windows felhasználók számára az AxCrypt Free sok előnnyel rendelkezik a meglehetősen alapvető AES kriptushoz képest. Elveszíti azonban a platformok közötti kompatibilitást. Ingyenes alkalmazások MacOS, Android és iOS (de nem Linux) számára lehetővé teszik a titkosított fájlok megnyitását és megtekintését, de nem titkosításukat.

A prémium verzió az összes említett platform teljes támogatásával megoldja ezt a problémát. Számos hasznos kiegészítő funkciót kínál az összes támogatott platformon, ideértve a teljes mappakódolást (az almappák titkosításával), a kulcsmegosztást, a fiókkulcs biztonsági mentését, a névtelen fájlneveket és egyebeket.

gocryptfs

Platformok: Linux (DEB csomag vagy fordítás a forrásból), macOS (a Homebrew használatával).

GoCryptfc alkalmazás az asztalon

A gocryptfs a ragyogó, de hibás EncFS ihlette. A Encfs-hez hasonlóan párosított mappákat vagy „köteteket” hoz létre. Az egyik kötet a nem titkosított fájlokat tartalmazza (nevezjük „privát mappának”), míg a második megfelelő kötet (nevezzük „titkosított mappának”) a titkosított verzióját tartalmazza a fájlok az első (privát) kötetben.

A VeraCryptől eltérően, a kötetben lévő fájlok titkosítva vannak és külön tárolódnak, tehát egy fájlra történő váltás nem jelenti a teljes titkosított tároló újbóli feltöltését..

Ez a gocryptfs sokkal jobbá teszi, mint a VeraCrypt a fájlok tárolására olyan felhőalapú szolgáltatásokban, mint például a Dropbox, mivel a helyi fájlokat titkosítatlanul tartják a magán köteten, de a Dropboxon (stb.) Tükrözve vannak titkosítva, egyszerűen a megfelelő „titkosított kötet” elhelyezésével. egy felhő mappát.

Amit a gocryptfs nem tesz, az egyszerűen egy fájl titkosítása. Valaki, aki hozzáfér a „személyes mappához”, hozzáférhet a titkosítatlan fájlokhoz. Ezen felül a titkosított mappában lévő fájlok nevei el vannak rejtve, de a metaadatok, például a könyvtárstruktúra és a fájlméret nem.

A gocryptfs csak parancssori, de a telepítés nagyon egyszerű. A beállításokat követően a szokásos GUI fájlkezelővel fájlokat húzhat a magánmappába és a onnan. Alternatív megoldásként a SiriKali egy GUI kezelőfelület, amely kompatibilis a gocryptfs-rel.

Az adatok biztonságban vannak és AES-256-GCM használatával, a GCM szintén hitelesítést biztosít.

A SecureFS és a Crysfs hasonló EncFS-ihlette alkalmazások. A SecureFS kijavítja az EncFS problémáit, és figyelemre méltó, hogy minden nagyobb platformon elérhető, beleértve a Windows rendszert is (MS Visual C ++ 2015 újraelosztási csomagot igényel). A Crysfs Windows támogatása továbbra is nagyon kísérleti, de teljes mértékben támogatja a Linuxot és a MacOS-ot, és javítja a gocrypt és a SecureFS fájlokat a fájl metaadatai és a könyvtárszerkezet titkosításával..

Cryptomator

Platformok: Windows, macOS, Linux, Android, iOS.

Cryptomator alkalmazás az asztalon

A Cryptomator a felhőben tárolt fájlok átlátszó titkosítását biztosítja. A titkosított páncélszekrény a felhőmappában tárolódik, de visszafejtésre kerül és helyileg csatlakozik virtuális meghajtóként a zökkenőmentes drag-and-drop funkcióhoz.

A fájlok külön-külön vannak titkosítva, így a módosítások elvégzésekor csak a megfelelő titkosított fájl módosul. A fájlok tartalmán kívül a könyvtárstruktúra is rejtett, bár a fájlmódosítási dátumokat nem lehet elrejteni anélkül, hogy megszakítaná a felhő-szolgáltató szinkronizálási funkcióját.

A páncélszekrényeket az AES-256-CTR használatával rögzítik, és egy olyan jelmondat segítségével oldják meg, amely a scrypt key derivation funkcióval védett brute force támadásokkal szemben védett..

Az asztali Cryptomator azon a fizetőn működik, amit szeretne. Ingyenesen megszerezhető, de a felhasználókat arra ösztönzik, hogy adományozzanak fejlesztésükhöz. A mobil alkalmazások (amelyek támogatják az ujjlenyomat-feloldást) 8,99 USD-t tettek ki az írás idején.

Végső gondolatok

A VeraCrypt a TrueCrypt cserepótlója. Ha a titkosítási igények kissé eltérnek, akkor a cikkben tárgyalt nyílt forráskódú eszközök tükrözik a titkosítási alkalmazások sokféle alkalmazási eshetőségét.

Lehet, hogy választania kell az AES Crypt és az AxCrypt, valamint a gocryptfs (vagy más Encfs-ihletésű változat) és a Cryptomater között, de a legtöbb alkalmazáslista itt a saját dolgát csinálja, nagyon kevés keresztmetszettel a köztük..

Ezért a legjobb tanács a különféle titkosítási alkalmazások telepítése. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő eszköz lesz a feladathoz, ahelyett, hogy megpróbálná négyzet alakú csapokat kerek lyukakba ütni egy alkalmazás segítségével olyan feladatok elvégzéséhez, amelyre nem volt a célja.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me