Bez obzira jeste li sezonski veteran ili povremeni igrač, ako igrate PC igre, vjerojatno ste čuli za Steam. Steam je izvorno izgradio Valve kao igraća platforma za vrhunske internetske igre za više igrača. Ovih dana, međutim, to čini puno više. Steam je postao virtualno središte za PC igrače koji nude mnoge naslove poput Fallout 4. Omogućuje im pregledavanje foruma, chat, preuzimanje i kupnju novih igara, organiziranje timova i upravljanje datotekama igara u različitim sustavima. Vjerojatno ste već upoznati s poznatim Valve igrama kao što su Portal, Counter-Strike, Left 4 Dead, Team Fortress, Half-Life i mnoge, mnoge druge.


Nažalost, Steam trpi iste neugodne probleme kao i druge platforme za više igrača, poput Xbox Live-a. Platformu je stvorila velika tvrtka koja postoji kako bi zaradila novac. Kao takva, postoje stroga ograničenja za preuzimanje i preuzimanje. One postoje izvan pravne nužnosti kako bi se pomoglo poduzeću da izbjegne pitanja odgovornosti. U tom smislu, prilično je uobičajeno da moderne platforme za igre ograničavaju sadržaj na određene geografske regije.

Srećom, tunel virtualne privatne mreže (VPN) može pomoći ublažiti neke iritacije koje ta ograničenja stvaraju.

 1. ExpressVPN

  - Munja | Aplikacije za sve platforme | Podrška za 24 sata uživo

 2. NordVPN

  - Munja | Aplikacije za sve platforme | Podrška 24 sata dnevno

 3. CyberGhost VPN

  - Jednostavan za uporabu | Poslužitelji u 60 zemalja | 2,75 dolara mjesečno

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Jednostavan za uporabu | Poslužitelji u preko 50 zemalja | Izvrsno za streaming u HD-u

 1. NordVPN

  - Munja | Aplikacije za sve platforme | Podrška 24 sata dnevno

 2. IPVanish

  - Poslužitelji u 60 zemalja | Brze veze | Nema politike dnevnika

 3. Ivacy

  - Aplikacije za sve platforme | Vrijednost za novac | Poslužitelji širom svijeta

 4. PrivateVPN

  - Jednostavan za uporabu | Poslužitelji u preko 50 zemalja | Izvrsno za streaming u HD-u

 5. ExpressVPN

  - Munja | Aplikacije za sve platforme | Podrška za 24 sata uživo

Najbolji VPN-ovi za paru: Usporedba

Deblokirajte sadržaj putem VPN-a za Steam

VPN tuneli pomažu deblokiranju stranog sadržaja putem značajke koja se naziva maskiranje IP adresa. Značajka maskiranja omogućava vašem računalu ili uređaju da "posudi" IP adresu sa stranog VPN poslužitelja. VPN poslužitelj, koji ugošćuje vašu posuđenu adresu, prikuplja podatke u vaše ime i zatim te podatke prosljeđuje vašem uređaju. U obrnutom smjeru VPN poslužitelj šalje podatke s vašeg uređaja na odredišni poslužitelj (u ovom slučaju Steamovi poslužitelji) s vlastite IP adrese. Odredišni poslužitelji ne mogu vidjeti vašu stvarnu IP adresu. Stoga se Steam poslužiteljima čini da komuniciraju samo s VPN serverom.

Budući da se IP adrese distribuiraju prema zemljopisnoj regiji, moguće je zaobići ograničenje cenzure sadržaja i ograničenja računa. Proxy poslužitelji djeluju na gotovo isti način. Međutim, VPN tuneli su superiorni jer kriptiraju podatke, čineći ih nečitljivim za treće strane. Proxy poslužitelj ne. Iz tog razloga, preporučio bih vam da držite VPN tunele ako želite pristupiti Steamu. No, u interesu potpunog otkrivanja prvo moram ponuditi upozorenje u vezi sa Steam VPN-ovima.

Za više informacija pogledajte naš vodič Što je proxy poslužitelj, gdje ćemo pregledati proxy servere i kako se razlikuju od VPN-ova..

Hoće li mi Steam zabraniti korištenje VPN-a?

Kao i većina drugih platformi za internetske igre, Steam podliježe strogim propisima i ograničenjima licenciranja. Oni ih prisiljavaju na ograničavanje odgovornosti i odvraćanje korisnika od korištenja proxy veza i VPN tunela. Opet, ovo nije neuobičajeno među igraćim platformama. Srećom, PC igrači nisu toliko opterećeni kao igrači na konzoli. Primjerice, na Xbox 360 Microsoft je napisao operativni sustav da namjerno izostavlja VPN funkcionalnost. Na taj način korisnici ne mogu izravno povezati konzolu s VPN tunelom (iako postoje drugi načini za korištenje VPN-a s konzolama).

Na PC-u ili Mac-u, međutim, jednostavno nije izvedivo (ili čak moguće) onemogućiti upotrebu VPN tunela. Kao takvi, korisnici Steam-a imaju znatno lakše vrijeme deblokiranja sadržaja koji je ograničen na geo. Ipak, moram vas upozoriti: ako vas uhvate preuzimanja igara (i ostalih materijala) na VPN vezi, riskirate da Steam zabrani svoj račun. Sve je detaljno opisano u Parnom ugovoru o pretplati. Konkretnije, obratite pažnju na odjeljak 3-A: Autorizacija plaćanja.

SSA jasno navodi sljedeće:

"Slažete se da nećete upotrebljavati IP pristupanje ili druge metode za prikrivanje mjesta prebivališta, bilo da zaobilazite geografska ograničenja na sadržaj igre, za kupovinu po cijenama koje nisu primjenjive na vašu zemljopisnu ili bilo koju drugu svrhu. Ako to učinite, Valve će vam ukinuti pristup vašem računu. "

Ako i dalje želite koristiti tunel VPN, nastavite s oprezom. Čini se da postoji određena tolerancija za upotrebu VPN tunela, ovisno o tome zašto ih upotrebljavate, što radite i je li vas ili ne uhvaćaju. No postoje i određeni razlozi zbog kojih će zabraniti račun prilikom korištenja VPN tunela. Kada se spajate na Steam, nemojte koristiti VPN tunel ili proxy za bilo koju od sljedećih svrha bez razumijevanja rizika od zabrane:

 • Zaobići geografska ograničenja sadržaja igre

 • Za kupnju igara i medija po cijenama koje nisu primjenjive u vašoj regiji

 • U bilo koju svrhu koja može naštetiti drugim korisnicima ventila

Izraz "sadržaj igre" prilično je siv i neodređen. Kad sam prvi put čuo taj pojam, odmah sam pomislio na kupovinu igara, sadržaj za preuzimanje i sličnu upotrebu. Međutim, bilo je dosta zabranjenih računa zbog korisnika priključenih na regije u kojima je za videoigre bio ranije datum izdavanja. Iako je igra tehnički bila legalna u svojoj regiji (na kraju), korisnici su i dalje kažnjeni.

Ako ne želite riskirati zabranu vašeg računa, najbolje je suzdržati se od upotrebe VPN tunela sa svojim Steam računom, posebno kada pokušavate pristupiti igrama koje nisu dostupne u vašem području. Previše je korisnika pokušalo koristiti ruski VPN za Steam kako bi ilegalno pristupilo sadržaju prije nego što je objavljeno u Rusiji, pa su im računi zbog toga zabranjeni..

Zajednički poslužitelji i zajedničke IP adrese

Vaša prosječna VPN pretplata, bez obzira na to kojeg davatelja odaberete, obično koristi zajedničku IP adresu. To znači da mnogi drugi korisnici mogu pristupiti internetu s istom IP adresom koja se nalazi na VPN poslužitelju. To pomaže u zaštiti anonimnosti korisnika. Ako bi dugačak dio zakona pokušao pratiti mrežne aktivnosti korisnika, bilo bi gotovo nemoguće pratiti vezu natrag do stvarnog korisnika iz dva razloga..

Prvo, većina VPN davatelja ne vodi datoteke dnevnika korisničkih aktivnosti. Stoga ne bi mogao slijediti papirnati trag. Drugo, s obzirom da više korisnika dijeli istu adresu, znatno bi bilo otežati nuliranje na kojem je korisnik zapravo pristupio određenom web resursu s zajedničke IP adrese. Međutim, kada pokušavate pristupiti internetskim resursima koji pokušavaju ograničiti, ograničiti ili potpuno blokirati upotrebu VPN tunela, zajedničke adrese obično nisu najbolja opcija.

Dijeljene IP adrese često su na crnoj listi dobavljača usluga i obično su dobro poznate adrese. To je zbog efekta "lošeg susjeda", pri čemu je netko koji dijeli vašu IPN lokaciju (ili prethodni korisnik) zloupotrijebio IP adresu za neželjenu poštu, napade distribuirane uskraćivanja usluge ili druge zloupotrebe. Zauzvrat, to može uzrokovati da se IP adresa označi kao opasna ili nelegitimna adresa, a često može uzrokovati pojavljivanje apleta za provjeru Captcha prije nego što pristupite web mjestu. Kao takve, iako zajedničke IP adrese nude veću anonimnost, one su češće na crnoj listi.

Postoje dva načina zaobilaženja ovog problema. Prvo rješenje je korištenje VPN davatelja koji nudi namjensku IP adresu, što znači da nitko drugi korisnici neće koristiti IP adresu na koju ste pretplaćeni. Ovo je bolje od zajedničke adrese ako ne želite uslugu - kao što je Steam - zabraniti vaš račun. Najbolja opcija, međutim, s obzirom na najmanji rizik zabrane računa je korištenje vlastitog privatnog poslužitelja. Ako ste hardcore Steam korisnik i stvarno želite privatni poslužitelj, možete učiniti jedno od sljedećeg:

 • Postavite Linux VPN poslužitelj s vlastitim proizvodom za pristup igraćim sadržajima kada niste izvan kuće

 • Zakupite zasebni / privatni poslužitelj u oblaku

Ove mogućnosti nisu tako jednostavne kao pretplata na VPN uslugu, ali su vrlo učinkovite alternative.

Zaključak

VPN tuneli ostaju najbolji način sigurnog deblokiranja sadržaja. Oni su nadmoćno nadređeni proxy vezama zahvaljujući svojoj enkripciji. Zbog toga se mnogi igrači još uvijek okreću VPN uslugama kako bi deblokirali inozemni igrani sadržaj i povezali se s inostranim više igračima. No, budite oprezni: ako za deblokiranje sadržaja igre ili preuzimanje igara koje nisu dostupne u vašoj regiji koristite VPN tunel sa Steamom, vaš račun može biti zabranjen.

Za više informacija o najbržem VPN-u za igranje i korištenju VPN-a na drugim platformama pogledajte vodiče u nastavku:

 • VPN Xbox One
 • VPN Ps4
 • VPN igre
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me