VPN Opera


 • Ada pada:


  • Windows

  • MacOS
 • Buka kunci:


  • Netflix

Opera VPN adalah percuma "VPN" yang dibina ke dalam versi desktop pelayar Opera. Alasan kami telah menambahkan tanda petikan di sekeliling "VPN" adalah bahawa sebenarnya, proksi pelayar bukan VPN yang benar. Tetapi hei, itu percuma, tidak mempunyai had data, dan umumnya berfungsi dengan baik. Jadi, mengapa berdebat?

ProPrivacy.com Markah
4 daripada 10

Ringkasan

Opera adalah penyemak imbas kelima yang paling popular di dunia, dan menikmati sedikit (350 juta pengguna) tetapi asas peminat setia. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh teknologi perintis perintis yang sebenarnya berguna, seperti Opera Turbo (teknologi mampatan yang direka untuk mempercepat pelayaran web) dan penghalang iklan terbina dalam.

Ia adalah pelayar yang cepat dan ringan yang boleh bersaing dengan ciri-ciri seperti orang Google Chrome dan Mozilla Firefox. Tidak seperti Firefox dan derivatifnya, ia adalah sumber tertutup.

Opera tersedia untuk kebanyakan platform, tetapi VPN percuma hanya dipaparkan dalam versi Windows, masOS, dan Linux. Opera pada mulanya menawarkan aplikasi VPN sebenar untuk Android, tetapi ini tidak lagi tersedia. Ini bermakna hanya pengguna desktop boleh memanfaatkan VPN percuma mereka. Dalam ulasan OperaVPN ini, kami mengambil pandangan yang mendalam terhadap pelbagai aspek perkhidmatan ini, termasuk; ciri keselamatan dan prestasi. Kami juga menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menyediakan Opera VPN pada peranti anda!

Statistik Pantas

 • Bidang kuasa
  Hong Kong (?)
 • Negara
  3

Opera VPN adalah perkhidmatan VPN yang berfungsi dengan penyemak imbas kelima yang paling popular di dunia, Opera sentiasa mengekalkan asas penggemar yang kecil tetapi setia. Ini sebahagian besarnya kerana ia merintis teknologi canggih yang sebenarnya berguna, seperti Opera Turbo (teknologi mampatan yang direka untuk mempercepat pelayaran web) dan penghalang iklan terbina dalam.

Memandangkan Opera memperoleh perkhidmatan VPN Kanada SurfEasy tahun lepas, tidaklah menghairankan bahawa Opera telah memutuskan untuk mengintegrasikan teknologi VPN ke pelayar perdana. Menurut Steve Kelly, Naib Presiden Pemasaran di Opera, sebab langkahnya adalah untuk meningkatkan privasi dan keselamatan pengguna.

"Semua orang patut melayari secara peribadi dalam talian jika mereka mahu. Hari ini, terlalu sukar untuk mengekalkan privasi semasa menggunakan web, dan terlalu banyak orang mengalami sekatan jalan raya dalam talian, seperti kandungan yang disekat. Dengan melepaskan VPN bersepadu, percuma dan tidak terhad dalam penyemak imbas, kami menjadikannya mudah bagi orang untuk meningkatkan privasi mereka dan mengakses kandungan yang mereka mahu. "

Harga dan Ciri

Ia adalah 100% percuma untuk menggunakan VPN dibundel dengan Opera, dan tiada had data. Ini dengan sendirinya menjadikan perkhidmatan ini sebagai salah satu daripada VPN percuma yang paling murah. Sama ada Opera akan terus menawarkan tahap perkhidmatan ini, tentu saja, meneka sesiapa pun.

Lokasi pelayan lima VPN tersedia - Kanada, Amerika Syarikat, Jerman, Belanda, dan Singapura. Ini adalah lebih terhad bahawa kebanyakan perkhidmatan VPN komersial, tapi hey ... ianya percuma! Ia juga meliputi pemilihan lokasi pelayan VPN yang popular, walaupun Inggeris hilang dengan jelas.

Ini bermakna anda tidak akan dapat menggunakan Opera untuk menonton iPlayer. Malangnya, mereka yang ingin mengakses versi Netflix AS juga tidak beruntung ... ketika saya mencuba, Netflix berjaya mengesan bahawa saya menjalankan "proksi" dan enggan bermain. Walau bagaimanapun, VPN ini dapat membuka kunci video Youtube yang dihadkan di rantau anda.

Keselamatan dan Privasi

Bidang kuasa

Perisian Opera ASA adalah sebuah syarikat Norway dengan pejabat di Poland, Sweden dan China. Sehingga November 2016, bagaimanapun, ia dimiliki oleh konsortium Cina yang berpusat di Hong Kong dan diketuai oleh ahli perniagaan jutawan Zhou Yahui. Di mana ini meninggalkan "VPN," dan di bawah mana bidang kuasa ia beroperasi di bawah, sangat tidak jelas.

Perisian Opera ASA menjual bahagian pelayar pengguna ke konsortium Cina, tetapi ini tidak muncul untuk memasukkan "VPN" infrastruktur yang, sejauh yang kita tahu, kekal di tangan Opera Software ASA. Tetapi Yahui Zhou telah berkhidmat sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat sejak Jun 2016...

Meskipun dinilai 100 dari 100 di Freedom House's Kebebasan di Dunia 2020 laporan, Norway adalah ahli Nine Eyes yang diketuai Amerika mengintip aliansi dan melakukan pengawasan domestik yang luas. Semua syarikat ISP dan telekom diperlukan untuk menyimpan rekod metadata dan sejarah pelayaran web selama enam bulan, walaupun tidak jelas jika ini terpakai kepada perkhidmatan VPN.

China sangat berminat untuk menyekat akses warganegara mereka ke internet terbuka, dan menentang perbezaan pendapat domestik melalui pemantauan forum dalam talian dan platform media sosial. Walau bagaimanapun, walaupun terdapat banyak kecurigaan, tidak ada bukti bahawa ia mempunyai minat untuk mendengar di internet lalu lintas pengguna internet antarabangsa.

Hong Kong secara tradisional menikmati internet yang sangat bebas dan terbuka, walaupun ketegangan dengan kerajaan China berminat untuk menguasai lebih besar wilayah British itu menimbulkan syak wasangka bahawa ia mungkin tertakluk kepada peningkatan pengawasan dari tanah besar.

Hanya untuk mengelirukan perkara selanjutnya, kenyataan privasi untuk ahli bukan EU merujuk kepada "Opera Unite Pte. Ltd. ('Opera'), sebuah syarikat kumpulan Opera" yang berpusat di Singapura....

Dasar Privasi dan Log

The "VPN Penyemak Imbas" sebahagian daripada dasar privasi Opera hanya menyatakan bahawa:

"Apabila anda menggunakan perkhidmatan VPN terbina dalam kami, kami tidak melog masuk sebarang maklumat yang berkaitan dengan aktiviti penyemakan imbas anda dan alamat rangkaian asal."

Keselamatan teknikal

OperaVPN adalah proksi, bukan perkhidmatan VPN. Sambungan dicagar menggunakan HTTPS, skrip penyulitan yang melindungi laman web sensitif, menjadikan OperaVPN sebagai proksi HTTPS. Kerana ia berdasarkan Chromium, penyemak imbas Opera menyokong TLS 1.3. Ini adalah versi terbaru protokol, dan adalah munasabah untuk mengandaikan bahawa VPN juga menggunakan TLS 1.3.

Terdapat sedikit cara untuk menyokong ciri VPN, walaupun ia sangat mudah digunakan yang tidak memerlukannya. Jika untuk apa-apa sebab anda tersekat, anda boleh bertanya pada forum Opera.

Bagaimana untuk menyediakan OperaVPN (Windows)

Muat turun dan pasang Opera VPN untuk Windows.

Opera membolehkan VPN

Sebaik sahaja perisian dipasang, anda mesti mengaktifkan ciri VPN dengan pergi ke Menu -> Privasi & keselamatan -> VPN -> Dayakan VPN. Ambil perhatian bahawa saya mempunyai versi lama Opera yang dipasang, dan diperlukan untuk menyahpasangnya dan memasang semula versi terkini agar pilihan ini tersedia

OperaVPN dalam penyemak imbas

Menggunakan VPN kemudian hanya mengklik pada label "VPN" di sebelah kiri bar Carian / URL, memilih lokasi pelayan, dan mengklik "Aktif"

Perlu diingat bahawa ciri VPN kelihatan sangat mirip dengan pelanjutan penyemak imbas SurfEasy (walaupun ini sepatutnya tidak mengejutkan). Tidak seperti lanjutan itu, VPN dibundel dengan Opera tidak memiliki had data 500MB.

Platform lain

Opera telah mengeluarkan apl VPN Android dan iOS VPN dari kedai masing-masing. Tidak seperti ciri desktop yang disertakan dalam penyemak imbas, ini adalah aplikasi VPN yang benar. Tetapi ini adalah akademik kerana mereka tidak lagi tersedia.

Prestasi (Kelajuan, kebocoran DNS dan ujian WebRTC)

Ujian kelajuan dilakukan pada sambungan jalur lebar UK 50Mbps / 3Mbps menggunakan TestMy.net.

Kelajuan ujian ujian OpeaVPN

Kelajuan muat naik uji kelajuan OperaVPN

Keputusan ini agak bagus, terutama apabila anda menganggap bahawa perkhidmatan itu percuma! Warna saya kagum!

Tetapan OperaVPN dalam penyemak imbas

Perlindungan kebocoran WebRTC kini terbina dalam. Ini bagus!

Resolusi DNS dilakukan menggunakan pelayan DNS Google yang terletak di negara yang sama dengan pelayan VPN yang anda sambungkan. Oleh itu apabila disambungkan ke pelayan VPN AS, resolusi DNS juga dilakukan menggunakan pelayan DNS AS. Ini bagus untuk geo-spoofing.

Dari perspektif privasi, sejauh Google bimbang permintaan DNS anda akan muncul datang dari Opera (bukan alamat IP sebenar anda).

Pemikiran terakhir

Percuma adalah harga kegemaran semua orang, dan dalam banyak cara, Opera "VPN" percuma memberikan perkhidmatan hebat (walaupun ia benar-benar menjadi proksi untuk penyemak imbas, bukan VPN). Tidak seperti kebanyakan perkhidmatan VPN percuma, ia tidak terhad (tiada had data) dan pantas. Bagi mereka yang hanya ingin memintas penapisan, geospoof lokasi mereka, atau melindungi pelayaran mereka semasa menggunakan hotspot WiFi awam, Opera mungkin melanda hanya tempat.

Ia adalah tidak, Walau bagaimanapun, pilihan yang baik untuk sesiapa sahaja yang menggunakan VPN untuk melindungi privasi mereka, mahu menggunakan VPN untuk Netflix, atau yang ingin menggunakan VPN untuk merosakkan.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me