VPNBook


VPNBook adalah VPN percuma yang penuh dengan beberapa kejutan hebat. Walaupun perkhidmatan itu tidak mempunyai aplikasi sendiri dan tidak mempunyai lokasi pelayan yang banyak, ia sangat baik untuk mendapatkan perkhidmatan streaming video. Jadi, jika anda hanya mahu VPN masuk ke Netflix USA, ini boleh menjadi yang terbaik untuk anda!

ProPrivacy.com Markah
6 daripada 10

Ringkasan

Syarikat ini berpusat di Switzerland, dengan jabatan sokongan pelanggannya terletak di Zurich. Switzerland adalah lokasi yang baik untuk VPN kerana ia sah untuk memuat turun bahan berhak cipta di sana tanpa membayar selagi ia hanya untuk tontonan peribadi. Katanya, perkhidmatan ini mempunyai sekatan ke atas muat turun P2P.

PROS

 • Perkhidmatan percuma (disokong oleh pengiklanan)
 • Aplikasi OpenVPN pihak ketiga untuk Windows, OS X, iOS, Android, dan Linux
 • Pilihan untuk menggunakan UPD atau TCP
 • Privasi dipertingkatkan
 • Kelajuan yang baik

KEBURUKAN

 • Rangkaian pelayan kecil
 • Log penyambungan disimpan selama satu minggu

ciri-ciri

Ciri-ciri pakej syarikat adalah:

 • Pelayan di empat negara
 • Sepenuhnya percuma
 • Tiada log aktiviti
 • P2P dibenarkan pada dua pelayan
 • Tiada had saluran data
 • Antara muka lingual

Masalah besar bagi Brits di luar negara adalah bahawa VPN tidak mempunyai pelayan di UK. Pelayan yang tersedia terletak di Manassas di Virginia, Montreal di Kanada, Frankfurt di Jerman dan Bucharest di Romania.

Syarikat itu tidak menggunakan aplikasinya sendiri, tetapi bergantung pada pengguna yang mengunduh OpenVPN GUI. Ini adalah perisian percuma yang disediakan oleh organisasi yang mentadbir standard OpenVPN. Satu masalah dengan antara muka ini ialah ia memerlukan anda memasukkan nama pengguna dan kata laluan setiap kali anda menyambung ke pelayan.

Keselamatan

VPNBook menawarkan PPTP untuk persediaan manual dan OpenVPN melalui antara muka GUI OpenVPN. Pelaksanaan OpenVPN menggunakan penyulitan AES dengan kunci 128-bit. Kebanyakan VPN menggunakan kunci 256-bit untuk penyulitan AES mereka. Mereka yang menganjurkan kunci 128-bit menjelaskan bahawa penyulitan tidak pernah retak dengan kunci 128-bit. Oleh itu, terdapat sedikit perkara yang mencipta banyak kerja tambahan apabila penyulitan ini menyediakan perlindungan yang mencukupi.

AES adalah sistem kunci simetri. Ini bermakna kekunci yang sama digunakan untuk menyulitkan dan menyahsulit mesej. Itu menandakan bahawa kedua-dua belah sambungan perlu mempunyai kunci yang sama. Dalam pelaksanaan OpenVPN, adalah standard untuk menggunakan penyulitan RSA untuk melindungi pengedaran kunci tersebut.

Kebanyakan VPN menggunakan kunci 2048-bit untuk penyulitan RSA mereka dan syarikat VPN teratas di dunia telah mula menggunakan kekunci 4096-bit. Jadi, VPNBook sedikit di belakang pek dalam hal ini.

Walaupun hal ini tidak begitu buruk, VPNBook bergantung kepada program GUI OpenVPN percuma untuk antaramukanya, kekurangan aplikasi tersuai bermakna syarikat tidak dapat membina langkah-langkah keselamatan tambahan yang biasa di kalangan perkhidmatan VPN. Ciri keselamatan utama yang perlu ditambahkan pada antara muka adalah suis bunuh untuk menghalang aplikasi daripada mengakses internet tanpa VPN sedang aktif pada baris. Satu lagi langkah keselamatan berguna yang termasuk VPN yang lain adalah perlindungan WiFi automatik, yang VPNBook tidak mempunyai.

Adakah VPNBook menyimpan log?

Syarikat menyatakan bahawa ia tidak menyimpan log aktiviti. Malangnya, ia menyimpan log sambungan, yang termasuk alamat IP dan cap waktu. Maklumat ini adalah semua yang peguam hak cipta perlu mengesan aktiviti anda melalui pintu anda. Syarikat itu menyimpan log sambungan selama seminggu dan meskipun niat mereka yang dihormati, mereka perlu menyerahkan rekod tersebut jika mereka dibentangkan dengan perintah mahkamah.

Anonymous telah menuduh VPNBook menjadi honeypot, yang ditubuhkan oleh pihak berkuasa AS untuk memerangkap pelanggar. Ini kerana rekod sambungan melalui VPNBook muncul dalam percubaan beberapa ahli organisasi itu. Walau bagaimanapun, ia hanya boleh menjadi nasib buruk yang pihak berkuasa berjaya mendapatkan perintah mahkamah untuk rekod sepanjang minggu bahawa VPNBook mengekalkan log sambungannya.

Kelajuan

Ujian kelajuan perkhidmatan VPNBook telah dijalankan semasa menggunakan pelaksanaan OpenVPN syarikat, menggunakan UDP di atas port 53. Dalam setiap kes, lima ujian dijalankan dengan testmy.net dari lokasi di Caribbean. Sambungan ke Amerika Syarikat dibuat ke pelayan di Miami dan ujian Jerman pergi ke pelayan di Frankfurt.

Saya menggunakan IPLocation.net untuk menguji lokasi sebenar pelayan VPNBook yang saya akses. Pelayan US1 tidak tersedia, dan sebagainya menguji sambungan ke Amerika Syarikat berlari tanpa VPN dan kemudian melalui sambungan ke pelayan VPNBook US2 dan Kanada. Ujian transatlantik dijalankan melalui pelayan VPNBook di Frankfurt-am-Main.

Graf menunjukkan kelajuan tertinggi, terendah dan purata untuk setiap pelayan dan lokasi. Lihat penjelasan ujian kelajuan penuh kami untuk maklumat lanjut.

Apabila menggunakan VPN untuk mendapatkan perkhidmatan streaming video di luar negara, anda perlu memastikan bahawa VPN tidak melambatkan sambungan begitu banyak bahawa ia terlalu lambat untuk menonton video penstriman dengan selesa. Anda memerlukan kira-kira 2 Mbps untuk menonton video SD dan 3 Mbps untuk video HD.

Seperti yang anda dapat lihat dari hasilnya, pelayan AS melambatkan sambungan ke bawah kelajuan yang diperlukan untuk video streaming. Walau bagaimanapun, saya dapat menonton video dari laman web AS - mereka hanya mengambil masa yang lama untuk memuatkan. Kelajuan internet tempatan tidak begitu cepat, jadi jika anda berada di lokasi dengan internet yang mendatar yang lebih baik, maka kemerosotan VPNBook tidak akan menjadikannya mustahil untuk menonton streaming video dari Amerika Syarikat.

Kelajuan muat turun melalui pelayan Kanada jauh lebih baik dan akan memungkinkan untuk menonton video SD melalui internet. Bagaimanapun, kelajuan muat naik pada sambungan yang sama tidak dapat diterangkan dengan lambat. Saya memutuskan sambungan dan menyambung semula beberapa kali dan menguji kelajuan garis yang tidak dilindungi setiap kali untuk memastikan prestasi ini tidak disebabkan oleh kerosakan dengan perkhidmatan internet yang mendasari. Walau bagaimanapun, kelajuan muat naik perlahan ini berlaku setiap kali saya disambungkan ke pelayan Kanada VPNBook dan bukan pada baris yang tidak dilindungi.

Lebih banyak ujian dilakukan dengan ipleak.net semasa saya disambungkan ke pelayan VPNBook US2, untuk memeriksa kebocoran DNS dan bug WebRTC. Laman ini melaporkan lokasi saya sebagai Manassas, Virginia dan semua pelayan DNS yang dicatatkan tapak ujian di Amerika Syarikat. Jadi, VPNBook berjaya menyembunyikan identiti saya.

Semasa masih bersambung ke pelayan US2, saya mengakses tapak ujian doileak.net yang juga mengesan lokasi saya sebagai di Amerika Syarikat. Laman ujian ini tidak dapat menemui kebocoran WebRTC atau kebocoran DNS.

Pembekal khidmat internet saya tidak menggunakan alamat IPv6 dan jadi saya tidak dapat menguji kebocoran IPv6.

Kesimpulannya

VPNBook tidak sempurna, tetapi kemampuannya untuk masuk ke Netflix USA adalah pencapaian yang luar biasa yang meletakkan perkhidmatan ini di hadapan banyak VPN yang sangat mahal.

Adalah baik jika syarikat itu boleh merancang aplikasinya sendiri dan termasuk suis bunuh dan perlindungan WiFi automatik. Ia juga bagus jika mereka boleh membuat pelayan UK tersedia. Penyulitan kuat untuk kedua-dua RSA dan AES akan menjadi idea yang baik jika syarikat itu mahu menarik pengguna dari China dan Timur Tengah.

Syarikat ini sangat terbuka mengenai pengekalan log sambungan selama seminggu. Ia akan menjadi baik jika mereka dapat mencari cara untuk memantau sistem mereka tanpa perlu menyimpan log ini. Ia juga baik bahawa syarikat itu membuatnya jelas di laman web mana pelayan boleh digunakan untuk memuat turun P2P dan yang tidak boleh.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me