Disroot


ProPrivacy.com Markah
6 daripada 10

Ringkasan

Disroot
adalah perkhidmatan berasaskan awan yang terdesentralisasi yang membolehkan anda menyimpan fail anda dan berkomunikasi dengan satu sama lain. Ditubuhkan oleh organisasi sukarelawan yang berfokus pada privasi, jika kita melihat Disroot sebagai penyedia e-mel secara khusus, ia menonjol berkat penekanannya terhadap keselamatan dengan pendekatan sumber terbuka sepenuhnya. Sudah tentu, ini tidak datang tanpa pengkritik.

Di mana Disroot Based?

Disroot dicipta di Amsterdam pada tahun 2015, ketika Belanda terkenal dengan pendekatan liberalnya untuk keamanan dan privasi. Malangnya, ini telah berubah dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan pengenalan undang-undang Wetland de lichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) pada awal tahun 2017, menyerahkan pelbagai kuasa pengawasan kepada kerajaan yang semakin autoritarian. Menterjemah kepada "Akta Perkhidmatan Perisikan dan Keselamatan", ini membenarkan para pegawai untuk memantau komunikasi dalam talian melalui telefon pintar dan peranti lain, ahli profil dan pengunjung ke DNA mereka.

Laman web Dis 'root'

Belanda juga merupakan sebahagian daripada kumpulan kecerdasan Sembilan Mata, pengembangan pertama Lima Mata Perikatan, bersama United Kingdom, Amerika Syarikat, Kanada, Australia, New Zealand, Denmark, Perancis dan Norway. Walaupun ini bermakna maklumat boleh dikongsi dengan agensi-agensi lain, negara ini masih jauh lebih bebas daripada jiran-jirannya, memperoleh status "Bebas" daripada Kebebasan di Dunia kaji selidik.

Berapa Banyak Kos yang Disroot?

Disroot adalah percuma untuk menggunakan sehingga 1 GB dalam peti mel. Adalah mungkin untuk mengisi permintaan penyimpanan tambahan sehingga 10 GB untuk 0.15 euro setiap GB sebulan. Ini hanya untuk menampung kos perkakasan, elektrik dan penyelenggaraan, yang dibiayai melalui skim "bayar yang anda inginkan" syarikat melalui sumbangan.

Terdapat beberapa kaedah yang tersedia untuk menyumbang kepada projek ini, termasuk:

 • Kad Kredit melalui PayPal
 • PayPal itu sendiri
 • Flattr
 • Librapay
 • Patreon
 • Pilih Cryptocurencies secara langsung melalui laman web

Patroon Disroot seolah-olah memberikan faedah paling banyak dengan pelanggan pendapatan bulanan $ 15 setiap bulanan ruang storan tambahan 50 GB, Aliases E-mel dan T-Shirt berjenama Disroot atas permintaan.

Disroot.org t-shit

Sifat tidak stabil kaedah pembiayaan ini menimbulkan persoalan sama ada Disroot akan bertahan. Dalam bahagian Soalan Lazim, syarikat menyatakan bahawa ia "berhasrat untuk meneruskannya untuk masa yang lama" kerana pentadbir dan penyelenggaranya bergantung pada perkhidmatan setiap hari, tetapi ini masih memerlukan anda untuk mempercayai organisasi.

Wang dilaburkan semula secara langsung ke dalam perkhidmatan, skala bergantung kepada berapa banyak sokongan yang diperoleh pada setiap masa. Kekal telus, Disroot membuat laporan tahunannya tersedia untuk komuniti untuk memuat turun dan mempamerkan graf setiap bulan bagi kemajuan tahun semasa.

Ciri-ciri Disroot: Gambaran Keseluruhan

 • Satu Alias ​​percuma (lebih banyak tersedia untuk penyokong)
 • Akaun simpanan e-mel 1 GB (boleh ditingkatkan kepada 10 GB dengan kos sebanyak 0.15 EUR sebulan untuk setiap GB tambahan)
 • Lampiran e-mel sehingga 50 MB
 • Muat naik berbilang fail
 • Keserasian merentas peranti terima kasih kepada IMAP / POP3
 • Penyulitan e-mel E2E dengan OpenPGP
 • Penapis Spam dan Virus (dengan keupayaan untuk daftar putih)
 • Penapis disesuaikan - untuk menyusun e-mel secara automatik apabila mereka tiba
 • Alamat penapis tidak terhad untuk memastikan peti masuk anda kemas
 • Identiti (Tandatangan)
 • Penghantaran
 • Carian pantas
 • E-mel HTML
 • Suite aplikasi, termasuk Cloud, Calendar, Gallery dan Notes
 • Minta penerimaan dan membaca resit
 • Threads
 • Tambah penerima secara automatik ke buku alamat anda

The Disroot RainLoop Client

RainLoop adalah klien e-mel sumber terbuka dengan antara muka yang anggun, di mana Disroot didasarkan. Organisasi ini jelas berdiri dengan peribahasa 'jika tidak patah, jangan memperbaikinya', karena pelaksanaan Disroot adalah sama dengan penawaran standar.

Keluarkan pelanggan Rainloop

Anda boleh dengan mudah menyesuaikan diri sendiri, menambah penjenamaan anda sendiri dengan menuju ke panel admin dan memuat naik latar belakang anda sendiri. Ini adalah sentuhan yang minimalis namun bagus yang boleh dilihat pada klien web. Alamat e-mel anda dipaparkan dengan jelas di sebelah kanan atas, sementara ruang storan yang tersisa anda boleh didapati di sebelah kiri bawah dalam bentuk peratusan. Melangkah ke atas ini akan memberitahu anda berapa banyak yang anda tinggalkan di MB, jadi anda boleh memanfaatkan ruang terhad anda.

Kebanyakan ciri-ciri yang anda harapkan hadir, seperti pandangan berirama yang kemas, keupayaan untuk membuat sub-folder dan menandakan perkara seperti yang dibaca secara pukal. Saya sangat menyukai keupayaan untuk meminta penghantaran dan membaca resit, yang boleh berguna untuk tempat kerja. Malangnya, tidak ada cara untuk mempersiapkan tindak balas automatik apabila anda pergi, seperti bercuti.

Tidak ada aplikasi Disroot untuk desktop, tetapi sokongan POP3 dan IMAP bermakna ia akan berfungsi dengan mana-mana pelanggan pada OS X, iOS, Android, Windows, dan Linux. Terdapat juga plugin RainLoop yang tersedia untuk Nextcloud di desktop dan repositori Android yang mengandungi Disroot dari F-Droid, tetapi kedua-dua kaedah itu adalah sedikit penentu bagi mereka yang tidak mahir dalam teknologi.

Adakah Kerosakan Tawaran Disroot?

Ketelusan adalah inti Disroot, dengan Dasar Privasi yang panjang yang mendakwa "tidak membaca / melihat atau memproses data peribadi anda, e-mel, fail dll". Secara lalai, tiga pentadbir mempunyai akses kepada maklumat anda dan hanya mengaksesnya semasa menyelesaikan masalah atau apabila Syarat Perkhidmatan dipercaya dipecah. Dalam kedua-dua kes, Disroot akan meminta izin terlebih dahulu atau memberitahu anda selepas tindakan yang diambil terhadap akaun tersebut.

Secara semulajadi, organisasi menghapuskan kebanyakan butiran yang diperlukan untuk membuka akaun, menerima nama pengguna yang tidak dikenali dan pelbagai kaedah pembayaran yang membolehkan anda memberi maklumat sedikit atau seberapa banyak yang anda selesaikan. Anda dikehendaki untuk menyediakan alamat e-mel sedia ada semasa menyediakan akaun, tetapi ini semata-mata digunakan untuk tujuan pengesahan dan tidak disimpan di pelayan Disroot. Log disimpan untuk tujuan diagnostik sahaja dan disimpan untuk tidak lebih daripada 24 jam melainkan secara eksplisit dinyatakan sebaliknya.

Disroot sepenuhnya mematuhi Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR), memberikan anda kawalan ke atas data peribadi anda. Organisasi ini memberi amaran kepada anda bahawa anda mungkin berpotensi terdedah kepada pelacak web daripada orang seperti Facebook, Twitter, dan Google kerana sistem penyemakannya, tetapi ini bergantung kepada cara anda menggunakan perkhidmatan yang disediakan dan apa yang diemail kepada anda oleh orang lain.

Bagaimana Secure Disroot?

Disroot kelihatan kurang bersemangat di jabatan keselamatan, untuk semua syarikat mengenai privasi. Perkhidmatan awan utamanya didasarkan pada Nextcloud, yang saat ini mempunyai penyulitan end-to-end dilumpuhkan akibat masalah lama dengan aplikasi desktop. Perkhidmatan e-mel yang dikuasakan RainLoop melepaskan Standard Penyulitan Lanjutan (AES), tetapi melindungi akses ke pelayannya dengan menyelubungi maklumat dalam SSL / TLS, dengan syarat penerima juga menyokong enkripsi semacam ini. Ia juga menempatkan sokongan terbina dalam penyulitan GPG, walaupun ini mempunyai masalahnya pada masa lalu.

Disroot membantu anda mengunci akaun anda melalui dua jenis pengesahan dua faktor (2FA): Kaedah Satu Kali-Kata Laluan (TOTP) berasaskan seperti peranti Pengesah Google atau Universal 2nd Faktor (U2F) seperti kekunci USB. Kami sentiasa mengesyorkan 2FA berasaskan perkakasan, kerana ia adalah yang paling selamat, tetapi kami mengakui bahawa TOTP lebih mudah diakses merentasi pelbagai platform.

Organisasi telah mengambil langkah berjaga-jaga terhadap senario terburuk dengan melaksanakan penyulitan cakera ke dalam Disroot. Ini membantu untuk mencegah kebocoran data apabila pelayan dicuri, dirampas oleh pihak berkuasa atau secara fizikal diusik dengan apa-apa cara.

Cara Mudah Disroot untuk Persediaan?

Mengganggu, Disroot tidak menjadikannya mudah untuk mendaftar ke perkhidmatannya. Mata Google Carian utama anda dalam arah log masuk Awan, yang tidak termasuk atau memaut ke helaian pendaftaran. Sebaliknya, anda dijangkakan akan menavigasi ke arah "Lupa kata laluan?", Klik "batal" kerana anda tidak lagi mempunyai kata laluan dan kemudiannya anda dibentangkan dengan "Pendaftaran Pengguna Baru" sebagai pilihan.

Sejak Disroot membenarkan pemulihan kata laluan, ia tidak melanggan kepada dasar pengetahuan lengkap sifar. Ia mengambil pendekatan berhati-hati semasa menandatangani, bagaimanapun, dengan keperluan yang teguh dan penunjuk yang memberitahu anda betapa kuatnya kata laluan anda. Cuba menyimpan koleksi data dengan minimum, Disroot hanya meminta:

 • Nama pengguna (ini boleh menjadi nama samaran tanpa nama)
 • Kata Laluan
 • Alamat e-mel untuk tujuan pengesahan

nama pengguna

Sebaik sahaja anda telah menyelesaikan permintaan anda untuk akaun Disroot secara percuma, anda akan diminta sama ada mengklik pada pautan yang disediakan atau memasukkan kod yang dihantar ke alamat e-mel pengesahan anda. Ini menyebabkan saya beberapa isu, kerana e-mel pertama mengambil masa lebih lama daripada tamat tempoh 15 minit laman web secara automatik. Kecuali anda secara aktif mengklik pada halaman web untuk menyegarkan undur semasa menunggu anda, laman tersebut akan tamat tempoh dan seolah-olah memerlukan anda untuk mengulangi proses sekali lagi.

Alamat e-mel @ disroot.org baru dicipta secara automatik menggunakan nama pengguna anda, sekiranya akaun anda diluluskan.

Laman Web dan Sokongan Pelanggan

Isu saya dengan laman web itu berasal dari pemotongan dari cloud.disroot.org, di mana perkhidmatan dijumpai, dan berasaskan maklumat disroot.org, di mana kunci pendaftaran adalah. Satu laman web ketiga dipanggil user.disroot.org digunakan sebagai Pusat Khidmat Diri Pengguna, di mana perubahan akaun boleh dibuat. Menavigasi antara ketiga-tiga ini tidak perlu sukar dengan perkara-perkara yang tersembunyi dalam laluan yang sangat spesifik lagi dengan mudah dapat diselesaikan dengan hiperpautan "sign in / sign up" yang mudah dan pilihan laman utama.

Laman web Disroot.org

Sebaliknya, perkhidmatan pelanggan Disroot tidak sempurna dengan masa tindak balas yang hebat selama 2 jam dan jawapan yang jelas dan lurus. Kebanyakan masalah boleh diselesaikan dengan mencari maklumat yang disediakan dalam bahagian Tentang Kami, Perkhidmatan, Blog, Tutorial dan FAQ di laman web tetapi ejen memberikan jaringan keselamatan yang selamat untuk platform yang dipimpin masyarakat.

Pikiran Akhir Saya di Disroot

Dasar privasi disorot adalah menarik perhatian dan berhati-hati begitu dalam dunia di mana penyedia lain menjana anda untuk data yang didorong oleh iklan. Ia tidak boleh menyerang tahap yang sama seperti beberapa tawaran yang lebih komersial, tetapi tanpa iklan, tiada penjejakan dan matlamat kebebasan, privasi, persekutuan, dan desentralisasi sejati, terdapat sedikit sekali yang boleh berdiri -Tidak ada Disroot di pasar bebas dan berbayar.

Versi percuma sudah menjadi perkhidmatan penuh ciri yang menawarkan kalendar, kenalan, nota yang boleh diakses dan, yang terbaik dari semua, penyimpanan awan. Tetapi, sememangnya ada nilai untuk membayar perkhidmatan ini sebagai Disroot mengenakan bayaran setara dengan secawan kopi setiap bulan.

Malangnya, pangkalan operasi Belanda menjadikannya semakin sukar untuk mencadangkan persaingan, terutama jika anda sanggup membayar. Sebagai contoh, Posteo mungkin tidak menyeluruh dalam dasar privasinya tetapi ia menawarkan pilihan yang lebih selamat pada hanya 1 EUR sebulan dan berpangkalan di Jerman, sebuah negara yang dikenali dengan sikap ketatnya terhadap privasi.

Secara keseluruhannya, Disroot sangat mengagumkan dengan perkhidmatan yang diketuai oleh masyarakat yang pastinya menyenangkan untuk memisahkan diri daripada cengkaman Google, Microsoft, dan korporat lain. Semangat di sebalik projek ini merupakan perubahan yang menyegarkan yang hanya akan memperkaya platform bergerak ke hadapan.

Kebaikan

 • Percuma dengan peningkatan murah
 • Penekanan terhadap privasi, pengurangan data, pengesanan nol, tenaga hijau, kelestarian, keadilan sosial
 • Boleh meminta untuk memautkan domain anda sendiri jika anda penyokong
 • Sepenuhnya dipaparkan: Storan awan, kalendar, kenalan, nota, keserasian silang pelanggan, sokongan drag-and-drop
 • Antara muka pengguna yang bersih dan disesuaikan

Keburukan

 • Tiada alamat .com yang ada
 • Terletak di negara "Sembilan Mata"
 • Tidak mempunyai ciri auto jawapan
 • RainLoop ditulis dalam PHP, bahasa sisi pelayan untuk sumber terbuka
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me