Penyegerakan


Syncthing adalah program penyegerakan fail peer-to-peer (P2P) yang terdesentralisasi yang boleh menyelaras fail antara peranti pada rangkaian tempatan atau melalui internet. Dalam banyak cara, ia sama dengan BitTorrent Sync, kecuali bahawa ia adalah sumber bebas dan terbuka (FOSS).

Halaman rumah penyegerakan

ProPrivacy.com Markah
8 daripada 10

Ringkasan

Syncthing membolehkan anda dengan selamat untuk membuat data sandaran tanpa perlu mempercayai pembekal awan pihak ketiga. Data disandarkan kepada komputer atau pelayan yang anda mengawal secara langsung, dan tidak langsung disimpan oleh pihak ketiga.

Ini dirujuk dalam kalangan yang berkelas sebagai "model BYO (Cloud)", di mana anda menyediakan perkakasan dan bukan vendor komersial pihak ketiga. Penyulitan yang digunakan juga selesai sepenuhnya, semasa anda menyulitkannya pada peranti anda, dan hanya anda boleh menyahsulitnya. Tiada siapa yang memegang kunci penyulitan.

Harga dan ciri

Penyegerakan adalah percuma (dalam semua makna perkataan). Sumbangan ke arah perkembangannya, bagaimanapun, diterima melalui kad (diproses oleh Stripe) atau Bitcoins.

Program ini tersedia untuk Windows, OSX, Linux, dan Android, serta beberapa platform kurang popular. Versi iOS sedang menjalani ujian beta pada masa penulisan, tetapi tiada tarikh pelepasan rasmi telah diterbitkan.

Semua keluaran ditandatangani secara digital, dan apl Android boleh dimuat turun dari F-Droid untuk mereka yang memilih untuk tidak menggunakan Google Play Store.

Satu ciri penting yang sama dengan perkhidmatan awan adalah sokongan untuk File Versioning. Jika pilihan ini digunakan, Syncthing akan mengarkibkan versi lama fail apabila ia disimpan atau dipadamkan. Mereka boleh diakses pada satu ketika nanti. Ini dikonfigurasi secara per-folder, dan anda menentukan berapa banyak versi sebelumnya fail akan diarkibkan.

Privasi dan Keselamatan

Seperti yang telah diperhatikan, Syncthing sangat peribadi, kerana data disimpan terus ke lokasi yang anda pilih. Tiada pihak ketiga yang perlu terlibat. Kerana penyulitan adalah hujung-ke-hujung, mana-mana pelayan geganti yang digunakan tidak dapat membaca data anda.

Di bahagian teknikal, data anda dilindungi Protokol Blok Exchange v1. Ini menggunakan pengesahan berasaskan sijil TLS 1.2 dalam kombinasi dengan "suite cipher kuat" dan Kerahsiaan Perfect Forward (PFS).

contoh suite cipher yang kuat

Pertukaran utama cryptographic Diffie-Hellman (DHE) baru-baru ini telah menyebabkan kontroversi besar mengenai penggunaan semula set nombor perdana yang terhad, yang menjadikannya terdedah kepada kecederaan oleh musuh yang kuat seperti NSA. Walau bagaimanapun, ia membenarkan Kerahsiaan Sempurna untuk digunakan semasa pengesahan TLS, dan jika digabungkan dengan RSA untuk pertukaran utama (seperti dalam semua contoh di atas) akan melindungi terhadap serangan MitM, dan harus sangat selamat.

Dengan kata lain, semua contoh yang diberikan adalah sesetengah suite penyulitan kuat. Butiran lanjut mengenai Protokol Blok Exchange v1 yang digunakan oleh Syncthing boleh didapati di laman webnya. Perbincangan mengenai banyak istilah yang digunakan di dalamnya boleh dijumpai di sini (walaupun artikel membincangkan penyulitan VPN, banyak yang dikatakan sama dengan baik di sini).

Laman Web dan Sokongan

Walaupun perisian FOSS yang dibangunkan secara sukarela, laman web Sycthing menyediakan banyak dokumentasi mendalam dan mempunyai forum perbincangan yang meriah.

Proses ini

Tiada pendaftaran diperlukan. Cukup muat turun fail program yang relevan kepada mana-mana peranti yang anda merancang untuk disegerakkan Untuk kajian ini saya akan menyegerakkan fail antara Windows 10 PC dan telefon Android saya (dan ya, saya tahu bahawa saya harus menggunakan Linux untuk mencapai sebarang keselamatan nyata di PC saya, tetapi kebanyakan pembaca akan menggunakan Windows).

Sebaik sahaja dimuat turun, fail Windows perlu dikosongkan tetapi tidak memerlukan pemasangan lagi (selain daripada membuat folder lalai untuk disegerakkan).

Memulakan PC Syncthing

Apabila disiarkan, Syncthing akan membuka antara muka web. Apabila lari pertama, ia juga akan mewujudkan folder Penyegerakan lalai

Menambah peranti PC Syncthing

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menambah peranti baru ...

Syncthing Android

Saya telah memuat turun aplikasinya ke telefon Android saya dan berkongsi ID Perantinya ke desktop saya melalui e-mel. ID peranti adalah pengecam unik, cryptographically secure yang dijana sebagai sebahagian daripada penjanaan utama pada kali pertama anda memulakan Syncthing. ID peranti tidak perlu dirahsiakan kerana ia pada dasarnya adalah sebahagian daripada kunci awam

Syncthing Android Tambah peranti

Kedua-dua peranti mesti dikonfigurasikan untuk bercakap antara satu sama lain. Saya berkongsi ID Peranti PC saya dengan telefon saya dengan mengimbas kod QR menggunakan kamera telefon saya. Selepas cukup banyak setiap peringkat proses persediaan adalah perlu untuk memulakan semula Syncthing pada kedua-dua peranti, tetapi ini hanya memerlukan beberapa saat untuk melaksanakan

PC Syncthing mencipta folder baru

Buat folder pada satu peranti (atau hanya Kongsi dengan Peranti jika folder sudah ada, sebagai salah satu lalai Sync) ...

Android Syncthing mencipta folder cermin

... dan anda akan menerima pemberitahuan di pihak yang lain. Di telefon saya, ini adalah pemberitahuan Android standard. Anda boleh memilih tempat untuk menyegerakkan penyegerakannya pada peranti lain. Pastikan anda menekan ikon Simpan (kanan atas) dan tidak Buat Folder apabila anda selesai!

Fail yang ditambahkan ke folder pada satu peranti kini akan diselaraskan ke folder yang sepadan pada peranti lain. Fail yang dipadamkan dari satu folder juga akan dipadamkan dari yang lain melainkan jika mod "Master Folder" dipilih. Dalam kes ini, perubahan ke folder pada peranti lain tidak diabaikan. Ini berguna untuk mengekalkan "menguasai salinan" fail.

Saya akan perhatikan bahawa walaupun kelihatan mudah di atas kertas, saya mendapati proses folder berpasangan sangat mengelirukan dalam amalan. Ia sangat mengelirukan, sebenarnya, saya tidak dapat menentukan sama ada kekeliruan itu adalah hasil daripada pepijat dalam program ini, atau semata-mata saya menjadi redup (dan semakin keliru).

Sebagai contoh, saya mencipta folder penyegerakan kedua pada PC saya. Pada telefon saya, permintaan untuk ini menunjuk ke folder lalai. Saya menyelesaikannya dengan menukar Folder ID permintaan secara manual ke folder PC saya yang baru, tetapi kemudian menerima permintaan untuk berkongsi folder baru kembali ke PC (yang sama dengan saya yang dikongsi dengan Android dari PC di tempat pertama )! Gah!

Penyegerakan penyegerakan

Sekali semuanya sudah siap, semuanya berjalan lancar.

Tetapan folder canggih syncthing

Secara lalai, folder diimbas setiap 60 saat, jadi mungkin terdapat sedikit kelewatan sebelum penyegerakan bermula. Ini boleh ditukar secara manual. Anda juga boleh menentukan urutan di mana fail diselaraskan (mengikut abjad, rawak, yang terbaru pertama, dan lain-lain), dan menetapkan parameter Versi.

Tetapan folder canggih Sycthing

Ujian kelajuan

Untuk memberi idea tentang berapa lama masa yang diperlukan untuk memindahkan data menggunakan Syncthing, saya menyegerakkan beberapa fail ujian dengan saiz yang berbeza-beza. Metodologi saya adalah untuk masa berapa lama ia mengambil fail untuk dipindahkan dari PC saya ke telefon saya menggunakan jam randik. Oleh itu angka-angka ini agak kasar tetapi harus memberikan petunjuk yang berguna tentang bagaimana protokol pemindahan efisien.

Ujian dilakukan menggunakan sambungan internet jalur lebar 50 Mbs / 3Mbs dan rangkaian rumah IEEE 802.11n 2.5 GHz. Saya telah bulat untuk kedua terdekat. VPN berjalan pada kedua-dua PC dan telefon saya. Saya menukar kelajuan muat turun ke Mbps menggunakan penukar megabit Google megabyte.

20 MB = 5 saat (32 Mbps)

100 MB = 15 saat (53.3 Mbps)

512 MB = 72 saat (56.9 Mbps)

1 Gb = 180 saat (44.5 Mbps)

Dengan kata lain, pemindahan fail yang lebih besar berlaku pada kelajuan maksimum internet saya. Warna saya kagum!

Kesimpulannya

saya suka

  • Perisian sumber bebas dan terbuka
  • Kerja sempurna tanpa persediaan sekali
  • Tidak perlu mempercayai pihak ketiga
  • Penyulitan end-to-end yang kuat
  • Membakar pemindahan cepat
  • Versi fail

Saya tidak suka

  • Saya mendapati persediaan menjadi sangat mengelirukan. Ini mungkin atau tidak mungkin disebabkan oleh pepijat dalam proses (selepas beberapa percubaan persediaan yang berjaya, saya fikir ia adalah).

Setelah ditubuhkan, Syncthing adalah cara yang hebat untuk menyalin semula fail antara semua komputer dan peranti mudah alih anda. Ia juga cara yang baik untuk hanya memindahkan fail di antara mereka secara wayarles. Ini dilakukan secara mudah dan intuitif (hanya jatuhkan fail anda dalam folder penyegerakan, dan mereka secara ajaib akan muncul dalam folder yang sepadan pada peranti lain).

Syncthing, sebenarnya, memberikan kebanyakan kelebihan menggunakan perkhidmatan sandaran awan seperti Dropbox, kecuali tidak ada pihak ketiga yang mempunyai akses ke fail anda. Berkaitan dengan ini ialah Syncthing harus dipuji kerana menggunakan enkripsi end-to-end yang sangat kuat.

Namun demikian persediaan merupakan masalah. Selepas melalui proses beberapa kali, saya masih mendapati ia mengelirukan. Saya semakin yakin bahawa ini adalah hasil daripada pepijat dalam cara folder disahkan pada peranti yang berbeza. Yang berkata, apabila persediaan selesai, keseluruhan proses pemindahan fail kelihatan sangat stabil, dan sangat cepat.

Jika anda mencari penyelesaian sandaran awan seperti sumber terbuka, maka Syncthing adalah cukup satu-satunya pilihan anda. Untungnya (sebaik sahaja anda mendapat lebih banyak masalah persediaan), ia berfungsi dengan baik.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me