Enpass


ProPrivacy.com Markah
8 daripada 10

Ringkasan

Memasuki adalah pengurus kata laluan yang selamat yang membolehkan pengguna melindungi beberapa akaun merentasi pelbagai peranti dengan kata laluan unik yang mantap. Enpass tersedia untuk kebanyakan platform. Walau bagaimanapun, versi percuma lebih ketat pada mudah alih daripada desktop (di mana pengguna boleh melindungi nombor tanpa had akaun secara percuma). Dalam ulasan ini, kami akan menguji pengurus kata laluan secara menyeluruh untuk melihat bagaimana ia membandingkan perkhidmatan yang bersaing di pasaran.

Gambaran keseluruhan

Melangkaui pengguna untuk melindungi beberapa akaun dan perkhidmatan dengan kata laluan yang unik yang disimpan secara setempat pada pangkalan data yang disulitkan. Pengguna boleh mengakses kata laluan dengan hanya satu kunci utama. Ini membenarkan pengguna mengingati kata laluan yang sukar untuk melindungi nombor akaun yang tidak terhad.

Enquire boleh didapati secara freemium, yang hebat untuk pengguna yang mahukan pengurus kata laluan yang mereka tidak perlu membayar pada mulanya, tetapi yang mempunyai ciri-ciri premium yang boleh dibeli apabila diperlukan. Walau bagaimanapun, ia adalah pengurus kata laluan sumber tertutup yang dijalankan pada perisian proprietari; yang mungkin meletakkan beberapa pengguna yang menyedari privasi.

melangkau logo

Seperti yang selalu berlaku, perisian sumber tertutup tidak boleh diaudit oleh pihak ketiga - yang bermaksud bahawa anda mesti mempercayai bahawa firma memberikan privasi dan keselamatan yang mereka tuntut. Ini jauh dari ideal, dan secara keseluruhan, lebih baik untuk mempercayai pengurus kata laluan yang telah menerbitkan kod dan telah disahkan oleh juruaudit pihak ketiga.

Enpass tersedia untuk Windows, Mac OS, Linux, iOS, dan Android. Perlu diingat bahawa sokongan Linux jarang terjadi, yang menjadikan pengurus kata laluan ini menarik bagi pengguna Linux. Pengguna boleh menggunakan Memasukkan secara percuma pada semua desktop anda. Walau bagaimanapun, di telefon bimbit, perlu membayar yuran sekali sahaja sebanyak $ 11.99 untuk setiap platform. Sesiapa sahaja yang merancang untuk menggunakan pengurus kata laluan ini dalam pelbagai platform perlu melaburkan sejumlah wang untuk menjadikannya serasi di semua peranti mereka.

Enpass juga boleh didapati sebagai pelanjutan untuk Firefox, Chrome, Safari, Edge, Opera, dan Vivaldi.

Persediaan

Muat turun tersedia untuk semua platform di laman web Enpass. Ini menjadikan pengurus kata laluan sangat mudah untuk ditubuhkan. Kami memuat turun klien Windows dan sambungan Chrome untuk menguji kedua-duanya. Perlu diingat bahawa sambungan Chrome hanya berfungsi jika anda sudah mempunyai klien desktop yang berdiri sendiri juga dipasang.

Kemasukan Ralat Sambungan

Setelah bersetuju dengan EULA dengan pemaju perisian Sinew Software Systems Private Limited, perisian itu dipasang hanya dalam beberapa minit. Berikutan ini, anda sudah bersedia untuk melancarkan perisian dan boleh teruskan dan menetapkan kata laluan induk.

Memasuki persediaan

Pengguna diingatkan bahawa mereka mesti menyimpan kata laluan tuan mereka dengan selamat dan disyorkan untuk membuat nota mengenainya kerana jika mereka kehilangannya, mereka tidak akan dapat mengakses mana-mana kata laluan mereka. Ini kerana, seperti semua pengurus kata laluan yang terbaik, firma itu tidak menyimpan kata laluan induk orang di pelayannya dan tidak dapat memberikan kata laluan atau menetapkan semula akaun jika hilang.

Dengan klien Windows Enpass kini disediakan, anda boleh meneruskan dan menyediakan sambungan Chrome. Melancarkan pelanjutan Chrome secara automatik dengan pelanggan Enpass dan menyediakan kod untuk menyegerakkan kedua-dua pelanggan.

melangkau kod pengesahan

Dengan kedua-dua komponen pengurus kata laluan kini disediakan, anda bersedia untuk mula memasukkan kata laluan anda ke pengurus supaya ia akan mengisi kata laluan segera sebaik sahaja anda tiba di laman web dan perkhidmatan tersebut.

Enpass membolehkan orang ramai membuat kata laluan secara automatik antara 1 dan 10 perkataan yang panjang. Perkhidmatan ini juga membolehkan pengguna memilih huruf besar dan huruf kecil, simbol rawak, dan menyediakan pelbagai pilihan untuk meletakkan aksara atau tanda rawak antara setiap perkataan.

Memasuki Ciri

Seperti banyak pengurus kata laluan lain, Enpass dilengkapi dengan pelbagai ciri untuk melindungi maklumat dan log masuk dalam pangkalan data yang disulitkan. Ciri-ciri utama adalah seperti berikut:

 • Melindungi akaun tanpa had secara percuma di mana-mana mesin desktop
 • Segerakkan pengurus kata laluan dengan pelayar menggunakan pelanjutan
 • Ciri identiti untuk menyimpan alamat dan data lain
 • Mudah untuk menggunakan menu kategori untuk menyimpan data dan kata laluan
 • Ciri kunci auto untuk memastikan pelanggan tidak pernah dibiarkan terbuka dan tidak dilindungi
 • Ciri PIN untuk membuka kunci cepat apabila pengurus kata laluan sudah log masuk menggunakan kata laluan induk
 • Ciri audit kata laluan untuk memastikan akaun atau kata laluan belum dibuka.
 • Ciri sync untuk lulus kata laluan merentasi pelbagai peranti dengan selamat
 • Ciri-ciri auto-backup untuk memastikan data sentiasa disimpan dengan selamat ke pangkalan data yang disulitkan
 • Penjana kata laluan untuk kata laluan kuat yang dibuat secara automatik
 • Autofill untuk memudahkan log masuk ke dalam akaun dalam talian

Walaupun kebanyakan ciri Enpass tersedia secara percuma, terdapat beberapa ciri premium yang pengguna perlu bayar untuk digunakan. Yuran satu kali sebanyak $ 11.99 setiap platform desktop akan membolehkan pengguna mengakses ciri-ciri tambahan tersebut.

Pada Android dan iOS, pengguna perlu membayar yuran satu kali sebanyak $ 11.99 untuk menggunakan pengurus kata laluan untuk melindungi lebih daripada 20 akaun. Jika 20 kata laluan sudah cukup untuk anda, anda boleh menggunakan versi freemium mudah alih tanpa kebimbangan. Perlu diingat bahawa ini adalah pembayaran, yang bermaksud bahawa sebaik sahaja anda telah membayar, anda boleh menggunakan perisian untuk melindungi akaun anda selama-lamanya; tiada bayaran berulang dan tiada kos tersembunyi.

Kemudahan penggunaan

Enpass sempurna untuk orang yang ingin memastikan semua kata laluan mereka disimpan di dalam negara, yang bermaksud bahawa tidak pernah ada keperluan untuk mempercayai Enpass untuk menyimpan kata laluan anda di pelayannya. Mendapatkan Enpass yang dimuat turun adalah mudah dan mendapatkan ia ditubuhkan untuk berfungsi dengan penyemak imbas anda melalui sambungan adalah sangat mudah.

Kerana Enpass tidak menyimpan kata laluan atau kata laluan tuan pada pelayannya, adalah penting bahawa anda memilih kata laluan induk yang anda tidak akan lupa. Kegagalan untuk mengingati kata laluan anda mungkin bermaksud bahawa anda benar-benar terkunci dari semua kata laluan anda.

Dengan kata laluan tuan induk, anda boleh memasukkan kata laluan anda secara manual - atau hanya pergi menggunakan akaun dan perkhidmatan dalam talian anda - membolehkan Enpass untuk menyimpan kata laluan semasa anda pergi.

Memasuki penjana kata laluan

Jika kata laluan telah digunakan sebelum pada akaun lain, Enpass akan memberitahu anda supaya anda boleh mengemas kini kata laluan atau menjana kata laluan yang kuat dari dalam Enpass.

Memasukkan kata laluan mengisi

Kami dapati menggunakan Mengemukakan bebas stres dan sambungan yang kami cuba (Firefox dan Chrome) berfungsi dengan lancar. Bagi mereka yang ingin, anda boleh meletakkan Enpass pada tong USB untuk mengangkutnya di pelbagai mesin yang berbeza. Ini adalah ciri yang berguna dan bermakna anda boleh mengakses kata laluan anda walaupun anda menggunakan mesin orang lain atau komputer perpustakaan, contohnya.

Satu kata laluan telah disimpan, anda boleh mengaksesnya dari dalam pengurus kata laluan:

Melangkau skrin utama pelanggan

Kami berjaya mendapatkan perkhidmatan yang disatukan sehingga peranti iPad dan Android tanpa sebarang masalah. Kami menggunakan Google Drive dan icloud untuk disegerakkan, bagaimanapun, pengguna mempunyai banyak pilihan termasuk Microsoft OneDrive, Dropbox, Box, atau menggunakan protokol WebDAV sumber terbuka. Tidak seperti beberapa pengurus kata laluan, tidak mungkin untuk menyegerakkan melalui Wi-Fi supaya anda perlu menghantar data melalui internet.

kata laluan penyegerakan masuk

Perlu diingat bahawa jika anda memutuskan untuk menggunakan iCloud untuk menyegerakkan kata laluan anda, anda perlu memastikan anda memuat turun aplikasi Enpass dari kedai aplikasi Mac.

Ciri lain yang kami dinikmati dengan Enpass adalah keupayaan untuk mengimport kata laluan dari pengurus kata laluan lain seperti Keepass, Dashlane, dll (terdapat banyak pilihan). Ini membolehkan pengguna dengan pantas mendapatkannya dengan semua kata laluan yang ada. Kami juga mengesyorkan untuk menyediakan ciri kunci auto supaya ia bermula secepat mungkin:

Tetapan keselamatan memadam

Secara keseluruhan, kami dapati Enpass mudah digunakan dan kami sangat menikmati kategori dalam sistem menu; yang membolehkan anda dengan mudah mengumpulkan data untuk mengisi borang online secara automatik. Pelanggan menyediakan lebih daripada 50 templat tersuai, yang membolehkan anda menyimpan segala-galanya dari butiran tempahan, alamat, butiran pasport, atau lesen memandu anda dalam pangkalan data yang disulitkan dengan selamat..

Kami sangat menikmati aplikasi mudah alih yang seolah-olah agak kontemporari daripada rakan desktop mereka, dan sementara mereka tidak mempunyai ciri tambahan untuk mengatakan mereka lebih senang digunakan. Terlebih lagi, anda boleh menetapkan kedua-dua versi iOS dan Android sehingga mengesahkan menggunakan pengimbas cap jari peranti anda untuk menambah kemudahan penggunaan.

Privasi dan keselamatan

Memasuki pengguna tidak perlu melanggan perkhidmatan dengan menyediakan e-mel atau sebarang data peribadi. Ini kerana perisian berfungsi sepenuhnya oleh pihak pelanggan tanpa memerlukan data untuk diproses atau disimpan oleh Enpass.

Sudah tentu, jika anda membuat keputusan untuk membayar ciri premium - atau untuk versi mudah alih penuh - anda perlu memberikan butiran pembayaran, yang bermaksud bahawa firma itu akan mendapat beberapa maklumat daripada anda.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa firma itu melakukan beberapa penjejakan tapak web menggunakan Google Analytics, yang mungkin bermaksud ia mengumpulkan alamat IP pengguna ketika mereka mengunjungi situs ini dan mengunduh perangkat lunak.

Di mana pengurus kata laluan itu sendiri, perisian menyulitkan semua kata laluan (dan data lain dimasukkan ke dalam perisian) menggunakan penyulitan AES 256-bit yang kuat menggunakan enjin SQLCipher yang disemak semula dan enjin sumber terbuka. Kata laluan tersebut hanya disimpan di dalam negara dan tidak dimuat naik ke Pelayan Enpass.

Untuk pengesahan, kata laluan induk menghasilkan kunci kriptografi menggunakan kata laluan PBKDF2- HMAC-SHA512 hashing untuk PHP dengan 100,000 putaran garam rawak. Ini adalah kriptografi yang selamat yang memastikan perlindungan yang lebih maju daripada serangan kasar dan serangan saluran sampingan.

Pengguna juga mempunyai pilihan untuk memuat turun kunci bilik kebal yang dihasilkan oleh kata laluan induk mereka. Versi desktop Enpass dapat 64-bit kekunci rawak bagi pihak pengguna. Kunci kebuk itu boleh digunakan sebagai bentuk pengesahan sekunder, yang bermaksud bahawa jika kata laluan induk dikompromikan (ditebak, dipaksa kasar, dll), ia juga perlu mempunyai fail kunci kebocoran. Seperti Kata Laluan Guru, adalah mustahil untuk memulihkan fail kunci bilik kebal dari Enpass.

Hakikat bahawa pengguna mengekalkan kawalan penuh ke atas kata laluan induknya (dan kunci kebocoran) bermaksud walaupun seseorang mendapat akses ke fail data, mereka tidak akan dapat menangkap kata laluan tanpa kata laluan induk pengguna.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa jika anda menyegerakkan kata laluan anda ke seluruh peranti menggunakan perkhidmatan pihak ketiga seperti pemacu atau Dropbox, kata laluan anda juga disimpan di sana. Ini harus selamat kerana ia berakhir dengan disulitkan. Bagi sesiapa yang mengambil berat tentang perkara ini, pilihannya adalah untuk menggunakan fail utama peti besi (yang selamat tidak boleh dikongsi melalui kaedah yang sama yang anda menyegerakkan kata laluan).

Enpass juga termasuk ciri auto-lock. Yang memastikan bahawa kata laluan induk selalu diperlukan setiap kali pengurus kata laluan digunakan. Ini memastikan bahawa jika pengguna berada jauh dari peranti mereka, mereka tidak meninggalkan program terbuka dan tersedia untuk mengakses kata laluan.

Pengguna MacBook Pro boleh menyediakan Enpass untuk mengesahkan menggunakan pengimbas cap jari mereka. Begitu juga pengguna iOS dan Android yang boleh menggunakan pengimbas cap jari pada peranti mereka.

Sokongan pengguna

Enpass menyediakan pengguna dengan whitepaper di laman webnya yang menerangkan bagaimana pengurus kata laluan berfungsi dan perincian tahap perlindungan bahawa fail dan kata laluan mereka diperoleh apabila disimpan. Bahagian blog juga menyediakan maklumat dan panduan berguna untuk menggunakan perkhidmatan ini, yang bagus untuk pengguna yang hanya memerlukan penunjuk di sini dan di sana.

Mengklik sokongan di laman web akan membawa pengguna ke forum di mana mereka boleh meminta komuniti pengguna untuk bantuan. Orang ramai bertanya banyak soalan di forum ini dan jawapannya sering meregangkan beratus-ratus malah beribu-ribu jawapan. Ini adalah bukti asas pengguna aktifnya.

Bagi sesiapa sahaja yang ingin berkomunikasi secara langsung dengan Enpass, ia perlu untuk mendaftar akaun dengan alamat e-mel. Dengan ini, ia adalah mungkin untuk log masuk dan mula menghantar mesej kepada kakitangan sokongan. Ini adalah tambahan yang bagus untuk mereka yang menginginkannya. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kami terpaksa menunggu seketika untuk menjawabnya.

Ingin mengetahui lebih lanjut? Lihat panduan kami kepada pengurus kata laluan terbaik di pasaran.

Kesimpulannya

Enpass adalah pengurus kata laluan yang sangat baik dan berpatutan yang menyimpan semua kata laluan anda secara tempatan. Ini memastikan kata laluan anda tidak pernah pergi ke mana-mana melainkan anda perlu menyegerakkannya melalui Dropbox atau perkhidmatan lain. Bagi sesiapa yang mahukan pengurus kata laluan yang mudah digunakan, ini adalah pilihan yang sangat baik yang kami boleh mengesyorkan di kedua-dua mudah alih atau desktop.

Dengan kos $ 11.99 setiap peranti untuk sesiapa sahaja yang perlu menyimpan lebih daripada 20 kata laluan, perkhidmatan itu boleh dianggap sebagai nilai yang baik untuk wang. Lagipun, anda boleh mendapatkannya dan berjalan pada tiga peranti yang berlainan untuk hanya $ 36 - dan itu satu kali pembayaran tanpa bayaran tersembunyi.

Walau bagaimanapun, kerana terdapat pengurus kata laluan sumber terbuka percuma di pasaran, anda mempunyai pilihan untuk mendapatkan perkhidmatan yang sama untuk apa-apa jika anda lebih suka. Kami fikir Enpass adalah pilihan yang baik untuk sesiapa sahaja yang tidak begitu sensitif. Ciri-ciri yang ditetapkan secara intuitif dan kerana ia melekat untuk melakukan apa yang terbaik (menguruskan kata laluan) terdapat sangat sedikit untuk belajar.

Akhir sekali, jika sifat tertutup Enpass adalah masalah untuk anda, anda boleh memilih untuk Bitwarden - satu lagi pengurus kata laluan yang mudah digunakan yang merupakan sumber terbuka. Walau bagaimanapun, perisian menyimpan semua kata laluan anda secara tempatan, dan kami tidak melihat alasan sebenar untuk tidak mempercayainya. Sebaliknya, anda perlu mempercayai bahawa ia tidak melakukan sesuatu yang jahat dan anda mungkin tidak suka.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me