Tunnelr


 • Harga

  Dari $ 5.00
  / bulan

Kemas kini: Perkhidmatan VPN ini tidak lagi beroperasi.

ProPrivacy.com Markah
6.8 daripada 10

Ringkasan

Kemas kini: Perkhidmatan VPN ini tidak lagi beroperasi.

Tunnelr adalah perkhidmatan VPN berasaskan AS yang dikendalikan oleh Cloudsy.com. Syarikat itu menyimpan identiti mereka secara peribadi dan sangat sukar untuk mengetahui apa-apa maklumat mengenainya. Identiti pemilik perkhidmatan adalah salah satu aspek perkhidmatan yang pengunjung pelawat ke laman web tidak dapat mendedahkan - harga disimpan rahasia juga.

Dalam ulasan ini, kami menggali mendalam untuk mendedahkan semua data penting mengenai Tunnelr, untuk membantu anda membuat keputusan sama ada anda ingin mengambil perkhidmatan VPN ini.

PROS

 • Bayaran balik mungkin
 • Mendapatkan ke Netflix USA
 • OpenVPN, L2TP, Terowong SSH, dan PPTP
 • Peruntukan lima sambungan serentak
 • Percubaan percuma selama dua setengah jam

KEBURUKAN

 • Pelayan dalam hanya lima negara
 • Tiada suis bunuh

Harga dan Rancangan Tunnelr

Tunnelr mempunyai satu pakej, tetapi menawarkannya dalam tiga tempoh langganan. Harga untuk perkhidmatan ini lebih murah setiap bulan jika anda mendaftar untuk tempoh yang lebih lama. Walau bagaimanapun, anda perlu membayar untuk keseluruhan tempoh langganan di hadapan.

Syarikat menawarkan percubaan percuma, yang tidak dapat dielakkan. Anda tidak boleh membayar perkhidmatan tersebut sehingga anda telah mendaftar untuk percubaan percuma, yang hanya berlangsung selama dua setengah jam.

Pembayaran ditangani oleh syarikat pihak ketiga, yang dipanggil stripe.com. Ini bermakna Tunnelr tidak perlu menyimpan maklumat peribadi pelanggan di komputernya. Sistem menerima bayaran melalui kad kredit dan PayPal. Butiran promosi mengenai VPN mengisytiharkan bahawa anda boleh membayar dengan Bitcoin. Walau bagaimanapun, pilihan ini tidak muncul apabila anda benar-benar melanggan.

Anda mendapat persetujuan lima sambungan serentak. Walau bagaimanapun, perkongsian akaun tidak dibenarkan.

Ciri-ciri Tunnelr

Ciri-ciri pakej syarikat adalah:

 • Percubaan percuma selama dua setengah jam
 • Peruntukan lima sambungan serentak
 • OpenVPN, L2TP, Terowong SSH dan protokol PPTP
 • Tiada log
 • Menerima PayPal serta kad kredit
 • Tiada had saluran data
 • P2P dibenarkan
 • Bekerja pada Windows, Mac OS X, macOS, iOS, Android, dan Linux
 • Boleh memasang pada router dan kotak set-top

Lokasi pelayan perkhidmatan hanya termasuk kehadiran di lima negara. Terdapat enam lokasi pelayan di Amerika Syarikat: Atlanta, Dallas, Newark, New York (yang sebenarnya di New Jersey), Seattle, dan San Francisco. Terdapat dua lokasi di UK.

Ketiadaan beberapa negara utama dalam senarai itu, seperti Kanada, Perancis, dan Jepun, mengejutkan.

Keselamatan Tunnelr

Tunnelr mendakwa gelaran dunia "pembekal OpenSSH utama." Walau bagaimanapun, protokol SSH tidak selamat seperti SSL. Juga, kaedah untuk melaksanakan sistem melalui Tunnelr adalah rumit dan tidak menyediakan antara muka yang mudah digunakan. Oleh itu, lebih baik menggunakan OpenVPN dengan pembekal ini. OpenVPN menggunakan OpenSSL untuk operasi keselamatannya. SSL beroperasi pada tahap yang lebih rendah daripada SSH, yang bermaksud lebih sukar untuk menipu - terdapat tahap perkhidmatan yang lebih sedikit pada komputer yang boleh dirampas antara kad rangkaian dan aplikasi keselamatan. Pelaksanaan L2TP Tunnelr sebenarnya lebih selamat daripada perkhidmatan OpenVPNnya.

Enkripsi Tunnelr

Di ProPrivacy.com, kami lebih suka sistem OpenVPN. Walau bagaimanapun, OpenVPN adalah perpustakaan prosedur dan ia menyediakan banyak pilihan penyulitan yang berbeza. Cipher penyulitan yang disukai untuk OpenVPN adalah AES, yang ditugaskan oleh kerajaan AS dan merupakan cipher yang paling banyak digunakan dalam industri VPN. Tunnelr menggunakan penyulitan AES untuk sambungan VPN L2TP dan menggunakannya dengan kekunci 256-bit. Ini menawarkan tahap keselamatan yang sangat baik dan sistem penyulitan yang dipilih oleh perkhidmatan VPN terbaik untuk pelaksanaan OpenVPN mereka.

Tunnelr tidak menggunakan AES dalam OpenVPN. Sebaliknya, ia menggunakan Blowfish. Sesetengah orang mencurigakan AES kerana ia dicipta untuk kerajaan AS. Mereka bimbang bahawa AES mungkin mempunyai rahsia pintu belakang yang membolehkan perkhidmatan rahsia masuk ke dalam semua mesej yang disulitkan. Blowfish adalah cipher alternatif yang baik untuk mereka yang lebih suka mengelakkan AES.

Blowfish baik-baik saja. Walau bagaimanapun, ia tidak semudah AES. Ciri keselamatan utama mana-mana cip encryption terletak pada panjang kunci penyulitannya. Semakin lama kunci yang lebih sukar adalah untuk melancarkan program yang mencuba setiap kombinasi kunci yang mungkin. Sesetengah berpendapat bahawa kunci 128-bit cukup lama dan akan mengambil masa terlalu lama untuk retak dengan cepat. Secara umum, Tunnelr menggunakan kunci 128-bit untuk Blowfish dalam sistem OpenVPNnya. Walau bagaimanapun, keraguan dibangkitkan oleh fail log sambungan perkhidmatan tersebut. Mesej amaran isu yang timbul semasa prosedur sambungan. Amaran-amaran ini menyatakan bahawa kekunci kurang daripada 128 bit adalah tidak selamat. Mereka mencadangkan bahawa Tunnelr menggunakan kunci sebanyak 64 bit. Ini sangat tidak selamat dan jauh di bawah tahap keselamatan yang ditawarkan oleh hampir setiap perkhidmatan VPN yang lain di dunia.

Mahu mengetahui lebih lanjut mengenai Penyulitan VPN, mengapa tidak menyemak Panduan Penyulitan VPN.

Kedua-dua Blowfish dan AES menggunakan kunci yang sama untuk menyulitkan dan menyahsulit mesej. Ini bermakna kedua-dua penghantar dan penerima perlu mempunyai kunci yang sama. Penyelarasan kunci penyulitan adalah kelemahan keselamatan yang berpotensi kerana mesej yang menyampaikan kunci tidak dapat disulitkan oleh cipher. Oleh sebab itu, OpenVPN menggunakan sistem yang dikenali sebagai Transport Layer Security untuk melindungi pengedaran kunci penyulitan data. TLS juga membantu mewujudkan sambungan dan mengesahkan identiti setiap komputer dalam sambungan.

TLS beroperasi dengan sistem penyulitan kunci awam, yang dipanggil RSA. Dengan RSA, kunci yang mendekrut data adalah berbeza dengan yang menyulitkannya. Anda tidak boleh memperoleh kunci penyahsulitan hanya dengan mengetahui kunci penyulitan. Kunci penyulitan boleh dijadikan umum kerana semua pihak ketiga yang akan dapat lakukan dengannya menyulitkan mesej bahawa hanya pemegang kunci persendirian yang boleh mendekripsi.

Sekali lagi, kekuatan cip RSA terletak pada panjang kuncinya. RSA memerlukan kunci lebih lama daripada AES dan Blowfish. Biasanya VPN menggunakan kunci RSA sebanyak 1024, 2048, atau 4096 bit. Kunci RSA 1048-bit tidak memberikan perlindungan yang mencukupi. Kebanyakan VPN menggunakan kunci 2048-bit untuk penyulitan RSA mereka. Tunnelr berada dalam kategori ini. VPN terbaik di dunia menggunakan penyulitan RSA 4098-bit.

Tunnelr tidak menyediakan aplikasinya sendiri. Ini bermakna ia terlepas peluang untuk menyediakan langkah-langkah keselamatan tambahan yang termasuk VPN terbaik. Yang paling penting dari ciri-ciri yang hilang ini ialah perlindungan WiFi automatik dan suis membunuh.

Perlindungan WiFi automatik akan menghalang peranti anda daripada menyambung ke WiFi hotspot tanpa pengetahuan anda. Mana-mana VPN akan melindungi anda dari snoopers dan hotspot WiFi palsu sebaik sahaja anda menghidupkan VPN. Walau bagaimanapun, penggodam menubuhkan hotspot terbuka yang tidak memerlukan kata laluan dan peranti anda boleh menyambung kepada secara automatik tanpa pengetahuan anda. Sebagai VPN memerlukan sambungan berterusan menjadi berkesan, melalui jejak isyarat beberapa hotspot semasa anda berjalan di sekitar bandar bermakna sambungan VPN akan dipecahkan apabila anda meninggalkan rumah anda.

Suis pembunuh juga akan beroperasi sebagai perlindungan WiFi automatik kerana ia menyekat akses internet pada peranti anda apabila VPN tidak aktif. Ciri ini juga berguna untuk senario di mana sambungan internet anda jatuh secara ringkas. Aplikasi akan terus berusaha untuk mendapatkan maklum balas terhadap mesej mereka, jadi jika rehat dalam sambungan tidak bertahan, akhirnya mereka akan menerima mesej mereka. Jika internet turun cukup lama, anda akan kehilangan sambungan VPN anda, jadi aplikasi yang meneruskan komunikasi internet mereka akan menghantar mesej dengan alamat IP sebenar anda kepada mereka, dengan itu meniup penutup anda. Oleh itu, suis membunuh akan menjadi ciri yang sangat berguna, dan satu yang akan menjadikan Tunnelr lebih selamat.

Privasi Tunnelr

Tunnelr seolah-olah mempunyai langkah-langkah privasi yang sangat baik. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak benar-benar jelas mengenai maklumat yang disimpan. Satu perkara yang disampaikan dengan baik ialah hakikat bahawa Tunnelr tidak menyimpan butiran pembayaran. Semua pembayaran diproses oleh syarikat lain dan oleh itu semua maklumat yang ada di akaun bank anda, seperti alamat anda, tidak dapat melalui Tunnelr. Ini menutup satu saluran yang boleh digunakan oleh pendakwa untuk mengesan anda ke pintu anda.

Laman web tidak menyatakan secara jelas bahawa perkhidmatan itu tidak merakamkan alamat IP anda dan menyimpannya sebagai pengenal di dalam lognya. Sekiranya perkhidmatan tersebut menyimpan log tersebut, maka sepina bagi rekod mereka akan menghantar laluan kepada pendakwa untuk mengesan anda. Ini kerana alamat IP anda benar-benar milik ISP anda, dan syarikat itu akan menyerahkan rekod yang menggunakan alamat IP mana pada masa itu, bersama dengan nama dan alamat pelanggan.

Kekuatan dasar privasi sangat dikuatkuasakan oleh Syarat Perkhidmatan VPN. Ini adalah janji undang-undang, jadi syarikat biasanya memastikan untuk berunding dengan seorang peguam ketika menulisnya. Tunnelr membuat beberapa kenyataan dalam halaman FAQnya yang berkaitan dengan Syarat Perkhidmatan. Dokumen sebenar hanya boleh diakses melalui pautan cetak kecil di bahagian bawah borang pendaftaran. Dasar Privasi yang terkandung dalam pernyataan ini ringkas dan tidak jelas.

Mahu mengetahui lebih lanjut mengenai Penyulitan VPN, mengapa tidak menyemak Panduan Privasi Ultimate.

Tidak disebutkan di mana-mana di tapak sama ada muat turun P2P dibenarkan. Walau bagaimanapun, kenyataan FAQ mengenai privasi mengisytiharkan bahawa syarikat itu tidak mengamalkan pemeriksaan paket yang mendalam. DPI diperlukan agar syarikat dapat bekerja sama ada pelanggan menggunakan protokol BitTorrent. Jadi, jika perkhidmatan itu tidak mempunyai kaedah untuk mengesan aktiviti perkongsian fail, ia tidak mempunyai kemungkinan untuk melarangnya.

Data anda terdedah kepada penyitaan di mana ia disimpan. Tunnelr menyatakan bahawa tiada log sambungan atau maklumat pengguna disimpan pada pelayan VPNnya. Walau bagaimanapun, syarikat itu memperoleh maklumat ke ibu pejabatnya untuk tujuan memastikan kualiti perkhidmatan. Kontrak sah mesti mengandungi nama-nama pihak yang terlibat. Kenyataan di laman web boleh ditafsirkan sebagai janji yang mengikat secara sah. Walau bagaimanapun, tidak terdapat jejak alamat atau nama syarikat di laman web ini, jadi tidak ada yang menentang janji tersebut. Syarat Perkhidmatan menyatakan bahawa bidang kuasa bagi kontrak adalah di mana pemilik Tunnelr berada. Walau bagaimanapun, ia tidak menyatakan siapa orang itu atau di mana mereka berada.

Pemberitahuan hak cipta di bagian bawah situs Tunnelr menyatakan bahwa situs tersebut dimiliki oleh Cloudsy.com. Alamat Cloudsy menyediakan laman web satu halaman yang hanya dikatakan "Kami (sering) membina sesuatu." Pemeriksaan pendaftaran nama domain untuk kedua-dua tapak menunjukkan bahawa mereka dimiliki oleh Kayla Selans dari Apopka, Florida. Laman web ini didaftarkan di alamat kediaman. Ini menunjukkan bahawa perkhidmatan mungkin kehabisan ruang ganti, yang bermaksud penyedia tidak mempunyai jabatan undang-undang sendiri.

Amerika Syarikat adalah lokasi yang tidak baik untuk perkhidmatan privasi, terutamanya berkenaan dengan perkongsian fail. Muat turun bahan berhak cipta tanpa izin adalah tidak sah di Amerika Syarikat dan boleh didakwa sebagai kesalahan jenayah. Operasi peniaga tunggal tidak mungkin menimbulkan tekanan daripada agensi penguatkuasa undang-undang atau peguam hak cipta, sekiranya tekanan dikenakan. Oleh itu, kami lebih baik berharap syarikat tidak mencatatkan alamat IP dalam rekodnya.

Sokongan Tunnelr

Anda tidak perlu menjadi pelanggan untuk sampai ke halaman FAQ di laman web ini.

Sistem FAQ mempunyai banyak maklumat di dalamnya, tetapi ia merindui beberapa fakta penting, seperti sama ada muat turun P2P dibenarkan atau panjang kunci penyulitan untuk Blowfish.

Halaman tutorial diindeks oleh sistem operasi. Walau bagaimanapun, hakikat bahawa tiada kategori untuk Windows 10 menunjukkan bahawa laman web ini tidak dikemas kini dengan kerap.

Panduan pemasangan tidak meliputi keseluruhan proses pemasangan. Sebagai contoh, tidak ada maklumat bagaimana untuk mendapatkan semua fail OVPN untuk sistem OpenVPN dalam folder yang betul pada komputer anda. Saya berputus asa cuba memasang Kelikatan kerana tidak ada arahan mengenai bagaimana untuk mendapatkan fail konfigurasi ke dalam sistem.

Anda tidak perlu menjadi pelanggan untuk menghantar mesej kepada pasukan sokongan pelanggan. Terdapat pautan ke skrin tiket di tapak tapak. Sebaik sahaja anda menyediakan akaun, anda boleh mengakses borang hubungan dari Papan Pemuka.

Sebaik sahaja anda telah menghantar permintaan anda, anda akan menerima e-mel yang mengesahkan penyerahannya. Anda boleh menyemak status tiket anda dengan mengklik pada pautan dalam e-mel. Walau bagaimanapun, akses kepada rekod adalah sedikit rumit. Anda perlu memasukkan alamat e-mel anda dan nombor tiket dan kemudian meminta agar pautan akses dihantar kepada anda.

Anda kemudian mendapat e-mel dengan pautan ke tiket.

Saya tidak pernah mendapat jawapan kepada soalan di atas. Sebenarnya, saya tidak pernah mendapat jawapan kepada mana-mana tiket sokongan saya, walaupun menunggu selama tiga minggu sebelum menyelesaikan kajian ini.

Proses ini

Mendaftar

Walaupun anda telah membuat keputusan untuk mendaftar untuk langganan berbayar, anda perlu mengambil percubaan percuma. Klik pada salah satu butang percubaan percuma di tapak untuk membuat akaun.

Sebaik sahaja anda melengkapkan borang ini, anda akan dibawa ke Dashboard akaun. Nama pengguna dan kata laluan yang anda buat dalam borang Daftar adalah log masuk anda untuk Dashboard dan aplikasi VPN. Kali pertama anda masuk ke Papan Pemuka, anda diberitahu apabila percubaan percuma akan tamat tempoh - ia berlangsung selama dua setengah jam.

Apabila anda sudah bersedia untuk membeli, anda perlu pergi ke "Membuat pembayaran" halaman, yang anda akses melalui pautan di "Pengebilan & Pembayaran" menu.

Pilih tempoh langganan dan tekan butang Seterusnya. Anda kemudian memasukkan butiran pembayaran anda. Anda boleh membayar dengan kad kredit atau melalui PayPal.

Sebaik sahaja pembayaran anda diproses, anda menerima e-mel pengesahan dan invois berbayar akan dapat dilihat dalam "Lihat Invois Paid" bahagian Dashboard. Sekiranya anda bersetuju dengan perjanjian pembayaran berulang, ini dapat dilihat di dalam "Urus Langganan" bahagian Dashboard.

Pelanggan VPN Tunnelr Windows

Anda mendapat pilihan aplikasi, iaitu OpenVPN GUI dan Kelikatan. Kelikatan adalah percuma selama 30 hari tetapi kemudian anda perlu membelinya untuk $ 9. Walaupun Viskositi mempunyai rupa dan rasa yang lebih baik daripada program GUI OpenVPN, ia tidak begitu mudah untuk ditubuhkan. OpenVPN GUI tidak mudah untuk menetapkan sama ada.

Anda mengikuti pautan di Papan Pemuka ke halaman FAQ yang menerangkan proses pemasangan. Ini mempunyai beberapa pautan untuk memuat turun program GUI OpenVPN. Pilihan terbaik ialah mengklik pada pautan pertama.

Pautan ini membawa anda ke halaman di laman web organisasi OpenVPN. Klik pada fail .exe dalam jadual yang ditunjukkan di bahagian bawah halaman ini. Ini memuat turun fail pemasang.

Klik pada fail yang dimuat turun untuk mendapatkan program yang dipasang. Klik melalui wizard pemasangan untuk disiapkan.

Kembali ke Papan Pemuka dan klik pada "Muat turun Bundle." Ini memulakan muat turun. Klik pada fail yang dimuat turun untuk membuka folder zip yang mengandungi tetapan untuk sambungan OpenVPN. Ekstrak empat fail yang bermula dengan "tunnelr" ke dalam folder C: \ Program Files \ OpenVPN \ config.

Pemasang perlu membuat pintasan OpenVPN pada Desktop anda.

Klik pada ini untuk menjalankan aplikasinya. Anda tidak akan melihat aplikasi dibuka dalam tetingkap di Desktop anda. Sebaliknya, aplikasi berjalan dalam mod diminimumkan. Anda akan melihat dalam dulang sistem pada masa dan tarikh, ikon yang kelihatan seperti skrin komputer dengan padlock padanya. Jika anda tidak melihatnya, klik pada anak panah atas dalam dulang sistem untuk mendedahkan ikon tersembunyi.

Klik kanan pada ikon untuk mendapatkan menu aplikasinya.

Anda tidak akan melihat senarai lokasi pelayan, kerana pada ketika ini anda hanya memuat turun fail konfigurasi untuk satu pelayan. Fail konfigurasi pertama ini menghubungkan anda ke pelayan Tunnelr di New York, yang merupakan lalai.

Klik pada Sambung untuk memulakan VPN. Tetingkap muncul di mana anda perlu memasukkan nama pengguna dan kata laluan yang anda tentukan semasa anda membuat akaun anda.

Sekiranya anda ingin memilih untuk menyambung ke pelayan lain, nasihat laman Tunnelr adalah untuk mengedit fail OVPN yang disalin ke dalam direktori OpenVPN \ config ketika mengekstraknya dari fail zip yang dimuat turun. Panduan mengesyorkan agar anda melihat halaman status pelayan untuk mendapatkan nama pelayan dan alamat IP, menggantikan butiran ini dalam fail OVPN. Anda masuk ke fail dengan memilih "Edit Config" dari menu aplikasinya.

Dua keping maklumat yang mengarahkan pelayan untuk disambungkan diserlahkan di atas. Malah, anda hanya perlu menukar nama pelayan, iaitu nyc.tunnelr.com dalam imej di atas.

Anda mendapat nama pelayan baru dari halaman Status Pelayan Kawasan Pelanggan di laman web Tunnelr.

Ini bukan penyelesaian yang sangat praktikal dan boleh menjadi proses memakan masa yang melambatkan proses pelayan bertukar.

Terdapat dua kaedah yang lebih baik untuk membuat fail berasingan supaya anda boleh mempunyai semua pelayan yang disenaraikan dalam menu GUI OpenVPN.

Yang pertama adalah pergi ke fail zip dan keluarkan fail OVPN ke folder baru. Namakan semula fail asal ke tunnelr-nyc.ovpn. Klik kanan pada fail dan pilih "buka dengan" dari menu konteks dan mencalonkan Notepad. Ganti nama pelayan dan alamat IP dalam fail untuk yang ditunjukkan pada halaman Status Pelayan untuk pelayan lain. Klik pada Menu dan kemudian "Simpan sebagai," memberikan nama baru yang menggantikannya "nyc" dengan pengecam untuk lokasi pelayan baru. Pastikan anda menetapkan jenis fail kepada "Semua fail." Ulangi proses ini sehingga anda mempunyai fail OVPN untuk setiap pelayan. Anda kemudian perlu memindahkan 11 fail ini ke folder OpenVPN \ config dalam direktori Program Files.

Sebagai alternatif, dapatkan laman web Tunnelr untuk menulis semula semua fail OVPN untuk anda. Pergi ke Papan Pemuka dan pilih lokasi pelayan dari medan di atas bahagian muat turun.

Pilih pelayan dan tekan "Muat turun Bundle" butang. Klik pada fail zip yang dimuat turun dan keluarkan fail OVPN ke folder sementara. Namakan semula fail ini supaya ia mempunyai nama lokasi pelayan. Ulangi proses ini untuk semua lokasi. Anda akan berakhir dengan banyak fail zip dalam folder Muat Turun anda. Walau bagaimanapun, anda boleh memadamkannya sebaik sahaja anda telah mengeluarkan fail OVPN dari setiap. Salin semua fail OVPN ke direktori OpenVPN \ config.

Proses ini merupakan tindak balas yang serius untuk perkhidmatan tersebut. Syarikat VPN lain yang bergantung kepada OpenVPN GUI sebagai antara muka termasuk fail OVPN berasingan bagi setiap pelayan mereka. Ini boleh dibuat dengan mudah oleh Tunnelr dan dimasukkan bersama dalam bungkusan konfigurasi yang mereka buat pada halaman Dashboard di laman web mereka.

Apabila anda mempunyai beberapa fail OVPN, menu OpenVPN kelihatan berbeza. Ia mempunyai entri menu untuk semua lokasi pelayan dengan kawalan VPN yang tersedia di submenu.

Kelajuan Tunnelr (DNS, WebRTC dan Ujian IPv6)

Saya menjalankan ujian kelajuan VPN Tunnelr menggunakan OpenVPN. Saya menggunakan IPLocation.net untuk mengesan lokasi fizikal pelayan yang diakses untuk ujian. IPLocation melaporkan bahawa pelayan VPN New York berada di North Bergen, di utara Union City di New Jersey, di seberang Hudson dari New York. Pelayan Atlanta disahkan berada di Atlanta. Semua ujian Amerika Utara diukur berdasarkan sambungan dari Republik Dominika ke pelayan ujian di Miami. Ujian berjalan ke Miami tanpa aktif VPN menyediakan asas untuk prestasi VPN.

Untuk ujian prestasi transatlantik, saya berhubung dengan pelayan ujian di London. Selepas menjalankan ujian untuk mencari kelajuan purata pada sambungan tanpa VPN, saya menguji kelajuan sambungan yang berjalan melalui pelayan London Tunnelr, yang mana IPLokasi dilaporkan berada di London.

Dalam setiap kes, lima ujian dijalankan dengan testmy.net.

Graf menunjukkan kelajuan tertinggi, terendah dan purata untuk setiap pelayan dan lokasi.

Tunnelr dilakukan dengan baik. Dalam ujian Amerika Utara, kelajuan dikurangkan hanya sekitar sepuluh peratus. Mengenai ujian transatlantik ke London, sambungan yang dilindungi VPN kurang daripada lima peratus lebih perlahan daripada sambungan yang tidak dilindungi.

Laman ujian ipleak.net dan doileak.com adalah alat yang baik untuk memeriksa sama ada VPN telah mengubah alamat IP pengguna. Mereka juga menunjukkan pelayan DNS yang dilihat oleh komputer anda. Ini penting kerana maklumat itu juga harus berubah apabila anda menghidupkan VPN.

IPLeak melaporkan bahawa alamat IP saya telah berubah apabila saya berhubung dengan pelayan London perkhidmatan VPN. Malangnya, ia menunjukkan bahawa komputer saya masih mengakses pelayan DNS yang sama. Menyambung ke pelayan New York dari Inggeris berjaya mengubah alamat IP saya ke salah satu dari lokasi tersebut. Bagaimanapun, IPLeak masih mengesan akses ke pelayan DNS biasa saya di UK dan tidak ada panggilan ke mana-mana pelayan DNS di Amerika Syarikat. DoILeak mengesahkan semua keputusan ini dan juga menyedari bahawa zon masa komputer saya tidak serasi dengan zon waktu lokasi dilaporkan saya.

Pembekal khidmat internet saya tidak menggunakan alamat IPv6, jadi saya tidak dapat menguji kebocoran IPv6.

Perkhidmatan Streaming

Semasa disambungkan ke pelayan Tunnelr London, saya memeriksa sama ada perkhidmatan penstriman video geo-terhad akan membiarkan saya menonton kandungan. BBC iPlayer tidak akan membiarkan saya menonton mana-mana video. Walau bagaimanapun, apabila saya beralih dari pelayar ke Kodi, saya dapat menonton BBC iPlayer melalui Live Hub add-on. ITV dan Channel 4 kedua-dua biarkan saya menonton video, tetapi saya tidak mempunyai nasib dengan Netflix UK.

Selepas saya beralih ke pelayan VPN New York, saya cuba mengakses video di laman web AS. Saya dapat menonton video di Netflix USA, tetapi tidak di ABC. NBC dan CBS kedua-dua membiarkan saya menonton hiburan di laman web mereka.

Platform Lain

Kelebihan besar tidak mempunyai aplikasi asli ialah Tunnelr boleh dipasang pada hampir mana-mana sistem operasi. PPTP tidak disokong dalam macOS atau pada versi iOS selepas dibebaskan 10. Walau bagaimanapun, anda boleh menyediakan sambungan PPTP secara manual pada Mac OS X, Windows, iOS sebelum versi 10, Android, Linux, kotak set-top, dan router yang diarahkan. L2TP boleh disediakan secara manual pada Windows, Mac OS X, macOS, iOS, Android, dan Linux.

Anda boleh menggunakan OpenVPN melalui aplikasi OpenVPN GUI dan Kelikatan pada Windows. Anda juga boleh menggunakan Viskositas pada Mac, atau memilih Tunnelblick. Pemilik Linux boleh memasang OpenVPN GUI. OpenVPN Connect berfungsi pada peranti iOS dan anda juga boleh mendapatkan versi aplikasi OpenVPN dari Google Play untuk peranti Android. Anda boleh menggunakan OpenSSH pada komputer Windows dan Mac.

Kesimpulan Tunnelr

Walaupun tidak ada "Tentang kita" halaman di laman web Tunnelr, Kayla Selans, pemilik perkhidmatan itu, mempunyai halaman di about.me. Di sana, dia menerangkan bahawa dia menyerahkan kerja komputernya pada tahun 2010 untuk menumpukan perhatian pada kariernya sebagai jurugambar dan lebih sedikit masa untuk IT berikutan kelahiran anak pada tahun 2012. Oleh kerana VPN mungkin kehabisan rumahnya, mungkin tidak banyak kakitangan. Ini dapat menjelaskan mengapa blog, suapan Twitter, dan laman Facebook sangat jarang dikemas kini. Ini juga akan menjelaskan mengapa halaman bantuan laman web tidak dikemas kini untuk akaun Windows 10 dan mengapa tiket sokongan tidak pernah dijawab.

saya suka

 • Peruntukan lima sambungan serentak
 • Percubaan percuma pendek
 • Menerima PayPal
 • Akaun tanpa nama
 • Tiada log
 • Mendapatkan ke Netflix USA

Saya tidak begitu pasti

 • Lokasi di Amerika Syarikat

Saya benci

 • Tiada suis bunuh
 • Sukar untuk dipasang
 • Arahan tidak lengkap
 • Tiada jawapan dari meja bantuan

Tunnelr mempunyai harga yang berpatutan, tetapi ia tidak sesuai untuk orang-orang di negara-negara seperti Perancis, Sepanyol, Kanada, atau Australia jika mereka mahu masuk ke TV rumah di luar negara. Memandangkan lokasi pangkalan operasi VPN dan kru kecil yang berjalan itu, tidak akan ada banyak perlindungan bagi mereka yang ingin memuat turun dengan torrents.

Rangkaian pelayan yang lebih besar, aplikasi tersuai, dan pemilik tapak akan menjadikan perkhidmatan VPN ini lebih menarik.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me