Sync.com


 • Harga

  Dari $ 5.00
  / bulan

ProPrivacy.com Markah
7.5 daripada 10

Ringkasan

Sync.com adalah sandaran dalam talian Kanada dan penyegerakan perkhidmatan cross-platform dengan tumpuan yang kuat terhadap privasi. Dalam kajian Synker ini, anda akan melihat rupa mendalam pada setiap aspek perkhidmatan storan awan ini.

Kebaikan

 • Penyulitan end-to-end yang kuat
 • Menyelaras dengan indah di seluruh peranti dan platform
 • Bilik Kebal membolehkan storan dalam talian 100% (tetapi boleh diperbaiki)
 • Memaparkan aplikasi mudah alih sepenuhnya
 • Versi fail

Keburukan

 • Kanada adalah ahli Mata Lima
 • Apl bukan sumber terbuka (walaupun portal web adalah)
 • Kami mendapati ciri muat naik kamera mudah alih agak kekok
 • Tiada sokongan Linux

Harga

200 GB

$ 5.00
sebulan

3TB

$ 10.00
sebulan

4TB

$ 15.00
sebulan

Pelan Sync Starter menelan harga kegemaran semua orang: tiada apa-apa. Ini memberi anda simpanan fail 5 GB yang selamat. Sebagai titik perbandingan, Dropbox menyerahkan penyimpanan 2G yang agak kecil secara percuma, sementara Google Drive menyediakan storan 15GB yang sangat murah hati secara percuma.

Rancangan Peribadi Pro untuk kegunaan peribadi dan keluarga bermula pada simpanan 500GB, tetapi ini boleh diperkembangkan sehingga 2TB. Satu tangkapan yang berpotensi ialah pelan perlu dibayar setiap tahun, kerana tiada pilihan pembayaran bulanan. Yang mengatakan, harga 2TB setiap tahun, khususnya, mewakili nilai yang baik untuk wang.

Pendaftaran untuk sync.com

Rancangan percuma menyediakan akses kepada kebanyakan ciri, tetapi terdapat beberapa ciri yang hanya tersedia untuk ahli Pro Peribadi.

Pelbagai pelan perniagaan juga tersedia tetapi bukan fokus kajian ini.

Bayaran boleh dibuat melalui kad atau PayPal. Sync.com juga menerima pembayaran tanpa nama di Bitcoin / Bitcoin Cash, yang diproses oleh BitPay.

ciri-ciri

 • Pemindahan data yang tidak terhad (Akaun Pro peribadi sahaja)
 • Pengetahuan sifar
 • Cadangan dan penyegerakan masa nyata
 • Sync Vault
 • Pengesahan dua faktor (2FA)
 • Sokongan merentas platform dengan aplikasi mudah alih
 • Versi versi (terhad kepada pengembalian 30 hari untuk akaun Sync Starter)
 • Perkongsian pautan dilindungi kata laluan
 • Kawalan saham lanjutan (Akaun Pro Peribadi sahaja)
 • Permintaan fail (Akaun Pro Peribadi sahaja)
 • Folder yang dikongsi (pengguna Sync Starter hanya mempunyai akses asas kepada ciri ini)
 • Muat naik foto dan video mudah alih

Menyelaraskan Vault Sokongan dalam talian sahaja

Daripada menyegerakkan fail merentasi semua peranti, ciri Vault Sync.com membolehkan anda memuat naik fail hanya ke awan. Versi tempatan fail tetap pada peranti asal yang dimuat naik dari, tetapi ia tidak diselaraskan secara automatik ke peranti lain melainkan anda memilih khusus untuk Segerakkan di luar talian.

Ini adalah ciri yang hebat untuk mereka yang mempunyai ruang cakera terhad pada beberapa peranti anda, membolehkan anda mengakses fail dengan mudah tanpa perlu memuat turun keseluruhan Folder Kongsi ke setiap peranti. Perlu diperhatikan di sini bahawa pada peranti mudah alih semua fail disimpan dalam talian-hanya sehingga aktif dimuat turun atau disegerakkan secara setempat ("Segerakkan di luar talian").

Versi fail

Kedai Sync.com menyelamatkan versi fail supaya anda dapat memulihkannya jika mereka menjadi rosak, dijangkiti virus (seperti ransomware), atau jika anda hanya ingin mengakses versi sejarah fail itu. Pengguna percuma hanya boleh memulihkan fail sehingga 30 hari, manakala akaun Pro Peribadi tidak mempunyai had masa.

Perkongsian pautan

Fail individu boleh dikongsi menggunakan pautan yang boleh dipadamkan pada bila-bila masa. Malah pengguna percuma boleh menetapkan kata laluan untuk berkongsi, walaupun pengguna Pro menikmati banyak ciri pautan tambahan seperti tarikh luput, had muat turun, pratonton dokumen, pemberitahuan e-mel aktiviti, dan banyak lagi.

Perkongsian pautan

Satu ciri yang kami suka adalah permintaan fail, yang membolehkan anda menghantar pautan muat naik supaya penerima boleh menghantar dokumen ke akaun anda tanpa ciri capaian bersama folder pasukan.

Folder pasukan yang dikongsi

Anda boleh berkongsi folder pasukan dengan orang lain. Pada akaun percuma, ahli pasukan boleh membaca dan mengedit semua fail dalam folder yang dikongsi, walaupun akaun Pro membenarkan anda menentukan kebenaran baca sahaja. Ahli pasukan mesti mendaftar untuk akaun Sync.com jika mereka belum mempunyai akaun, walaupun akaun percuma adalah semua yang diperlukan untuk mengakses folder yang dikongsi.

berkongsi folder pasukan

Cross-platform

Apl tersedia untuk Windows, macOS, Android dan iOS. Linux tidak disokong. Pada platform desktop, aplikasi hanya menyegerakkan folder tertentu ke awan, dengan pengurusan yang lebih terperinci dilakukan melalui antara muka web yang boleh diakses di mana-mana platform yang menyokong penjelajahan web.

salin untuk menyegerakkan peti besi dari desktop

Windows (tetapi bukan pelanggan macOS) mempunyai beberapa ciri integrasi asas OS. Apl mudah alih tidak menyegerakkan fail ke storan tempatan secara lalai, walaupun anda boleh memilih untuk melakukan ini.

Muat naik foto dan video mudah alih

Apl mudah alih boleh memuat naik foto dan video ke awan secara automatik, yang merupakan ciri yang sangat berguna. Jika anda mahu memuat naik media sedia ada yang disimpan pada peranti anda, walaupun, aplikasinya akan memuat naik semua yang ia dapati kerana tidak ada cara untuk mengecualikan folder yang ditentukan.

aplikasi mudah alih sync.com

Dalam kes kami, ini bermakna ia menggunakan jalur lebar berharga dan kapasiti storan yang memuat naik fail filem besar yang hanya bertujuan untuk digunakan pada telefon kami. Kami juga tidak dapat menghalangnya memuat naik pustaka kami sebanyak 2000+ foto kecuali dengan melumpuhkan ciri keseluruhannya.

Privasi dan keselamatan

Bidang kuasa

Sync.com dan pelayannya berpangkalan di Kanada dan dianggap meliputi undang-undang privasi data Perlindungan Maklumat dan Undang-undang Dokumen Elektronik (PIPEDA). Ini memberi pelanggan hak untuk mengakses maklumat peribadi yang dipegang oleh Sync.com, dan memerlukan Sync.com untuk meminta kebenaran sebelum mengumpul, menggunakan atau mendedahkan maklumat kepada pihak ketiga.

Dasar privasi Sync.com muncul untuk mematuhi PIPEDA dan menegaskan komitmen Sync.com terhadap privasi. Walau bagaimanapun, ia mengakui bahawa syarikat itu akan mendedahkan maklumat apabila dikehendaki oleh undang-undang, yang membawa kita kepada hakikat bahawa Kanada adalah anggota teras Amerika Syarikat yang memimpin NSA Five Eyes mengintip perikatan.

Keadaan ini tidak dapat disokong oleh Akta Anti-Keganasan 2015 yang sangat kontroversi (Bill C-51) yang meluaskan kuasa pengawasan Perkhidmatan Perisikan Keselamatan Kanada (CSIS) dan memberi kuasa menyapu untuk mengesan atau mengakses mana-mana peranti yang berkaitan dengan internet (yang mungkin termasuk pelayan storan awan).

Di samping itu, terdapat Kiblat Melindungi 2014 dari Akta Jenayah Dalam Talian yang memerlukan polis untuk dimiliki "alasan yang munasabah untuk disyaki" untuk mendapatkan waran untuk mengakses data dalam talian, tetapi bar yang telah dikritik sebagai sangat rendah.

Secara teorinya, tidak satu pun dari perkara ini sepatutnya penting kerana Sync.com menggunakan penyulitan akhir-ke-akhir (e2ee) ...

Keselamatan teknikal

E2ee bermakna anda menyulitkan fail pada komputer atau peranti mudah alih anda sebelum memuat naiknya ke awan, dan hanya anda boleh menyahsulitnya. Dalam erti kata lain, walaupun keadaan undang-undang mungkin atau tidak, Sync.com (atau NSA) tidak dapat mengakses data anda. Itulah sebabnya ia mendakwa sebagai "ilmu pengetahuan" sifar.

Data disulitkan menggunakan sebagai AES-256-GCM cipher yang diamankan dengan kunci persendirian RSA-2048 dan kata laluan anda. Kunci PBKDF2 yang meregangkan kiraan lelaran tinggi digunakan untuk membantu membuat kata laluan yang lemah lebih selamat dari segi kriptografi.

Kekunci persendirian yang disulitkan disimpan di pelayan Sync.com dan dimuat turun oleh aplikasi atau panel web selepas pengesahan yang berjaya. Ini memerlukan kata laluan, tetapi ini satu hala cara menggunakan Bcrypt dan tidak pernah disimpan. Sync.com tidak pernah mempunyai akses kepada kekunci peribadi anda atau kata laluan sebenar anda, yang digunakan untuk menyahsulitkan fail secara setempat.

Panel web adalah sumber terbuka dan menggunakan perpustakaan kriptografi JavaScript terkini. Bagaimanapun, dengan semua kriptografi berasaskan pelayar, terdapat bahaya bahawa kod jahat boleh ditolak dari pelayan yang pelayar anda akan menerima secara automatik. Butiran tambahan boleh didapati dalam kertas putih, dan semuanya kelihatan baik.

Bukan sumber terbuka

Masalahnya, bagaimanapun, adalah bahawa selain daripada portal web, aplikasi Sync.com adalah semua sumber tertutup. Tidak ada cara untuk memeriksa secara bebas bahawa fail, sebenarnya, telah dienkripsikan sebelum dimuat naik.

Kemudahan penggunaan

Mendaftar dengan alamat e-mel dan kata laluan yang sah membolehkan anda mengakses ke perkhidmatan percuma 5GB. Hanya muat turun dan pasang apl dan matikan awak pergi! Anda boleh menaik taraf ke akaun premium dari dalam portal web.

Pelanggan Desktop

Perbezaan antara muka OS kecil OS (dan hakikat bahawa klien Windows mempunyai beberapa ciri integrasi OS, seperti dibincangkan di atas), pelanggan Windows dan macOS lebih kurang sama. Ia sokongan hebat untuk pengguna Mac menjadikan ini salah satu perkhidmatan sandaran terbaik untuk pengguna Mac.

Sync.com untuk tingkap dan Mac

Mereka pada asasnya hanya menyimpan Folder Sync anda disegerakkan dengan Folder Penyegerakan peranti yang dipautkan dan storan dalam talian anda. Ciri-ciri lebih lanjut diakses melalui portal web.

penetapan pendahuluan panel kawalan sinkcode

Perlu diingat bahawa fail yang disimpan di Sync Vault tidak dapat diakses menerusi Folder Sync desktop - hanya melalui portal web. Ini adalah sesuatu yang memalukan, seperti ciri-ciri seperti Penyegerakan Pintar baru Dropbox, yang menunjukkan fail dalam Folder Sync anda tetapi hanya memuat turunnya secara tempatan apabila diperlukan, sangat berguna.

Portal web

Portal web sumber terbuka adalah hati yang mengalahkan produk ini dan menyediakan akses kepada ciri lengkap Sync.com. Di sini anda boleh dengan mudah memuat naik fail ke Bilik Kebal, membuat folder kongsi, memantau saham fail, dan banyak lagi.

portal web sync.com

Aplikasi mudah alih

Aplikasi Android dan iOS menyediakan akses kepada hampir semua ciri Sync.com, termasuk akses terus ke Peti Deposit Keselamatan, pemantauan saham dan banyak lagi. Satu-satunya perkara yang kita boleh terlepas ialah keupayaan untuk mencipta folder perkongsian pasukan.

aplikasi android sync.com

Fail dan folder boleh diselaraskan atau dimuat turun secara setempat.

Pemikiran terakhir

Sync.com adalah penyelesaian penyimpanan awan yang sangat licin dan mudah digunakan yang menggunakan penyulitan akhir untuk hujung maksimum untuk privasi maksimum. Aplikasi mudah alihnya, khususnya, menyegarkan sepenuhnya dipaparkan selepas kekecewaan kami dengan aplikasi mudah alih SpiderOak yang hanya dibaca. Kami akhirnya terpaksa melumpuhkan muat naik foto, walaupun, yang tidak sesuai.

Pengawasan gaya NSA bukan keprihatinan untuk semua orang, tetapi kami tidak dapat membantu menginginkannya bukan merupakan perkhidmatan sumber tertutup yang berpusat di Kanada.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me