Telegram Messenger poznat je po širokoj razmjeri ISIL-a. Doista, ta je notornost možda potaknula popularnu koncepciju da je Telegram vrlo siguran i privatan.


Iako stručnjaci za privatnost i sigurnost ne dijele ovo stajalište, aplikacija je i dalje veoma popularna. To se posebno odnosi na Bliski Istok. Samo u Iranu Telegram ima oko 40 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. Također je igrao kritičnu ulogu na iranskim parlamentarnim izborima 2016. godine. O konkretnoj situaciji raspravljat ću s Telegramom i Iranom kasnije u ovom članku.

Mnoge vlade su pokušale ili predložile blokiranje Telegrama, posebno Indonezija, Rusija i Iran.

Pogledajte dolje za raspravu o tome kako virtualna privatna mreža (VPN) može - a ne može - pomoć korisnicima Telegrama.

 1. ExpressVPN

  - Najbrži VPN koji testiramo, deblokira sve, s nevjerojatnom uslugom na sve strane

 2. NordVPN

  - Velika marka vrlo dobre vrijednosti i povoljne cijene

 3. CyberGhost VPN

  - Dugogodišnji najbolje rangirani VPN, sa sjajnom cijenom i brzinom

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Jedan od najjeftinijih VPN-a vani, ali još uvijek dobra usluga

VPN-ovi za Telegram: razmatranja

Korištenje VPN-a omogućit će vam pristup web mjestu Telegram i preuzimanje softvera za radnu površinu, čak i kad je on inače blokiran. Također bi trebao pomoći deblokiranju Telegrama u slučaju da dobavljači internetskih usluga (ISP) blokiraju Telegram protokol.

Ako Telegram nije dostupan iz trgovine Google Play u vašoj zemlji, Android korisnici mogu preuzeti aplikaciju pomoću F-Droid.

Nažalost zbog privatnosti, Telegram potvrđuje identitet korisnika putem njihovih telefonskih brojeva. To znači da Telegram Messenger LLP zna tko su njegovi korisnici. Stoga (u teoriji) može povezati ne-kraj-kraj šifrirane razgovore s pojedinačnim korisnicima (više o tome kasnije). Hoće li ikada ove informacije prenijeti vladama? Vjerojatno ne, ali tko zna?

Još više zabrinjava činjenica da Telegram pohranjuje te podatke na svoje poslužitelje. Stoga je ranjiv na hakiranje i nadzor. U Rusiji su prošle godine hakirane telegramske računice dvojice aktivista, vjerojatno ruske službe sigurnosti uz suradnju mobilnog davatelja aktivista.

Kao što je Nima Fatemi, neovisni istraživač sigurnosti sa sjedištem u SAD-u, rekao Odboru za zaštitu novinara (CPJ):

"Ako se bilo koji od [Telegramovih] poslužitelja ugrozi, svi se podaci o korisnicima podižu u zrak. Znamo iz Snowdenove objave i svih masovnih hakova da niti jedno računalo ne može biti zaštićeno od hakera. Pogotovo ako je to sočna meta s kojom su pohranjeni milijuni razgovora ljudi."

Telegram nije tako siguran!

Unatoč svojoj reputaciji privatnosti i sigurnosti, stručnjaci za privatnost i sigurnost nisu obožavatelji Telegrama.

Šifriranje od početka do kraja

Ključne tvrdnje o privatnosti i sigurnosti Telegrama je njegova mogućnost Secret Chat. To koristi krajnje šifriranje kako bi se omogućili privatni i sigurni razgovori. To znači da su sve poruke šifrirane na uređaju pošiljatelja kada on / ona omogući Secret Chat. Poruke se mogu dešifrirati i čitati samo na uređaju s kojim ih primaju.

Poruke poslane pomoću Secret Chat-a trebale bi, dakle, biti zaštićene čak i protiv hakera i samog Telegram Messenger LLP-a.

Ovo je super. Međutim, stručnjaci su kritizirali Telegram zbog toga što nije omogućio tajni chat prema zadanim postavkama. Ako posebno ne aktivirate Secret Chat, poruke poslane Telegramom nisu sigurne. To znači da su im Telegram Messenger LLP i hakeri mogli pristupiti.

To je ozbiljno zabrinuto zbog toga što mnogi korisnici Telegrama ne znaju da njihove poruke nisu sigurno zaštićene. Neki mogu jednostavno zaboraviti uključiti Secret Chat.

U kombinaciji s Telegram-ovom metodom provjere autentičnosti korisnika pomoću njihovih telefonskih brojeva, vlade olakšavaju korištenje računa i pristup nešifriranim porukama.

Telegram tajni chat

Uvijek koristite opciju Secret Chat kada želite zadržati privatne razgovore

Zabrinutosti kodiranja

Uz to, čak i ako omogućite Secret Chat, istraživači su kritični prema šifriranju koje Telegram koristi. Umjesto da koristi isprobane, provjerene i potpuno revidirane standarde šifriranja, Telegram koristi vlastiti protokol šifriranja MTProto..

Kao detaljnu procjenu sigurnosti (.pdf) MTProto bilježi:

„Naše glavno otkriće je da simetrična shema šifriranja koja se koristi u Telegramu - poznata kao MTProto - nije sigurna IND-CCA, jer je moguće pretvoriti bilo koji šifrirani tekst u drugi šifrotekst koji dešifrira na istu poruku…

"Poruka „povratak kući“ (opet) je da će dobro proučeni, dokazno sigurni programi šifriranja koji postižu jasne definicije sigurnosti (npr. Ovjerena šifriranje) biti u prednosti pred shemama šifriranja kod kuće proizvedenih. “

Ovo je kritika koju je odobrio Nate Cardozo, stariji odvjetnik u Electronic Frontier Foundation, koji je preporučio ne koristiti Telegram zbog "njegov nedostatak krajnjeg šifriranja [prema zadanom] i upotreba nestandardnog MTProto protokola enkripcije, što su javno kritizirali istraživači kriptografije, uključujući Matthew Green."

Ako želite znati više o tome kako šifriranje djeluje, zašto ne provjerite naš konačni vodič o internetskoj privatnosti?

Otvoreni izvor?

Jedini način znati da li se softveru može vjerovati je ako je open source. To znači da istraživači mogu slobodno ispitati kod kako bi osigurali da se ne događa ništa zlonamjerno. Klijent Telegram primarno je open source, ali sadrži neke elemente (zvane binarni blobs) koji to nisu.

Neki stručnjaci također su kritizirali Telegram zbog sporog objavljivanja nedavnih verzija svog otvorenog koda. To je sigurnosni problem, jer bi se kôd mogao izmijeniti, a da ga nitko nije svjestan.

Kôd na strani poslužitelja je zatvoreni i vlasnički. Međutim, to ne bi trebalo biti problem ako omogućite krajnje kriptiranje (Tajni chat).

Telegram 1

Signal je sigurniji

Ako su privatnost i sigurnost vaši glavni razlozi za korištenje Telegrama, razmislite o prelasku na Signal. Stručnjaci široko smatraju Signal kao najsigurnijim sredstvom daljinske komunikacije koja je trenutno dostupna.

WhatsApp aplikacija temelji se na Signalu. Iako nije bez problema, WhatsApp je također puno sigurniji od Telegrama.

Naravno, možda ćete jednostavno htjeti koristiti Telegram jer ga koriste vaši prijatelji i kolege. Možete i slijediti određene korisnike Telegrama putem funkcije kanala za masovno emitiranje aplikacije. To je apsolutno u redu, ali imajte na umu ograničenja Telegrama na pročelju privatnosti / sigurnosti.

Telegram u Iranu

Iran blokira glavne medijske platforme poput Facebooka, Twittera i većine međunarodnih vijesti. Telegram se široko koristi kao sredstvo za zaobilaženje državne cenzure i pristup reformističkim gledištima.

Zaista, analitičari smatraju da je Telegram pomogao desecima umjerenih i reformistički nastrojenih kandidata da budu izabrani u Majles (iranski parlament) na izborima 2016. godine. Kako je za CPJ rekao Amir Rashidi, istraživač internetske sigurnosti u Centru za ljudska prava u Iranu,

"Telegram je imao ogroman utjecaj na posljednjim parlamentarnim izborima u Iranu. Reformistički aktivisti imali su vrlo ograničen pristup glavnim medijima i državnom radiju i televiziji, pa su Telegram koristili za slanje i širenje svojih poruka."

Kao odgovor na to, konzervativna i autoritarna iranska vlada tražila je reguliranje Telegrama. Sada zakon zahtijeva od svih iranskih državljana da pri Ministarstvu kulture i islamske smjernice registriraju Telegram kanale s više od 5000 sljedbenika. Oko 2.000 kanala (perzijski) je sada registrirano na ovaj način.

Prema Telegramovoj izjavi, uoči izbora 2017. "internetski pružatelji usluga u zemlji blokiraju protokol koji se koristi za uspostavljanje veze između korisnika prije nego što se P2P poziv može aktivirati."

Ako želite zaobići državna ograničenja u Iranu, naših bi najboljih 5 VPN-ova za Iran trebalo učiniti zanimljivim za čitanje.

uhićenja

Iranske vlasti uhitile su administratore 12 reformističkih Telegram kanala prije izbora u svibnju 2017. godine. Ti su kanali uključivali Reformske vijesti, s više od 111.000 sljedbenika, i Skupštinu reformista, s 94.000 sljedbenika.

Koliko razumijem, vlasti su kasnije pustile administratore Kanala. Međutim, Radhidi tvrdi da su uhićenja pomogla stvoriti atmosferu straha i zastrašivanja među liberalima i naprednjacima u zemlji.

Rusija zabranila Telegram

U petak, 19. travnja 2020., moskovski sud odobrio je Roskomnadzor, ruski promatrač komunikacija i tehnologije, da blokira Telegram.

Taj korak prati zahtjeve Savezne službe sigurnosti (FSB) da Telegram preda ključeve šifriranja tajnom KGB-ovom nasljedniku nakon što tvrdi da ga teroristi široko koriste. Telegram je odbio.

Dobra vijest je, međutim, da se Telegramu u Rusiji i dalje može slobodno pristupati putem VPN-a. To je zato što VPN skriva činjenicu da se na mrežu Telegrama povezujete od svog internetskog i / ili mobilnog pružatelja usluga (i samim tim Roskomnadzora).

Više informacija o ovoj priči potražite u našem cjelovitom članku Glasnika zabrane kompanije Telegram.

Najbolji Telegram Messenger VPN-ovi: zaključak

Telegram se pokazao kao koristan alat u borbi protiv cenzure i ostvarivanja slobode govora. Ako ne možete pristupiti web stranici Telegrama ili vaš internetski ponuđač pokušava blokirati protokol Telegrama, VPN će vam pomoći.

Imajte na umu, međutim, ograničenja Telegrama kao alata za zaštitu privatnosti. Ono što je najvažnije, uvijek imajte na umu da upotrebljavate značajku tajnog razgovora kada sudjelujete u raspravama koje radije ne biste pristupili vlastima.

Najbolji VPN-ovi za Telegram Messenger: Sažetak sa strane

 1. ExpressVPN

  - Najbrži VPN koji testiramo, deblokira sve, s nevjerojatnom uslugom na sve strane

 2. NordVPN

  - Velika marka vrlo dobre vrijednosti i povoljne cijene

 3. CyberGhost VPN

  - Dugogodišnji najbolje rangirani VPN, sa sjajnom cijenom i brzinom

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - Jedan od najjeftinijih VPN-a vani, ali još uvijek dobra usluga

Kreditna slika: Allmy / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me