S Synology NAS uređajima možete se povezati u tunel virtualne privatne mreže (VPN) (putem VPN klijenta) ili postaviti vlastiti VPN poslužitelj putem Synology. Postavljanje VPN-a za Synology osigurava zaštitu podataka. U ovom ćemo vam članku reći kako postaviti VPN na Synology i nabrojati pet najboljih VPN usluga (sve s OpenVPN-om).


Synology je tajvanska tvrtka koja se specijalizirala za Network Area Storage (NAS). Iako to nije najjeftiniji način stvaranja vlastitog VPN poslužitelja, Synology je definitivno na vrhu svoje igre. Nudi mnogo toga što bi bilo teško gurnuti da postignete drugačije. To uključuje sve, od jednostavnog NAS-a do gotovo svega što je web povezano.

Ali zašto biste se gnjavili VPN vezom na vašem NAS uređaju? Pa, ima nekoliko prednosti. Korištenjem NAS pohrane s VPN poslužiteljem:

 • VPN enkripcija štiti od prisluškivanja i prisluškivanja kako bi se spriječilo da treće strane presreću i čitaju vaše datoteke.
 • VPN onemogućuje paketima njuškama čitanje poslanih podataka.
 • Omogućuje vam upotrebu dodataka koji se odnose na geolokaciju, jer su neki mogu biti blokirani na vašoj lokaciji.

Nažalost, VPN tuneli imaju nad glavom, što će u konačnici usporiti vašu vezu. Bez obzira na to, vrijedi trgovati malim brzinama za veću sigurnost kada pristupate osjetljivim podacima. Međutim, ako dobijete brzu VPN uslugu, iznos vaše veze usporava postaje zanemariv, jer VPN pruža brze poslužitelje. Kao što se Synology uređaji mogu povezati s OpenVPN poslužiteljima, trebali biste biti u mogućnosti povezati svoj NAS VPN s većinom vodećih pružatelja usluga.

Kako postaviti VPN na Synology

Ako želite postaviti VPN klijent na Synology, morat ćete slijediti osnovne korake navedene u nastavku. Synology uređaji podržavaju sva tri glavna VPN protokola: PPTP, L2TP i OpenVPN. Iz razloga sigurnosti i privatnosti toplo preporučujemo da se odlučite za OpenVPN. Za postavljanje OpenVPN-a za Synology trebat ćete:

 1. Preuzmite potrebne konfiguracijske datoteke od svog davatelja VPN-a. Ako niste sigurni koje konfiguracijske datoteke trebate, pitajte izravno svog davatelja usluga. Trebat će vam .ovpn datoteke za UDP ili TCP veze, ovisno o tome koju namjeravate koristiti (preporučujemo UDP jer je brži i stabilniji). Trebat će vam i .crt i .key datoteke. (Ako vam VPN ne može pružiti pristup tim datotekama, vjerojatno ćete se morati pretplatiti na drugu VPN uslugu.)

 2. Otvorite upravljačku ploču Synology

 3. Sada kliknite na "Mreža"

 4. Odaberite "Mrežno sučelje" karticu u gornjem izborniku

 5. Klik "Stvoriti" i odaberite "Stvorite VPN profil"

 6. Odaberi "OpenVPN (uvozom .ovpn datoteke)"

 7. U Općenito postavke Unesi - Ime profila: (učini ovo sve što ti se sviđa). Korisničko ime: Vaše VPN korisničko ime od kada ste se pretplatili. Zaporka: Vaša VPN lozinka od trenutka kada ste se pretplatili.

 8. Uvezi .ovpn datoteku: Odaberite .ovpn datoteku koju ste preuzeli od svog davatelja usluga

 9. CA certifikat: Odaberite ca.crt koji ste dobili od svog davatelja usluga

 10. Klijentov certifikat: Odaberite .crt datoteku koju ste dobili od svog davatelja usluga

 11. Klijentski ključ: Odaberite .key koji ste dobili od svog davatelja usluga

 12. U sljedećem prozoru potvrdite potvrdne okvire pored: "Koristite zadati gateway ili udaljenu mrežu.""Dopustite ostalim mrežnim uređajima da se povežu putem internetske veze ovog poslužitelja Synology."I:"Ponovno se povežite kad se prekine VPN veza.”

 13. Sada biste trebali vidjeti novostvorenu vezu na popisu. Odaberite ga i kliknite "Spojiti".

 14. Nakon uspostavljanja veze trebali biste vidjeti okvir koji pokazuje aktivnu vezu s podacima koji se šalju.

Imajte na umu da je ovo osnovna zadaća, davatelj VPN-a trebao bi vam biti u mogućnosti pružiti određene informacije za vaše postavljanje.

Najbolji VPN-ovi za sinologiju 2020

Niže su navedeni najbolji VPN-ovi za Synology. Jednostavno odaberite jednu od ovih usluga i povežite se na Synology NAS poslužitelj, potrebna je ograničena instalacija! Kliknite na web stranice davatelja usluga za više informacija o njihovoj usluzi. Ako su vam potrebne dodatne informacije o bilo kojoj od usluga u nastavku, kliknite veze da biste vidjeli web mjesto davatelja usluge ili provjerite naše detaljne VPN recenzije.

 1. ExpressVPN

  - Brzi VPN koji postoji već godinama! Poslužitelji u preko 90 zemalja

 2. NordVPN

  - je sigurna VPN usluga, nudi detaljne vodiče o tome kako postaviti NordVPN pomoću Synology-a i ima dosljedno brze servere

 3. CyberGhost VPN

  - VPN je usluga jednostavna za korištenje, nudi snažno šifriranje i jeftina je

 4. VPNArea

 5. PrivateVPN

  - kao što mu ime kaže, to je privatna VPN usluga i najjeftinija je na popisu

 1. ExpressVPN

  - Brzi VPN koji postoji već godinama! Poslužitelji u preko 90 zemalja

 2. NordVPN

  - je sigurna VPN usluga, nudi detaljne vodiče o tome kako postaviti NordVPN pomoću Synology-a i ima dosljedno brze servere

 3. IPVanish

  - brza je usluga s poslužiteljima u više od 60 zemalja

 4. VyprVPN

  - je vrhunska VPN usluga s jakom enkripcijom i sjajnim značajkama privatnosti

 5. PrivateVPN

  - kao što mu ime kaže, to je privatna VPN usluga i najjeftinija je na popisu

Synology VPN razmatranja

Napomena o PIA VPN i sinologiji

U vrijeme pisanja, brojni korisnici na forumima privatnog pristupa internetu (PIA) žale se na probleme, pogreške i probleme s konfiguracijom PIA-e. Kao takav, trenutno preporučujem da se klonite PIA-e ako želite koristiti VPN s Synology uređajem. Korisnici se također žale na duge i povučene pozive s odjelom za podršku, što ugledu PIA-e čini malo dobro.

Više je korisnika na forumima komentiralo da agenti za podršku nisu uspjeli riješiti svoje probleme jer nisu osposobljeni za podršku i rješavanje problema Synology. Isto tako, zamislio bih da osoblje Synology nije obučeno za podršku PIA VPN-a, pa je pomalo paradoks.

Molim vas, nemojte me krivo shvatiti. Zapravo volim PIA VPN i mislim da to može ponuditi puno. U skladu s tim, ne bih ga koristio u scenariju koji uključuje Synology zbog pritužbi i uobičajenih problema koje je prijavilo više korisnika. Ako želite pročitati više o tim pitanjima, možete ih pronaći na web stranicama i forumima PIA VPN-a.

Zaključak

U današnji dan i dob nikada ne možete biti previše oprezni. Zalažem se za korištenje VPN tunela svaki put kada uključite računalo ili mobilni uređaj, kao predostrožnost. Kako kažu, uncu prevencije vrijedi kilogram lijeka. Uvijek je bolje ostati bez VPN tunela nego riskirati da treća strana ukrade vaše podatke.

Ako kopirate ili preuzimate velike količine podataka ili arhiva, na NAS uređaju, najbolje je koristiti VPN. Takvi podaci vjerojatno uključuju neke podatke (tekstualne datoteke, osobne slike, videozapise i tako dalje) koje ne biste htjeli vidjeti od strane hakera ili vladine organizacije. Na kraju, ne zaboravite koristiti OpenVPN kad god je to moguće. Mnogo je jači od spojeva protokola tuneliranja od točke do točke (PPTP) i drugog protokola tuneliranja protokola (L2TP), koji su jedina druga dva protokola kompatibilna sa Synology.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me