VPNGate


ProPrivacy.com Markah
6 daripada 10

Ringkasan

VPNGate adalah rangkaian VPN yang dikendalikan secara sukarela. Ia direka untuk menyelidik "sistem VPN yang diedarkan yang baik," dan merupakan projek sampingan SoftEther VPN. Ini adalah perisian berbilang protokol bebas dan terbuka, yang dibangunkan oleh Universiti Tsukuba di Jepun. Pengguna VPN Gate boleh menyambung menggunakan protokol VPN SoftEther, atau menggunakan lebih banyak protokol VPN konvensional.

ciri-ciri

Pengguna boleh berhubung secara bebas ke mana-mana beribu-ribu pelayan yang dikendalikan oleh sukarelawan di seluruh dunia. Semasa saya menulis ini, terdapat 9,111 pelayan geganti VPN awam berdaftar, yang mana 96 adalah dalam talian. Nombor ini akan berbeza-beza dari hari ke hari, tetapi akan sentiasa ada banyak untuk dipilih.

senarai pelayan

Pelayan terletak hampir di mana-mana! Senarai pelayan yang lengkap dan terkini sentiasa tersedia.

Perisian pelayan SoftEther yang digunakan oleh pelayan relay VPN Gate VPN boleh menerima sambungan menggunakan protokol VPN SoftEther (lihat di bawah), OpenVPN, L2TP / IPsec, SSTP, dan banyak lagi.

Dalam amalannya, SoftEther dan OpenVPN adalah protokol VPN yang disokong terbaik.

SoftEther

SoftEther adalah platform VPN alternatif sumber terbuka dan terbuka. Protokol VPN SoftEther juga dirujuk sebagai SSL-VPN. Ini kerana ia berdasarkan HTTPS dan dengan itu menggunakan penyulitan SSL / TLS dan port TCP 443.

Ini menjadikan lalu lintas VPN SoftEther semua tetapi tidak dapat dibezakan dari trafik HTTPS yang selamat. Oleh itu, sangat sukar bagi firewall untuk menyekat. Oleh itu protokol SSL-VPN SoftEther sangat baik untuk mengatasi pelbagai bentuk blok VPN.

SoftEther

Selain menggunakan protokol VPN sendiri, perisian SoftEther VPN Server boleh dihubungkan dengan menggunakan pelbagai protokol VPN yang lain.

VPN SoftEther tersedia untuk Windows, Linux, Mac, FreeBSD dan Solaris. Peranti lain boleh menyambung ke pelayan VPN SoftEther menggunakan protokol yang disokong yang berlainan. Ini termasuk Android, iOS, dan peranti lain.

Pemajunya mendakwa bahawa SoftEther lebih cepat daripada OpenVPN.

Kelajuan dan prestasi

Setiap pelayan VPN Gate dijalankan secara peribadi oleh sukarelawan, yang bermaksud bahawa anda tidak dapat menjangkakan konsistensi dalam prestasi antara pelayan. Dan ini bahkan sebelum anda mengambil faktor-faktor seperti jarak geografi dari anda menjadi pertimbangan.

Oleh karena itu, hasil ini harus dipandang semata-mata sebagai indikasi kasar dari berbagai macam kecepatan yang mungkin Anda harapkan ketika menggunakan VPN Gate. Pelayan dipilih lebih kurang secara rawak, berdasarkan lokasi dan metrik prestasi yang diiklankan.

Perhatikan bahawa saya tidak dapat menyambung kepada kira-kira separuh daripada semua pelayan saya cuba menyambung ke. Pelayan yang saya uji adalah:

  • Jepun (Kelajuan kelajuan 207.7 Mbps, Ping 21,21)
  • Amerika Syarikat (Jalur laju 32.7, Mbps Ping 11,11)
  • UK (Jalur laju 16.1, Mbps Ping -, -)

Muat turun kelajuanMuat naik kelajuan

Grafik menunjukkan kelajuan tertinggi, terendah dan purata untuk setiap pelayan dan lokasi. Lihat penjelasan ujian kelajuan penuh kami untuk maklumat lanjut.

Keputusan ini tidak mungkin untuk memastikan pembekal VPN komersial terjaga pada waktu malam! Malah, dalam ujian saya, semua pelayan VPN Gate jauh lebih perlahan daripada menggunakan Rangkaian Tor. Muat turun kelajuan seringkali hanya ke beberapa Kbps!

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa pelayan terpantas terletak di Asia Timur. Jadi jika anda secara geografi lebih dekat dengan tempat-tempat seperti Jepun dan Korea Selatan, prestasi mungkin lebih baik.

Ujian Bocor IP

Saya tidak mengesan kebocoran DNS IPv4 atau kebocoran WebRTC semasa menggunakan SoftEther VPN. Perhatikan bahawa ISP saya (Virgin Media UK) tidak menyokong IPv6, jadi saya tidak boleh menguji kebocoran IPv6.

Jika menyambung melalui OpenVPN, anda boleh memilih untuk memuat turun fail .ovpn yang menentukan pelayan DNS yang sesuai untuk mencegah kebocoran DNS.

US Netflix tidak menghalang saya apabila menggunakan pelayan AS yang saya uji, walaupun kelajuan sambungan sangat miskin sehingga main balik video tidak mungkin dilakukan. Jika anda dapat mencari pelayan AS yang cukup pantas untuk menstrimkan kandungan video, maka anda mungkin dapat melakukannya menggunakan VPN Gate.

Harga

1 bulan

$ 0.00
sebulan

"VPN Gate tidak akan menjadi perkhidmatan pembayaran pada masa akan datang."

Sama seperti Rangkaian Tor, semua pelayan VPN Gate dikendalikan oleh sukarelawan. Ini bermakna bahawa VPN Gate adalah percuma untuk digunakan.

"Tambahan pula, Undang-undang Telekomunikasi Jepun menghendaki apa-apa 'membayar perkhidmatan rangkaian' untuk didaftarkan kepada kerajaan, dan mematuhi perintah Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri dan Komunikasi. Oleh itu, jika VPN Gate menjadi perkhidmatan pembayaran, kami akan campur tangan oleh Kerajaan Jepun. Untuk mengelakkannya, kami tidak mahu menjadi perkhidmatan yang membayar. Faktor yang VPN Gate terdiri daripada banyak sukarelawan di seluruh dunia harus menjadikan keadaan lebih sukar untuk menjadi perkhidmatan membayar. "

Jadi "percuma" benar-benar bermakna percuma! Ini adalah harga kegemaran semua orang. Yay!

Kemudahan penggunaan

Mendaftar

Tiada butiran pendaftaran atau peribadi diperlukan. Pelayan yang tersedia disenaraikan di halaman Senarai Pelayan VPN. Setiap pelayan menyediakan panduan dan mana-mana fail konfigurasi yang berkaitan yang perlu disambungkan ke dalamnya melalui mana-mana protokol yang ia menyokong.

Statistik pelayan

Senarai pelayan menunjukkan ringkasan statistik, seperti ping ping server, untuk membantu anda memilih pelayan yang sesuai untuk anda.

Pelanggan VPN Windows SoftEther

Cara paling mudah untuk menggunakan VPN Gate adalah untuk muat turun dan memasang versi khusus dari SoftEther VPN Client. Ini mempunyai "Plug-in Pelanggan Gate VPN" pra-konfigurasi. Ini membolehkan anda menyambung ke pelayan VPN Gate menggunakan protokol SoftEther VPN.

Pengurus pelanggan

Setelah dipasang, hanya pilih "VPN Gate Public VPN Relay Server" ...

Pelayan relay VPN awam

Dan anda dibentangkan dengan senarai pelayan! Pelbagai statistik tersedia, dan pelayan boleh disusun bergantung pada keutamaan anda.

Status sambungan

Sebaik sahaja anda membuat keputusan, hanya klik dua kali pada entri pelayan untuk menyambung kepadanya

Pelayan terkini

Apabila berjalan, banyak fungsi utama SoftEther VPN boleh diakses dengan mengklik kanan ikon pemberitahuannya

Satu isu yang saya perhatikan ialah apabila saya terputus sambungan dari pelayan VPN, tetapan DNS saya tidak memulihkan kembali lalai sebelumnya. Oleh itu saya perlu tetapkan semula secara manual setiap kali untuk mengakses internet.

Laman web ini

VPN Gate adalah projek sampingan SoftEther VPN, yang dibangunkan oleh Universiti Tsukuba di Jepun. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa laman web (dan laman web SoftEther VPN yang berkaitan) disumbat penuh dengan maklumat teknikal yang berguna. Lagipun, lelaki di Universiti Tsukuba sangat berminat untuk menunjukkan teknologi mereka!

Maklumat ini teratur, dan konsep utama dijelaskan dengan baik. Maklumat grafik dan tangkapan skrin digunakan dengan banyaknya untuk menggambarkan mata yang dibuat.

Walaupun bahasa Inggeris yang digunakan kadang-kadang kurang ajar sedikit, saya tidak pernah mempunyai masalah memahami apa yang dikatakan.

Sokongan

VPN Gate bukanlah perkhidmatan komersial. Oleh itu, tiada pasukan sokongan panggilan untuk membantu anda jika anda menghadapi masalah. Walau bagaimanapun, terdapat Forum Pengguna Gate VPN di mana anda boleh menyiarkan soalan.

Ini agak aktif, dan soalan yang paling masuk akal (tidak spam) nampaknya mendapat balasan. Walau bagaimanapun, sila ingat bahawa semua bantuan adalah sukarela di pihak ahli forum.

Privasi dan keselamatan

Privasi

Perkara terpenting untuk memahami VPN Gate ialah ia dijalankan oleh sukarelawan. Ini bererti sesiapa boleh sukarela untuk mengendalikan pelayan Gate VPN. Dan mana-mana sukarelawan boleh mengintip aktiviti internet anda (kecuali tersembunyi oleh HTTPS).

Pada halaman Senarai Pelayan VPN, setiap entri jelas menyatakan bahawa dasar pembalakan pelayan.

Dasar pembalakan

Dalam praktiknya, ini biasanya selama dua minggu. Walau bagaimanapun, tidak ada cara untuk menjamin bahawa dasar pembalakan ini diikuti, dan adalah mungkin sepenuhnya bahawa beberapa pelayan bertindak sebagai honeypots.

Selain itu, sebagai sebahagian daripada dasar anti-penyalahgunaannya, Universiti Tsukuba menyimpan log sambungan (bukan log penggunaan) untuk "tiga atau lebih bulan." Log ini termasuk:

  • Tarikh dan masa
  • ID, alamat IP dan nama hos pelayan VPN destinasi
  • Jenis tindakan (sambungkan atau putuskan sambungan)
  • Alamat IP Rahang dan nama hos komputer klien VPN sumber
  • Jenis protokol VPN (SSL-VPN, L2TP, OpenVPN atau SSTP)
  • Nama perisian klien, versi dan ID VPN (jika ada)
  • Bilangan paket dan bait semasa sambungan VPN, dan maklumat debug ralat komunikasi

Maklumat ini dihantar secara automatik ke pelayan log masuk universiti oleh setiap pelayan VPN Gate.

"Menganalisis Log Sambungan VPN sangat berguna untuk menyiasat sumber alamat IP global dia. Kami akan mendedahkan Log Sambungan VPN kepada anggota polis, pendakwa, peguam atau mahkamah yang dibenarkan oleh undang-undang yang berkenaan. "

Oleh itu, VPN Gate tidak sesuai untuk mereka yang inginkan privasi (apalagi "tidak dikenali!). Sekiranya anda mahu privasi, maka gunakan perkhidmatan VPN tanpa log yang baik atau Tor sebaliknya. Untuk mendapatkan privasi penuh, kami mengesyorkan anda menggunakan perkhidmatan VPN Tor. Dalam keadilan, privasi bukanlah apa yang VPN Gate buat. Ia semestinya dilihat sebagai alat penangkapan WiFi anti-penapisan dan anti-awam.

Keselamatan teknikal

SoftEtherVPN menerima pelbagai pilihan penyulitan.

Kaedah penyulitan

Setiap pengendali pelayan VPN Gate bebas untuk memilih pilihan penyulitan yang digunakan pada pelayan mereka.

Pemilih penyulitan

Sehingga serpihan AES 256-bit dengan penyulitan kunci RSA 4096-bit, pengesahan hash SHA-1 dengan kerahsiaan Perfect Forward (pelbagai kumpulan Diffie Hellman) disokong.

Sukar untuk memberitahu, bagaimanapun, apa penyulitan yang digunakan oleh setiap pelayan dalam amalan. Untuk apa yang bernilai, saya memuat turun dan memeriksa beberapa fail konfigurasi OpenVPN dari pelayan VPN Gate rawak. Dalam semua kes, AES-128 dengan SHA-1 HMAC hash pengesahan telah digunakan.

Secara teorinya, pelayan VPN Gate boleh menggunakan penyulitan yang sangat kuat. Walau bagaimanapun, dalam amalannya adalah paling selamat untuk mengandaikan bahawa mereka tidak. Memandangkan VPN Gate tidak benar-benar mengenai privasi, bagaimanapun, ini tidak mungkin menjadi masalah utama bagi kebanyakan pengguna.

Cermin

Salah satu penggunaan VPN Gate yang terbaik adalah sebagai alat penapisan. Kerana beberapa firewall kerajaan (seperti di China, Korea Utara, Iran, dan Syria) menyekat akses ke laman web VPN Gate, sejumlah laman cermin boleh didapati (lihat juga di sini).

China pada khususnya menghalang alamat IP pelayan VPN Gate yang diketahui. Rupa-rupanya mana-mana pelayan yang telah dalam talian selama lebih daripada beberapa jam atau lebih mungkin akan disekat. Oleh itu, pengguna di China dinasihatkan supaya mendaftar untuk notis e-mel harian yang mengandungi senarai URL cermin (menggunakan perkhidmatan e-mel antarabangsa).

Pelayan Mirror

Torrenting

Sama ada muat turun torrent P2P dibenarkan ada sesuatu yang kelabu (dilihat dari forum laman web). Sistem ini membolehkannya, tetapi pengendali nod berteknologi boleh menyekatnya menggunakan perisian pihak ketiga.

Torrenting menggunakan pelayan di mana pengunduhan P2P adalah menyalahi undang-undang boleh mendapatkan pengendali dalam masalah, dan oleh itu nampaknya sangat kasar. Dan pengendali mungkin akan menyalahkan alamat IP kepada badan penguatkuasaan hak cipta jika disampaikan DMCA atau notis serupa. Mengunduh menggunakan pelayan di negara di mana ia sah untuk berbuat demikian mungkin baik-baik saja.

Pemikiran terakhir

Sebagai alat percuma, sukarelawan, anti-penapisan, VPN Gate sukar untuk mengetuk. Jadi hormat kepada pemaju VPN Gate di University of Tsukuba, dan semua sukarelawan pelayan VPN Gate. Malangnya, dalam praktiknya, saya dapati VPN Gate terlalu lambat untuk menjadi bernilai semasa saya menggunakan.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me