TurboVPN

TurboVPN adalah perkhidmatan VPN percuma yang mempunyai 4.7 daripada 5 bintang di gedung Google Play. Itu sangat tinggi memandangkan VPN telah ditinjau hampir dua juta kali. Dalam kajian TurboVPN ini, kami akan melihat sama ada TurboVPN menyediakan privasi digital kedap udara. Di samping itu, kami akan menyemak prestasinya untuk melihat jika boleh bersaing dengan VPN percuma yang terbaik di pasaran.

ProPrivacy.com Markah
4 daripada 10

Ringkasan

TurboVPN adalah VPN mudah alih sahaja yang berpangkalan di Singapura dan China yang telah dimuat turun kira-kira 50 juta kali. Seperti yang selalu berlaku dengan perkhidmatan VPN percuma, adalah penting untuk diingat bahawa VPN memerlukan banyak wang untuk bersaing dan berjalan. Atas sebab ini, adalah penting untuk melihat dengan teliti bagaimana VPN membuat aliran pendapatan. Semasa tinjauan kami, kami menemui VPN yang menyajikan iklan dan data saham dengan pengiklan untuk menyediakan perkhidmatan VPN percuma.

Harga

Walaupun digunakan sebagai VPN percuma, pengguna mendapat pilihan untuk meningkatkan versi VIP perkhidmatan. Percubaan percuma selama 7 hari perkhidmatan VIP juga tersedia. Pengguna boleh membayar $ 11.99 sebulan atau mendapatkan langganan tahunan untuk bersamaan $ 2.99 sebulan. Walau bagaimanapun, atas sebab-sebab yang saya akan membincangkan kemudian dalam kajian ini, saya biasanya akan menyarankan untuk tidak membayar untuk VPN ini.


Perkhidmatan percuma

TurboVPN menyediakan perkhidmatan VPN percuma yang boleh digunakan tanpa batasan. Ia adalah VPN mudah alih sahaja yang tidak boleh digunakan pada mesin desktop. Kos percuma VPN benar-benar luar biasa. Ini bermakna orang di lokasi di mana blok laman web adalah perkara biasa boleh membuka sekatan di internet untuk mendapatkan semula akses kepada berita atau perkhidmatan dalam talian yang mereka perlukan.

Walaupun benar bahawa perkhidmatan VPN Percuma cenderung cerdik dari segi privasi (lebih banyak lagi nanti) - VPN percuma boleh menjadi sangat berguna bagi orang yang hidup dalam persekitaran politik yang tidak menentu yang memerlukan akses kepada berita, aplikasi, atau perkhidmatan media sosial yang disekat.

Buka kunci Netflix?

Sama seperti kebanyakan perkhidmatan VPN percuma, TurboVPN tidak menyahsekat Netflix US atau BBC iPlayer.

Bagi sesiapa yang sanggup membayar untuk perkhidmatan ini, versi premium menyahsekat Netflix AS dengan pelayan VIP AS. Di samping itu, ia mempunyai pelayan UK yang mampu menyekat BBC iPlayer luar negara.

ciri-ciri

  • Pelayan di 9 negara (percuma) atau 16 negara (VIP)

  • Aplikasi mudah alih untuk Android dan iOS (keselamatan yang tidak dapat dikonfigurasi dari protokol ini)

  • Penyulitan OpenVPN, IPSec, atau IKEv2

  • Penggunaan VPN percuma

  • Buka kunci Netflix (VIP sahaja)

Kelajuan dan prestasi

VPN ini hanya untuk telefon bimbit, yang bermakna kita terpaksa menguji VPN ini dengan menggunakan alat uji kelajuan dalam talian (berbanding dengan sistem ujian kelajuan berasaskan pelayan saintifik kami).

Kami benar-benar menguji prestasi kelajuan VPN percuma ini dan mendapati ia memperlahankan sambungan saya kira-kira setengah. Saya diuji menggunakan sambungan 50 Mbps Virgin Media di UK, dan mendapati bahawa VPN memperlambat sambungan saya turun sekitar 26 Mbps.

Itu benar-benar menarik dan bermakna pengguna boleh menggunakan VPN ini untuk menstrim kandungan dalam talian dan membuka sekatan video YouTube yang terhad di negara anda atau aliran lain dari seluruh dunia. Ia juga bermakna VPN ini mungkin akan berfungsi dengan baik kerana melakukan panggilan VoIP.

Kebocoran IP

Kami menguji kebocoran pada sambungan Virgin Media IPv4 dan mendapati VPN tidak mempunyai kebocoran IP atau kebocoran WebRTC. Ini bagus.

Malangnya, tapak ujian (ipleak.net) telah menemui 61 pelayan DNS di Belgium - yang semuanya adalah DNS Google. Adalah mungkin bahawa VPN adalah proksi permintaan tersebut, yang bermaksud bahawa Google tidak pernah tahu siapa yang membuat permintaan tersebut.

Sebaliknya, juga mungkin bahawa Turbo VPN tidak proksi permintaan tersebut sama sekali. Jika demikian, Google akan mengetahui dengan tepat laman mana yang anda lawati. VPN yang baik mengendalikan permintaan DNS dengan pelayan sendiri, atau sekurang-kurangnya permintaan DNS proksi sebelum menghantarnya ke resolver pihak ketiga seperti Google.

Kami cuba menghubungi firma melalui e-mel maklum balas (ia tidak mempunyai sokongan) untuk mengetahui sama ada ia proksi permintaan DNS tersebut, bagaimanapun, kami tidak dapat menerima respons daripada VPN. Untuk menjadi selamat daripada menyesal, kita harus menganggap bahawa Google menangani permintaan DNS ini.

Privasi

VPN Cina ini didaftarkan di Singapura, yang pada umumnya dianggap baik untuk privasi. Walau bagaimanapun, dasar privasinya memberikan kebenaran untuk menghantar apa-apa data yang dikumpulnya kembali kepada pelayan yang berpangkalan di China. Ini agak menyusahkan kerana kerajaan China adalah salah satu bidang kuasa yang paling invasif di dunia. Di samping itu, syarikat VPN Cina mesti mempunyai lesen dengan kerajaan, yang membolehkan kerajaan mengakses data pada pelayan tersebut. Ini menimbulkan kebimbangan serius, terutama bagi warga China.

Ada kemungkinan bahawa dengan menjadi VPN berasaskan Singapura, TotalVPN tidak perlu mengekstrak data kembali ke China. Walau bagaimanapun, fakta bahawa dasar menyatakan bahawa data sememangnya akan diserahkan kepada pelayan Cina pastinya merupakan kawasan kelabu.

Dasar privasi

VPN Turbo mendakwa menghapus semua log penggunaan pada akhir setiap sesi. Ini bagus kerana ini bermakna bahawa VPN ini mungkin akan memberi jaminan yang mencukupi untuk keperluan kebanyakan orang.

Walau bagaimanapun, seluruh dasar privasi tidak menaikkan beberapa loceng penggera, dan benar bahawa anda mesti mempercayai bahawa VPN sebenarnya memotong log yang mengatakan ia tidak menyimpan.

Dasar privasi mengatakan bahawa tiada data peribadi (seperti alamat IP) dikongsi secara langsung dengan pengiklan. Walau bagaimanapun, VPN mengakui bahawa pengiklan mungkin mengumpul data mengenai pengguna dan bahawa mereka juga boleh menyuntikkan cookies ke penyemak imbas anda. Ini bermakna bahawa pengiklan secara realistik boleh menjejaki apa yang anda lakukan dalam talian dan mendapatkan akses ke alamat IP anda di luar VPN itu sendiri. Atas sebab ini, kita mesti menganggap bahawa beberapa tahap pengawasan korporat berlaku apabila anda menggunakan TurboVPN.

Di bawah ini anda boleh melihat screenshot jenis data log VPN ini. Seperti yang anda dapat lihat, cap waktu disimpan di sebelah alamat IP. Ini bermakna bahawa kemungkinan untuk melancarkan serangan korelasi masa pada pengguna TurboVPN. Di samping itu, VPN memberikan kebenaran sendiri untuk mengumpul sejumlah besar data invasif mengenai peranti orang, rangkaian tempatan, ISP, pengenal pengiklanan, nombor mengenal pasti peranti, dan banyak lagi.

dasar privasi turbovpn

Itulah jumlah pengekalan data yang sangat besar, yang tentunya membolehkan TurboVPN mengakses lebih banyak data daripada yang anda harapkan. Akibatnya, kami mendapati sangat sukar untuk mengesyorkan TurboVPN untuk membayar pelanggan. Terdapat banyak VPN di pasaran yang menyimpan log koneksi yang tidak invasif; atau tiada sebarang log. Dengan itu, membayar perkhidmatan ini kelihatan tidak berguna.

Sebaliknya, jika anda adalah seseorang yang tidak mampu membayar langganan VPN premium, dan, anda lebih suka TurboVPN, pengiklan, (dan mungkin juga pemerintah China), untuk mengetahui apa yang anda lakukan dalam talian - bukannya sendiri ISP dan kerajaan - VPN percuma ini mungkin dapat memberikan anda beberapa kelebihan asli.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin bahawa VPN ini sebenarnya tidak menyediakan privasi itu sama ada.

Penyulitan

TurboVPN mendakwa untuk menyediakan OpenVPN pada Android dan iOS. Ini seolah-olah tidak mungkin kerana majoriti aplikasi VPN iOS tidak menyediakan penyulitan OpenVPN. Menurut laman webnya, ia melaksanakan enkripsi AES-256. Walau bagaimanapun, kerana ia tidak mempunyai fail .ovpn dan ia tidak mempunyai sokongan pelanggan - kami tidak dapat mengesahkannya sepenuhnya.

Kami tidak dapat mengetahui apa-apa maklumat mengenai cipher, handshake, auth, atau apakah Rahsia Maju Perfect Forward dilaksanakan. Di bawah keadaan ini, saya dibiarkan tidak yakin dengan mengatakan bahawa ia melaksanakan enkripsi OpenVPN. Jika anda menggunakan VPN ini, anda akan benar-benar dalam kegelapan tentang keselamatan yang anda dapatkan.

Ini bermakna bahawa VPN ini sebenarnya tidak menyulitkan data anda sama sekali, yang bermaksud bahawa VPN ini mungkin memberikan jaminan keselamatan palsu - ketika sebenarnya ISP anda masih dapat mengesan semua yang anda lakukan secara online.

Khidmat Pelanggan

Laman web VPN tidak mempunyai sumber, ia tidak memberikan maklumat berguna, ia tidak mempunyai sokongan sembang langsung, dan ia tidak menyediakan cara untuk menghubungi VPN secara langsung. Laman web pada dasarnya berfungsi sebagai iklan, dan, apa yang mengecewakan adalah bahawa Laman Web jelas menunjukkan bahwa dukungan pelanggan tersedia; bukan.

VPN ini tidak menyediakan panduan penyelesaian masalah untuk mendapatkan VPN yang berfungsi, dan, ia tidak mempunyai maklumat tentang bagaimana pengguna boleh menyahsekat kandungan. Sistem tiket untuk bertanya soalan yang dijawab melalui e-mel akan menjadi Okay, tetapi sedihnya, VPN tidak memberikan apa-apa.

Sekali lagi, secara percuma, ini tidak terlalu banyak masalah - kerana anda tidak membayar untuk layanan tersebut. Walau bagaimanapun, ini merupakan sebab lain untuk tidak menaik taraf kepada versi berbayar VPN ini, yang kami tidak akan mencadangkan dalam apa jua keadaan. Kami juga cuba menghubungi alamat e-mel maklum balas dalam dasar privasinya - tetapi tidak mendapat respons.

Pengalaman pengguna

Kami menguji kedua-dua versi iOS dan Android aplikasinya dan mendapati mereka berfungsi dengan baik untuk memalsu lokasi saya. Mengunduh mereka adalah mudah, dan anda tidak perlu menyerahkan alamat e-mel atau sebarang data lain.

Android

Dalam pengguna apl Android boleh memilih antara penyulitan OpenVPN dan IPSec. Pengguna juga boleh memilih untuk menyambung secara automatik sebaik sahaja VPN dilancarkan.

Kami menguji kelajuan VPN yang disambungkan melalui IPsec untuk melihat sama ada ini akan mempercepatkan sambungan saya. Mereka tetap sama, yang agak mengejutkan. Kami akan menjangkakan perubahan dalam kelajuan sambungan dengan protokol penyulitan yang berbeza, ini membuat saya tertanya-tanya apakah ia benar-benar mengubah tetapan penyulitan.

Pada Android, pengguna boleh memilih antara 9 pelayan yang terletak di UK, Amerika Syarikat (New York atau San Francisco), Kanada, India, Singapura, Belanda, Perancis, dan Jerman.

iOS

Apl VPN iOS mereka boleh dimuat turun menerusi kedai aplikasi iTunes. VPN Turbo memuat turun dengan cepat dan mudah. Pengguna boleh memilih antara protokol IKEv2 (lalai), OpenVPN UDP atau TCP. Untuk menggunakan pengguna aplikasi mesti bersetuju dengan dasar privasi, tetapi, setelah itu dilakukan, pengalaman itu cukup bagus. Ia berfungsi sebagai iklan tetapi saya tidak mempunyai pengalaman untuk menyiarkan sebarang iklan yang saya rasa akan disyaki kerana kebiasaan melayari saya.

Malangnya, pengguna iOS tidak diberikan sebarang pilihan pelayan. Pengguna mesti menyambung ke pelayan yang ia serahkan kepada mereka secara automatik. Bagi saya, itu adalah pelayan di Jerman beberapa waktu, dan pelayan di Belanda paling banyak kali. Ini tidak memberi orang peluang untuk menyahsekat kandungan tertentu. Walau bagaimanapun, ia akan membolehkan pengguna melarikan diri dari sebarang penapisan setempat yang mereka alami.

Iklan dilayani hampir setiap kali anda melakukan sesuatu dalam menu, dan iklan tersebut cenderung memaksa anda untuk menonton selama sekitar 5 saat. Kami menguji kelajuan semasa pada aplikasi iOS menggunakan IKEv2, dan kedua-dua tetapan OpenVPN; seperti pada Android kami mendapati perubahan tetapan tidak melakukan apa-apa kepada kelajuan saya.

Kami mendapati ini sangat mencurigakan, dan ia benar-benar membuat kami tertanya-tanya sama ada tetapan pada aplikasi hanya ada untuk menunjukkan. Sekiranya demikian, adalah mungkin bahawa VPN ini menyediakan penyulitan PPTP pada setiap tetapannya. Hakikat bahawa beberapa aplikasi iOS di pasaran (walaupun oleh pembekal VPN yang terkemuka) melaksanakan penyulitan OpenVPN menyebabkan sejumlah besar syak wasangka.

Sudah tentu, kita boleh berharap ia menyediakan IKEv2, yang akan menjadi sangat baik. Walau bagaimanapun, dalam keadaan ini, kita harus mengatakan bahawa tidak ada cara untuk mengatakan dengan pasti bahawa aplikasi VPN iOS atau Android boleh dipercayai untuk tujuan privasi.

Pemikiran terakhir

Sebagai VPN percuma yang menyekat kandungan, VPN ini sememangnya berguna. Iklan yang digunakannya tidak kelihatan disasarkan menggunakan tabiat melayari orang. Walau bagaimanapun, dasar privasi menjelaskan bahawa pengiklan mungkin memasukkan kuki ke penyemak imbas anda untuk mengumpulkan data dan melakukan pengesanan korporat.

Walaupun demikian, kami mendapati TurboVPN berguna untuk membuka kunci kandungan yang biasanya tidak dapat diakses, tetapi sedihnya kami tertanya-tanya apa jenis privasi VPN yang disediakan, dan harus mengakui bahawa ia tidak dapat sama sekali.

Beberapa perkara tentang VPN seolah-olah terlalu baik untuk menjadi kenyataan, dan itu pastinya membuat kita curiga. Atas sebab ini, kami akan mencadangkan VPN percuma ini untuk membuka sekatan kandungan sahaja dan bukan untuk privasi. Pada Android, kelajuan sedikit lebih lambat daripada pada iOS. Walau bagaimanapun, pengguna iOS tidak dapat memilih di mana mereka menyambung ke; ciri yang pasti menjadikan Android VPN lebih menarik.

Disebabkan privasi yang kurang baik, sokongan pelanggan yang tidak wujud, prosedur pengendalian permintaan DNS yang tidak dapat dikonfigurasi, dan pilihan penyulitan yang mencurigakan, kami tidak dapat mengesyorkan versi berbayar VPN ini dalam keadaan apa pun. Di samping itu, kami tidak mengesyorkan menggunakan VPN percuma ini jika anda menginginkan privasi dari ISP anda. Walau bagaimanapun, jika anda mahu menyahsekat sesetengah kandungan secara percuma; VPN ini akan melakukan silap mata ini.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me