Openmailbox.org


OpenMailBox menawarkan versi percuma dan berbayar bagi perkhidmatan mereka, Malangnya ternyata OpenMailBox kini tidak berfungsi dan portal pendaftaran tidak berfungsi pada masa ini, yang bermaksud pengguna baru tidak dapat mendaftar ke perkhidmatan tersebut. Berita baiknya ialah terdapat beberapa alternatif untuk OpenMailBox, lihat klien e-mel kami yang paling selamat dan panduan penyimpanan awan yang selamat untuk senarai mereka.

ProPrivacy.com Markah
8 daripada 10

Ringkasan

Openmailbox.org
adalah penyedia e-mel selamat dan perkhidmatan storan fail yang berpangkalan di Perancis yang dimiliki oleh firma SASU Initix. Berasaskan di Perancis tidak sememangnya menghiburkan atas sebab-sebab privasi, kerana pengawasan negara yang gigih kerajaan dan amalan perisikan.

Kerajaan Perancis telah dikritik oleh Human Rights Watch atas arahan pengekalan data mandatori dan undang-undang pengawasan Perancis yang diluluskan pada 2014 dan 2015 memberi kerajaan lebih banyak akses kepada data peribadi yang sensitif tanpa ketelusan atau pengawasan kehakiman.

Bagi pengguna yang mencari penyimpanan awan yang selamat dan menghantar e-mel, ini mungkin cukup untuk memadamnya. Walau bagaimanapun, OpenMailBox mempunyai dasar privasi yang kuat, sebab itu ia dianggap alternatif yang layak untuk perkhidmatan invasif seperti Akaun Google, Yahoo, atau Microsoft.

Selebihnya kajian ini didasarkan pada analisis dasarnya dan direka untuk memaklumkan siapa saja yang mungkin mempunyai akaun dan bertanya-tanya sama ada untuk terus memperbaharui langganan mereka.

OpenMailBox.org berapa banyak kosnya?

OpenMailBox adalah pembekal perkhidmatan awan yang berjanji untuk memberikan privasi pengguna dengan meninggalkan data mereka sendiri. Pengguna boleh memilih untuk mendapatkan sama ada akaun percuma dengan ruang penyimpanan 5 GB atau akaun berbayar premium dengan penyimpanan 500 GB untuk 4.99 Euro sebulan (bersamaan $ 5.80).

Tidak boleh dinafikan bahawa ruang penyimpanan 5 GB sangat murah hati secara percuma. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa sejak pemaju OpenMailBox memutuskan untuk menukar firma dari organisasi bukan keuntungan kepada syarikat Terhad - jumlah ciri yang tersedia dalam perkhidmatan percuma telah menyusut.

Oleh itu sesiapa yang mahukan akses kepada ciri-ciri seperti IMAP / POP / SMTP, hosting domain tersuai, dan kenalan tanpa had, perlu membayar untuk versi penuh. Sebaliknya, jika anda gembira untuk mengakses e-mel anda melalui klien mel web firma - perkhidmatan ini mungkin bernilai dipertimbangkan.

ciri-ciri

Di bawah ini anda akan dapati senarai penuh ciri yang tersedia dengan akaun berbayar. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa perkhidmatan percuma adalah versi yang dilancarkan secara besar-besaran dengan hanya keperluan penting.

  • Storan awan
  • IMAP / POP / SMTP
  • Kenalan tidak terhad
  • Acara kalendar tidak terhad
  • Domain tersuai
  • Tiada iklan
  • Platform webmail
  • Pengesahan dua faktor

Privasi

OpenMailBox.org berpangkalan di Perancis yang menimbulkan beberapa keprihatinan ketika datang ke privasi. Negara adalah sebahagian daripada perjanjian pengawasan Sembilan Mata yang lebih besar dan telah meluluskan beberapa undang-undang pengawasan yang membenarkan pengintip kerajaan untuk mengakses data komunikasi tanpa memerlukan waran.

Laman web OpenMailBox mendakwa bahawa semua data pelanggan disimpan pada pelayan di "negara yang hormat privasi." Walau bagaimanapun, ia tidak terlalu telus mengenai mana pelayan tersebut. Perkhidmatan ini juga kurang mendapat apa-apa maklumat teknikal sebenar mengenai bagaimana data pelanggan dijamin.

Kami memutuskan untuk menyemak Syarat Perkhidmatan (ToS), kerana tidak ada dokumen dasar privasi di mana saja di laman webnya. The ToS menjelaskan bahawa perkhidmatan OpenMailBox memang tertakluk kepada undang-undang Perancis, ini agaknya menimbulkan persoalan mengenai tuntutan yang dibuat di halaman asalnya. Kami menganggap Perancis sebagai bidang kuasa invasif untuk perkhidmatan privasi yang berpusat di; salah satu yang paling teruk di Eropah (dan setanding dari segi pengawasan yang buruk terhadap AS dan UK).

Dokumen ToS yang sangat minima tidak terperinci apa data yang mungkin atau tidak boleh dikumpulkan mengenai pengguna. Oleh itu, semasa di halaman rumahnya, ia mendakwa bahawa: "Privasi anda dihormati dan data peribadi anda tidak digunakan untuk tujuan komersil. Hak anda, tugas kami, "sangat sukar untuk mengesahkan ini disebabkan kurangnya dasar privasi undang-undang yang telus.

Tidak ada dasar privasi mematuhi GDPR di mana saja di laman webnya, dan sukar untuk memastikan sama ada firma mengumpulkan apa-apa data daripada pengguna; termasuk berkenaan dengan maklumat pemprosesan pembayaran. Ini adalah kekecewaan untuk perkhidmatan yang dipasarkan sebagai perkhidmatan privasi.

Di bawah keadaan anda dibiarkan percaya kepada firma, dan, kami tidak melihat alasan sebenar untuk mempercayainya memandangkan pernyataan yang agak mengelirukan di halaman asalnya.

ToS secara eksplisit melarang pengguna menggunakan perkhidmatan itu untuk "menghantar mesej atau mesej atau mesej yang tidak diminta, pukal atau fitnah dengan tujuan mempromosikan aktiviti haram atau bertujuan untuk berbahaya atau merosakkan, melanggar hak privasi atau hak intelektual, atau yang mengandung penyalahgunaan, penipuan, bahasa atau apa-apa jenis kandungan yang dilarang oleh undang-undang. "Walaupun tidak dinyatakan dengan jelas, seseorang hanya boleh menganggap bahawa jika firma itu dibentangkan dengan waran ia akan mematuhi penguatkuasaan undang-undang jika dipercayai bahawa salah satu daripada aktiviti haram itu telah dijalankan oleh pelanggan. Malah, firma tersebut mengingatkan pengguna bahawa mereka boleh bertanggungan:

"Kami tidak menapis atau menapis kandungan yang anda hantar atau terima melalui perkhidmatan kami, dan oleh itu, kami tidak boleh bertanggungjawab untuk pengedarannya. Akaun yang diberikan kepada anda adalah milik anda dan anda bertanggungjawab sepenuhnya untuknya; ia tidak boleh dikongsi, dijual atau disediakan kepada mana-mana pihak ketiga di bawah mana-mana keadaan; jika tidak, anda mungkin bertanggungjawab. "

Keselamatan

OpenMailBox.org mendakwa untuk menjalankan perisian sumber terbuka (freemium) sepenuhnya, dan ia nampaknya semacam penyelesaian maya maya Unix yang dilaksanakan dengan RoundCube.

Walau bagaimanapun, kami tidak dapat mencari sebarang bukti kod OpenMailBox yang diterbitkan dalam talian (kami tidak dapat menemuinya di Github), dan ia tidak kelihatan telah diaudit untuk memeriksa sama ada ia benar-benar selamat.

Jadi apa-apa tuntutan yang dibuat oleh pemajunya Pierre Barre mesti diambil dengan secubit garam. Untuk semua yang kita tahu kini boleh menjadi tidak selamat sepenuhnya atau penuh dengan backdoors.

Semua data yang dihantar dari penyemak imbas anda ke portal mel web dilindungi dengan penyulitan HTTPS, dan kami menyemak keselamatan TLS menggunakan Qualys SSL Labs. Berita baiknya ialah perkhidmatan itu menjaringkan A +, ini adalah skor yang sangat tinggi yang menunjukkan bahawa perkhidmatan itu akan melindungi data anda semasa ia dalam perjalanan dari penyemak imbas anda ke pelayannya.

Walau bagaimanapun, Malangnya, kami tidak dapat mengesahkan bagaimana data disimpan di pelayannya dan tidak ada menyebut laman webnya menggunakan enkripsi untuk e-mel yang sedang berehat, atau sama ada penyulitan itu dilakukan dengan cepat.

Fungsi PGP tersedia dalam klien webmail, jadi pengguna boleh menghantar e-mel dengan penyulitan akhir-ke-akhir. Ini akan menghapuskan sebarang kebimbangan mengenai bagaimana e-mel disimpan di tempat lain dengan meletakkan kawalan penuh ke atas kandungan e-mel di tangan pengirim dan penerima.

Perlu diingat bahawa kerana klien webmail berasaskan pelayar, ia mengalami kelemahan yang disebabkan oleh kod JavaScript yang berinteraksi dengan penyemak imbas anda. Ini bermakna bahawa pengguna mungkin menjadi mangsa kepada seorang lelaki dalam serangan pertengahan yang memaksa kunci kepada mereka. Akibatnya, perlu menggunakan perkhidmatan e-mel ini dengan klien e-mel pihak ketiga yang berdiri sendiri seperti Thunderbird untuk menggunakan perkhidmatan e-mel dengan selamat..

Malangnya IMAP dan POP hanya tersedia di akaun berbayar, yang bermaksud bahawa anda perlu melekat pada klien web jika anda tidak mahu membayar.

Persediaan

Mendapatkan akaun dengan OpenMailBox.org sepatutnya mudah. Walau bagaimanapun, kami cuba menyediakan akaun percuma untuk mendapatkan gambaran bagaimana perkhidmatan berfungsi dan tidak dapat memperoleh akaun sepenuhnya. Kedua-dua portal pendaftaran percuma dan berbayar membawa anda ke halaman yang sama dan tidak akan membolehkan anda mendapatkan akaun sekarang.

versi perkhidmatan percuma dan berbayar

Ini membingungkan kerana tidak ada berita di Twitter tentang perkhidmatan yang sedang turun. Malah, beberapa mesej terakhir dari perkhidmatan mendakwa ia turun tetapi akan segera kembali:

tweet openmailbox

Diakui, sepuluh bulan yang lalu, bagaimanapun, laman web tersebut kelihatan terkini dan terkini ...

Footer laman web Openmailbox

Malangnya, proses pendaftaran sepenuhnya patah pada masa ini dan kami tidak dapat memulakan akaun. Kami tidak tahu sama ada ini adalah sementara atau sama ada perkhidmatan itu sebenarnya tidak tersedia kepada pengguna baru. Dan kami tidak dapat mengetahui dengan menghubungi firma.

Sokongan pengguna

Kami cuba menghubungi sokongan pelanggan untuk mengetahui sama ada terdapat masalah sementara dengan portal pendaftaran untuk OpenMailBox.org. Kami juga ingin mengetahui sama ada pelanggan sedia ada dapat terus menggunakan perkhidmatan tersebut.

Sayangnya, kami tidak dapat menerima apa-apa maklum balas daripada pemaju tapak (kami mencuba tiga kali). Atas sebab ini, kita harus menganggap bahawa perkhidmatan ini tidak lagi dikendalikan dan harus dielakkan.

Kesimpulannya

OpenMailBox adalah perkhidmatan e-mel yang telah menerima sejumlah kritikan dan pujian yang adil sepanjang tahun. Ramai pengguna telah mengeluh tentang prestasi dan kebolehpercayaan dengan perkhidmatan e-mel ini, dan masalah semasanya pasti membunyikan loceng penggera.

Apabila ia berkaitan dengan privasi dan keselamatan, perkhidmatan ini sukar dipercayai. Dikatakan sebagai sumber terbuka, tetapi kami tidak dapat menemukan bukti kod yang telah diterbitkan dan tidak kelihatan telah diaudit.

Lebih-lebih lagi, kekurangan dasar privasi yang mematuhi GDPR yang betul akan menyebabkan anda mempercayai tuntutan pemaju e-mel. Dan pangkalannya di Perancis jauh dari ideal, terutama jika ini di mana ia menyimpan e-mel pengguna.

Adalah mungkin bahawa akaun baru tidak lagi tersedia, tetapi akaun sedia ada masih boleh digunakan. Walau bagaimanapun, dalam keadaan ini, kami akan mengesyorkan bahawa pelanggan sedia ada melompat ke perkhidmatan yang lebih dipercayai dan boleh dipercayai (terdapat perkhidmatan yang lebih murah di pasaran yang lebih telus).

Perkhidmatan ini tidak mempunyai sokongan pelanggan, dan mungkin jika anda membayar untuk membaharui langganan anda yang sedia ada - perkhidmatan itu mungkin tiba-tiba pergi offline dan anda boleh kehilangan wang anda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me